Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, vine din Republica Moldova, la RomâniaVipPress!

La o cafea, cu Dl Ion Sula,

„Am cele mai frumoase amintiri despre sărbătorile de iarnă din copilărie. Ca pentru orice copil, sărbătorile de iarnă erau cele mai așteptate: cu multă zăpadă și cadouri de la Moș Crăciun, Moș Gerilă, cum îi ziceam pe atunci.
Îmi amintesc cum mergeam cu prietenii la urat și colindat pe ulițele satului și ne întorceam acasă îmbujorați și cu pungile pline de bunătăți. Nimic nu se poate compara cu emoțiile pozitive din copilărie!”

 

 

Ana Magdin: Domnule Președinte, Ion Sula, cum se pregătește Partidul Social Democrat European, pentru Sfintele Sărbători de iarnă?

Ion Sula: Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase sărbători ale anului, atunci când se fac totalurile anului care pleacă și se creionează noi proiecte pentru anul care vine. Anul 2023 a fost unul dificil, dar și unul rodnic pentru Partidul Social Democrat European. Alegerile locale generale au arătat că oamenii PSDE- profesioniști, responsabil și cu experiență sunt apreciați de cetățeni pentru lucrurile frumoase pe care le-au realizat pentru localitățile și comunitățile lor. Am obținut 103 mandate de primar și avem 88 de consilieri raionali.

Suntem a treia forță politică din Republica Moldova și prima dintre partidele extraparlamentare, conform numărului de consilieri raionali (vot politic) și numărului de primari aleși. Acest rezultat ne inspiră optimism și ne determină să muncim în continuare cu aceeași dedicație pentru bunăstarea oamenilor. Suntem un partid de centru-stânga care mereu a pus și va pune în prim plan omul, grijile și nevoile lui.

Ana Magdin: Ce influență pozitivă are PSDE, pentru cetățenii europeni?

Ion Sula: Partidul Social Democrat European este un partid proeuropean prin definiție. În programul partidului este stipulat clar că integrarea europeană este unica cale de dezvoltare a Republicii Moldova. PSDE va continua să depună toate eforturile ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene cât mai curând posibil, iar cetățenii noștri să se bucure de standarde europene de viață.

Ana Magdin: Cum erau pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, când, dvs erați copil, ce amintiri aveți de atunci?

 

Ion Sula: Am cele mai frumoase amintiri despre sărbătorile de iarnă din copilărie. Ca și pentru orice copil, sărbătorile de iarnă erau cele mai așteptate: cu multă zăpadă și cadouri de la Moș Crăciun, Moș Gerilă, cum îi ziceam pe atunci.
Îmi amintesc cum mergeam cu prietenii la urat și colindat pe ulițele satului și ne întorceam acasă îmbujorați și cu pungile pline de bunătăți. Nimic nu se poate compara cu emoțiile pozitive din copilărie.

Ana Magdin: Cum a fost copilăria dvs, D-le Președinte?

Ion Sula: Am avut o copilărie foarte frumoasă, cu multe aventuri și năzbâtii. Nu am fost un copil prea cuminte, dar părinții mereu au tratat năzbâtiile mele cu multă înțelegere. M-am bucurat din plin de dragostea necondiționată a părinților precum și a bunicilor.

Ana Magdin: Cum este viața, pentru dvs, în acest Univers, sunteți un om fericit?

Ion Sula: Mă consider un om fericit și împlinit. Din punct de vedere profesional, am muncit în mai multe funcții importante: am fost Ministrul al Agriculturii, Director al Agenției pentru Siguranța Alimentelor. Am acumulat experiență și am reușit să realizez mai multe acțiuni pentru susținerea agricultorilor, celor care stau la talpa țării și cresc pâinea noastră cea de toate zilele. Am menținut această relație strânsă cu agricultorii și astăzi, când ne întâlnim pentru a discuta despre probleme cu care se confruntă și căile de soluționare ale acestora.
O onoare și o responsabilitate pentru mine a fost atunci când am preluat conducerea Partidului Social Democrat European. Suntem unicul partid din R. Moldova membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și a Internaționalei Socialiste.
Din punct de vedere personal, mă consider un om realizat. Am o familie frumoasă și înțelegătoare, soție minunată, doi copii cuminți și talentați. Ce altceva mi-aș mai putea dori?

Ana Magdin: Cum trebuie să fie oamenii din viața dvs, și, ce reprezintă un prieten pentru sufletul dvs?

Ion Sula: Am avut parte de prieteni adevărați în viața mea, pe care i-am făcut în anii tinereții și cu care mențin legătura și astăzi. Suntem împreună și la bine și în momentele grele.

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru dvs Diaspora?

Ion Sula: Diaspora pentru mine, sunt concetățenii noștri care au fost impuși de circumstanțe să plece peste hotare ca să-și găsească rostul în viață. Diaspora reprezintă oamenii care ne duc faima peste hotare și, totodată, sunt cei care își susțin financiar părinții și rudele rămase acasă, prin remitențe. Cred că guvernarea are datoria să creeze condițiile necesare astfel încât concetățenii noștri plecați peste hotare să fie motivați să revină acasă, pentru a aplica aici experiența și cunoștințele acumulate.

Ana Magdin: Care este deviza dvs, în actualul context european?

Ion Sula: Deviza mea în actualul context european ar fi „Moldova-țară europeană, care să asigure bunăstarea și siguranța cetățenilor”.

Ana Magdin: Un gând pentru europenii de pretutindeni!

Ion Sula: Pentru că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, vreau să transmit tuturor europenilor cele mai sincere urări de bine și sănătate. Să avem parte de pace, bunăstare și speranță într-un viitor mai bun. Crăciun Fericit și La mulți ani!

 

Ana Moroșanu Magdin

Președinte RomâniaVipPress

Distribuie