Pictorița Raisa Ambros, care își expune lucrările la Veneția și Los Angeles, invitată la RomâniaVipPress!

La o cafea, cu Raisa Ambros, povestim despre o viață care a purtat-o de la jurnalism, la marea artă, pictura…,

„Multe persoane aleg arta mea ca terapie. Am încercat să abordez mai multe stiluri de abstract, am lucrări pentru toate gusturile: de la tablouri foarte mari, care sunt perfecte pentru case moderne și birouri – colaborez deja cu o galerie din Paris care m-a inclus într-un proiect de vânzare și închiriere opere pentru birouri – până la picturi pentru industria textilă sau cele care se pot aplica pe gadget-uri!”

 

 

 

Raisa Ambros, este originară din satul Călugar, raionul Fălești, localitate care a dat lumii diversi pictori talentați, recunoscuți la nivel mondial. La vârsta de 19 ani, a plecat să studieze cu o bursă de studii la Academia de Teatru și Film, în România, unde, a și perfecționat studiile de pictură, realizând la sfârșit de cursuri, prima expoziție de grup în cadrul facultății. Destinul, însă, a condus-o spre tărâmul media, fiind angajată ca scenarist la ProTv și Acasă, în București, timp de 5 ani. În 2002, a plecat la studii în Italia, unde, s-a stabilit la Roma, și s-a afirmat ca fiind prima moldoveancă devenită jurnalistă în Italia. Aici, a promovat intens comunitatea moldovenilor, atât în presa italiană, cât și la televiziunea italo-română, Romit Tv, unde, a condus mai multe emisiuni și talk-show-uri în direct. În 2016, s-a transferat la Londra, în Regatul Unit, cu un contract de muncă în calitate de redactor-șef, la revista Social Value and Intangibles Review, la care a activat timp de 3 ani. În acest timp, Raisa, a realizat diverse interviuri cu personalități precum Sharon Stone, Gianluigi Bufon, Mercedes Peñas Domingo, First Lady a Costa Rica, Philippe Couillard, Primul Ministru a Quebec, etc. A creat și a lansat revista specializată în tehnologie ICO Crowd. După Referendum, a activat ca reporter special pe teme legate de Brexit pentru revista Eurocomunicazione, dar, și ca trimis special la diverse conferinte internaționale. După o lungă pauză, în care s-a dedicat jurnalismului, Raisa a revenit la pasiunea din tinerețe, pictura, transformând-o în activitatea de bază, talentul său plastic nativ, fiind recunoscut imediat. Vorbește cinci limbi străine și este foarte mândră de originile sale.

 

RVP: Dragă Raisa Ambros, după o pauză de 25 de ani, te-ai reapucat de pictat, și, se pare că, realizezi adevărate opere de artă! Vei avea un adevărat turneu cu expozițiile tale de pictură! Unde vei expune…?

Raisa Ambros: Voi expune în același timp în cele două Veneții: la Veneția, în Italia, vor fi expuse pentru o lună, pe durata Carnavalului, începând cu 13 februarie, și, la Venice, Los Angeles, începând cu 14 februarie. Prima expoziție personală la Los Angeles, 14-16 februarie 2020. Și, mai expun în paralel, în Athena, expoziția durând din ianuarie până în martie.

RVP: Ți-ai dorit vreodată să expui în America?

Raisa Ambros: După mai multe expoziții de grup în Europa, visul meu era să expun în America. Lucrările mele au fost apreciate cel mai mult de americani, în grupurile de abstract online, de aceea vroiam să am deschidere directă la publicul din SUA. Stau o săptămână la New York, unde, voi avea câteva private view, cu potențiali clienți, pentru a purta dialog cu posibili curatori, și galerii, să vizitez cele mai importante muzee și expoziții. Apoi, la Los Angeles, unde vor avea loc trei târguri de artă.

 

 

RVP: Cum ai ajuns să îți expui lucrările acolo?

Raisa Ambros Am aplicat online ca să particip la târgul de artă din Los Angeles, organizat de stARTup Art Fair, singurul eveniment de acest gen creat pentru artiști și de către artiști. Condițiile de participare erau pentru artiștii locali, însă, eu am încercat să aplic din Regatul Unit, știind că, dacă trec selecția, atunci, granița dintre Europa și America este depășită. Nu a fost ușor. Fiecare târg stARTup, este jurizat de un impresionant și mereu schimbător Comitet de selecție al galeriștilor, curatorilor și artiștilor cunoscuți pentru a asigura o expoziție coezivă, bine curată. Artiștii știu când sunt selectați, că au trecut de o barieră înaltă. Am fost foarte emoționată când mi s-a comunicat că voi expune prima mea expoziție personală la Los Angeles, într-un eveniment atât de vast, alături de artiști de anvergură din Statele Unite, Regatul Unit și Olanda. Sunt unica artistă din R. Moldova, România, Italia care participă la acest târg de artă, pentru că, le reprezint deopotrivă pe toate trei.

RVP: Ce așteptări ai de la expoziția din America?

Raisa Ambros: Să iau legătura cu diverși curatori și galerii din USA, să vând personal operele iubitorilor de artă și colecționarilor, să prezint proiectele mele designerilor de interior. Să îmi cunosc colegii americani și internaționali prezenți și ei la târg și să facem schimb de experiență. Să particip intensiv la promovarea mea în USA, care va fi mediatizată de stARTup pe propriile canale media, pe platformele specializate partenere, cât și pe canalele media partenere ale evenimentului. Bineînțeles, prezența mea în catalogul târgului de artă este deja o importantă carte de vizită.

RVP: Ce te fascinează la această minunată artă?

Raisa Ambros: M-a fascinat dintotdeauna arta abstractă. E un limbaj prin care reușești să comunici foarte multe idei, stări, concepte, informație. Lucrările mele au proprietatea de a fi atârnate în 4 poziții, de fiecare dată exprimând cu totul altceva. Fiecare poziție și perspectivă comunică lucruri și stări diferite, o poveste aparte. Reușești să stai în fața lor, ore sau chiar zile întregi și să continui să descoperi detalii noi, combinații, legături. Calitatea cea mai de preț descoperită în timpul creației, este simțul înnăscut al culorilor. Simt energia culorilor și le îmbin într-un mod special, foarte armonios, care emană o forță energetică majoră, element sesizat din prima privire. Multe persoane aleg arta mea ca terapie. Am încercat să abordez mai multe stiluri de abstract, am lucrări pentru toate gusturile: de la tablouri foarte mari, care sunt perfecte pentru case moderne și birouri – colaborez deja cu o galerie din Paris care m-a inclus într-un proiect de vânzare și închiriere opere pentru birouri – până la picturi pentru industria textilă sau cele care se pot aplica pe gadget-uri.

RVP: Ești recunoscută după stilul tău?

Raisa Ambros: Mi-aș dori…, într-o zi să se vorbească de stilul Ambros, așa cum se vorbește de stilul Basquiat sau Pollock.

RVP: Ți-ai luat o pauză mare de la pictat. Ce te-a determinat să reîncepi…?

Raisa Ambros: Am reînceput să pictez când am devenit fericită, găsind împlinirea înauntrul meu. Acest lucru s-a întâmplat după ce am urmat un curs de dezvoltare personală și înțelegere a unor concepte esențiale de viață: să nu pretinzi fericirea de la alții, dar să o “produci” singur prin fapte și gândire pozitivă. Atunci am avut o revelație: am realizat că pictura este vocația mea, asta îmi place și vreau să fac. E un schimb reciproc de fericire între mine și arta mea. Se zice că, atunci când nu depui efort să faci munca ta, asta îți este vocația. Stau în picioare ore întregi, îmi petrec nopți albe de-asupra operei, dar nu-mi dau seama când trece timpul și nu simt niciun disconfort. Din contră, sunt total absorbită de pictură, de combinația culorilor, a formelor, a semnificațiilor, a figurilor care reies involuntar din opere.

 

 

RVP: De ce ai avut o pauză atât de mare, totuși…, 25 de ani?

Raisa Ambros: De la studiul artei și primele încercări stilistice, da, au trecut aproape 25 de ani. Am plecat în străinătate pentru studii, ca să investesc în mine și în calitățile mele. De fiecare dată când am optat pentru o țară cu mai multe posibilități, a fost ca să fac o schimbare în mai bine, mânată de setea de cunoaștere, de a acumula experiență, de a putea mai mult, de a mă dezvolta mai mult. Prețul, a fost, însă, că de fiecare dată a trebuit să o iau de la capat cu limba, cu istoria, cu tradițiile, mentalitatea, prietenii, serviciul, casa, etc. Și cu adaptarea și cu integrarea. Noi destinații, noi greutăți de depășit, căci niciodată nu mă aștepta nimeni acolo. Dar acum mi-am dat seama că sunt exact ca ciobănașul Santiago, din Alchimistul, de Paulo Coelho: am căutat tezaurul peste mări și țări, am încercat diverse job-uri și activități, când, de fapt, vocația și talentul, se află chiar înăuntrul meu. Dar, exact ca în carte, drumul lung până la destinație a fost inevitabil și, prin urmare, foarte util ca lecții de viață și dezvoltare personală.

RVP: Cum decurge procesul tău de creație?

Raisa Ambros: Îmi place să dau maximum din prima: încerc să termin opera într-o sesiune, sau câteva, menținând acea stare de spirit și inspirație, fluxul de energie creat în acel moment. Durează ceva timp să intru în acea stare divină de inspirație: izolare totală de persoane, de preocupări, de telefon. Muzica preferată și concentrare maximă la operă în curs de realizare, apoi, la un moment dat se atinge acea contopire energetică, fizică și mentală cu tabloul și culorile, acea stare zen în care inspirația curge și vizualizezi unde în mișcare și detalii, care, apoi, dau viață operei. Evident, această stare zen, e unică de fiecare dată.

RVP: Ce studii ai?

Raisa Ambros Am urmat timp de 4 ani cursuri de artă plastică la Colegiul Pedagogic din Soroca. În paralel, am studiat și muzica – acordeonul. Apoi, am continuat cu descoperirea celei de-a șaptea artă, la Academia de Teatru și Film, unde, m-am specializat în film și televiziune timp de 5 ani. Pentru asta, e nevoie să treci prin toate formele de artă. Am avut norocul să fac parte dintr-un  proiect inovativ pe atunci, atelierul complex la facultate în care am învățat imagine, sunet, scenaristică, regie, actorie, copywriting, critică. Iar la cursul de Limbaj plastic, am tot practicat storyboarding. Prima expoziție de grup a avut loc în 1996, chiar pe holurile facultății, am realizat diverse secvențe de film. Am fost unica studentă care a realizat portretul personajului monocolor în nuanțe blu.

RVP: Cine ți-a fost mentor, profesor…, în această călătorie…?

Raisa Ambros: Am urmat cursuri în privat cu diverși artiști profesioniști din Rusia, Republica Moldova, Regatul Unit, Italia, dar mentorul meu de bază și de suflet, rămâne pictorul și profesorul Mihai Bandac, cel mai mare colorist român, după cum l-a numit Nichita Stănescu. Mentorul și maestrul meu, Mihai Bandac, marele artist și profesor din România. La începutul anilor `90, fiind studentă la Academia de Teatru și Film, am avut șansa de a-l întâlni pe pictorul și profesorul Mihai Bandac, titularul Cursului de  Limbaj Plastic și Story-Board. Timp de patru ani, la orele de studiu, am descoperit frumusețea desenului și picturii, iar domnul profesor, la rându-i a descoperit, poate, vocația mea. Îmi amintesc, de exemplu, că nu făceam niciodată liniile drepte, erau mereu într-o oarecare mișcare energetică, iar profesorul Bandac îmi spunea că aș fi foarte bună pentru desenele animate.

Mi-a acordat o atenție aparte, cu explicații și îndrumări nuanțate, care, cu intermitențe și, desigur, la cererea mea, continuă și astăzi. Este profesorul meu de bază și de suflet cu care mă sfătuiesc ori de câte ori am un dubiu creativ. Acea energie în mișcare, s-a transformat în abstract, în prezent. De altfel, în peste 4 decenii de profesorat, Mihai Bandac a pregătit și instruit, benevol, peste 40 de tineri doritori să devină artiști plastici. Unii dintre ei ajunși peste ani pictori de valoare și foarte apreciați, atât în România, cât și în Europa sau America.

RVP: Când ai debutat în pictură?

Raisa Ambros: Când am arătat primele tablouri unui curator de artă, la Londra, mi-a spus: “Lasă absolut totul și apucă-te de pictat serios. Ăsta e viitorul tău”. Așa am și făcut, anul 2019, mi l-am dedicat artei și rezultatele nu au întarziat să apară. Din octobrie, până acum, am la activ 10 expoziții internaționale de grup și urmează prima expoziție personală în SUA. Am fost descoperită de către Galerie Événementielle din Paris, pe un grup de Abstract pe Facebook – în prezent, toți căutătorii de talente sunt online -, care m-a invitat să expun în cadrul unei expoziții internaționale. În urma succesului la public, m-au invitat să organizăm și expoziția personală în acest an.

RVP: Ai avut de multe expoziții?

 

 

Raisa Ambros: La Paris, am avut patru expoziții de grup, dintre care, două în galerie, una la Ambasada Kazahstanului, a patra la Salonul Internațional de Artă Contemporană Art3f (31 ianuarie -2 februarie). La Londra, au fost 3 expoziții de grup, dintre care, una, curată de către galeria Art Number 23, care m-a invitat apoi să expun la Praga și la Athena. În ianuarie, s-a întâmplat să am 4 expoziții concomitent. Apoi, grupul Itsliquid din Italia m-a descoperit vizitând site-ul meu. Au exprimat admirația și dorința de a expune la Veneția pentru o lună, începând cu 13 februarie la Palazzo Ca’ Zanardi în cadrul unei mari expoziții internaționale de artă contemporană. Dar realizarea cea mai mare este prima expoziție personală la Los Angeles, 14-16 februarie.

RVP: Cu ce galerii colaborezi, unde pot fi găsite operele tale?

Raisa Ambros: În acest moment, sunt reprezentată de două galerii și un curator privat la Paris, de o galerie la Londra, cât și de curatorii târgului de artă stARTup din Los Angeles. Operele mele sunt incluse în diverse cataloage online și fizice, de cele mai multe ori, legate de expoziții.

RVP: Din ce zonă sunt cei care îți cumpără operele?

Raisa Ambros: Cei mai mulți clienți sunt din Regatul Unit și Italia, în special persoane care mă cunosc. În urma expozițiilor au fost comisionate mai multe opere în diverse țări: au fost solicitate dimensiuni mari ale operelor mici sau stiluri similare în game de culori preferate. Creațiile mele se găsesc în vânzare pe diverse site-uri specializate online și în galerii. Operele pot fi văzute integral pe site-ul personal, www.raisaambros.com

RVP: Ai susținători oficiali?

 

 

Raisa Ambros: Ambasada Republicii Moldova în Franța, a fost una dintre primele care m-a susținut, prin prezența domnului Vladimir Chirinciuc, însărcinat cu afaceri, care, a venit împreună cu soția Galina la primele trei expoziții, promovându-mă și pe pagina Facebook a Ambasadei. Domnul Chirinciuc a depistat talentul meu încă de la primele două expoziții, scriind și recenzii ale operelor: “Lucrările Defaced și Allegro, impresionează, în egală măsură, prin formele lor abstracte și culorile vii, exprimând stări de spirit care se axează pe puternice trăiri lăuntrice. Ne încântă maniera artistei de a împleti cu iscusință expresia abstractă cu culorile intense. Cred că aceste lucrări de mare valoare artistică au fost create tocmai la intersecția a două curente: abstracționismul și stilul coloristic al fauvismului.

RVP: Ce alte expoziții mai ai pentru acest an?

Raisa Ambros: În paralel cu expozițiile de grup, voi pregăti alte expoziții personale la Paris, Milano, Roma, Chișinău, București, Moscova, Budapesta, Londra. Și, apoi, vom vedea ce îmi rezervă soarta după expoziția solo din Los Angeles. Sunt sigură că îmi va purta noroc și că îmi va deschide multe uși. Visul meu este să expun la New York!

RVP

 

Distribuie