Europarlamentarul Maria Grapini, invitată la RomâniaVipPress, o viață de poveste frumoasă, o femeie care a reușit frumos în viață, iată că, poate să fie un moment de poveste al lunii martie, la acest început frumos de primăvară!

 

 

La o cafea cu Maria Grapini, vorbim despre tradițiile lunii martie, și, despre amintirile din copilăria în care se respectau toate datinile și obiceiurile acestui neam!

 

 

Tot timpul mi-au făcut o deosebită plăcere, interviurile mele, cu europarlamentarul Maria Grapini, că era femeie de afaceri, om politic, ministru…, niciodată nu a uitat de anii frumoși ai copilăriei, niciodată nu a uitat de tradițiile și de obiceiurile din satul natal, tot timpul își amintește cu mare drag de toate momentele, care, într-un final, au ajutat-o să fie ceea ce este astăzi, o femeie implicată acolo unde este nevoie de Domnia sa, o femeie puternică, și, o femeie care nu s-a plâns niciodată, oricât de grele au fost momentele pe care le-a povestit la RomâniaVipPress, amintiri din perioada copilăriei, în care muncea, își ajuta familia la toate treburile din gospodărie, dar, de fiecare dată, a povestit că făcea totul cu multă bucurie și, fericită că mereu a fost de folos acolo unde era nevoie! Mulți copii din aceste vremuri, o pot lua de bun exemplu!

Maria Grapini, își amintește cu multă bucurie și cu multă nostalgie, de momentele în care se trezea în frumosul miros de mucenici copți, cu mare dragoste, de mama…, de zilele în care, împreună cu mama sa, făceau mărțișoare din mătase, pentru ca, mai apoi, de 1 Martie, să le ofere cu dragoste și bucurie, vecinelor, învățătoarelor, profesoarelor, și, desigur, primul mărțișor…, scumpei sale mame, care, trudea de dimineața și până seara târziu, ca micuților ei copii, să nu le lipsească nimic!

O viață de poveste frumoasă, o femeie care a reușit frumos în viață, iată că, poate să fie un moment de poveste al lunii martie, la acest început frumos de primăvară!

Maria Grapini, duce tradițiile de familie mai departe, respectând cu sfințenie, Ziua Mucenicilor, indiferent cât ar fi de obosită, nu contează, adoră să își facă familia fericită, și, așa cum era trezită în copilărie de mirosul frumos de mucenici copți dimineața, de mama Domniei sale, la fel a simțit și ea să facă pentru soț, pentru fiul său, și, acum, de câțiva ani, pentru minunile de nepoței,  Luca și Anna, care, abia așteaptă mucenicii pregătiți de bunica lor, Maria Grapini!

 

 

 

Ana Magdin: Doamna Maria Grapini, ce reprezintă pentru sufletul dvs luna martie, 1, 8 martie?

Maria Grapini: Zilele de 1 și 8 martie, mă duc cu gândul la copilărie. Făceam cu mama mărțișoare din mătase, le puneam la presat în cărți și apoi le împărțeam cu drag, profesoarelor, bunicilor, mamei, vecinelor…! Așteptam cu nerăbdare să primesc la școală mărțișoare și țineam toată grămada de mărțișoare, cu mândrie, ca pe medalii!

Ana Magdin: Avem multe sărbători în această lună de primăvară, martie…, păstrate din tradiția populară, Babele, și, apoi, Moșii…! Cât de importante sunt aceste tradiții pentru tânăra generație?

Maria Grapini: Eu țin cu sfințenie sărbătorile tradiționale, obiceiurile, așa cum le-am trăit în copilărie. Am păstrat tot ce am văzut la părinții mei, în satul meu natal. Mă străduiesc să transmit tinerilor dragostea față de tradiții. Îi invit la toate manifestațiile pe care le organizez cu ocazia frumoaselor noastre sărbători tradiționale.

Cred că un popor se distinge în lume prin tradiții, obiceiuri, cultură, limbă!

 

Ana Magdin: Care considerați că este semnificația poveștii legată de Baba Dochia?

Maria Grapini: Baba Dochia a fost o fată foarte frumoasă și cred că semnifică iubirea și venirea primăverii!

Ana Magdin: Cum era ziua de Mucenici în familia dvs, la țară, când erați copil, și, cum este ziua de Mucenici, acum, în familia Dvs, la Timișoara?

Maria Grapini: Mucenicii îi sărbătoresc în fiecare an la Timisoara, de 43 de ani, de când sunt pe aceste meleaguri! Îi fac eu, cu mare drag, și, sunt de câțiva ani,  bucuria nepoților! Nu aș putea să las un an fără ca să simțim în casă aroma plăcută a mucenicilor!

Când eram copii, mama avea grijă să ne trezim în mirosul plăcut al mucenicilor, sau, să-i pregătească, atunci când eram

la școală, iar când ajungeam acasă, ne întâmpina cu mucenici!

Ana Magdin: Pe data de 3 martie, veți avea un eveniment la Bruxelles, vă rog, despre ce este vorba?

Maria Grapini: În data de 3 martie, organizez o nouă acțiune în Parlamentul European. De data aceasta, Conferința va avea ca temă, comerțul angro. Vom avea invitați de la Comisia Europeană, Asociația Europeană a Comercianților și membri ai Parlamentului European. Voi susține nevoia de o mai bună reglementare pe tot lanțul, de la producător la consumator și voi insista să existe responsabilități dar și profit partajat. Să nu existe o presiune pe preț la producător de către angrosiști și să se respecte drepturile consumatorilor.

 

 

Ana Magdin: Ce alte evenimente care promovează tradițiile românești, veți mai avea anul acesta?

Maria Grapini:  Cu siguranță voi organiza evenimente la sărbătorile care urmează, a doua duminică din mai, vom sărbători Ziua costumului tradițional din România-lege inițiată de mine, în anul 2014, Sânzienele, în iunie, Ziua Iei  și tot ce vom mai avea până la sfârșitul anului. Nu voi uita de Paști, o sărbătoare marcantă și plină de semnificație.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Maria Grapini: Gânduri bune și sănătate pentru toți românii, oriunde s-ar afla! M-aș bucura să nu uite și să sărbătorească conform tradițiilor românești! Pentru toate doamnele și domnișoarele românce, acum, la început de primăvară, și, cu ocazia lunii mărțișorului, le transmit un sincer, La mulți ani, multă dragoste și fericire!

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

Distribuie