Omul de lângă Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, invitat la RomaniaVipPress! Octavian Ursu, noul primar al orașului Görlitz din Germania!

 

La o cafea cu Octavian Ursu, romanul care a castigat batalia pentru functia de primar al orasului Gorlitz, si, care, este foarte aproape de cancelarul Germaniei, Angela Merkel,

„Doamna Angela Merkel este un politician foarte versat cu o experienta deosebita dar in acelasi timp o persoana foarte normala cu o prezenta retinuta si modesta. Nu iti da nici o clipa impresia ca te afli in prezenta cancelarei Germaniei, ceea ce creaza o impresie pozitiva!”

 

 

 

Ana Magdin: Domnule Octavian Ursu, in anul 1990, ati parasit Romania, in ce conditii si de ce?

Octavian Ursu: Am cautat posibilitatea de a lucra pentru un an sau doi in strainatate si de a castiga noi experiente. Dupa un anumit timp, aveam de gand sa ma intorc inapoi la Bucuresti.

 

Ana Magdin: Cum au fost inceputurile dvs in Germania, unde v-ati stabilit atunci si care a fost primul dvs loc de munca?

Octavian Ursu: Am ajuns printr-un concurs, o intamplare de imprejurari, la Görlitz, unde am obtinut un loc de prim-tompetist in orchestra locala. Dupa un anumit timp am cunoscut-o pe viitoarea mea sotie si m-am hotarat sa raman pentru un timp mai lung in Germania.

 

Ana Magdin: In ce an ati decis sa intrati in politica si ce v-a determinat sa faceti acel pas?

Octavian Ursu: Am fost de la bun inceput foarte angajat in viata de zi cu zi a societatii, ceea ce a dus la o anumita recunoastere a meritelor mele. Am reusit sa castig increderea multor cetateni ai orasului si la un moment dat, in anul 2009, am fost intrebat de catre CDU (Uniunea Crestin Democrata) daca as dori sa candidez pentru consiliul municipal. M-am hotarat sa candidez si am fost ales cu un rezultat foarte bun. Cu timpul am preluat conducerea partidului la nivel regional iar in anul 2014 am fost ales in parlamentul Saxon.

 

 

 

Ana Magdin: Stiti ca sunteti romanul din Germania cu care ne mandrim, toata lumea vorbeste ca avem un roman primar in Gorlitz…, unul dintre cele mai frumoase orase! Care este istoria acestui oras si ce va doriti sa aduceti nou pentru locuitorii din Gorlitz?

Octavian Ursu: Orasul Görlitz are o istorie foarte bogata de aproape 1000 de ani. Se afla in mijlocul Europei la granita cu Polonia si a profitat in evul mediu foarte mult de pozitia sa geografica. Asezat pe Drumul Regal (Via Regia), care era un drum destinat monarhilor din vestul Europei, în Sfântul Imperiu Roman, a profitat de comertul european intr-un mod deosebit. Aceste drumuri erau bine păzite și întreținute. In secolul 19 s-a dezvoltat industria iar orasul a devenit foarte important pentru regiunea Silezia.

Eu doresc in primul rand sa ajut dezvoltarea economica a orasului. Doresc sa infiintez un institut de cercetare germano-polonez in domeniul IT si la un nivel tehnologic de varf. Tehnologii moderne, de viitor vor duce la aparitia de locuri de munca bine platite si vor face orasul atractiv pentru oameni tineri si pentru familii. Si in domeniul social si al sigurantei in zona de granita am prezentat proiecte concrete. De asemenea voi intensifica cooperarea cu partea poloneza a orasului. Cu primarul polonez am legaturi foarte strinse si comunicam foarte des.

 

Ana Magdin: Sunteti in Partidul Uniunii Crestin-Democrate (CDU), condus de cancelarul german, Angela Merkel, cum este domnia sa ca om, cum este ca politician si cat de mult iubeste romanii si Romania?

Octavian Ursu: Doamna Angela Merkel este un politician foarte versat cu o experienta deosebita dar in acelasi timp o persoana foarte normala cu o prezenta retinuta si modesta. Nu iti da nici o clipa impresia ca te afli in prezenta cancelarei Germaniei, ceea ce creaza o impresie pozitiva.

 

 

Ana Magdin: Cum este viata dvs in acest moment? Ce va mai doriti sa realizati si inca nu ati reusit, aveti un vis neimplinit?

Octavian Ursu: Cel mai mult imi doresc sa imi pot face noua datorie cat mai bine. Prin functia pe care o voi prelua in curand si proiectele pe care le voi prezenta, doresc sa castig si increderea celor care nu m-au votat.

 

 

 

 

Ana Magdin: Cand sunteti singur, ce va place sa cantati la trompeta? Care sunt idolii dvs dintre cei care au facut istorie cu acest instrument al ingerilor?

Octavian Ursu: Din pacate am foarte putin timp sa cant la instrumentul meu preferat. L-am admirat intotdeauna pe celebrul trompetist Maurice André dar si pe cei doi profesori ai mei Edmund Buschinger si Iancu Vaduva.

 

 

Ana Magdin: Ce va relaxeaza cel mai mult in timpul liber, unde va place sa mergeti, ce va place sa faceti pentru sufletul dvs?

Octavian Ursu: Cand reusesc, iau parte la concertele Big-Bandului Scolii de muzica din oras si cant cu placere impreuna cu ei.

 

Ana Magdin: Aveti o familie frumoasa, doi copii binecuvantati si o sotie minunata! Cum va petreceti timpul liber impreuna, cum este o zi libera in familia dvs, ce va place sa mancati, unde va plimbati…?

Octavian Ursu: Avem extrem de putin timp liber iar fetele noastre studiaza in Berlin si Leipzig, de aceea nu ne putem vedea prea des. In momentele foarte rare pe care le putem petrece impreuna, facem cu placere o plimbare in aer liber si povestim despre lucrurile care ne preocupa in mod actual.

 

Ana Magdin: Care sunt cele mai frumoase proiecte pe care le aveti pentru orasul Gorlitz?

Octavian Ursu: Dupa cum am mai precizat doresc sa dezvolt tehnologiile moderne de varf (IT, 5G), sa promovez cercetarile stiintifice de viitor si sa realizez locuri noi de munca pentru tineri.

 

Ana Magdin: Ce mesaj aveti pentru cei care nu v-au votat?

Octavian Ursu: Voi fi un primar al tuturor cetatenilor orasului. Pe cei care nu mi-au acordat increderea ii invit sa ma cunoasca personal si sa se convinga, ca voi promova proiecte de viitor de care va profita intreg orasul. Voi incerca sa conving mai mult prin fapte si mai putin prin vorbe.

 

Ana Magdin: Ce iubiti cel mai mult la Germania si ce iubiti cel mai mult la Romania?

Octavian Ursu: In Germania apreciez ordinea, corectitudiea si disciplina. Apreciez in Romania faptul ca oamenii sunt foarte deschisi, prietenosi si talentati. Si bineinteles, tara mea natala, in sine, cu peisaje de neuitat.

 

Ana Magdin: Daca ati putea…, ce ati schimba in Romania, ce ati elimina si ce ati pastra…?

Octavian Ursu: Nu mi se cuvine mie sa dau sfaturi de la distanta. Aprecierea mea subiectiva este ca ar fi de dorit pe de o parte mai putina birocratie, iar pe de alta parte mai mult pragmatism si mai multa eficienta.

Este important ca Romania sa-si pastreze oamenii valorosi, talentati si cu spirit pozitiv.

 

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Octavian Ursu: Aveti incredere in talentele voastre, mandriti-va cu tara natala de unde veniti si vorbiti-o de bine acolo unde va aflati. Veti fi apreciati pentru aceasta atitudine.

 

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie