Una dintre cele mai mari pianiste din lume, rusoaica Victoria Martirosyan-Fatu, invitata la RomaniaVipPress! Numele ei a fost inscris in Cartea de Aur a Federatiei Ruse!

 

 

 

La o cafea cu  armeano-rusoaica Victoria Martirosyan-Fatu, una dintre cele mai mari si mai de succes pianiste din lume, casatorita cu romanul Cristian Fatu, unul dintre cei mai mari violonisti din lume, care, a fost si el invitat la RomaniaVipPress in urma cu ceva vreme…,

„M-am nascut in anul 1984, la Baku, Azerbaidjan si am inceput studiul pianului la varsta de 8 ani,  la scoala de muzica “Tinere Talente” la Moscova. Anul urmator am fost acceptata la Scoala Speciala Centrala a Conservatorului de Stat din Moscova unde am studiat cu renumita profesoara Elena Rikhter!”

 

 

 

 

Pianista Victoria Martirosyan-Fatu, este apreciata pe plan international pentru interpretari de o mare bogatie artistica. A castigat premii la numeroase concursuri internationale de pian, si, de asemenea, i-au fost acordate multiple burse de catre fundatii culturale importante. In anul 1998 a obtinut premiul I la AMSA World Piano Competition, Cincinnati, USA. In urma obtineri acestui premiu a fost invitata sa sustina un recital la renumita sala de concerte Carnegie Hall in New York. In anul 2001 i-au fost acordate burse de studiu de catre renumitele fundatii internationale, Vladimir Spivakov si Aram Khachaturyan. De asemenea, este castigatoarea Premiului de Excelenta in Muzica Clasica, acordat de Presedintele Federatiei Ruse precum si premiul “Tineretul Mileniului” in anii 2001 si 2002. Distinctii recente includ Premiul al II-lea la Young Concert Artists Auditions (New York, 2007), Premiul Sviastolav Richter la Concursul Vladimir Krainev (Ucraina), Premiul Special la Concursul International

de Pian Frederic Chopin (Rusia), Premiul Special la Concursul International de Pian Vladimir Horowitz (Ucraina) si Premiul I la Concursul Concerto Aria (Kansas City, USA).

Victoria s-a nascut in anul 1984, la Baku, Azerbaidjan si a inceput studiul pianului la varsta de 8 ani,  la scoala de muzica“Tinere Talente” la Moscova. Anul urmator a fost acceptata la Scoala Speciala Centrala a Conservatorului de Stat din Moscova unde a studiat cu renumita profesoara Elena Rikhter.

In anul 1995 la varsta de 10 ani, a interpretat concertul de Mozart in Re minor K. 466 in Sala Mare de Concerte a Conservatorului de Stat din Moscova sub bagheta dirijorului Vladimir Fedoseev impreuna cu Orchestra Simfonica Tchaikovsky. In anul 2008 a absolvit Conservatorul de Stat din Moscova cu gradul Master in interpretare instrumentala. In anul 2010 a obtinut gradul Artist Diploma la Park University USA, unde a studiat cu renumitul pianist Stanislav Ioudenitch iar in anul 2013 a obtinut gradul Artist Certificate la University of Missouri Kansas City, USA unde a studiat cu profesorul Dr. Robert Weirich.

De-a lungul anilor, Victoria a participat la Cursuri de Maiestrie cu artisti de renume,  ca John

Lil, Vladimir Krainev, William Grant Nabore, Joanna McGregor, Martino Tirimo, Vladimir Spivakov si Dang Thai Son etc. A aparut in recitaluri personale in Germania, Franta, Anglia, Japonia, China, Elvetia, Olanda, Danemarca, Suedia, Kuwait, Polonia, Romania, Rusia, Belarus, Ucraina, Estonia, Armenia, Tunisia si Statele Unite ale Americii. A sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti cum ar fi Vladimir Spivakov, Vladimir Fedoseev, Dmitri Liss, Vladimir Ziva si Murad Annamammedov impreuna cu orchestre precum Virtuozii din Moscova, Orchestra Nationala Rusa si Filarmonica de Stat Yaroslavl etc. Victoria a sustinut concerte si cursuri de maiestrie la numeroase festivaluri internationale precum Beaujolais Nouveau Wine Gala (Franta), Oxford International Piano Festival (Anglia), „Russia Engages

the World” Festival (USA), Festivalul International Colmar (Franta), Russian Seasons in Paris (Franta) si Festivalul International”At Aivazovskiy”(Ucraina). A avut aparitii la posturi de radio si televiziune din numeroase tari iar concertele si recitalurile Victoriei au fost mentionate in presa internationala.

Numele ei a fost inscris in Cartea de Aur a Federatiei Ruse.

In anul 2010 a lansat CD-ul“New Beginnings” sub egida casei de discuri Tzigane Music impreuna cu violonistul roman Cristian Fatu iar in 2019 a lansat CD-ul “Treasures from Home” in aceeasi companie.

In prezent, Victoria locuieste in Los Angeles, impreuna cu sotul ei, Cristian Fatu si cei trei copii, Vivienne, Sophie si Mark.

 

 

 

Ana Magdin: Victoria, esti o femeie frumoasa, foarte talentata…, te rog, povesteste-mi, cum au fost inceputurile tale in domeniul artistic, unde ai studiat…?

 

Victoria Fatu: Va multumesc pentru aprecieri. Am inceput studiul pianului de copil de la varsta de 8 ani.

Am absolvit Conservatorul de Stat de la Moscova, in anul 2008, unde, am obtinut diploma de

licenta si diploma de master.

 

Ana Magdin: Cum, cand si de ce ai decis ca trebuie sa mergi in America?

Victoria Fatu: Dupa absolvirea studiilor in 2008, mi-a fost oferita o bursa de studii in Statele Unite la Park

University, Kansas City unde am avut sansa sa studiez cu Stanislav Ioudenitch, unul dintre cei

mai importanti maestrii ai pianului din generatia tanara care este si castigator al Medaliei

de Aur la Concursul de Pian Van Cliburn.

 

Ana Magdin: Care a fost primul tau loc de munca si cum te-ai descurcat la inceput in America…?

Victoria Fatu: Am avut numeroase aparitii pe scena de la o varsta frageda si am calatorit in turnee prin toata lumea, fiind membru al unor Fundatii rusesti ce sprijina muzicienii talentati precum Vladimir Spivakov Foundation. Dupa absolvirea studiilor din Statele Unite am castigat prin concurs un post de profesor de pian la Universitatea de Stat din Virginia de Vest unde am lucrat 4 ani, pana cand ne-am mutat la Los Angeles, pentru Sophie.

 

 

 

Ana Magdin:  Cand si cum a fost intalnirea ta cu marele violonist roman, Cristian Fatu, sotul tau? Care este povestea dintre voi doi?

 

Victoria Fatu: Ne-am intalnit in 2008 cand am ajuns la Park University pentru studii. Mai intai am colaborat artistic, apoi ne-am logodit si ne-am casatorit intr-un timp scurt.

 

Ana Magdin: Victoria, ce simti cand vezi ca ai o fetita atat de talentata, ma refer la Sophie…! In ce moment ti-ai dat seama ca are acest mare talent artistic?

 

Victoria Fatu: Am postat pe YouTube video-uri despre copiii mei, de cand s-au nascut, in principal pentru parintii si familia noastra care locuiesc in alte tari. Cand Sophie avea 4 ani, a fost descoperita de producatorii unei emisiuni importante de la NBC, care se numeste Little Big Shots cu Steve Harvey. A fost invitata si in emisiunea Ellen Show, iar apoi, in urma unei

selectii nationale foarte stricte, a fost acceptata si invitata sa participe la emisiunea America are Talent, a avansat pana in semifinala si unde a fost cea mai tanara concurenta. Din acel moment, cariera lui Sophie a fost lansata si acest lucru este o mare bucurie pentru mine, pentru familia noastra si pentru fanii lui Sophie din toata lumea.

 

 

Ana Magdin: Stiu ca tu si Cristian, sotul tau, ati lasat in urma multa munca, pentru a va stabili la Los Angeles, de dragul micutei Sophie! Poti sa imi povestesti cum s-a intamplat totul…? Unde ati locuit inainte, unde ati lucrat…?

 

Victoria Fatu: Amandoi am lucrat la Universitatea de Stat din Virginia de Vest, am cumparat o casa in Charleston, Virginia de Vest si eram stabiliti, cum s-ar spune. Apoi, Sophie, a avut succesele de care am vorbit si ne-am decis sa ne mutam la Hollywood. A fost un salt in necunoscut facut cu speranta de a sprijini cariera lui Sophie. Am repornit de la zero, am gasit noi servicii si am construit o noua viata pentru familia noastra, aici, in Los Angeles.

 

Ana Magdin: Ce faci tu, draga Victoria, in aceasta perioada, personal si profesional?

Victoria Fatu: De curand, am un nou manager, aici, in Los Angeles, care promoveaza cariera mea de pianista, am avut cateva recitaluri importante in colaborare cu Stenway & Sons Los Angeles si ma pregatesc pentru un turneu international in 2020.

 

 

Ana Magdin: Ce iti doresti cel mai mult pentru sufletul tau, pentru viata ta?

Victoria Fatu: Sa continui sa ma dezvolt artistic, sa fiu implicata in viata copiilor mei si sa manageriez in continuare cariera lui Sophie.

 

Ana Magdin: Cand a fost prima aparitie publica a micutei Sophie, in calitate de viitoare mare artista?

 

Victoria Fatu: Cand Sophie avea 4 ani, eu si Cristian am cantat un concert in compania orchestrei de camera din Charleston pentru un public de 500 de oameni. La pauza, Sophie, s-a dus la dirijor si i-a cerut sa o lase sa cante si ea…! Dirijorul a fost de acord si Sophie a cantat acompaniata de mine la pian. Asa a inceput totul…!

 

Ana Magdin: Cum este viata voastra acum?

 

Victoria Fatu: Avem o viata rapida, plina de evenimente. Sunt norocoasa pentru ca pot sa petrec mult timp in compania copiilor in timp ce lucrez la cariera mea si a lui Sophie. Avem o echipa creativa, minunata, care include managerul meu si managerul lui Sophie.

Ana Magdin: In ce proiecte este inclusa Sophie? Ce spun artistii despre ea, despre talentul ei?

 

Victoria Fatu: In prezent, Sophie lucreaza la un film care se filmeaza in Atlanta, unde va juca in compania unor actori consacrati de la Hollywood. De asemenea, face inregistrari la studio pentru primul ei album care va contine piese renumite din repertoriul american de Frank Sinatra, Dean Martin, Nina Simon si Frankie Lymon.

 

 

 

Ana Magdin: Stiu ca nu poti comunica multe detalii, dar care va fi rolul ei in filmul in care joaca alaturi de Mel Gibson?

Victoria Fatu: Asa este, nu putem comunica multe detalii dar putem spune ca Sophie are un rol important si suntem foarte entuziasmati de evolutia ei profesionala.

 

 

Ana Magdin: Un gand pentru artistii de pretutindeni!

Victoria Fatu: Just always keep moving. No matter how fast or slow you’re achieving your dreams- as long as you’re not stopping- you’re always one step closer. And never keep your eyes on the ground – but on the horizon.

 

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie