De vorba cu Maria Ligor, ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni,

De vorba cu Maria Ligor, ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni,

„Voi continua in acelasi spirit in care mi-am desfasurat si activitatea de ambasador, cu deschidere si respect pentru romanii care traiesc peste granite”!

cei_trei_ministri_inquam

 

Ana Magdin: Ati fost nominalizată pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, cum va doriti sa fie relatia dvs cu romanii din afara granitelor tarii?

 

Maria Ligor: Imi doresc dialog. Politicile publice adresate romanilor din afara tarii trebuie sa reflecte agenda de interese si preocupari reale ale acestora. Voi continua in acelasi spirit in care mi-am desfasurat si activitatea de ambasador, cu deschidere si respect pentru romanii care traiesc peste granite.

 

Ana Magdin: Sunteti diplomat de carieră din 1996, ati fost ambasador în Canada din 2013, după ce ati fost ambasador în Spania şi ati ocupat mai multe posturi în misiunile diplomatice ale României. Avand aceasta vasta experienta in ceea ce priveste romanii de pretutindeni, care sunt cele mai mari nevoi ale celor plecati in strainatate, ce asteptari credeti ca au ei acum de la dvs?

 

Maria Ligor: In primul rand, au nevoie de atentie acordata preocuparilor lor, fie ca este vorba de sprijin in contextul preconizatei iesiri a Marii Britanii din UE, de servicii si asistenta consulara de calitate, de sustinere pentru initiativele de conservare a limbii romane si transmiterea ei catre urmatoarele generatii sau pentru proiectele de promovare Romaniei, a traditiilor si culturii. Principalul meu obiectiv in perioada urmatoare va fi ca suportul pe care il poate acorda Departamentul de Politici pentru Romanii de Pretutindeni sa fie transparent si profesionist. In acest sens, a fost lansat saptamana trecuta un concurs de angajare a 15 noi colegi care se vor ocupa direct de aceste teme.

2016.07.12_ml_mae9490

Ana Magdin: Care sunt cele mai importante colaborari la care va ganditi acum pentru binele romanilor din strainatate?

 

Maria Ligor: Prin natura lucrurilor, Ministerul Afacerilor Externe mentine relatii foarte stranse de colaborare in beneficiul colectivitatilor de romani din diaspora cu tarile unde acestea se afla. Pe de alta parte, problematica de interes pentru diaspora face obiectul activitatii integului palier guvernamental, nu doar al Departamentului, prin urmare sunt esentiale relatiile de colaborare si coordonae cu celelalte ministere.

 

Ana Magdin: Ce va doriti sa promovati cel mai mult atat pentru romanii din diaspora cat si pentru toti cei interesati de Romania?

 

Maria Ligor: Raspunsuri la preocuparile romanilor din afara tarii, pe care in unele cazuri le poate oferi Departamentul sau Minsiterul Afacerilor Externe, iar in altele, alte institutii guvernamentale. Rolul noastru este de a facilita aceste raspunsuri.

 

Ana Magdin: Cu ce va veti incepe activitatea din calitatea dv de ministru delegat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni?

Ottawa-Ambd-Ala-Beleavschi-Maria-Ligor-Ala-Mindicanu-dnaPacaleu-16-01-2016-500px

Maria Ligor: Prima actiune majora pe care am realizat-o in noua calitate a fost sa ma deplasez in Marea Britanie pentru a ma intalni cu romani stabiliti acolo si pentru a le transmite interesul Bucurestiului pentru situatia lor, in contextul creat in urma referendum-ului din 23 iunie. Le-am dat asigurari ca libertatea de circulatie ramane in acceptiunea Uniunii Europene parte integranta a Pietei Interne. M-am intalnit, de asemenea, cu oficiali britanici cu care am discutat despre consecintele asa-numitului Brexit pentru cetatenii europeni aflati in Marea Britanie.

 

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

 

Maria Ligor: Cele mai bune ganduri si mult success in tot ce isi propun !

 

Ana Morosanu Magdin

 

Distribuie