Sunt mândru că sunt român, pe unde merg, pe unde susțin concerte, devin un ambasador al culturii și al indentității românești!

De vorbă cu unul dintre cei mai valoroși violoniști din lume, Cristian Fătu, român, stabilit la Los Angeles,

Lansăm un CD, pe data de 15 iunie, „Comori de acasă”, la”Art Share LA Theater”. Acest eveniment este realizat în parteneriat cu două asociații românești din Los Angeles, „Viitorul Român” și „Români în Los Angeles”,  cărora, le mulțumesc pe această cale, pentru sprijin și promptitudine!

 

Violonistul Cristian Fătu este recunoscut și apreciat pe scenele internaționale pentru interpretări de o profundă bogăție artistică, virtuozitate și tehnică briliantă. Parcursul evoluției sale artistice este marcat de succesul la peste 25 de concursuri naționale și internaționale. În țară a câștigat numai Premiul l, la Olimpiada Națională (1996, 1999, 2001); Concursul Primăvara Artelor, Bacău (1991,1994); Concursul W.A. Mozart, Cluj (1998, 2004) și Concursul “Ciprian Porumbescu” Suceava (1996) etc. Este, de asemenea, câștigătorul Premiului I și al Marelui Premiu la Concursul Citta Di Stresa, Italia (1994,1995); Premiul I la San Bartolomeo, Italia (1996); Marele Premiu si Premiul I la Concursul Internațional de Vioară “Remember Enescu”, România (2000); Premiul I, la Kingsville International Competition, USA (2008) precum și Marele Premiu la Artist Presentation Society Auditions, St. Louis, USA (2012).

 Încurajat de aceste succese, a participat în calitate de quarterfinlist la prestigioasele concursuri internaționale de vioară Fritz Kreisler, Viena (2005); Premio Paganini, Genova (2006) și Regina Elisabeta, Bruxelles (2012).

A susținut concerte și recitaluri la numeroase festivaluri internaționale de muzică precum International Music Academy Freyburg, USA (2007); International Summer Academy Prag-Wien-Budapest, Austria (2004); Kyoto International Music Students Festival, Japonia (2003); Endless Mountain Music Festival, USA (2012, 2013); Music Celebrations at Carnegie Hall NYC and Kennedy Center Washington DC în 2018 & 2019 etc. Ziarul german “Murnauer Tagblatt” menționa într-o cronică de concert despre “virtuozitatea impresionantă și tehnica perfect asimilată a tânărului violonist român, Cristian Fătu”.

Născut într-o familie de muzicieni, în anul 1983, Cristian Fătu a început studiul viorii la vârsta de patru ani sub îndrumarea mamei sale, Iulia Nicolae, care, este profesoară de violoncel. A debutat la vârsta de 16 ani, împreună cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Ludovic Bacs, interpretând concertul de Bruch. Ulterior, a apărut ca solist cu orchestre din România și Statele Unite, incluzând Filarmonicile de Stat Iași, Arad, Ploiești, Galați, Botosani precum și Kansas City Chamber Orchestra, Orchestra of the Pines – Texas, EMMF Orchestra – Pennsylvania, etc. În anul 2001, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România i-au acordat “Premiul Tânărului Interpret” în urma recitalurilor de succes la EXPO2000 Hannover. Pe parcursul carierei sale, Cristian Fătu, a avut multiple oportunități să se perfecționeze la cursuri de maiestrie sub îndrumarea unor maeștri renumiți precum Gil Shaham, Eric Rosenblith, Vladimir Ashkenasi și Vladimir Spivakov. Este absolvent al Liceului de Muzică “George Enescu” din București (2002), la clasa prof. Mihaela Tomescu și licențiat al Universității Naționale de Muzică București (2006) la clasa prof. dr. Gabriel Croitoru. În anul 2005, a obținut o bursă Erasmus-Socrates și a studiat la Hochschule für Musik Koln cu Mihaela Martin. În particular, a studiat cu celebrul profesor Ștefan Gheorghiu. Din anul 2006, a urmat cursurile Universității Park din Kansas City, USA, unde, a studiat cu prof. Ben Sayevich obținând gradele post universitare de Artist Certificate (2008), Master (2010) și Artist Diploma (2013).

Cristian Fătu este membru al duo-ului FA2 Violin Piano Duo, alături de pianista Victoria Martirosyan-Fătu. Împreună, susțin fecvent recitaluri de mare succes în țară și în străinătate. Între 2014-2018, a fost prim violonist al cvartetului de coarde Montclaire, profesor de vioară la Universitatea de Stat de Virginia de Vest și concertmaestru al orchestrei de cameră din Charleston. A debutat discografic în anul 2008 cu albumul “From Bucharest to Kansas City” lăudat în revista The Independent of Kansas City, iar în anul 2010, sub egida Casei de Discuri -Tzigane Music Label, a lansat CD-ul “New Beginnings”.

Alături de pianista Victoria Martirosyan-Fătu, a lansat în anul 2019, albumul “Treasures from Home”, care aduce omagiu muzicii și culturii românești dar și est europene. În prezent, Cristian, activează ca violonist freelance în orchestrele și studiourile de înregistrări din Los Angeles, CA. În timpul liber, este pasionat de fotografie și ciclism!

 

 

În continuare, un interviu în premieră, cu marele nostru violonist, Cristian Fătu!

 

 

 

Ana Magdin: Dragă Cristian Fătu, ești unul dintre românii cu care ne mândrim în lume, acum, ești la Los Angeles, te rog, povestește-ne, ce faci în aceste vremuri, acolo, pe tărâm american?

 

Cristian Fătu: Am o poveste destul de tipică pentru mulți tineri din generația mea, care, au avut ambiția de a se realiza profesional la cel mai înalt nivel.

 

Ana Magdin: Când ai plecat în America, și, de ce?

 

Cristian Fătu: După absolvirea Universității de Muzică de la București, am câștigat o bursă pentru studii postuniversitare în Kansas City, Missouri. Doi ani de studiu… s-au transformat în 6 ani de studiu, între timp, m-am căsătorit și am avut trei copii. În anul 2014 am fost invitat să mă alătur Cvartetului de coarde Montclaire String Quartet și să predau vioara la Universitatea de Stat din Virginia de Vest.

 

Ana Magdin: Cum au fost începuturile carierei tale muzicale, ce amintiri ai de la primul tău concert?

 

Cristian Fătu: Provin dintr-o familie de muzicieni, am început studiul viorii la vârsta de 4 ani.

Primul concert l-am susținut la vârsta de 5 ani, în cadrul unui recital de clasă la Liceul George Enescu din București. Am crescut cu muzica în casa și mi s-a părut ceva normal să cânt la un instrument și să apar pe scenă.

 

Ana Magdin: Simți nevoia să te reîntorci în România sau îți dorești să rămâi în America?

 

Cristian Fătu: În prezent, viața mea și a familiei mele este în Statele Unite. Sunt recunoscător părinților, profesorilor și tuturor celor care m-au format și care m-au crescut. Sunt mândru că sunt român, pe unde merg, pe unde susțin concerte, devin un ambasador al culturii și al indentității românești.

 

Ana Magdin: Cum este viața ta, știu că ai o familie frumoasă, povestește-ne puțin, cum îți petreci timpul cu cei dragi?

 

Cristian Fătu: În prezent, sunt Freelance Violinist și colaborez cu mai multe orchestre în Los Angeles. După venirea în Statele Unite, am redescoperit muzica românească și mi-am asumat sarcina de a arăta lumii ce muzică frumoasă avem, prin promovarea culturii noastre.

La noi acasă este o activitate continuă, pentru că avem trei copii mici. Vivienne, cântă la pian, este talentată la matematică și la desen. Mark, la trei ani e foarte interesat de mașinuțe și jucării care fac zgomote. Și el cântă, are un auz perfect și credem că îi va urma pașii lui Sophie. Este multă muncă să pregătești, să antrenezi un copil precum Sophie, dar ea, învață extrem de repede cântecele și scenariile pentru toate proiectele la care lucrează.

Soția mea este o pianistă de etnie Armeană,  a crescut și a studiat la Moscova. Împreună, am fost binecuvântați cu trei copii, care au vârstele de 3 ani (Mark), 6 ani (Sophie) și 8 ani (Vivienne). Sophie, este un copil foarte talentat și cântă dinainte de a vorbi. În anul 2017, Sophie a fost descoperită de NBC, iar după o serie întreagă de audiții și interviuri, a fost invitată la emisiunea Little Big Shots cu Steve Harvey. La scurt timp, a câștigat audiția pentru emisiunea America Are Talent, unde, a avansat până în semifinale, devenind la vârsta de 6 ani, cea mai tânără cântăreață din istoria acestei emisiuni. Apoi, a fost invitată la emisiunea lui Ellen DeGeneres Show…! După toate aceste reușite a atras atenția unor impresari aici în Los Angeles cu care am semnat un contract de reprezentare. Împreună cu soția mea, am decis să ne mutăm la Los Angeles pentru a sprijini cariera lui Sophie. Această mutare a fost dificilă deoarece a trebuit să lăsăm în urmă toată viața pe care am construit-o în Charleston WV, posturile de la WV State University, casa, și să pornim de la zero. Dar, totul a meritat, deoarece Sophie are succes aici în LA, a apărut în reclame, seriale, iar în luna iulie, va înregistra un album cu muzica lui Frank Sinatra care va fi lansat în toamnă.

 

Ana Magdin: Pe data de 15 iunie, vei lansa un CD, „Comori de acasă”! Unde va avea loc lansarea și ce invitați vei avea? Povestește-ne, te rog, tot ce simți despe acest eveniment!

 

Cristian Fătu: Anul acesta, împreună cu soția mea, Victoria, lansăm un album care se numește Comori de acasă, care conține câteva dintre cele mai deosebite piese pentru vioară și pian din repertoriul românesc dar și universal. Suntem foarte bucuroși să prezentăm și să lansăm acest CD pe data de 15 Iunie, la Art Share LA Theater. Acest eveniment este realizat în parteneriat cu două asociații românești din Los Angeles, Viitorul Român și Români în Los Angeles,  cărora, le mulțumesc pe această cale, pentru sprijin și promptitudine. Aici, în Los Angeles, avem o comunitate închegată și aceasta însemnă mare lucru pentru mine. Locuiesc în Statele Unite de 12 ani și în anumite state și orașe de aici, mi-a lipsit legătura și contactul cu alți conaționali, vorbitori de limba română!

După lansarea CD-ului, în lunile iunie și iulie, voi participa la două Festivaluri de Muzică Clasică, la Oberlin College, OH și Plymouth College, NH. În luna august, voi merge în România ca să îmi vizitez părinții și familia, așa cum fac în fiecare an.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

 

Cristian Fătu: Cred că avem o cultură deosebită și o muzică deosebită. Este datoria noastră să promovăm și să ne mândrim cu frumusețile culturii și civilizației românești, mai ales când trăim peste mări și țări.

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie