De vorbă cu europarlamentarul Maria Grapini

De vorbă cu europarlamentarul Maria Grapini,

Este important să se știe că există Fondul Strategic de Investiții de cca 600 miliarde euro, din care deja s-au cheltuit cca 300 miliarde! România nu a atras încă niciun euro!”

18446674_1318361184879231_6478488389127419326_n

 

Ana Magdin: Ce noutăți mai avem pentru România de la Parlamentul European?

Maria Grapini: Sunt multe noutăți care trebuiesc cunoscute și de cetățenii României. Din păcate, pentru că nu există canale de informare permanenta și corectă.

Ar trebui  să acționam și noi ca țară, prin instituțiile abilitate pentru atragerea de fonduri de cercetare în general și pentru cercetare în sănătate. Strategia Uniunii Europene „Impreună pentru sănătate” prevede 450 milioane euro pentru 4 obiective majore:

-să promoveze sănătatea, să prevină bolile și să favorizeze dezvoltarea unor medii propice pentru un stil de viața sănătos

-să protejeze cetățenii UE împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății

-să contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sănătate inovatoare, eficiente și sustenabile

-să faciliteze accesul europenilor la o asistență medicală mai buna și mai sigură.

Pe de altă parte, prin programul în domeniul cercetării, Orizont 2020, UE va cheltui, în perioada 2014-2020, cca 7,5 miliarde de euro pentru acțiuni de cercetare menite să îmbunătățească sistemele europene de sănătate.

Ca român, aș dori ca o sumă semnificativă din acești bani să ajungă și în țara noastră! Românii merită să aibă un sistem de sănătate care să le asigure prevenție, investigație, tratament, indiferent unde locuiesc și ce statut social au.

Este important să se știe că există Fondul Strategic de Investiții de cca 600 miliarde euro, din care deja s-au cheltuit cca 300 miliarde! România nu a atras încă niciun euro!

Trebuie ca romanii să știe din timp ce se va decide la nivel european pentru că le influențează viața.

18447189_1320058461376170_4425607517462595435_n

Ana Magdin: Observ cât de bine vă împarțiți timpul între Bruxelles și România. Aveți multe evenimente caritabile, ajutați mulți copii cu probleme. Care sunt cele mai recente evenimente care v-au umplut sufletul de bucurie pentru că ați făcut oamenii mai fericiți?

Maria Grapini: Încerc să-mi împart timpul între Bruxelles sau alte țări în care avem ședințe de lucru, și România. Recent am fost în țările baltice cu delegația PE-Comisia de Transport (din care și eu fac parte).

Am fost impresionată de organizarea administrativă, parteneriatul public privat dar și de calitatea jurnalistică a celor care au participat la cele două conferințe de presă din Estonia și Lituania. Am văzut o colaborare între cinci țări, printre care patru din zona Mării Baltice: Estonia, Lituania, Finlanda, Letonia și Polonia pe un proiect în domeniul transportului feroviar-coridorul ce va lega cele cinci țări.

Același tip de proiect am putea avea în zona Mării Negre! Ar trebui să acționăm alături de Bulgaria dar și de alte țări cu interes pentru Marea Neagră!

Am văzut în Estonia un nivel ridicat de informatizare al administrației, serviciilor-toate ușurează viața cetățenilor și elimină corupția.

18527994_1321854687863214_4468934712038433664_n

Ana Magdin: De curând, le-ați vorbit  producătorilor români despre calitate și sustenabilitate. Ce să așteptăm nou de la producătorii din România, cum vor fi ei sprijiniți de statul român dar și de Uniunea Europeană prin fondurile europene nerambursabile?

Maria Grapini: Am fost invitată în 25-26 la Conferința „Carne și lapte” unde am considerat că este necesar să particip (particip  la a treia ediție ) pentru a le vorbi producătorilor despre dezbaterile legate de calitate și sustenabilitate. A fost o dezbatere la Strasbourg, în Parlament, unde și eu am luat cuvântul legat de dublul standard al calității produselor în piața UE.

Vreau ca producătorii români să fie uniți și să ceară o verificare a produselor care intră pe piața internă din punct de vedere al calității, al concordanței dintre caracteristicile produsului, al compoziției, brand, ambalaj și preț.

Statul trebuie să apere producătorii români de produsele contrafăcute importate, trebuie să apere drepturile consumatorilor.

18556001_1326540690727947_8449299894948853263_n

Ana Magdin:  Săptămâna trecută, ați fost invitată să inaugurați un proiect  unic, într-un avion…! Vă rog să ne povestiți mai pe larg despre ce este vorba!

Maria Grapini: Totdeauna mă bucură inițiativa, inovația, inventivitatea și dacă pot, ajut și susțin pe oricine care face uz de ele. Am fost bucuroasă să fiu cea care am tăiat panglica la un punct de atracție turistică dar în același timp și o nouă afacere, în stațiunea balneară Buziaș din județul Timiș. Mă bucură faptul că administrația locală și-a reamintit că, atunci când am fost ministru am readus stațiunea Buziaș în rândul stațiunilor de interes național. Întreprinzătorul a avut ideea de a folosi două avioane vechi și un turn de control, transformându-le în restaurante, cofetărie, și locuri de vizitat.

 

Ana Magdin: Ați fost și în Lituania, ați participat și la Conferința de Presă de la Vilnius, ați avut întâlnire și cu ministrul transporturilor din Vilnius…! (Vă admir energia extraordinară…!:) Cu ce noutăți v-ați întors din Lituania?

Maria Grapini: Am fost în Estonia și Lituania, am avut ocazia să particip la întâlnirea cu ministrul economiei și infrastructurii din Estonia și ministrul transportului din Lituania. Am fost impresionată de parteneriatul public privat existent în cele două țări, în unitatea între putere și opoziție (în parlament) atunci când este vorba de interesul țării.

18622520_1275273212585452_658824123630244446_n

Ana Magdin:  Ce activități urmează să mai aveți, în ce proiecte sunteți implicată în perioada imediat următoare?

Maria Grapini: Sigur că am multe acțiuni dar cele mai apropiate sunt două: în 30 mai, organizez la București Conferinta”Industria românească versus industria europeana” cu cca 100 de participanti: industriași, asociații profesionale, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai organizațiilor profesionale europene, miniștri din Guvernul României și Camera de Comerț .

În perioada 5-8 Iunie, voi duce un grup de 30 de români în vizită la PE.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Maria Grapini: Gândul meu pentru toți românii se îndreaptă totdeauna cu drag. Într-o mare de neliniște doresc în primul rând să fie pace, să fie în siguranță oriunde s-ar afla. Apoi sănătate și împliniri. Să se bucure de familie, de copii, de viața…!

 

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie