Trupa VOX MARIS CHICAGO, din SUA, la RomâniaVipPress!

 

De vorbă cu băieții trupei VOX MARIS CHICAGO…,

Trupa a luat naștere în anul 2011, ca un răspuns la multiplele nevoi culturale ale diasporei Româno-Americane din Statele Unite!

 

 

 

 

Sunteți o trupă românească de muzică rock, în ce an s-a înființat trupa VOX MARIS CHICAGO?

 

VOX MARIS CHICAGO este o trupă românească de muzică rock, din Chicago, aflată într-o rapidă ascensiune, este fenomenul muzical care, în ultimii 9 ani, a încălzit și entuziasmat sufletele a mii de fani din metropola orașului Chicago și nu numai.

Trupa a luat naștere în anul 2011, ca un răspuns la multiplele nevoi culturale ale diasporei Româno-Americane din Statele Unite.

 

Ce se vrea de la acest frumos proiect, Vox Maris Chicago?

 

VOX MARIS CHICAGO, este emotie, este muzica din sufletul tău, este dăruire și continuitate. Este un proiect cu și despre sufletele risipite, care, odată plecate de pe pământul mioritic, se reîntâlnesc și vibrează sub acordurile aceleași muzici, cu același înțeles. Vox Maris, este formația care ne amintește de unde am venit și ce am lăsat în urmă, cine suntem și ce putem să dăruim. În cântecele noastre, găsiți acordurile emoțiilor trecute, ale amintirilor, dar, și prezentul – realitatea momentului și al locului fiecăruia dintre noi. Vox Maris Chicago, este pentru noi și despre noi!

   Energiile trupei se reunesc în primul album intitulat „Călători prin Vise”, lansat în 21 Noiembrie 2015, unde vom găsi povestea fiecăruia dintre noi, cei plecați de acasă.  Elementele simple, dar esențiale, le regăsim în aceste cântece, cum ar fi: primul sărut, fericirea, dorul de casă, amintirile copilăriei… Toate aceste elemente ne aduc mai aproape unul de altul, amintindu-ne nostalgic de locurile natale și speranța de a duce o viață mai bună și de împlinire a visului american

 

 

De ce toată lumea vă compară cu niște haiduci  contemporani?

Pentru că suntem patru bărbați, avem multe în comun cu mitul haiducilor. Noi, cei patru membri ai trupei, întocmai ca haiducii, avem soții sau iubite, copii și prieteni. Iar „Caii” noștri, sunt mașini, trenuri, avioane. Mai important, armele noastre, (flinte sau pistoale) sunt chitările, vioara sau orga, tobele, microfoane și difuzoare! Ce facem? Luăm de la „bogați” – organizatorii, și dăm la „săraci” – publicului, fanilor noștri, celor „săraci”, sărăciți de muzica bună, de nevoia de cultură. Cine câștigă? Publicul!
Publicul este fericit, are bucuria și șansa  de a asculta muzică bună, de calitate, care să-i facă să uite pentru o clipă de realitatea de multe ori neplăcută, să râdă, să plângă, să cânte și să danseze, să se bucure. Vox Maris nu acceptă  jumătăți de măsură! Muzica trebuie să fie bună, sunetul clar și curat. În același timp, suntem și extrem de generoși. Lăsând orgoliile și faima la o parte, trupa cântă și din acordurile cântate de alți artiști, dintr-un singur motiv: pentru spectatorii noștri. Departe de casă, oamenii vor să vadă „pe viu”, pe cineva care să îi introducă  din nou în visare, într-o lume lăsată departe și demult.
“Haiducii” au înțeles asta, și le oferă celor care vin să-i asculte, o fărâmă de vis. O bucurie, fără preț și fără  limită. Iar dacă imaginile video nu spun întotdeauna totul, cunoscătorii știu – când ești la un concert, sunetul și atmosfera te poartă într-o altă dimensiune, pe care chiar și cel mai talentat „făcător de imagini” nu o poate reda cu adevărat !

 

 

Când ați lansat primul album și care este discografia trupei Vox Maris Chicago? Unde poate fi găsită muzica voastră?

 

Trupa Vox Maris Chicago a lansat primul album muzical în Noiembie 15 – 2015, intitulat „Călători prin Vise” iar al doilea album, cel mai recent, a fost lansat în Noiembrie 2 – 2019, intitulat sugestiv „Pâine și Sare”.

Muzica noastră poate fi găsită  pe toate canalele media: Amazon, Itunes, Sound Cloud, Spotify, CD Baby etc. Totodată, vă invit să vizionați și videoclipurile trupei, postate pe canalul YouTube.

 

 

 

 

Cum vă descurcați în această perioadă de pandemie?

 

Precum știm, în această perioadă dificilă prin care trecem cu toții, concertele s-au anulat, și am decis să rămânem în studio, să compunem muzică pentru un nou album, cu speranța că anul viitor vom organiza un concert în Chicago, urmând să facem și un turneu în USA și Canada.

 

Care este povestea noii voastre piese, „Alergând după vânt”, pe care, ați  lansat-o recent?

 

Povestea acestei piese  este  interesantă.

În perioada de carantină, nu ne-am întâlnit la studio și aveam Zoom conferințe video pe computer, discutând cum putem să compunem muzică de la distanță. Curios, nu prea a mers, pentru că dacă nu ai o conecție în același spațiu cu colegul de breaslă, se pare că la noi nu funcționează. Din acest motiv, cam toată perioada de carantină, luna Februarie și Martie, nu s-a făcut  mai nimic. Între timp am avut o altă inițiativă de a ne conecta prin muzică. Adrian Nechiti împreună cu Dan Rizo, Dan Păduraru și prietenul nostru,  Mircea Vișan, de la RadioRo USA, am inițiat  un grup virtual intitulat Izolir Band. Cu acest grup, am realizat, în perioada de carantină, trei cântece pe care le puteți găsi publicate pe YouTube. Între timp, Dan Rizo, făcuse ceva versuri la o idee nouă de cântec. Imediat după carantină, la începutul lunii iunie, am început să ne vedem din nou la studio și ne-am apucat să compunem o piesă pe aceste versuri. Cântecul ne-a plăcut atât  de mult încât am decis să facem și un videoclip, în colaborare cu prietenii noștri,  Lucian Pop și Laurențiu Nicolae, care, a reușit să transpună în imagini ideea piesei, într-un cadru western, filmat în orașul Galena, Illinois.

 

 Care este componența trupei, în acest moment? Prezentați-vă, așa, pe scurt…!

 

De-a lungul anilor, componența trupei s-a schimbat de câteva ori, dar, membri fondatori, Adrian Nechiti, Dan Rizo și Dan Păduraru, am rămas împreună ducând acest proiect mai departe.

 

 

Dan Păduraru –  sunt vocalistul trupei, îmi place ca viața să fie un mister. Provin din Galați, îl consider unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Mi-am făcut debutul în muzică alături de trupa „Antares” și trupa „ProContra”, din orașul natal.

 

 

De ce ai părăsit România?

 

Am părăsit România în 1992, și, după o călătorie plină de peripeții, m-am îmbarcat la bordul unui vapor cu plecare din Lisabona, Portugalia, am debacat în Montreal, Canada. În 1995, am ajuns la Chicago. În „orașul vânturilor”, am întâlnit-o pe Mirela, cea care mi-a devenit soție și mama celor doi copii, Diana și Ștefan. Sunt îndrăgostit  de natură, cai și delfini, sunt pasionat de sporturile de apă, manifest o preocupare aparte pentru caiac, sport practicat cu entuziasm în juniorat.

 

Adrian Nechiti – chitarist și solist vocal secundar, sunt liderul formației Vox Maris, sunt o  fire calmă și meticuloasă, inginer de profesie, ofer și asistența tehnică necesară trupei.

 

 

Care a fost cea mai mare dorință a vieții tale?

 

Una dintre marile dorințe a vieții mele a fost să învăț să cânt la chitară. De la 14 ani, am început studiul pe chitara clasică timp de 3 ani. În timpul copilăriei, inspirat de muzica folk a Cenaclului Flacăra, și, mai târziu, muzica rock, mi-am îndreptat privirile spre chitara electrică. Am urcat pe scenă în 1990, la un festival de muzică folk, urmând a concerta, de-a lungul timpului, în diferite orașe din România. În 2001, am ajuns în Chicago  împreună cu soția mea, Claudia. În 2006, Bianca, comoara vieții noastre, a apărut pe lume, iar din  2008, m-am reîntors spre muzică  alături de bunul meu prieten, Dan Rizo. Și pentru că nimic nu e întâmplător, muzica și energia pozitivă creată de muzica noastră, a contribuit la formarea unor relații în mijlocul cărora “familia” Vox Maris a devenit o parte inseparabilă din activitățile mele zilnice.

 

 

Dan Rizo – Mi se spune, “filozoful” trupei, sunt omul de la tobe, m-am născut la Deva. În liceu, am pus bazele formației „Atomic”.

 

 

Când te-ai stabilit în America?

 

În America, m-am stabilit în ’95, și, la interval de câțiva ani după sosire, l-am întâlnit pe Adrian Nechiti, alături de care am avut ideea viitoarei trupe, și, care, a început să prindă contur. Deep Purple, AC/DC, Metallica, Pantera, Manowar, Celelalte Cuvinte, Compact, Iris… mi-au influențat și înfrumusețat viața. Sunt căsătorit, am doi copii și sunt pasionat de filosofie, sociologie, istorie, științe politice, ecologie, justiție socială, literatură, sport, natură și dezvoltare pesonală. Îmi place să trăiesc momentul, fără a da credit prea mare trecutului sau viitorului.  Vox Maris pentru mine: Doing what I love and love doing it! Filozofia mea de viață: ” Ce faci atunci când faci ceea ce faci?” Află răspunsul și vei găsi ” the meaning of your life”. Simplu.

 

 

Andrei Diaconu: M-am născut la Iași, sunt basistul trupei Vox Maris. Am studiat muzica încă din liceu, absolvind Liceul de Arte Octav Băncilă din Iași, specializarea chitară clasică. Facultate și Master la Universitatea de Arte George Enescu, Iași, specializată în Pedagogie și studii teoretice de muzică.

 

 

În timpul studiilor am lucrat în diferite formații și grupuri corale, de la care am învățat, am iubit și am respectat întotdeauna forța muncii în echipă.

 

Când te-ai mutat în America?

În urmă cu doi ani, după terminarea studiilor în România, m-am mutat în America, unde i-am cunoscut pe băieții de la Vox Maris, băieți grozavi, cu aceeași pasiune. Chiar dacă suntem din generații diferite, fiind cel mai tânăr din trupă, am apreciat întotdeauna spiritul lor proaspăt, dornic mereu să învețe lucruri noi și interpretarea lor originală a muzicii dar și abordarea noului, dintr-o perspectivă tradițională. Trupe și artiști preferați pe care îi ascult și ador studiind – Cory Henry și The Funk Apostles, Snarkey Puppy, Vulfpeck, Marcus Miller, Michael Jackson etc.

Sfaturi pentru toată lumea: “continuați să practicați ceea ce vă place.”

 

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie