Românul Răzvan Cojanu, fost campion mondial la box în Statele Unite ale Americii, invitat la RomâniaVipPress, povestim despre pasiunea lui de o viață, boxul, despre reușitele sale și despre Campionatele Mondiale ale Armatei, în Rusia, când, a câștigat cu un elev de-al său, un loc de mare cinste!

La un ceai, cu Răzvan Cojanu,

„Așa cum deja știi, familia a fost și va rămâne întotdeauna pe primul loc pentru mine; cu toții sunt bine, sănătoși, fiecare cu ocupația lui. Băiatul meu cel mare, David, care acum are 16 ani și 190 cm înălțime, joacă baschet deja de aproape 2 ani și pot spune că iubește și este dedicat baschetului, total. Săptămâna trecută au avut ultimul meci din sezon și au primit o veste minută prin faptul că au promovat în prima divizie cu echipa. Mă mândresc cu motivația și perseverența lui față de baschet, chiar dacă baschetul este un sport de echipă și nu are nimic în comun cu sportul pe care l-am practicat eu. Suntem cu toții la meciurile lui,  săptămână de săptămână, lângă el, pentru susținere și suport!”

 

 

Ana Magdin: Răzvan, ce ai mai făcut de la ultimul nostru interviu?

Răzvan Cojanu: Ca de fiecare dată, Ana, îmi face o deosebită plăcere să vorbesc cu tine. Ai fost aproape de mine de-a lungul carierei mele și ai dezvăluit cititorilor tăi foarte multe evenimente importante din viața mea!

De la ultimul nostru interviu s-au desfășurat mai multe evenimente, cum este de altfel și normal, deoarece, viața își urmează cursul înainte.

Așa cum deja știi, familia a fost și va rămâne întotdeauna pe primul loc pentru mine; cu toții sunt bine, sănătoși, fiecare cu ocupația lui. Băiatul meu cel mare, David, care acum are 16 ani și 190 cm înălțime, joacă baschet deja de aproape 2 ani și pot spune că iubește și este dedicat baschetului, total. Săptămâna trecută au avut ultimul meci din sezon și au primit o veste minută prin faptul că au promovat în prima divizie cu echipa. Mă mândresc cu motivația și perseverența lui față de baschet, chiar dacă baschetul este un sport de echipă și nu are nimic în comun cu sportul pe care l-am practicat eu. Suntem cu toții la meciurile lui,  săptămână de săptămână, lângă el, pentru susținere și suport.

Băiatul cel mic, Alex, care acum are 8 ani, încă copilărește, dar nu a ocolit nici el sportul. Și el practică baschetul  și în același timp, handbal și fotbal. Este încă prea mic pentru a-și dedica timpul unei singure ramuri sportive și mă bucur mult pentru că și el iubește sportul.

Sunt binecuvântat de Dumnezeu cu o familie minunată!

Ana Magdin: Povestește-mi, te rog, despre școala ta de box!

 Răzvan Cojanu: Eu am rămas fidel sportului pe care l-am practicat de mai mult de 20 de ani, boxul. E un “virus” pe care nimic și nimeni nu mi-l poate “vindeca”.

Recent am schimbat locația pentru sala de atrenament, găsind ceva mult mai bun și mai spațios pentru sportivii mei. A venit ca un cadou binemeritat pentru ei.

Îi învăț tot ce pot din tot ceea ce am învățat și eu de-a lungul anilor și tot ce ține de box mă face să retrăiesc de fiecare dată momente și perioade din cariera mea. Sunt binecuvântat să antrenez sportivi care dau importanță indicațiilor mele, iubesc boxul și în timp au progresat enorm. Boxul este un proces minunat iar etapele dezvoltării capacităților fizice atât și celor tehnice, e uimitor.

Cum am mai spus, și mă repet, boxul construiește caractere puternice și schimbă vieți.

Ana Magdin: Cum a fost ultimul meci, și, cu  cine s-au luptat băieții pe care tu îi antrenezi?

Răzvan Cojanu: Săptămâna trecută, sâmbătă, am participat cu 3 sportivi la un turneu internațional, aici, în Luxembourg, unde au venit sportivi  din Germania, Franța și Luxembourg.

Toți cei 3 sportivi ai mei au câștigat. A fost o seară minunată și sunt mândru de performanța lor și de modul în care au luptat. Pot să spun că sâmbătă, a fost una dintre cele mai frumoase seri din experiența  mea ca antrenor. Deși acum când antrenez, și sportivii mei au meci, mă lovesc de un alt tip de emoții,  am reușit să trec cu bine peste ele, zic eu. Munca băieților din ultima perioadă, a fost răsplătită deosebit de corect sâmbătă seara.

Familia mea e bine.  Atât eu cât și Argi, ne mândrim cu minunile noastre de copii. Avem doi băieți sănătoși, iar eu și soția, după 17 ani împreună, suntem mai puternici ca niciodată. Am trecut prin multe momente dificile de-a lungul anilor, ceea ce ne-a ajutat și întărit ca “echipă”.

Ana Magdin: Ce mai face familia ta frumoasă, pe unde vă mai beți cafeluța?

Răzvan Cojanu: Cafeluța… din fericire, vremea s-a mai îndreptat și acum mai putem ieși afară la câte o terasă, sau pe unde ne mai facem timp. Suntem deosebit de ocupați și să îți spun sincer, cafeluța nu mai e așa de des cum era, dar reușim să ne mai facem timp și pentru noi din când în când.

Eu sunt bine, încerc să fac același lucru pe care l-am cam făcut toată viața: mă împart între familie, care ocupă lucrul 1 în viața mea și frumosul sport pe care l-am practicat de peste 20 de ani. Boxul, și sportul în general, își revin la normal, să zicem așa cum era înainte de pandemie. Să sperăm că etapa Covid se va da uitării în totalitate și lumea să își revină la normal complet.

Sunt la curent cu noutățile și cu tot ce se întâmplă în boxul mondial și încă țin legătura cu prieteni și cunoștințe care încă sunt activi și boxează. De-a lungul carierei mele am avut norocul să fiu alături și să cunosc somități, chiar Legende ale boxului mondial profesionist. De la fiecare am primit un sfat sau am avut și am în continuare de învățat. Boxul, sportul în general, presupune un proces continuu de învățare și transformare, atât din perspectiva sportivului, dar mai ales a antrenorului. Ca antrenor formezi sportivi, construiești caractere, pregătești viitori campioni, așa că, trebuie să te perfectionezi și să înveți continuu.

Ana Magdin: Tu, ce mai faci, Răzvan, cum mai este lumea boxului, în general, pe planetă? Mai mergi în Statele Unite ale Americii, sau te-ai concentrat pe Europa?

Răzvan Cojanu: Pentru moment, ne-am stabilit în Europa dar nu se știe niciodată ce ne rezerva viitorul.  Suntem obișnuiți să călătorim, să începem noi aventuri, așa că, suntem deschiși la noi provocări. Am vrea să mergem în vacanță în America în vara aceasta, deoarece ne-am făcut atâtea cunoștințe și prieteni în California și în Vegas, pe unde am locuit, cu care ținem legătura și ne este dor de ei. Copiii încă țin legătura cu prieteni și foști colegi… avem atâtea amintiri frumoase care rămân pentru eternitate în sufletele noastre.

Ana Magdin: Ce meciuri mai ai anul acesta?

Răzvan Cojanu: Următoarea competiție, unde o să particip cu sportivii, probabil va fi în Germania. Doar ce am primit invitația pentru gală. Din câte am întâțeles, va fi o gală în aer liber, într-un oraș la câteva ore de condus de aici. Mă străduiesc ca sportivii mei să fie cât mai activi din punct de vedere competițional și chiar am vorbit cu ei ca anul acesta vreau să organizez un cantonament în România, pentru un stagiu comun de pregătire și de ce nu, poate și niște meciuri după. Am câțiva foști colegi din lotul național, lotul olimpic cu care țin legătura și vreau să colaborez.

Ana Magdin: Câți băieți antrenezi și ce rezultate ai cu ei?

Răzvan Cojanu: Antrenez în jur de 10 boxeri. Ca rezultate notabile, în 2021 am obținut un loc 5, la Campionatele Mondiale ale Armatei, în Rusia, cu unul dintre sportivii pe care îi antrenam la vremea aceea – sportiv cu experiență și care a obținut cu mine o performanță notabilă pentru boxul luxemburghez. În ceea ce privește sportivii mei de acum,  suntem doar la nivelul de meciuri câștigate. Mulți dintre ei sunt încă la început de carieră, dar batem tot ce prindem!

Am plecat de la zero cu ei. Vreau încet, încet să-i aduc la nivelul unde să pot participa cu ei la competiții internaționale puternice chiar și la campionate europene. Ăsta e obiectivul meu pe termen lung pentru ei.  Vreau să-i aduc să facă performanță și să simtă ce înseamnă înaltă performață, la fel cum am ajuns și eu ca și sportiv.

Ana Magdin: Ce noutăți mai ai, din punct de vedere profesional?

Răzvan Cojanu: Din punct de vedere profesional sunt foarte pasionat de ceea ce fac, caut să mă perfecționez și să învăț continuu, și îmi doresc să ajung cât mai sus cu putință în cariera mea, ca antrenor.  Așa cum mie boxul mi-a schimbat cursul vieții în bine, îmi doresc să ajung la rândul meu, ca boxul să își pună amprenta pe viețile sportivilor mei care au încredere în mine și iubesc boxul. Îmi doresc să ajung cu ei la un nivel cât mai superior în cariera lor.

Ana Magdin: Un gând pentru sportivii din întreaga lume!

 

Răzvan Cojanu: Sportul de performanță cere foarte multe sacrificii, disciplină, ambiție și totală dedicație. Le doresc tuturor sportivilor  putere de muncă, să treacă cu bine peste toate obstacolele, să-și îndeplinească fiecare vis.

Totul începe de la un vis, dragă Ana, iar ce faci, primul lucru când te trezești dimineața, stă numai în puterea ta. Nimeni nu-ți poate fura visele și nimic nu te poate deraia de la atingerea lor. Trebuie numai să vrei și să perseverezi!

Ca de obicei, dragă Ana, mi-a făcut o enormă plăcere să vorbesc cu tine. Îți mulțumesc mult pentru simplu fapt că îmi dai ascultare, îți salut în același timp și cititorii și îi respect.

Te îmbrățișez, cu drag. Sper să ne vedem curând! Cu respect, Răzvan Cojanu!

Interviu realizat de Ana Moroșanu Magdin

Distribuie