Marius Vili Sârbu, candidat la Senat, pentru diaspora!

De vorbă cu avocatul Marius Vili Sârbu, candidat la Senat, pentru diaspora,

“Aş fi extrem de mândru să îi pot reprezenta şi să pot duce în Parlamentul României realităţile şi problematica vieţii din comunităţile româneşti”!

 15033599_592215064318309_1204442514_n

Ana Magdin: Marius Vili Sârbu, eşti unul dintre cei mai de succes avocaţi din Spania. Cum ai ajuns la această performanţă?

Marius Vili Sârbu: Nu ştiu dacă sunt unul dintre cei mai de succes avocaţi din Spania, însă ştiu sigur că nu poţi să fii un om realizat în profesiunea ta fără muncă.  Multă muncă. E adevărat, însă, că am şi o echipă foarte bună, pe care mă pot baza. Iar unul dintre cele mai importante lucruri, ca român care trăieşte în diaspora, este să fii recunoscut, la nivel profesional şi uman, atât de ţara în care trăieşti, cât şi în comunitatea românească din care faci parte. Acesta este unul dintre lucrurile importante, cu care mă mândresc.

Ana Magdin: Cam câţi români sunt în Spania anul acesta, mă refer la statisticile oficiale!

Marius Vili Sârbu: Institutul Naţional de Statistică din Spania, în comunicatul sau de la 30 iunie 2016, menţionează cifra de 699 502 români care trăiesc în Spania. De precizat, însă, este faptul că – datorită dreptului la liberă circulaţie al românilor, în calitate de cetăţeni europeni – astfel de cifre pot reprezenta o fotografie de moment.  Dincolo de cifre, comunitatea românească din Spania este extrem de importantă, bine integrată şi activă.

Ana Magdin: De câţiva ani, ai stat departe de politică, de ce?

Marius Vili Sârbu: Departe de politică nu am stat niciodată. Chiar dacă nu am fost vizibil în prim planul organizaţiei PSD din Spania, am fost mereu alături de colegii mei şi am fost extrem de preocupat de evoluţiile politice, atât din ţară, cât şi pe plan local, mai ales atunci când a fost vorba despre probleme care preocupau comunitatea românească.

Ana Magdin: De curând, ai revenit în politică! Se pare că este mare bucurie în rândul românilor din diaspora pentru că eşti primul pe listă pentru un loc în Senatul României! Când te-ai decis să accepţi să candidezi pentru această funcţie la alegerile din 11 decembrie?

Marius Vili Sârbu: Am primit cu bucurie anunţul Partidului Social Democrat cu privire la modul de alcătuire al listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru circumscripţia diaspora, şi anume faptul că aceste liste urmau să includă oameni care trăiesc şi muncesc în marile comunităţi româneşti din lume. De aceea, am decis să îmi depun candidatura pentru aceste liste şi, astăzi, mă simt onorat să fiu parte din echipă care duce, în faţa românilor de pretutindeni, programul propus de PSD.

14971503_592215297651619_173980838_o

Ana Magdin: Cu ce noutăţi vii în programul tău electoral pentru cei care te vor vota?

Marius Vili Sârbu: Pe scurt, ne vom concentra pe promovarea unor măsuri de debirocratizare, între care se numără şi eliminarea celor 25 de taxe consulare şi pe un acces mai larg al românilor din diaspora la informaţii cu privire la legislaţia legată de muncă şi alte drepturi, iar aici aş menţiona creşterea numărului de ataşaţi pe probleme de muncă pe lângă misiunile diplomatice ale României în străinătate, care pot oferi asistentă, în mod special, acelora care se găsesc în situaţii dificile, care implică abuzuri sau chiar trafic de persoane.   În plus, aş dori să menţionez  măsurile care vor conduce la consolidarea clasei de mijloc din România, măsuri care – sperăm noi – vor încuraja mai mulţi români să ia în considerare posibilitatea întoarcerii în ţară, precum şi programele care să le ofere acestora oportunităţi reale de a avea un loc de muncă bine plătit, ca şi oportunităţi reale de a-şi dezvolta propria afacere, inclusiv în agricultură.

Angajamentul meu cu toți românii din Diaspora este ca voi prezenta situația proiectelor noastre la fiecare 6 luni prin toate mediile posibile pentru a se vedea că abordând problemele cu seriozitate se pot schimba multe lucruri pentru noi, cei din afara granițelor României.

Ana Magdin: Ce schimbări majore vrei să faci în ceea ce priveşte viaţa românilor din diaspora?

Marius Vili Sârbu: Dată fiind profesiunea mea, aş dori să văd rezolvate o serie de chestiuni care ţin de armonizarea şi clarificarea unor prevederi legislative care au impact asupra vieţii de zi cu zi a românilor din diaspora. De asemenea, îmi doresc să putem sprijini, prin continuarea unor programe anterior iniţiate de către PSD, mass media de limba română din afara graniţelor, precum şi proiectele legate de conservarea şi afirmarea identităţii noastre lingvistice, culturale şi spirituale. Acest tip de proiecte sunt foarte importante, în special pentru tinerele generaţii de români, care trăiesc şi învaţă departe de România.

Ana Magdin: Ce aşteptări crezi că au oamenii de la tine?

14717199_585159398357209_6597331050383268150_n

Marius Vili Sârbu: Exigenţele românilor din diaspora faţă de toţi candidaţii care doresc să îi reprezinte sunt şi trebuie să fie extrem de ridicate. În primul rând, aceştia trebuie să dovedească faptul că au cunoştinţă de problemele cu care românii se confruntă.  În ceea ce mă priveşte, sunt bucuros să ştiu că mulţi români de pretutindeni mă cunosc deja şi ştiu ce fel de om sunt. Intru în contact zilnic cu ei, le cunosc preocupările – fie că este vorba despre probleme de muncă ori de familie. Le cunosc şi bucuriile, împlinirile şi realizările profesionale. Aş fi extrem de mândru să îi pot reprezenta şi să pot duce în Parlamentul României realităţile şi problematica vieţii din comunităţile româneşti.

Ana Magdin: Cum ţi se pare viaţa politică din România?

Marius Vili Sârbu: România este o ţară europeană, democratică, cu o viaţă politică dinamică, aşa cum trebuie să fie. Îmi doresc ca  – în agora politicii româneşti – să aibă  câştig de cauza confruntările de programe şi de idei, dezbaterea pozitivă, bazată pe date concrete şi pe cifre, care să aducă mai multă bunăstare şi stabilitate ţării noastre. Sunt foarte motivat de faptul că PSD prezintă, pentru aceste alegeri, un program extrem bine articulat şi documentat, cu măsuri concrete care ne pot aduce mai aproape de acest deziderat.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Marius Vili Sârbu: Gândul meu este unul de frăţie, pentru că sunt şi eu un român de pretutindeni, o parte a acestei Românii frumoase şi bogate, pe care o ducem cu noi peste tot în lume şi în care trebuie să îndrăznim să credem, din toate puterile şi în fiecare clipă a vieţii noastre.

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie