Depind de exprimarea in limba romana, functionez cu emotii si cred ca doar in romaneste le pot da viata!

 

La o cafea cu unul dintre cei mai buni nutritionisti din Romania, o romanca adevarata care si-a pus sufletul in slujba celor care au nevoie de ajutor,

 “Cu cat cunosti mai multe despre pacient, cu atat poti alcatui un program nutritional si de stil de viata mai bun, de aceea consider ca, determinarea compozitiei corporale, analizele de sange, testele de sanatate precum cele nutrigenetice, de intolerante si alergii alimentare, de diagnosticare a unor deficiente enzimatice, sunt instrumente deosebit de utile si care fac diferenta!”

 

 16996316_10154244540190009_6954271021178668664_n

Ana Magdin: Dna Dr Ruxandra Plesea, ati scris pe site-ul dvs ca programele speciale de nutritie implica folosirea unor teste speciale genetice sau imunologice. Cu ajutorul testelor nutrigenetic GenetX sau Pathwayfit, se poate contura mult mai bine un program de nutritie si nutrigenetica, pornind de la analiza genetica a fiecarui pacient. In ce constau aceste analize, cat costa si cat timp dureaza?

Dr. Ruxandra Plesea: Testele nutrigenetice definesc mai bine nevoile nutritionale ale adultului, luand in considerare variatiile genetice specifice fiecaruia si combinatia dintre acestea. Este un pas important catre medicina si nutritia personalizata, scoasa din statistici. De cativa ani, s-a dovedit clar impactul dintre interactiunea alimente-gene, dintre mediul inconjurator si gene. Efectele se reflecta altfel in fiecare pacient.  Testele genetice sunt foarte usor de recoltat, din saliva, dureaza cateva saptamani pana la primirea rezultatului, se fac o singura data in viata . Ulterior, tinand cont de aceste rezultate, dieta se poate rafina astfel incat fiecare sa iti atinga potentialul maxim sau chiar sa influenteze expresia anumitor patologii. Alte teste pe care le utilizez pot fi utile in perioada de tratament a unei afectiuni, de exemplu, identificarea alergiilior alimentare de tip intarziat conduce la o dieta de eliminare temporara ce are ca efect ameliorarea in evolutia unei boli cornice cu caracter inflamator. Nu in ultimul rand, testele de analiza a microbiomului intestinal sau pentru intolerantele enzimatice  vor conduce la alte indicatii sau chiar tratament in bolile din sfera aparatului digestive si nu numai. Microbiomul intestinal este un ‘’univers’’ deosebit de important in reglarea greutatii iar identificarea unei intolerante la lactoza, fructoza, cu testele de aer expirat, pot ajuta ca in viitor, sa fie eliminate multe simptome suparatoare cu ajutorul unei diete de restrictie.

34635610_10155445683075009_4609341924061478912_n

Ana Magdin: Cum se creeaza nutritia personalizata, poate fi facuta si la distanta?

Dr Ruxandra Plesea: Nutritia personalizata se adreseaza fiecarui pacient in parte in functie de trecutul sau nutritional, starea actuala fiziologica si patologica, nevoile actuale ale organismului sau precum si in functie de scopul urmarit. Nu in ultimul rand, nutritia personalizata inseamna si potrivirea indicatiilor in viata pacientului, acordarea cu preferintele alimentare ale acestuia . Uneori , totusi, la preferinte lucrurile trebuie foarte bine negociate fiindca sunt pacienti care poate si-ar dori sa manance doar inghetata J.

Cu cat cunosti mai multe despre pacient, cu atat poti alcatui un program nutritional si de stil de viata mai bun, de aceea consider ca, determinarea compozitiei corporale, analizele de sange, testele de sanatate precum cele nutrigenetice, de intolerante si alergii alimentare, de diagnosticare a unor deficiente enzimatice, sunt instrumente deosebit de utile si care fac diferenta .

