„Dragii mei români, să nu uitați să duceți mai departe, acolo unde sunteți, valorile și spiritualitatea românească. Să fiți mai uniți, să vă iubiți și să vă ajutați între voi!”

De vorbă cu micuța artistă Ilona Amieroaie, fetița care a bucurat sufletele românilor din America,

 „Sunt mândră că  pot să arăt frumusețea zonei etnografice a Muscelului, prin cântec și prin costumul popular care are o frumusețe aparte. Mă consider norocoasă pentru că am am foarte multe costume populare vechi autentice, cumpărate, dar și primite de la bunica!”

28829672_871270173083409_570927169_n

 

Ana Magdin: Ilona, chiar dacă ești născută în București, se pare ca îți moștenești mama, care are rădăcini muscelene, ai ales  să cânți și să duci mai departe tradițiile populare din zona Argeșului! La ce vârstă ai început să cânți, unde, și ce simți atunci când ești pe scenă în fața celor care te ascultă?

Ilona Amieroaie: Sunt mândră că  pot să arăt frumusețea zonei etnografice a Muscelului, prin cântec și prin costumul popular care are o frumusețe aparte. Mă consider norocoasă pentru că am am foarte multe costume populare vechi autentice, cumpărate, dar și primite de la bunica. Am cochetat o perioadă și cu muzica ușoară, încă  de la grădiniță m-am remarcat iar la toate serbarile eu cântam. Și în acea perioadă participam la spectacole,  dar bucuria cântecului popular autentic pe care o simt și o transmit este unică. De la 7 ani am început mai serios sa iau ore de canto și  am început cu muzica populară, prima melodie a fost ,, Constantine, Constantine” din repertoriul doamnei Floarea Calotă. Printre primele melodii și care m-a facut cunoscută ,, Sunt fată de la Muscel ” este melodia care mă reprezintă, din repertoriul doamnei Elisabeta Ticuța o artistă consacrată a județului Argeș. Îi mulțumesc pentru că mi-a permis să cânt această melodie, și este mândră că am obținut multe premii cu acest cântec frumos. Cânt  din toate zonele, pot să cânt orice, depinde de eveniment dar cântecele dragi mie, sunt cele din Muntenia, din zona Argeșului. Am și șase melodii  personale, textul este făcut de doamna Raluca Burcea, iar linia melodică de domnul profesor Aurel Mustățea. Sunt foarte fericită când sunt pe scenă, când mă uit în public și o văd pe mama mea, împreună cu mamaie, știu că ele sunt fericite  de fiecare dată când eu sunt pe scenă  iar eu mă simt bine pentru că lor le datorez tot succesul meu. Îmi place când sunt invitată la spectacole, diverse evenimente, că reușesc prin cântec să ajung la inima omului.

28741402_871271103083316_263222596_n

Ana Magdin: Știu că ai fost în America, cine te-a invitat și la ce evenimente ai participat?

Ilona Amieroaie: Am avut această ocazie frumoasă să cunosc români stabiliți peste Ocean, să fiu invitată la Consulat în New York, să cânt pricesne, colinde și muzică populară în biserică, sau în săli de spectacole în comunitățile românești.Tatăl meu care este preot, a fost chemat în Statele Unite Ale Americii, pentru a face misiune preoțească, să slujească în comunitatea de români o perioadă de timp.  Datorită prietenului cel mai bun al tatălui meu, care este stabilit în New York, domnul Ștefanos Athenagoras, căruia vreau să-i mulțumesc pentru toate momentele frumoase petrecute împreună, prin intermediul dumnealui am primit invitația să  mergem la domnul consul Dancu Cătălin, să sărbătorim Ziua României, îi mulțumim  pentru primirea frumoasă, de asemenea, l-am cunoscut și pe domnul Ștefan Eminovici care promovează cultura și tradițiile Românești în New York, am cunoscut  mai multe familii cărora le mulțumesc pentru ospitalitate, pentru daruri și abia aștept să revin.

Ana Magdin: De la ce vârstă studiezi naiul? Participi la concursuri cu acest instrument divin?

Ilona Amieroaie: Sunt elevă la Colegiul Național Dinu Lipatti, clasa a VI-a. Din clasa I până în clasa a V-a, am făcut vioara principal, și pian complementar. Iar de anul acesta din clasa a VI-a, fac naiul ca instrument principal, cu doamna profesoară Georgiana Pană, care este deosebită,  mă învață tainele acestui instrument cu multă răbdare și profesionalism. Merg cu drag la orele de nai și pian pe care le fac cu dumneai. Am ales să fac naiul pentru că iubesc muzica  populară și îmi place foarte mult de doamna profesoară. Nu am participat la concursuri de instrument cu naiul până acum pentru că sunt la început, dar mă pregătesc și voi participa când voi considera că sunt pregătită.

28722084_871272419749851_664830167_n

Ana Magdin: Tatăl tău este preot iar mama educatoare! Care dintre cei doi părinți ți-au insuflat această frumoasă artă?

Ilona Amieroaie: Amândoi părinții mă susțin și mă îndrumă, de la tata am moștenit vocea și eu și surioara mea Denisa, de la mama am luat ambiția și frumusetea, dar cea care este ,,de vină”, este mamaia din partea mamei  pentru că de micuță, când rămâneam cu ea îmi cânta cântece populare, ascultam împreună la tv emisiuni folclorice.

Ana Magdin: Ai o surioară mai micuță, se pare că și ea are acest minunat talent de a cânta, cum se numește și câți ani are? Cântați și împreună, sunteți invitate la aceleași evenimente?

Ilona Amieroaie: Da, așa este, am o surioară mică, anul acesta, mai exact pe 13 mai, împlinește 6 ani. Atât ea cât și eu, cum spune mama noastră, că suntem înzestrate de Dumnezeu și trebuie să valorificăm acest talent. Surioara mea  cântă de la 2 ani, m-a însoțit peste tot, a  crescut pe scenă lângă mine. Este un copil isteț, dulce și inteligent, nu face ore de canto, are talent nativ, are o memorie foarte bună. Mai merge uneori așa de drag, cu mine, la orele de canto, o ascultă domnul profesor și o încurajează. Suntem invitate împreună, și peste tot mă însoțește, ea mă are ca model și tot ce fac eu își dorește și ea. Anul acesta, undeva la jumatea lunii martie, va da admitere la Colegiul Dinu Lipatti București, pentru clasa pregătitoare, acolo unde eu sunt elevă. Oarecum cu pași repezi mă urmează, sunt fericită că sunt sora ei mai mare și pot să o ajut și să o protejez.

28828973_871271716416588_1253187895_n

 

Ana Magdin: Cum este la școală, ești mulțumită cum se comportă dascălii tăi cu tine?

Ilona Amieroaie: Le mulțumesc tuturor profesorilor, doamnei diriginte și domnului director pentru că mă înțeleg, și mă susțin pe drumul muzicii, care nu este unul ușor. Am o relație bună cu toți profesorii și îmi doresc să-i fac mândri de mine.

Ana Magdin: Urmezi Școala de Artă Populară din București, la clasa prof Aurel Mustățea! Ce îți place cel mai mult la această școală și cum simți că te ajută?

Ilona Amieroaie: Sunt fericită pentru că studiez la Școala Populară de Artă București, secția canto popular, pentru că am un profesor foarte bun, datorită căruia am învățat arta cântecului, și mi-a șlefuit talentul.

Sunt anul 3, ultimul an, după care urmează încă doi ani de specializare.

 

Ana Magdin: Ai obținut multe premii, spune-ne te rog, când și unde ai fost premiată pentru talentele tale extraordinare?

Ilona Amieroaie: Sunt multe concursuri la care am participat și unde am obținut premii importante pentru mine. Mai jos, o să vi le  enumar pe cele care îmi sunt mai dragi.

Am participat la un festival în Serbia, în anul 2016, unde am obținut premii de excelență, Ciuleandra 2016 Bucuresti – premiul 1,  Festivalul Conil Fest 2017 – Trofeu, Festivalul Blândul Pastor 2017- București -festival de pricesne  locul 1, Festivalul Sound Music Pitești 2017- premiul 1., Festivalul Music My Love realizat de doamna Viorel Filip – la secțiunea muzică populară, am obținut Trofeul categoriei 10-12 ani, Festivalul Ursul din Carpați- Lupeni Hunedoara 2017- premiul 1. Festivalul Armonii de Iarnă 2018- Trofeul muzică populară cu 10 pe linie.  Anul acesta am început primul concurs cu un trofeu, înseamnă că anul acesta va fi unul bun.

28741708_871269983083428_1772413701_n

Ana Magdin: Când vei fi mare, unde îți dorești să trăiești, în România sau în altă țară? De ce?

Ilona Amieroaie: Nu știu ce îmi rezervă viitorul, îmi doresc o viață frumoasă în România  sper într-un viitor mai bun al acestei țări, dar, totodată îmi doresc să reprezint cu succes România pe scene importante alături de mari artiști. Vreau să fac studiile aici în România, să termin Colegiul Dinu Lipatti, să intru la conservator și să ajung un nume reprezentativ pentru țara noastră. Să vă mai spun că îmi doresc să urmez și Academia de Poliție ca să devin și o polițistă bună. Am multe modele în lumea muzicii populare, care sunt artiste, dar, în același timp, îmbracă și uniforma. Oricum, dacă ar fi să plec din țară aș promova tradițiile, frumusețea costumelor și a cântecelor populare. În spectacolele pe care le-am avut în afara țării, românii noștri m-au primit frumos și am fost fericită că am putut să le aduc zâmbetul pe chip, să le alin dorul de țară. Avem o țară frumoasă, cu multe tradiții, obiceiuri pe care din nefericire, lumea modernă le uită.

Ana Magdin: Ce simți când vezi că îți faci părinții fericiți?

Ilona Amieroaie:  Sunt și eu fericită, simt că prin succesul meu în muzică, prin rezultatele bune de la școală, le pot aduce mulțumire și recunoștință . Tata este fericit că are două fete artiste, și  îi ducem  numele mai departe. Mama este ,, mâna de fier ” omul de bază, care se ocupă de mine și de surioara mea,  ea se ocupă de costume, de imaginea noastră, merge cu noi la studio, la orele de canto, deplasări în țară și în afară, mami este și șoferul, este   omul din spatele meu, care mă încurajează, împreuna cu mamaie, necondiționat.

28833137_871270056416754_1742555204_n

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Ilona Amieroaie: Dragii mei români,  să nu uitați să duceți mai departe, acolo unde sunteți  valorile și spiritualitatea românească. Să fiți mai uniți, să vă iubiți și să vă ajutați între voi. Eu vă doresc multă putere de muncă și ca să vă alinați dorul de țară, să ascutați cântecele noastre.

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

28832938_871271313083295_1034769842_n

Distribuie