Artistul și medicul româno-italian, Evandro Rossetti, invitat la RomâniaVipPress!

La o cafea, online, cu artistul și medicul Evandro Rossetti,

Pentru prieteni, urarea mea este tot speranța, să fim cu toții sănătoși, fericiți și mulțumiți de ceea ce avem, să trăim într-o lume mai bună și mai umană, să se termine războaiele și să trăim în pace, deja sunt multe nedreptăți, nu mai avem nevoie și de alte drame, cred că este timpul să ne întoarcem la dragoste și respect, nu avem alternative!

 

 

Ana Magdin: Dragă Evandro, cum a început anul 2023 pentru tine, cum este acest an pentru sufletul tău?

Evandro Rossetti: Anul a început bine, în liniște, în familie, așa cum îmi place mie, cu ai mei lângă mine.  După o anumită vârstă, este lucrul cel mai important! Mai ales cu tot răul  care se întâmplă în lume, mă consider  foarte norocos că mă pot bucura de sănătate, de familie, de prieteni.

Ana Magdin: Evandro, te-am ales pentru acest interviu, deoarece, în perceperea mea, ești unul dintre românii de frunte, și vreau să știu ce înseamnă pentru tine, încă un proiect, în care, promovez românii valoroși, oriunde s-ar afla prin lume?

Evandro Rossetti: Proiectul tău, este, ca deobicei, foarte interesant; nu e simplu să menții atenția cititorilor, presupun că seamănă foarte mult cu încercarea noastră de cantautori, să nu dezamăgim publicul, care se așteaptă ca fiecare nouă realizare să fie la înălțimea așteptărilor. Dar tu știi foarte bine această meserie, și, desigur, va fi mereu un succes! Bravo, Ana!

Ana Magdin: Nu te mai întreb, cum îmbini meseria de medic stomatolog cu cea de artist, te voi întreba, pe unde mai cântă Evandro Rossetti?

Evandro Rossetti: În ceea ce privește activitatea mea de muzician, pentru noul an, am multe proiecte, dar, încă nimic definitivat. Să vedem cum se vor desfășura festivalurile de muzică folk, cine le va organiza și ce disponibilitate financiară va fi posibilă. Desigur, țin foarte mult la o nouă ediție a Cenaclului Flacăra, deoarece acest an va fi o aniversare majoră, 50 de ani de la înființarea lui, ăsta e un eveniment chiar istoric! Apoi vor fi evenimente la Roma, unde mă bucur întotdeauna să particip.

 

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru tine, România?

Evandro Rossetti: România, pentru mine, e țara mea, așa cum este Italia, cum altfel? E țara unde s-a născut mama, unde m-am realizat ca medic și ca artist, unde am devenit „Cosma Răcoare”! Ana, știi că multă lume mă cunoaște mai mult cu acest nume, decât Evandro Rossetti? Pentru mine e chiar o mândrie! Deci, România, este casa mea.

 

Ana Magdin: Spune-le, te rog, cititorilor mei, cum și când a început povestea ta în România, în ce an și în ce context, dar, și ce amintiri ai de atunci?

Evandro Rossetti:  Povestea mea cu România, a început în luna Ianuarie 1971, când am terminat armata, m-am hotărât să-mi iau o pauză de regenerare, și, unde mai bine decât un loc departe de tot ce îmi putea aduce aminte de stress-ul milităriei. La București, fusesem în 1969, amintirile erau frumoase și acolo erau bunici, unchi, verișori și prieteni. Trebuia să stau o lună…, dar am rămas aproape opt ani de zile. Am cântat la bar la Athenè Palace, m-am înscris la facultate la Stomatologie, am avut noroc să intru în cercul cântăreților de folk, și, prin ei, am ajuns la Cenaclul Flacăra! Radio, televiziune, teatre, concerte în toată țara, alături de cei mai mari artiști din orice activitate culturală, dar și cei mai importanți intelectuali de atunci, poeți și scriitori, academiceni, chiar sportivi medaliați la olimpia deși la campionatele mondiale, chiar și mulți oameni simpli, dar inimoși și dragi. Aș putea scrie o carte, dar sunt puțin leneș, încă nu m-am urnit!

Ana Magdin: Este un bărbat fericit, mulțumit în această viață, medicul și artistul, Evandro Rossetti?

Evandro Rossetti: Da, pot să spun că mă consider mulțumit și fericit de ceea ce Domnul a vrut să-mi dea, desigur, fără voia lui ar fi fost dificil. Ca medic, am avut posibilitatea să ajut pe cine a avut nevoie de mine, adesea, chiar fără a cere nimic, deoarece toți merită să fie ajutați când suferă, chiar dacă nu au cu ce să te plătească, asta am jurat și asta am făcut cât mi-a fost posibil! Satisfacția e mai mare când ajuți pe cine nu poate decât să-ți mulțumească cu un surâs sau o lacrimă de fericire. Sigur că din asta trăiesc, și e bine ca să ai bani! Ca artist, satisfacțiile au fost multe și bine că mai sunt!

Ana Magdin: Ce ți-ai dorit să faci pentru sufletul tău și încă nu ai reușit?

Evandro Rossetti: Am vrut să fiu cetățean al României, încă nu am găsit calea ca să ajung la această țintă, dar mai încerc, nu mă las!

 

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru tine, iubirea și cum ai gestionat acest capitol pentru viața ta?

Evandro Rossetti: Iubirea e un sentiment foarte dificil de explicat, sunt mai multe forme de iubire, uneori crezi că ai găsit-o, apoi îți dai seama că era altceva…, am avut multe iubiri, nu este o laudă, așa a fost să fie, dar pot să-ți spun, că niciodată nu au fost superficiale, întotdeauna în acel moment sau perioadă, sentimentele erau adevărate și probabil că din acest motiv, chiar după mulți ani și alte conjuncturi, unele chiar au rămas vii, e foarte frumos, desigur ultima iubire e cea pe care o am pentru soția mea de mai bine de 43 de ani, chiar în perioada asta…, și apoi, aceea a copiilor noștri, așa e frumos și corect!

 

Ana Magdin: Ce evenimente artistice ai anul acesta în România și unde, în ce zonă a țării?

Evandro Rossetti: Despre evenimente artistice, încă nu am o agendă clară, dar sper să mai ajung la Arad, la Sibiu, la Cluj, Timișoara, și, desigur, în București, te anunț!

 

Ana Magdin: Un gând pentru pentru prietenii tăi de pretutindeni!

Evandro Rossetti: Pentru prieteni, urarea mea este tot speranța, să fim cu toții sănătoși, fericiți și mulțumiți de ceea ce avem, să trăim într-o lume mai bună și mai umană, să se termine războaiele și să trăim în pace, deja sunt multe nedreptăți, nu mai avem nevoie și de alte drame, cred că este timpul să ne întoarcem la dragoste și respect, nu avem alternative!

Mulțumesc, Ana, pentru acest prilej de a scrie puține gânduri într-o revistă de prestigiu, cum este a ta. Îți urez succes și sănătate multă.

Cu respect și dragoste, Evandro Rossetti.

 

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie