Cătălin Șerbu, candidat pentru diaspora!

 De vorbă cu Cătălin Șerbu, candidat pentru diaspora, la Camera Deputaților,

„Binele inseamna un program de guvernare coerent, hotarat, care sa aduca mai multi romani in clasa de mijloc”!

 14971338_1310919585596542_1035144685_n

Ana Magdin: Catalin, tu faci parte din categoria prietenilor mei adevarati, din acest motiv te sustin pentru un loc in Camera Deputatilor. Stiu sigur ca pe tine nu te-ar lua somnul, stiu sigur ca nu ai manca seminte in plina sedinta si mai stiu ca-ti doresti foarte mult sa ajuti romanii din diaspora! Spune-mi te rog, care sunt proiectele tale prioritare pentru romanii din strainatate?

Catalin Serbu: Iti multumesc pentru prezentare, Ana, ma onoreaza prietenia ta. Proiectele noastre sunt unele ancorate in realitate. La elaborarea lor am luat in calcul numeroasele probleme ale romanilor de peste hotare, complexitatea diasporei, si am incercat sa suprapunem solutiile noastre peste preocuparile reale ale diasporei.

Aici, in strainatate, departajarile sunt lipsite de sens, aici toti suntem romani.  Asa ca exista un set de chestiuni – fie ele legate de birocratie, de munca ori de recunoasterea studiilor – care ne sunt tuturor importante. Asa cum pe toti ne preocupa situatia din tara, vrem sa stim ca si acolo familiile si apropiatii nostri au o viata mai buna.

13533027_1203108993044269_4897618435416485323_n

Ana Magdin: Care sunt cele mai grele probleme cu care se confrunta romanii din disapora?

Catalin Serbu: Nu se poate vorbi de problemele romanilor din Diaspora la mod general, din simplul motiv ca ele sunt atat de complexe, incat as fi neserios daca as trata generalist aceste probleme. Putem vorbi despre un set de probleme ale romanilor din proximitatea tarii, alte probleme pentru cei din Europa de Vest, alte probleme au cei plecati in SUA sau Canada, etc.

Cred ca firul rosu al tuturor este tara, modul in care aceasta evolueaza. In nenumaratele conversatii avute cu romani din diaspora, din diverse zone geografice, leit motivul este : „m-as intoarce acasa , dar…” Noi trebuie sa ne aplecam si asupra rezolvarii problemelor din tara, sa punem umarul ca Romania sa devina o tara moderna, prospera. Nu doar de dragul indicatorilor economici, ci mai ales pentru oameni, in viata de zi cu zi.

14971370_1310918682263299_1771225377_n

Ana Magdin: Din punctul meu de vedere, romanii care au plecat departe de casa, nu au plecat pentru ca nu iubesc Romania, au plecat pentru ca aici nu puteau sa-si faca o viata decenta, dovada este clara pentru ca majoritatea muncesc in strainatate dar isi fac case in locurile in care s-au nascut! Cum comentezi acest aspect?

 

Catalin Serbu: Este si normal sa fie asa, romanii sunt patrioti, sunt legati puternic de tara in care s-au nascut si in care s-au format profesional. Insa cred ca trebuie sa facem o serie de pasi in plus, sa ne asiguram ca si in tara este posibil sa iti castigi traiul in mod decent, sa ai un sistem sanitar la nivel european, o educatie performanta – astfel incat macar o parte dintre cei peste 3,4 milioane de romani care traiesc in alte tari sa se gandeasca sa revina acasa.

 

Si nu doar pentru a-si construi o casa pentru batranete, ci pentru a-si intemeia o familie sau pentru a pune bazele unei afaceri, cu experienta si cunostintele pe care le-au acumulat in strainatate.

 

Ana Magdin: Ce asteptari ai de la alegerile din 11 decembrie?

Catalin Serbu: Am aceleasi asteptari pe care trebuie sa le aiba fiecare cetatean roman, cu privire la formarea unui nou legislativ al tarii sale. Imi doresc sa intram intr-o perioada de normalitate constructiva, daca pot spune asa. Sa fim mai putin divizati, sa gandim in proiecte clare, cu cifre si date, nu in lozinci fara continut. Programul PSD, pe care intreaga echipa de candidati in diaspora il sustine si il va prezenta romanilor de pretutindeni, este unul extrem de realist, de limpede.

Contextul politic international este unul extrem de complicat si singurul nostru tel trebuie sa fie sa facem Romania o tara puternica si stabila, care sa faca fata oricaror provocari politice si economice. Pentru ca, sa nu uitam, Romania este acasa pentru noi toti.

14516386_1276725932349241_3147253905974390795_n

Ana Magdin: Cum crezi ca poate veni o schimbare in bine, pentru viata si pentru sufletele romanilor plecati departe?

Catalin Serbu: Binele poate veni din lucruri aparent mici. Iata, 25 de taxe consulare mai putin, inseamna mai putine cozi, mai putine resurse cheltuite de catre fiecare roman de peste hotare. Binele vine insa si din proiectele mari, de sistem, cum se vede si in planul PSD pentru sanatate.  Un medicament 100% compensat, pe toata durata bolii, poate insemna o batranete mai linistita pentru parintii si bunicii nostri ramasi in tara. Zero obligatii pentru angajatori si stimulente pentru fermieri inseamna mai multi romani care pot avea afaceri de succes in agricultura si mai multi tineri care nu mai parasesc tara. Binele inseamna un program de guvernare coerent, hotarat, care sa aduca mai multi romani in clasa de mijloc. Iar cand romanii plecati departe de casa vor vedea ca se pot intoarce intr-o tara pregatita sa ii primeasca, o tara in care familiile lor o duc mai bine, atunci vom sti ca a avut loc acea schimbare pe care ne-o dorim cu totii.

Ana Magdin:  Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Catalin Serbu: Romanii de pretutindeni stiu ca noi, cei care traim alaturi de ei, impreuna cu ei, cu aceleasi dificultati si cu aceleasi bucurii, intelegem cu adevarat aceste lucruri si putem duce in Parlamentul Romaniei problemele lor. Ii salut pe toti si ii asigur de respectul nostru, al intregii echipe de candidati PSD in diaspora!

Ana Morosanu Magdin

 

Distribuie