Daca exista acest schimb de informatii intre medic si pacient, nutritia personalizata poate fi facuta si la distanta, online.

29541913_10155290816715009_1875234090186701950_n

Ana Magdin: Din punctul dvs de vedere, care sunt cele mai sanatoase alimente, dar, care ajuta si la scaderea in greutate?

Dr. Ruxandra Plesea: Este greu sa vorbim despre ‘’alimente’’ sanatoase sau care fac ele insele ceva . Mai corect ar fi sa vorbim despre dieta sanatoasa, pe termen lung. Oricat de bun ar fi un aliment, nu poate face singur toata treaba… Contextul , frecventa, sunt mult mai importante decat episoadele izolate. Nu in ultimul rand avem nevoie de o mare varietate, nu de diete monoalimentare cu cateva alimente ‘’magice’’. De fapt, in ultima vreme, de aproximativ 70 de ani, aici sunt cele mai mari pierderi ale noastre, la capitolul varietate. Existau cateva sute de specii de cartofi care se cultivau in lume dar astazi s-a redus cultivarea la 5 specii, s.a.m.d. Toata omenirea mananca aceeasi mancare , ce provine dintr-un lant trofic lung in care de cele mai multe ori alimentele se cultiva ‘’industrializat’’, vad sau nu, pamantul isi  concentreaza cantitati mai mici de micronutrienti decat in trecut. Pe de alta parte, toate interventiile omului fac posibila o mai mare rezistenta a alimentelor si un mai bun randament . Ca sa vorbm despre slabit, TREBUIE sa luam in calcul toate aceste efecte asupra organismului nostru si care in final se reflecta in greutate; informatia nutritionala a alimentului, lantul trofic adica modul de cultivare recoltare, transport si stocare, impactul alimentelor bune sau rele asupra hormonilor, asupra microbiomului  nostru, asupra mecanismelor epigenetice…iata de ce este atat de greu sa dam o solutie facila  de genul ‘’mananca aceste 3 alimente si vei slabi’’. In acceptiunea mea, toate alimentele sunt bune insa altfel consumate de catre fiecare, in functie de ‘’universul’’ sau. Cu cat alimentele sunt mai putin prelucrate chimic si mai putin aditivate (inclusiv cu zahar si alte forme de indulcitori)  si apropiate de la forma lor initiala, cu atat mai bine.

13879328_10153652169585009_5198372121494697028_n

 

Ana Magdin: Ce alimente nu se combina niciodata?

Dr. Ruxandra Plesea: Alimentele care impreuna se digera greu si care in mod particular, creeaza o mare cantitate de gaze la  nivel intestinal. Altfel, nu  sunt adepta dietelor disociate. O masa bine echilibrata, cu de toate, are un impact extraordinar de stabilizator asupra organismului; nu sunt semnalate ’’ lipsuri in gestiune’’ si atunci satietatea si satisfactia sunt indeplinite pentru 5 ore, nu sunt declansate mecanisme metabolice obezogene, de exemplu . Ar fi bine de evitat sa se combine  proteinele animale la aceeasi masa, de exemplu carne si branza .Teoria conform careia frunctele nu se combina niciodata cu nimic, nu a reusit sa ma convinga, mai degraba acest lucru se particularizeaza.

 

Ana Magdin: Puteti sa ne dati exemple de meniuri pentru mic dejun, pranz, cina si gustari?

19225636_10154571300655009_4855312000111220140_n

Dr. Ruxandra Plesea: Un meniu ideal este cel care in mare, respecta anumite principii; jumatate din ce consumam la fiecare masa trebuie sa fie legume, cat mai diverse proaspete si de calitate, un sfert din portie va fi cu surse de proteine si celalalt sfert cu surse de glucide lente. De exemplu, o friptura de peste cu salata de frunze verzi si o mica portie de orez integral gatit, ne asigura necesarul nutritional pentru o treime din zi. Un astfel de meniu poate fi potrivit pentru pranz sau cina.

Insa, meniul ideal, tine cont de ce urmareste fiecare; daca dorim pierdere in greutate, putem omite seara portiile mari de glucide lente, cu conditia ca acestea sa existe insa la micul dejun si pranz.

Gustarile ideale ar trebui sa fie cu fructe alaturi de portii mici de oleaginoase (nuci, seminte).

Mult mai util este sa privim ce se intampla in cadrul unei saptamani deoarece nu ne dorim peste in fiecare zi, ci acesta poate alterna cu alte surse de proteine valoroase animale sau vegetale; leguminoasele de exemplu  (linte, naut, fasole) ar trebui sa fie prezente de cel putin doua ori pe saptamana, ouale sunt ideale pentru micul dejun iar alaturi de ele, legumele vor fi mereu altele,  variate si adaptate sezonului in care ne aflam.

180321_10150103274390009_5104714_n

Foarte importante sunt si sursele de grasime pe care le consumam si de aceea alegerea uleiurilor presate la rece este esentiala in defavoarea grasimilor procesate de tipul margarinelor sau a uleiurilor rafinate, procesate.

Meniul ideal contine cat mai puteine glucide rapide, rafinate precum dulciuri, paine alba si preparate din fainuri rafinate, orez alb, contine o cantitate limitata de grasimi animale saturate si in niciun caz , meniul ideal nu contine cantitati masive de carne!

Apoi, exista personalizarea, pentru ca, de exemplu, oricat de sanatoase ar fi legumele cu frunze verzi, unii pacienti nu pot consuma cruditati sau au indicatie pentru restrictia proteica, sau au intoleranta la lectine  (compusi din leguminoase), etc.

 

Ana Magdin: Cum este viata dvs in Romania?

Dr. Ruxandra Plesea: Este asa cum nu ar fi in alta parte, adica frumoasa, inca nu mi-am dorit sa plec din Romania niciodata…Dar, sunt flexibila, viata are caile sale, poate fi frumos oriunde. Acum insa ma simt legata de multe lucruri aici, depind de exprimarea in limba romana, functionez cu emotii  si cred ca doar in romaneste le pot da viata.

34636615_10155445683070009_4738727139543613440_n

Ana Magdin: Ce va bucura sufletul si viata?

Dr. Ruxandra Plesea: Copilul meu, familia, lucrurile mici precum randunelele, casele vechi cu gradini, lucrurile mari despre care aflu ca se intampla in lume pentru binele nostru, al oamenilor si animalelor, bunatatea si inteligenta oamenilor deopotriva si nu in ultimul rand sa vad cum este dovedita stiintific ‘’normalitatea’’ si in domeniul nutritiei, sa vad cum tot ce au folosit si descoperit oamenii demult , pas, cu pas, isi gaseste astazi demonstrarea stiintifica, este pasionant…. Si mai sunt atat de multe si altele in fiecare zi…  dar nu am loc sa le enunt aici pe toate.

 

Ana Magdin: Unde va pot gasi toti cei care doresc o consultatie la dvs?

Dr. Ruxandra Plesea: La cabinetul meu, accesand site-ul www.drruxandraplesea.ro

 

304280_10150383510800009_1231770187_n

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Dr. Ruxandra Plesea: Le doresc romanilor de pretutindeni, inclusiv celor din familia mea, sa nu uite ca mancarea sanatoasa creste in pamantul sanatos, intr-un mediu sanatos; sa faca tot ce pot si ce cred ei pentru a ajuta ca lucrurile sa ramana asa.

Ana Morosanu Magdin

 

 

 

Dr. Ruxandra Plesea

Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli de Metabolism

Str. Sandu Aldea Nr. 86, Sector 1

Mobil 0748 545 657

Programari 0748 222 222 

www.drruxandraplesea.ro

 

 

17022423_10155207348605009_5153649584626392638_n

Distribuie