Povești de vară cu europarlamentarul Maria Grapini, după câștigarea unui nou mandat în Parlamentul European,

 

Noul Parlament are acum de audiat în comisie noii Comisari și apoi de negociat cu noua Comisie noul cadru financiar 2020-2027,  politica agricolă, politica de vecinătate și de extindere, securitatea, migrația etc. Vom vedea ce curent și ce majorități se vor forma în PE, având în vedere apariția a două grupuri noi dirijate de domnii Macron și Salvini!”

 

Pentru că are crezul ei de femeie luptătoare și de neînvins, chiar dacă unii o blamează și-i corectează fiecare virgulă, alții o iubesc și o admiră pentru întreaga luptă pe care o duce încă din copilărie.  Iată că, trecând anii, Maria Grapini, a reușit să își construiască o viață de familie cu un soț minunat, un fiu, o noră  care i-a dăruit doi nepoței, Anna și Luca! Are o carieră profesională de invidiat, după ce a dezvoltat afaceri la Timișoara, după ce a dat locuri de muncă multor timișoreni, i s-a propus sa intre în politică…, a acceptat cu greu…! Știa că nu poate să fie un simplu membru de partid, așa că, a învățat repede cum stau lucrurile, știa că dacă tot a ajuns acolo, trebuie să facă un pas mai mare pentru o poziție politică sau administrativă cât mai mare, pentru că, își dorea să poată ajuta oamenii! Nu a durat mult și a ajuns ministru iar acum, iată că este la al doilea mandat de europarlamentar! Merge prin țoată țara, ajută oameni, asigură multor familii nevoiașe lemne de foc pentru iarnă, alimente, haine groase și medicamente!

A înțeles că nu poate să țină sub control foarte mulți bătrâni sărmani, cu probleme sociale grave, care sunt destul de mulți în Timișoara, așadar, va construi un cămin de bătrâni, îi va aduna pe toți cei care au probleme, îi va avea într-un singur loc și îi va putea ajuta, le va oferi tot sprijinul de care vor avea nevoie!

A construit un imperiu la Timișoara, ștafeta este dusă mai departe de fiul domniei sale, dar, sub controlul ochiului de vultur al Mariei Grapini, care, vrea ca totul să se desfășoare cum trebuie și să nu se piardă nimic din tot ceea ce a construit cu lacrimi, sânge și sudoare! Maria este o femeie de neoprit atunci când știe că are de dus o luptă, merge până la capăt. Nu iubește jumătățile de măsură, detestă ipocrizia, răutatea oamenilor, minciuna, lenea și lipsa de disciplină, iubește oamenii buni, de caracter, educați, cu credință în Dumnezeu! Consideră că doar așa vom putea face o Românie mai bună!

Ca o recunoaștere și apreciere a muncii sale, a fost onorată cu premii, distincții, diplome de excelență și trofee, atât în țară cât și în străinătate, inclusiv de RomâniaVipPress, care îi urmărește întreaga activitate de mai bine de șase ani!

Pentru cei care nu știu, Maria Grapini susține anual din buget propriu, taberele de creație ale artiștilor plastici, care au loc în Timișoara, unde se promovează multe valori din acest domeniu!

 Ajută foarte mulți români valoroși din foarte multe domenii, dar, în mod special artiști!

În continuare, vom putea afla o parte din munca zilnică a omului și europarlamentarului Maria Grapini!

 

 Ana Magdin: Dna Maria Grapini, ați câștigat un nou mandat pentru Parlamentul European, ați fost aleasă Vicepreședinte a Comisiei Piața Internă și Protecția consumatorilor din Parlamentul European! Spuneați că  veți putea reprezenta mai departe interesele IMM-urilor, producătorilor, economiilor statelor membre dar și ale consumatorilor! Ce veți face mai exact din această funcție?

Maria Grapini: Am optat să continui munca și în acest mandat în Comisia IMCO ( Piața internă, antreprenoriat, protecția consumatorilor) pentru că, eu consider că buna funcționare a Pieții Interne a UE este esența Uniunii. Sunt încă multe de făcut în ceea ce privește competiția, etica și echitatea pentru companiile europene, și în interiorul Pieței Interne,  și în raport cu țările terțe. Este încă mult de corectat privind o reală protecție a consumatorilor, atât la vânzările on-line cât și la vânzările off-line.

