La o cafea, cu Bogdan Valentin,
„Contextul meu multinațional, după ce m-am mutat în Canada, unde am locuit timp de 10 ani, mi-a permis accesul la cunoștințe și dezvoltare, care mi-au deschis ochii asupra provocărilor și soluțiilor care au impact pozitiv asupra vieții oamenilor și a copiilor, din diferite medii sociale și diferite naționalități, fapt care m-a făcut să îmi îndrept atenția către copii din țara mea natală, România, neuitând niciodată nici pe cei din Rep Moldova!”
Ana Magdin: Bogdan, în ce an ai plecat în Canada și ce ai făcut acolo?
Bogdan Valentin: Am plecat din România, în anul 2011, acum 11 ani, la vârsta de 33 ani, împreună cu familia, având și o fetiță în vârstă de doar 1 an și 2 luni. A fost dorința mea, din copilărie, un vis pe care mi l-am îndeplinit după 17 ani.
După mulți ani de antreprenoriat, în România, Economist licențiat, cu specializări ulterioare în managementul afacerilor și marketing, am decis că este timpul și momentul, să fac o schimbare, chiar de țară, chiar de continent.
Odată ajunși acolo, m-a frapat discrepanța dintre cele două lumi – România (Europa) și Canada (Continentul American), cu toate că am locuit în Quebec, Montreal, se mai apropia de spiritul european, dar nu îndeajuns. Fiind un oraș multicultural, era un amalgam de culturi, arome, artă și religie. Aceste aspecte făceau ca imposibilă păstrarea unei culturi proprii sau a unei tradiții specifice.
Întotdeauna, întoarcerea în România sau în Europa, pentru mine, a fost ca un film, „Back to the future”.
Aceste lucruri au fost întotdeauna pentru mine, acel „trigger” care m-a motivat, m-a impulsionat în a lua ce este mai bun dintr-o parte și a duce în cealaltă, astfel, am adăugat un plus valoare atât pentru mine și pentru cei din jurul meu, cât și pentru activitatea mea profesională desfășurată în cele două lumi, continente.
În primii ani, am fost nevoit să fac cursuri de franceză, pentru a-mi completa nivelul de franceză cerut pe piața de muncă. Cu toate că nivelul meu de engleză, era suficient de avansat, era nevoie și de limba franceză, fiind în partea francofonă.
În același timp, trăind în Canada și adoptând fabulosul mediu multicultural din Montreal, implicându-mă în mod activ în societatea canadiană dar și în acțiuni și evenimente caritabile, am avut norocul să învăț multe și să descopăr atât de multe despre auto-dezvoltare, auto-cunoaștere emoțională și spirituală și despre puterea auto-cunoașterii și a educației în schimbarea vieților copiilor.
Împreună cu alți membrii ai comunității românești sau basarabene, am participat și organizat mai multe evenimente culturale.
De asemenea, ca membru activ al comunității mediului de afaceri și antreprenorial, din cadrul comunității românești din Montreal, sunt mândru că am participat și reprezentat România, în anul 2018, alături de echipa noastră, la cel de-al 16th Youth Human Rights Summit care a avut loc la Națiunile Unite, în New York.
În ultimii ani, am dezvoltat o companie socială de Marketing Digital și Publicitate Media, asta însemnând că mare parte a profitului se ducea către organizații caritabile sau cazuri sociale.
Ana Magdin: Înțeleg că după mulți ani, plecat departe de țara ta natală, ai decis să revii acasă pentru a-ți ajuta semenii, te rog, povestește-ne toată istoria proiectelor tale!
Bogdan Valentin: A fost odată…, ca toate poveștile frumoase, așa începe și a noastră poveste!
De-a lungul activității mele în afaceri, nu numai că m-am dezvoltat ca manager și lider de echipă, dar mi-am dezvoltat și un obiectiv final: să investesc cât mai mult posibil din profitul nostru, într-o serie de inițiative pentru a sprijini dezvoltarea copiilor.
Când am pierdut copilul, la naștere, în anul 2000, am început să visez la cum aș putea să-mi combin experiența în afaceri, marketing și economie, cu expertiza mea, să investesc în a face o diferență în viața copiilor, pe toate planurile.
Contextul meu multinațional, după ce m-am mutat în Canada, unde am locuit timp de 10 ani, mi-a permis accesul la cunoștințe și dezvoltare, care mi-au deschis ochii asupra provocărilor și soluțiilor care au impact pozitiv asupra vieții oamenilor și a copiilor, din diferite medii sociale și diferite naționalități, fapt care m-a făcut să îmi îndrept atenția către copii din țara mea natală, România, neuitând niciodată nici pe cei din Rep Moldova.
România și Moldova, sunt țări fantastice, cu o istorie bogată și o frumusețe naturală și mai bogată – iar principala sa comoară se află în oamenii săi. Acești oameni trăiesc adesea în condiții precare, nu sunt capabili să-și întrețină cu adevărat copiii și se luptă să găsească cea mai bună modalitate de a le oferi un viitor viabil. Cu toate acestea, potențialul neexploatat al generațiilor tinere este acolo, există și m-a motivat să caut soluții, care să le susțin evoluția lor ca oameni.
Astfel, în iarna lui 2020, am revenit în România, cu gândul clar de a face din acesl moment orice îmi este cu putință să ajut. Să ajut un copil, un bătrân, o familie aflată într-o situație dificilă. Astfel, împreună cu o mână de prieteni, oameni minunați și cu un suflet mare, am creat Asociația Centrul Global Pentru Inovație și Soluția Afacerilor Sociale Pentru Viață și Educație – ACIASVE – România – în onoarea fiicei mele, Brianna Maria, în vârstă de 12 ani, care împărtășește cu mare dragoste pasiunea mea, pentru educația și dezvoltarea copiilor și aceea de A AJUTA.
După ce am investit în dezvoltarea mea, am simțit că este timpul să dau înapoi și să-i ajut pe alții – mai întâi copiii.
Asociația Centrul Global Pentru Inovație și Soluția Afacerilor Sociale Pentru Viată și Educație– ACIASVE a început să activeze în domeniul protecției copilului și familiei din anul 2019, dar ca și entitate cu personalitate juridică a luat ființă în vara anului 2021.
În prezent, Asociația noastră, oferă servicii unui număr de peste 80 de copii şi peste 20 de familii din București, Brașov, Călărași, Giurgiu, Buzău și Constanța.
Când am început asociația, primul lucru a fost să ne facem o listă în ceea ce credem: adică, Valorile noastre și Obiective pe termen lung.
Valorile Asociației noastre sunt caracterizate de ceea ce numim TCI, acronim de la Transparență, Corectitudine și Implicare. Doar împreună cu partenerii noștri, persoane fizice și companii, putem reuși, doar clădind această relație pe principii sănătoase, precum transparența și corectitudinea, putem forma o relație armonioasă și de durată în beneficiul grupurilor vulnerabile pe care le sprijinim, și anume, copii și tineri, studenți și elevi, bătrâni și persoanele nevoiașe ori cu dizabilități sau aflate în risc de excluziune socială.
Astfel, cei mai importanți din poveste sunt companiile și persoanele care sprijină acest proiect pentru a ajunge la comunitățile care chiar au nevoie de sprijin și care doar așa pot realiza și mai mult, să își depășească propria condiție.
Viziunea ASOCIAȚIEI CENTRUL GLOBAL PENTRU INOVAȚIE ȘI SOLUȚIA AFACERILOR SOCIALE PENTRU VIAȚĂ ȘI EDUCAȚIE, este că noi considerăm că societatea poate evolua doar prin dezvoltarea sustenabilă a unor soluții axate pe domeniul social și întemeiate pe trăirea vieții comunitare și educația noilor generații.
În sensul dezvoltării sentimentului comunitar, dar și a creșterii nivelului de educație, mentoratul și suportul continuu pentru tineri, parte a noilor generații, ne revine nouă și în acest sens am dezvoltat și dezvoltăm o serie de programe transfrontaliere pentru comunitățile de tineri din România și Moldova.
Ana Magdin: În general, persoanele care se încadrează în programele tale de sprijin umanitar, sunt copii, bătrâni și familii sărace?
Bogdan Valentin: Da, în programele noastre, ca asociație, se încadrează cei care au nevoie de ajutor, fie ei copii, bătrâni, familii aflate în condiții deosebite de sărăcie.
Totodată, având în vedere dinamica relațională și faptul că fiecare generație are specificul ei, bunicii și părinții unor tineri pot găsi programe de parenting, specializate pe conflictul intergenerațional și pe înțelegerea noilor realități sociale pentru o mai bună adaptare și pentru o formare armonioasă a tinerilor și copiilor noștri, dar și cursuri care ne învață cum să ne implicăm social și civic.
Analfabetismul funcțional este o problemă care afectează 42% dintre elevii români, care, deși sunt capabili să citească un text la prima vedere, au mari dificultăți în a-l înțelege sau a efectua operații matematice simple. Această statistică plasează România pe locul I în rândul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional, o problemă care va afecta în timp structura socială și economică a țării.
Inteligența emoțională într-o societate atât de lipsită de empatie, atât de axată spre propriul eu, este un element cheie, din ce în ce mai căutat și pe piața muncii. Având în vedere problemele cu care ne confruntăm și necesitatea creării unei punți de dialog cu copilul nostru interior, dezvoltarea personală devine o alta componentă necesară în restabilirea unui echilibru interior, dar și pentru a satisface capacitatea noastră de adaptare și formare continuă pentru a ține pasul cu noile cerințe din societatea românească.
O altă problemă observată de noi în societate și pentru care venim cu soluții, este lipsa unei educații sexuale, educație pentru viața de familie și educația parentală. România, se află potrivit unui studiu Eurostat, realizat în 2019, pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor. Procentul la nivel național este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%. În țara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, situație regăsită şi la nivelul Bulgariei, unde rata minorelor devenite mame atinge un procent de 11,9%.
Așa încât dezvoltarea programelor de educație sexuală, un subiect destul de controversat în societatea noastră, dar și cea din Republica Moldova apare ca o încercare de a forma comportamente sănătoase, de a ne respecta pe noi și pe cei din jurul nostru și pentru a forma vieți sănătoase, dar și pentru a înțelege responsabilitățile ce ne revin ca părinți, cine suntem noi și cum am ajuns să venim pe lume, dar și cum trebuie să ne ferim de bolile cu transmitere sexuale sau cum să ne igienizăm corect. Este nevoie de un sprijin social continuu, adaptat și de programe specifice tocmai pentru a deveni mai responsabili, mai conștienți cu privire la copiii abandonați .
Persoanele vârstnice sunt cei ce au construit societatea de azi, arhitecții realității noastre și cei care prin viața lor au lăsat un mare cadou pentru posteritate, fapt ce determină în noi, societatea de azi, responsabilitatea de a avea grijă de ei, de a îi respecta și de a le onora așa cum se cuvine bătrânețea și viața. Vulnerabilitățile prin care bătrânii noștri trec ne fac responsabili ca să venim în ajutorul lor.
Alături de companii și de persoane fizice bine intenționate, muncim pentru a oferi bătrânilor noștri asistență financiară prin donații pentru plata diverselor utilități, sau pentru cazarea acestora în centre specializate de îngrijire a persoanelor vârstnice. Lucrăm pentru a le oferi o masă caldă ori o alinare, un ajutor medical sau psihologic pentru a trece peste diverse obstacole ale vieții, frica de moarte ori pierderea unei persoane dragi.
Asistența persoanelor cu dizabilități este o dovadă a empatiei noastre pentru societate, iar aici la CENTRUL GLOBAL PENTRU INOVAȚIE ȘI SOLUȚIA AFACERILOR SOCIALE PENTRU VIAȚĂ ȘI EDUCAȚIE, sprijinim aceste persoane tocmai pentru că dorim ca viața acestora să se desfășoare cât de mult posibil alături de comunitate și cu cât mai puține obstacole.
Ana Magdin: De unde faci rost de bani, de haine, de alimente și de tot ce ai nevoie pentru a-i ajuta pe oameni?
Bogdan Valentin: Sursele de finanțare ale programelor Asociației sunt: companii private, donații persoane fizice, donații primite în diferite programe dezvoltate prin campaniile noastre de Social Media, campania 3,5% Formularul 230 – Privind destinația sumei din impozitul anual datorat. Primim, de asemenea, donații în produse (din partea companiilor sau persoanelor fizice) sau servicii oferite în mod voluntar şi gratuit de către companii.
Ana Magdin: Care este rolul tău în toată lupta aceasta pentru bine?
Bogdan Valentin: Rolul meu este unul simplu – sunt liantul între cei care au nevoie mare de ajutor și cei care vor și pot să îl ofere.
Eu singur nu pot face prea multe lucruri, doar împreună cu alții ca mine, vom reuși să aducem un plus valoare și o schimbare.
Pasul pe care alții trebuie să îl facă, pentru a schimba viitorul și societatea, pentru a se schimba pe el însuși și pentru a fi o parte activă din povestea noastră, începe cu înscrierea acestuia în cadrul organizației noastre.
Ana Magdin: Ce îți dorești să faci în continuare, poți să accesezi și anumite programe, ai și alte planuri?
Bogdan Valentin: În continuare, îmi doresc ca echipa noastră să dezvolte alte proiecte, mai ales alături de partenerii noștri, și care să facă o diferență, o schimbare cât de mică în viața oamenilor, să lăsăm ceva după noi!
Planuri sunt, motivație există, dorință și putere de muncă de asemenea, tot ce ne dorim este sănătate.
Un alt proiect derivat din Asociație – Centrul Global pentru inovație.
Crearea unei comunități sociale prin atragerea în acest proiect a mai multor ONG-uri, Asociații, Fundații, Federații, Societăți Comerciale, unde vom veni cu idei inovatoare care vor face diferența în Viața și Educația copiilor și a tinerilor din România și Rep. Moldova, plecând de la pasiunea sau motivația fiecăruia, comunități alcătuite din persoane dornice și capabile să distribuie și să răspândească informații, idei și competențe.
Înființarea Asociației și a Centrului Global Pentru Inovație a venit ca o soluție față de multe dintre problemele amintite anterior, dar și față de cele omise în descrierea de mai sus. Soluția noastră este crearea unei punți de legătură dintre mediul antreprenorial și ONG prin Centrul sau Rețeaua CGI cu persoanele sau grupurile țintă aflate în nevoie.
Când cineva face parte din CGI, noi lucrăm împreună cu ei, pentru a oferi valoare atât pentru ei cat și pentru clienții lor.
Suntem conduși de un set de bază de valori care evoluează odată cu învățăturile noastre și pun clientul tău în centrul activității noastre, iar bunăstarea copiilor ca obiectivul nostru de producție pe termen lung.
Dacă cineva vrea să își dezvolte afacerea prin Centrul Global pentru Inovație – CGI, el va deveni parte a acestui efort comun, pentru a îmbunătăți viața copiilor.
Noi sprijinim activități de consultanță pentru mai multe domenii utile partenerilor noștri, cum ar fi, în PR, media și comunicare, Leadership și resurse umane, Marketing digital, Managementul și dezvoltarea afacerilor, Reconversie profesională – programe de formare continuă, Dezvoltare personală, GDPR, Servicii de mediere, lista continuă.
Obiectivele Centrului Global pentru Inovație
- Creşterea rolului societății civile în activitatea de protecție a drepturilor copilului;
- Prevenirea şi reducerea abandonului familial si școlar , dar şi a marginalizării şi excluderii sociale a copiilor cu posibilități reduse;
- Conștientizarea violențelor în școli și licee
- Reconversie profesională și reintegrarea în societate
- Pregătirea și sprijinirea, promovării de tinere talente în diferite domenii de activitate, care sunt lipsiți de posibilități materiale necesare; activități educaționale – școlare și extrașcolare;
- Protecției sociale a persoanelor defavorizate ( copii, tineri, familii, bătrâni), cazurile sociale, copii abandonați, orfani din centre de plasament, persoane cu handicap sau dizabilități educaționale, sau diferite dependențe, pentru, şi, în sprijinul comunităților locale din România și din Rep Moldova;
- Susținerea, dezvoltarea și integrarea societății basarabene din România
- Mentorat
- Burse
Ce intenționăm să facem?
Lucrând la respectarea valorilor noastre și dedicând întreaga sumă de bani, 100% cazurilor caritabile, pe care Asociația noastră ACIASVE sau Centrul Global pentru Inovație – CGI , împreună cu partenerii noștri, le avem în desfășurare, în Romania și în Rep Moldova, noi ne propunem să îmbunătățim viața copiilor azi, pentru a-i dezvolta mâine, în cetățeni remarcabili și membri de încredere ai comunității lor. De asemenea, lucrăm cu parteneri externi, alte Asociații și Fundații, Companii private pentru a produce schimbări pozitive în viața copiilor aflați în directa noastră grijă.
Ana Magdin: Ce faci tu într-o zi obișnuită?
Bogdan Valentin: După ce mă trezesc, îmi iau 30- 40 minute ale mele, în care mă conectez cu Dumnezeu, vorbesc cu el , îi mulțumesc pentru tot , îmi pun în ordine ideile și planurile pentru ziua în curs, beau apă suficientă, stau 5 minute în soare, dacă este o zi însorită, dacă nu… mă bucur de fiecare părticică cât de mică din natură!
Ana Magdin: Cum îți place să îți trăiești viața?
Bogdan Valentin: Făcând ceea ce-mi place și iubesc. Să ajut oameni!
Să mă bucur de fiecare clipă, de fiecare rază de soare, de fiecare frunză, de tot ce mi-a dat Dumnezeu!
Ana Magdin: Ce mesaj ai pentru oameni?
Bogdan Valentin: Motto ul nostru” „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Bogdan Valentin: „Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună.” Nu uitați de unde ați plecat!
Ana Moroșanu Magdin