Sa fii roman!

Europarlamentarul Maria Grapini, il aduce pe marele actor Dan Puric, la evenimentul caritabil, „Sa fii roman”!

Inchei anul cu o acțiune caritabila pe care o organizez cu Dan Puric, la Timisoara, pe data de 19 decembrie, „Sa fii roman”!
Banii colectați ii vom dona lui Andrei Galut, solistul trupei „Goodbye to Gravity”, singurul supravietuitor al formatiei, din tragedia de la Colectiv!

Ana Magdin: Cum a fost anul 2015 pentru dvs si pentru actiunile dvs?

334-puric-oraregiunii-tvr-timisoara_56968000Maria Grapini: Anul 2015, a fost, din păcate, extrem de agitat in Romania, cu incidente care vor lasa urme pe termen lung. Consider ca pe ansamblu, Romania a avut rezultate notabile, situându-se pe primul loc la anumiți indicatori economici. Din păcate, accidentul(?) de la Colectiv a adus multe victime, schimbând viața multor oameni. Asa cum regresul democratic facut prin schimbarea unui guvern politic legitim, cu unul așa zis democratic, va afecta perioada 2016-2020, per ansamblu, Romania.
Pentru mine, pot spune ca a fost un an bun. Sunt sănătoasa si eu si familia, asta contează pentru mine.

Ana Magdin: Sa rememoram cele mai importante evenimente din acest an!

Maria Grapini: Am reușit sa realizez câteva acțiuni de promovare a României, in Parlamentul European, de mare impact. Conferința „Suflet de roman”, susținuta de actorul, regizorul si scriitorul Dan Puric. O expoziție realizată cu participarea marelui caricaturist-pictor Stefan Popa Popas căruia i s-au alăturat portretistii Marius Avramescu si Nastase Leonte.

Am reușit sa aduc 110 romani in vizita la Parlamentul European, între care, o clasa de elevi dintr-o comuna bistrițeana.
Am organizat si condus zeci de dezbateri pe teme importante pentru IMM-URI, in calitatea mea de Co-Presedinte al Itergrupului pentru IMM-URI, a PE.
Am avut mai multe întâlniri cu patronate si sindicate din Romania si UE, din domeniul turismului, transportului, industria alimentara, IT, agricultura, servicii.

Am organizat o conferința-dezbatere europeană la Bucuresti, pe o tema extrem de importantă-TTIP(acordul comercial si de investiții între UE si SUA) , unde au participat cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri.

In calitate de raportor pe un raport care va avea impact si asupra României – „Noi provocări si metode de promovare a Turismului in Europa”, am reușit sa obțin votul Parlamentului cu o majoritate larga.

Am lucrat pe mai multe rapoarte la care am depus amendamente extrem de importante pentru IMM-URI.
Am reușit sa merg de mai multe ori la cabinetele deschise in țara: Timis -2 , Aiud, Sibiu, Curtea de Arges, Bucuresti, Tg.Jiu, Braila.

Referitor la Cabinete, pot spune ca am preluat multe probleme ale oamenilor , o buna parte reușind sa le rezolv. Dar cea mai sensibilă problema, a fost legată de repatrierea a doua fetițe instituționalizate in Spania, bunicii făcând demersuri cu doi ani in urma si nereușind sa rezolve problema. Sunt foarte bucuroasa ca in doar câteva luni de la demersurile pe care le-am facut ca europarlamentar, am reușit sa aduc fetițele in casa bunicilor.

Nu pot sa nu adaug la realizări, crearea unei platforme politice umaniste noi, cu doctrina social-liberală (PPU-SL) , care a reușit sa strângă mii de oameni in toată țara. In calitate de Co-președinta a PPU-SL, am fost aproape in toate județele, am avut multe întâlniri cu oamenii si am constatat cat de mult așteaptă romanii de la viitoarele alegeri. Noi, oferim șansa ca oameni noi sa candideze la alegerile locale pentru o mai buna administrare la nivel local.
Am avut in acest an mai multe acțiuni caritabile organizate de asociațiile si fundațiile pe care le-am fondat. Balul Sperantei, a XVII-a ediție ne-a permis sa ajutam o fetița bolnava de leucemie, dar sa si finanțăm atelierele vocaționale pe care le-am creat pentru copiii talentați.
Anul acesta am fost si la a XV-a ediție a „Întâlnirii romanilor la Graz”, unde m-am întâlnit cu peste 400 de romani.

Ana Magdin: Cu ce proiecte incheiati acest an?

Maria Grapini: Inchei anul cu o acțiune caritabila pe care o organizez cu Dan Puric, la Timisoara, pe data de 19 decembrie, „Sa fii roman”!
Banii colectați ii vom dona lui Andrei Galut, solistul trupei „Goodbye to Gravity”, singurul supravietuitor al formatiei, din tragedia de la Colectiv!
Desigur ca voi organiza întâlnirea colegiala de Craciun cu filiala PPU-SL , pe 22 decembrie, unde vom premia presa cea mai activa dar si pe cei mai activi tineri in activitatea politica.
In fiecare an, acordam un trofeu dedicat Valorii unei persoane cu rezultate notabile.

12321160_928320543883299_2576322814433123669_n
Ana Magdin: Aveti pentru anul viitor proiecte bine stabilite?

Maria Grapini: Am programate deja mai multe acțiuni de promovare a Romaniei turistice si a brandurilor romanești. Am deja programate doua Conferințe in PE pe teme de interes european. Voi organiza o dezbatere publica in Romania pe tema fondurilor europene.
Desigur ca aștept propuneri si de la partenerii de dialog din Romania pe care le voi prelua si voi încerca sa le rezolv.

Ana Magdin: Ce nemultumiri aveti cand vine vorba despre proiectele europene la care romanii nu prea au acces, totul este foarte complicat pentru romanul de rand si se rezuma numai la vorbe?

Maria Grapini: Legat de nemulțumiri, pot sa spun ca am multe. De aceea am si transmis premierului actual o scrisoare deschisă in care i-am cerut sa răspundă la mai multe întrebări la care mulți romani așteaptă răspuns. Prima întrebare a fost legată de fondurile europene. De ce? Pentru ca anul 2016 este anul cel mai important (si primul) din Exercițiu 2014-2020, pentru atragerea fondurilor europene alocate României. L-am întrebat dacă are in vedere simplificări in procedurile de accesare, si care sunt acelea?
Sunt nemulțumita pentru ca de la schimbarea guvernului miniștri de resort nu au fost prezenți la Întâlnirile organizate de Comisie si nici nu au comunicat care este poziția României fata de rapoarte care se Votează in PE si care sunt extrem de importante.

Ana Magdin: Exista un birou la care se pot duce romanii care doresc sa-si dezvolte o afecere cu ajutorul proiectelor europene?

Maria Grapini: Din păcate, nu funcționează un birou unic in Romania, unde romanii pot sa-si clarifice nelămuririle fata de anumite metodologii de multe ori „încărcată ” de către autoritățile romanești! Greșeala cea mai mare este ca guvernul nu este organizat si certificat pe managementul calității, încât sa funcționeze ca un sistem: cu proceduri de sistem, proceduri operaționale si instrucțiuni de lucru! Acest lucru l-am sesizat ca ministru când am putut constata ca fiecare minister lucrează după proceduri proprii, nu exista lucru in rețea, fiecare si-a achiziționat programe IT independente si asta îngreunează lucrul, prelungește decizia si creste corupția.

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Maria Grapini: Acum, la sfârșit de an, am multe gânduri si urări pentru romani, oriunde s-ar afla. Gandurile mele sunt legate de nevoia de a fi uniți, de a fi implicați in schimbare, de dezvoltare a spiritului civic si cel al dreptății, de a ne revolta si acționa atunci când vedem lucruri care încalcă legea.
Avem nevoie de politici sociale si economice care sa imbunătățească viața romanilor si întoarcerea la vatra a celor plecați. De aceea avem nevoie de implicare!
Doresc sa fie Pace si le doresc tuturor romanilor sănătate, bucurii, iubire si petrecerea sărbătorilor tradiționale cu drag , alături de cei dragi.
La mulți ani!

Ana Morosanu Magdin

Distribuie