Îmi doresc să continui alături de noua echipă de conducere aleasă, din care fac și eu parte ca și vicepreședinte, să solicităm Comisiei Europene emiterea de noi reglementări privind eliminarea produselor cu dublă calitate. Am început acum trei ani cu o dezbatere publică și am finalizat cu o Directivă care recunoaște existența produselor cu dublă calitate (conținut diferit sub același ambalaj și brand), mult timp nefiind recunoscut acest fenomen.

Sigur, în calitate de Raportor al Parlamentului în mandatul precedent, la Raportul “Vama” , voi negocia cu Consiliul (probabil în luna noiembrie) acest nou Regulament extrem de important. Controlul în vama a produselor din țări terțe care intră în Piața UE, trebuie informatizat și efectuat după proceduri comune, indiferent prin ce vamă  intră.

Am multe proiecte legate de sprijinul IMM-urilor, nu numai în Piața internă dar și pentru internaționalizarea afacerilor, dincolo de granițele UE.

Ana Magdin: Cum este noua conducere din Parlamentul European?

Maria Grapini: Trebuie să spun că noua Conducere a PE o cunosc bine. Președintele Sassoli provine din grupul SD, am lucrat cinci ani în Comisia TRAN (transport și turism) avem multe lucruri pe care le susținem de mulți ani și sper să fie o poziție mai bună a Parlamentului în negocierea cu Consiliul și cu Comisia Europeană. Contează însă, nu numai conducerea, contează structura Parlamentului pentru că, votul este dat de toți eurodeputații.

Ana Magdin: La spectacolul dedicat închiderii Președinției României la UE, ați fost foarte impresionată de copilul care a recitat o poezie patriotică, și, cu lacrimi în ochi, ați spus că v-ar fi rușine să nu reprezentați cu demnitate România, la ce v-ați gândit când ați spus aceste cuvinte?

Maria Grapini: Da, am fost impresionată de acest copil minunat. Am avut ocazia să-l mai ascult și altă dată! Se vede că simte ce spune, el nu joacă un rol, ca un actor bun care te impresionează și-ți stoarce lacrimi. El crede în România!  Avem datoria să subordonăm toate activitățile noastre, cei investiți de români să luăm decizii în numele lor și a dragostei de țară, de oameni, a iubirii neamului și a valorilor românești și, să adaugăm valori pentru generațiile viitoare.

Ana Magdin: În mandatul precedent, ca să mă exprim mai școlărește, ați ieșit premiantă, vă felicit! Cum vă doriți să fie acest mandat și ce doriți să faceți din ceea ce nu ați făcut anii trecuți?

Maria Grapini: Da, în mandatul trecut am primit multe premii din țară și la nivel european, recunoașterea muncii mele depuse cu tot sufletul și sunt extraordinar de motivată să muncesc mai departe, cu demnitate, onoare și curaj, pentru România.

În acest mandat îmi doresc ca tot mai mulți români să înțeleagă și să facă distincție între ceea ce trebuie rezolvat în țară și ce ține de UE. Am fost criticată de unii dintre români pentru că am apărat drepturile României la masa celor 28 de state, ei, făcând confuzie între neregulile de exemplu, din justiție-care trebuiesc rezolvate de Parlamentul Național prin legiferare și de Curtea Constituțională, prin avizare, cu pozițiile mele tranșante din Parlamentul European prin care ceream tratament egal al țării noastre, care nu au însemnat ascunderea neregulilor naționale, ci, însemnau respectarea suveranității și independenței statului român, așa cum se respectă în cazul celorlalte state.

Ana Magdin: Cineva afirma că Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, a adus un nou suflu în Agenda Europei! Ce a făcut echipa României mai exact, în cele șase luni de mandat?

Maria Grapini: Da, Președinția României a adus un suflu nou, a mărit viteza de decizie! A arătat că un stat mai nou, de multe ori blamat pe nedrept, din păcate, cu un blam alimentat din țară, poate să facă ce alte state cu vechime mai mare în UE nu au făcut. S-au închis dosare amânate de câteva președinții anterioare, cum ar fi cele legate de alimentarea cu gaze și dreptul de autor. Acțiunile, peste 200, făcute de Președinția României, au impresionat prin consistența lor și organizarea impecabilă. România a închis 90 de dosare importante, aproape cât Bulgaria și Austria la un loc.

Ana Magdin: Cum sunt noii români aleși pentru Parlamentul European, spre deosebire de cei din mandatul care s-a încheiat anul acesta?

Maria Grapini: România a ales 33 de eurodeputați în loc de 32, cât a ales în 2014, dar cel de-al 33-lea, așteaptă până se va efectua Brexitul, doar atunci își poate prelua mandatul.

Daca analizăm CV-urile celor 32, am putea spune că avem oameni care au experiență în politici publice. România are gradul de înnoire a membrilor aleși peste media europeană care este de 62%. Noi depășim 70%!  Asta este o problemă, pentru că este nevoie de timp pentru cunoașterea regulamentelor dar mai ales pentru a construi o autoritate profesională în fața colegilor, să poți să treci amendamentele pe care dorești să le impui. Problema acestui mandat va fi de cum vor înțelege colegii din România, din grupurile politice de dreapta să acționeze în Parlament, față de mandatul trecut, alianța la guvernare are mai puțini eurodeputați, 8 în loc de 16, iar 24 sunt în opoziție. Dacă vor înțelege că în PE nu spălăm rufele de acasă, ci, trebuie să facem front comun ca România să beneficieze de drepturi egale cu celelalte state, ex: Schengen, subvenții la agricultori, fonduri de coeziune, acces la piața etc., atunci, va fi bine. Dacă vor vrea să-și clădească popularitate care în timp va costa România, atunci vom avea mai mulți gen Preda/Macovei.

 

Ana Magdin: Ce lucruri noi se întâmplă în Parlamentul European, odată cu noii veniți și cu noua conducere?

Maria Grapini: Noul Parlament are acum de audiat în comisie noii Comisari și apoi de negociat cu noua Comisie noul cadru financiar 2020-2027,  politica agricolă, politica de vecinătate și de extindere, securitatea, migrația etc. Vom vedea ce curent și ce majorități se vor forma în PE, având în vedere apariția a două grupuri noi dirijate de domnii Macron și Salvini.

Ana Magdin: Ce vă doriți să faceți vara aceasta pentru sufletul dvs? Munciți foarte mult, sigur aveți nevoie și de un concediu…, unde îl veți petrece?

Maria Grapini: Concediul meu este de cinci săptămâni, dar, ca de fiecare dată, voi folosi o parte și pentru munca în județe.

Ce este sigur, sejurul de zece zile la Colibița, cu familia, lucru pe care îl fac de șapte ani consecutivi. E un loc minunat , aer curat, munte, apă, totul e minunat. Avându-l și pe Luca cu mine, sigur va fi minunat!

Voi participa apoi la o tabără de creație a artiștilor plastici din Timișoara, pe care o susțin financiar de mai mulți ani!

Ana Magdin: Între timp, ați mai scris două cărți, ne puteți povesti despre ce este vorba…?

Maria Grapini: Da, am scris aceste două cărți, pentru că eu cred în împărtășirea experienței trăite. Una dintre ele este de fapt o și teză a activității mele de europarlamentar (peste 450 de pagini)! Unii critici au spus că este un document care trebuie să existe în anumite biblioteci. Eu nu am vândut, nu le-am pus în rețeaua de librării, nici una dintre cele cinci cărți, dar, poate voi îndrăzni să le distribui pentru a ajunge la cei care și le doresc.

Cea de-a doua, este de fapt, un mesaj către români, ”Viața ca un joc de șah”- Democrație și responsabilitate. Am vrut într-un mod simplu să transmit românilor că fiecare la locul nostru am putea contribui la schimbarea în bine a României.

Ana Magdin: Știu că doreați să construiți la Timișoara un centru pentru bătrâni…, îl mai aveți în plan anul acesta?

Maria Grapini: Da, continui proiectul pentru cămin. A trebuit să modificăm de trei ori proiectul, acum avem și planul fundației, suntem în faza de avize. Sper ca în luna octombrie să începem construcția.

Ana Magdin: Ce v-ați fi dorit să vă întreb și nu v-am întrebat în toți acești ani?

Maria Grapini: Ce-aș fi vrut să mă întrebați? Eu cred că sunteți o profesionistă și ați pus întrebări bune. Poate aș fi vrut să mă întrebați ce mi-aș dori pentru România? Și v-aș răspunde fără ezitare: oameni buni, educați, cu credință în Dumnezeu și caracter într-o majoritate mult mai mare! Doar așa vom putea face o Românie mai bună!

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!:

Maria Grapini: Mesajul meu către români,  este același de ani buni, oriunde trăiesc, să simtă că sunt români, să-și iubească Patria chiar dacă trăiesc temporar sau definitiv în altă țară. Să aibă puterea și dorința de implicare în schimbarea în bine a României, să aibă curaj să spună adevărul, să fim uniți pentru a lupta cu nedreptățile care încă sunt în jurul nostru!

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie