Adi Manolovici si Academia de Rock…, la RomaniaVipPress

La o cafea cu Adi Manolovici, unul dintre cei mai buni chitaristi din Romania,

Am inceput munca la al patrulea album solo, al meu, iar in paralel, lucrez la un album aniversar cu Academia de Rock – prima scoala de chitara rock din Romania. In 2020, fac 20 de ani de activitate pedagogica, timp in care am format mai mult de 400 de chitaristi profesionisti, care, astazi, activeaza in trupe celebre…!

 

 

 

 

 

Ana Magdin: Adi, esti unul dintre cei mai buni chitaristi din Romania, iti amintesti la ce varsta ai ales acest instrument si cine te-a influentat?

Adi Manolovici: Multumesc pentru aprecieri, Ana. Imi amintesc de momentul cand aveam 10 ani si am ascultat impreuna cu fratele meu albumul The Wall cu Pink Floyd. A fost momentul de cotitura care m-a determinat sa ma apuc de chitara, iar fratele meu, a fost persoana care m-a sprijinit si m-a impins de la spate. Lui ii datorez faptul ca in momentul de fata ma ocup de muzica, iar pasiunea mea pentru chitara este vie si la fel de intensa ca la inceput.

 

Ana Magdin: Care este idolul tau sau care sunt idolii tai cand vine vorba de chitara?

Adi Manolovici: Cred ca cel mai mult imi place Joe Satriani… dupa parerea mea, este cel mai complex chitarist, are o tehnica foarte buna, este un virtuoz si in acelasi timp este un melodist, un compozitor excelent si un orchestrator pe masura. Cred ca este cel mai apropiat de gusturile mele, de starea mea interioara. In aceeasi masura imi plac si Pat Metheny, Frank Gambale, Eric Johnson si, bineinteles, Jimi Hendrix !

 

Ana Magdin: La ce varsta te-ai urcat pentru prima oara pe o scena si cu ce ocazie…?

Adi Manolovici: Prima mea aparitie publica, pe o scena a fost pe 1 iunie 1985 cu trupa Starco, formatia Liceului Sf. Sava. Eram in clasa a-IX-a, aveam 15 ani si jumatate, iar trupa Starco m-a cooptat ca basist. Ei erau mai mari ca varsta, erau clasele terminale ale liceului. A fost prima mea aparitie cu public numeros (circa 400 persoane). In gimnaziu am mai cantat pe la serbarile scolare dar nu pot spune ca erau chiar scene…

Ana Magdin: Trecand anii…,  ai inceput sa canti cu mai multe trupe rock, eu stiu despre ce este vorba, dar, te rog sa povestesti cititorilor cum s-au numit, iar mai tarziu, care a fost prima ta trupa si ce amintiri te leaga de acea perioada?

Adi Manolovici:  Eu am cantat cu mai multe trupe… a fost trupa Hellion (1987 – 1989), Sistem (1990 – 1991),  Acid (1992),  Mondo Perfetto (1993), Floare Albastra (1993-1996), iar in 1996 am infiintat cu adevarat prima mea trupa care s-a numit Adi Manolovici Group si care a activat pana in 1998, cand am fost cooptat in Sfinx Experience.

Prima formula Adi Manolovici Group a fost urmatoarea:

Leo Gherasim (ex. Acvila) – voce

Radu Draganescu – clape

Ionut Calota – bas (ex. Floare Albastra)

Virgil Vasile (ex. Floare Albastra) – tobe!

Practic, eram Floare Albastra dar cu un alt vocal (mai rock) si cu clape in loc de acordeon. Atunci a fost lansata balada Inger si Demon care a cunoscut un mare succes.

A doua formula l-a avut pe Costi Sandu „Damigeana” (ex. Voltaj) la voce si am renuntat definitiv la sound-ul de clape ramanand intr-o formula de cvartet. A fost perioada in care am lansat primul album „Fusion Rendez-Vous” fiind prezenti in emisiuni radio, spectacole si emisiuni tv de profil „Intalnirea de la miezul noptii” cu Petre Magdin, unul dintre singurii realizatori muzicali de rock din Romania.

 

Ana Magdin: Ce amintiri amuzante ai din comunism, legate, evident, de muzica rock?

Adi Manolovici: Imi amintesc de spectacolele rock de la Teatrul Constantin Tanase, de pe Calea Victoriei, cand vedeam trupe de gen Icar, Quartz sau Voltaj, iar cel mai amuzant era faptul ca erau aceiasi instrumentisti care se tot schimbau intre ei la aceste 3 trupe. Manu Savu pleca de la Quartz, Amedeo Bolohoi, ii lua locul, samd…

Ana Magdin: Cum deveneati voi cunoscuti, cine va promova, cine va ajuta sa cantati in concerte rock…?

Adi Manolovici: Singurii realizatori muzicali si organizatori de spectacole care erau dedicati rock-ului si care sprijineau trupele tinere, erau Petre Magdin, Cristian Paunescu, Florin Silviu Ursulescu si Stelian Tanase. Desigur, mai erau si cativa impresari de spectacole prin tara care faceau o munca contra cost. Sincer, eu nu am apucat prea multe spectacole inainte de 1990 pentru ca am fost in liceu si apoi in armata, practic, am inceput sa particip la spectacole imediat dupa ’89.

 

Ana Magdin: Ce face Adi Manolovici, acum, in aceste vremuri? Ce noutati ai pentru fanii tai si pentru toti iubitorii stilului tau muzical?

Adi Manolovici: Am inceput munca la al patrulea album solo al meu, iar in paralel lucrez la un album aniversar cu Academia de Rock – prima scoala de chitara rock din Romania. In 2020 fac 20 de ani de activitate pedagogica, timp in care am format mai mult de 400 de chitaristi profesionisti, care, astazi, activeaza in trupe celebre precum Vita de Vie, Scarlet Aura, Magnum Opus, RUST, Secret Society, Syndikate, etc.

Ana Magdin: Ce evenimente ai anul acesta?

Adi Manolovici: Anul acesta intentionez sa lansez al patrulea album solo si sa reeditez cele trei albume anterioare intr-o noua prezentare. De asemeni, voi continua cu spectacolele pe care le am cu Academia de Rock si cu proiectul „Tribute to Satriani” cu trupa mea, Syndikate.

 

Ana Magdin: Unde te gasesc toti cei care isi doresc sa vina la Academia ta de rock?

Adi Manolovici: Pentru programari la tel. 0766-626656 sau pe facebook la adresa: https://www.facebook.com/academiaderockmanolovici/

Detalii puteti gasi si pe pagina oficiala a Academiei de Rock:

www.academiaderock.ro

 

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Adi Manolovici: Un an bun, sanatate si keep on rockin’ !

 

Ana Morosanu Magdin

Distribuie