Kieu Bich Hau, scriitoare și jurnalistă vietnameză, invitată la RomâniaVipPress, este fascinată de obiceiul românesc, de a se fura mireasa chiar de lângă mire!

La un ceai, cu scriitoarea și jurnalista vietnameză,

Kieu Bich Hau,

 

„Vietnam este un cuvânt sacru pentru mine. Este Țara Mamei, unde am găsit nesfârșita inspirație pentru a trăi, a iubi, a crea și a scrie poezii, proză. Vietnamul este o țară prosperă unde pot găsi o mulțime de oameni interesanți, o natură bogată și o cultură diversă. Sunt imaginile frumoase și familiare, cum ar fi fetele cu pălărie și Ao dai alb – costumul național (o rochie lungă, despărțită de tunica purtată peste pantaloni) cu care se merge încet pe străzi; Bambusul verde, crângurile înconjoară satele antice; Râurile lungi îmbrățișează vastele câmpuri de orez …!”

 

Ana Magdin: Dragă Kieu Bich Hau, ești un înger, poeziile tale emană dragoste, suferință …, ce te inspiră?

Kieu Bich Hau: Sunt o femeie care trăiește în Asia de Est și moștenesc tradițiile și obiceiurile de demult. În viața mea, am trecut prin multe experiențe diferite, cu fericirea și suferințele, de asemenea. Fiind femeie, iubită, soție și mamă, am avut o povară nesfârșită din partea familiei, a muncii și a societății. În societatea vietnameză, se așteaptă ca femeia să fie o muncitoare bună la birou, o mamă bună pentru copiii ei, în timp, o soție blândă și bună, care să răsfețe mereu și să îl asculte pe soț. Am fost exaltată tot timpul de la vârsta de 25 până la 35 de ani din cauza acestor poveri. Apoi, prima mea căsătorie a fost ruptă. M-am căsătorit încă o dată cu un om ceh. Am fost foarte fericiți, dar apoi mi-am pierdut soțul pentru cancerul pulmonar după 8 ani de căsătorie. Toate suferințele și poverile nu mă pot împiedica să mă mai îndrăgostesc încă o dată. O dragoste nouă, ciudată și puternică, care nu ajunge niciodată la o căsătorie, mă inspiră mult să scriu poezii. Aceste poezii îmi manifestă înțelepciunea în dragoste și viață, acum, după adversitățile și incidentele grele.

Ana Magdin: Unde te-ai născut, unde locuiești acum?

Kieu Bich Hau: M-am născut în provincia Hung Yen, care este o câmpie de nord rurală din Vietnam. Locuiesc acum în capitala Hanoi, un oraș vechi de o mie de ani.

Ana Magdin: Ce înseamnă Vietnam pentru sufletul tău?

Kieu Bich Hau: Vietnam este un cuvânt sacru pentru mine. Este Țara Mamei, unde am găsit nesfârșita inspirație pentru a trăi, a iubi, a crea și a scrie poezii, proză. Vietnamul este o țară prosperă unde pot găsi o mulțime de oameni interesanți, o natură bogată și o cultură diversă. Sunt imaginile frumoase și familiare, cum ar fi fetele cu pălărie și Ao dai alb – costumul național (o rochie lungă, despărțită de tunica purtată peste pantaloni) cu care se merge încet pe străzi; Bambusul verde, crângurile înconjoară satele antice; Râurile lungi îmbrățișează vastele câmpuri de orez …

Ana Magdin: Ce amintiri amuzante din copilărie ai?

Kieu Bich Hau: Îmi amintesc, într-o după-amiază, m-am așezat pe peretele  care lega terasa din interior și le-am spus niște povești amuzante copiilor vecini. Am inventat poveștile ireale pentru a le spune și ei au deschis gura să mă asculte. Au rămas acolo ascultându-mi poveștile până după-amiaza târziu și părinții lor s-au întors acasă de pe câmp, strigând la ei pentru că nu au gătit masa pentru cină ca de obicei. Toți au fost bătuți de părinți.

Ana Magdin: Ce iubești cel mai mult la această lume?

Kieu Bich Hau: Iubesc toate pădurile din lumea noastră. Cred că pădurile ne pot salva sufletele. Toate miracolele au rămas în păduri. Ori de câte ori intri într-o pădure, te vei simți fericit, mintea ta se va liniști și vei găsi din nou sensul vieții tale. Toate visele și creațiile mele provin din păduri. Dacă nu aș fi scriitor, aș deveni pădurar sau plantator. Am scris câteva nuvele despre păduri.

Ana Magdin: Kieu Bich Hau, ce te face fericită?

Kieu Bich Hau: O poveste excelentă, o carte profundă, o întâlnire cu sufletul meu pereche la Roma sau Karlovy Vary, o motocicletă cu care să călătoresc de-a lungul Vietnamului cu iubitul meu, o excursie în Europa cu copiii mei, o drumeție într-o pădure…, asta mă face fericită.

Ana Magdin: De ce ai vrut să devii jurnalist?

Kieu Bich Hau: Fiind jurnalist, pot întâlni mulți oameni de elită din lume și pot vorbi cu ei, îi intervievez și pot învăța cunoștințe inteligente de la ei. De asemenea, pot descoperi o mulțime de țări îndepărtate și ciudate, cu culturi diferite. Pot ajuta oamenii să se schimbe și să se dezvolte pentru o lume mai bună, pentru a ajunge la nivelul superior al minții prin articolele și lucrările mele.

Ana Magdin: Cum este viața ta în Vietnam, cum sunt oamenii de acolo?

Kieu Bich Hau: Viața în Vietnam este încă în mare măsură diferită de la oraș la sat. Oamenii din oraș au mai multe șanse să obțină locuri de muncă mai bune și să se dezvolte cu un nivel de trai mai ridicat, în timp ce oamenii din mediul rural au încă un nivel de viață scăzut. Dar majoritatea vietnamezilor lucrează din greu pentru a ne construi țara.

Ana Magdin: Ce știi despre țara mea, cunoști România?

Kieu Bich Hau: Răpirea miresei este una dintre obiceiurile unice din România. Mi se pare interesantă tradiția, furarea miresei chiar din fața mirelui și a oaspeților. Aș vrea să vin în România și să văd acest eveniment ciudat prin ochii mei. Am un prieten apropiat – un scriitor român care locuiește acum în Cluj – Napoca. Numele ei este Andrea H. Hedes. De obicei îmi trimite un e-mail și scrie multe despre România. Doresc să vizitez Cluj-Napoca și Bucureștiul, România, de îndată ce se încheie Covid-19!

Ana Magdin: Un gând pentru oamenii de pretutindeni!

Kieu Bich Hau: Fă un lucru minunat pentru oameni, în fiecare zi!

 

Ana Moroșanu Magdin

 

 

Distribuie