De vorbă cu poeta Geanina Bașturea,

De vorbă cu poeta Geanina Bașturea,

 

Nu este normal să faci o facultate la buget, pe banii statului și să pleci, să nu te mai intereseze…Mă simt datoare față de familie, vecini, cunoscuti, profesori, și față de pacienții care și-au pus speranța în mine… dacă am pleca toți din România, cine ar mai rămâne? Să pleci, nu este o soluție, problemele nu se rezolvă dacă fugi!

basturea 2

 

Ana Magdin: Cine este și ce face Geanina Bașturea?

Geanina Bașturea: Geanina Bașturea este o asistentă medicală, una din multitudinea de asistente din sistemul sanitar din România, sistem în care devine din ce în ce mai greu să muncești… Sunt un om simplu, la fel ca cei care mă înconjoară, la fel ca pacienții cu care interacționez zilnic. Dar cu siguranță nu sunt din categoria acelor asistente medicale care au ales acest job pentru că este căutat și pentru că îmi poate oferi posibilitatea să plec în afara României să câștig bani mai mulți. Sunt printre puținele persoane a căror meserie este la bază un hobby. Pentru mine, spitalul în care lucrez este a doua casă, chiar dacă sunt atât de multe lipsuri.

Ana Magdin: Cu ce gânduri așterni pe hârtie poeziile tale?

Geanina Bașturea: Poeziile mele sunt scrise cu scopul de a mă elibera de tensiunea emoțională acumulată în decursul interacțiunilor cu cei care mă înconjoară… prieteni, familie, cunoscuți, apropiați, colegi.

Ana Magdin: Cum îmbini visarea cu medicina?

     Geanina Bașturea: Scrierile mele nu ilustrează vise, idealuri sau scopuri, ci demostrează trăirile unui om în decursul anumitor momente cheie din viață, precum deziluzia, dezamăgirea, speranța, resemnarea, bucuria, dezgustul, furia și altele. Aceste trăiri le-am avut în proporție de 75% în spital.

basturea 3

Ana Magdin: Cum este sistemul medical din România?

Geanina Bașturea: Sistemul medical din România are multe lipsuri, s-a creat de-a lungul timpului o imagine destul de rea a sistemului medical. Nu neg că există aceste lucruri, dar asta nu înseamnă că în spitalele din România nu sunt decât medici care pretind bani pentru a trata pacienții, că asistentele medicale sunt toate oportuniste și își schimbă atitudinea pentru câțiva bănuți în plus, nu înseamnă că dacă te internezi pentru o afecțiune, la externare pleci cu alte sumedenii de boli precum se vorbește în popor. Oamenii nu au acces la anumite informații, spre exemplu, că un asistent, maxim doi sau trei au în grijă 20 de pacienți, oamenii nu știu că materialele sanitare sunt împărțite cu porția și o secție trebuie să facă economie la materialele sanitare de pe o lună pe alta. Publicul nu cunoaște că farmacia spitalului are un stoc de medicamente și dacă se termină, pacientul e nevoit să cumpere mediamente. Toate neajunsurile acestea sunt interpretate din afară ca reavoință din partea personalului medical. Și atunci, cum să faci să fie bine? Vreau să trag un semnal de alarmă, prin acest articol. Sunt o voce mică, dar poate că voi reuși.

Ana Magdin: De ce crezi că românilor le este teamă să se interneze într-un spital?

Geanina Bașturea: Din cauza imaginii pe care am prezentat-o anterior, românii au rețineri să acceseze serviciul medical.

Ana Magdin: Ce părere ai despre plecarea din țară a medicilor? Pleacă și asistentele medicale…

Geanina Bașturea: În ceea ce privește plecarea românilor din țară, nu condamn pe nimeni pentru alegerea făcută. Am avut și eu posibilitatea să plec și să lucrez într-un spital în afara României, dar am refuzat. Mă simt datoare față de familie, vecini, cunoscuti, profesori, și față de pacienții care și-au pus speranța în mine… dacă am pleca toți din România, cine ar mai rămâne? Să pleci, nu este o soluție, problemele nu se rezolvă dacă fugi. Problemele trebuie rezolvate cu soluții concrete. Statul român trebuie să intervină pentru a stopa plecarea medicilor. Nu este normal că faci o facultate la buget, pe banii statului și să pleci să nu te mai intereseze. Asta e problema noastră ca societate, punem binele personal mai presus de binele nostru ca națiune. Dacă fiecare dintre noi ar face ceva pentru societate, am vedea că apar schimbările.

Ana Magdin: Să revenim la pasiunea ta, poezia…! Intenționezi să aduni poeziile tale într-o carte? Presupun că visezi la un astfel de proiect…!

Geanina Bașturea: Da, intenționez să public un volum cu tot ce am scris până acum. Dar nu știu când anume voi face asta, probabil în curând.

basturea 1

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Geanina Bașturea: Mă bucur că românii care pleacă mereu se întorc la origini! Mă bucur că românii au demonstrat Europei și Americii că suntem o națiune aleasă, cu multe talente. Și să nu uite niciodată că nicaieri nu e mai bine ca acasă!

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie