Din categoria „Romani de succes la ei acasa si in lume”, azi, stau de vorba cu Gigel Lazar, Presedinte Executiv CIADO Romania, la 10 ani de cand organizeaza campanii antidrog si se implica in viata celor afectati de “moartea alba”, alaturi de implicarea neobosita a marelui Academician, Constantin Balaceanu Stolnici, Presedinte al acestei organizatii,
“Activitatea mea de zece ani cred ca a demonstrat ca sunt un roman care si-a daruit pana la epuizare timpul, in beneficiul public, fara sa astepte nimic de la nimeni. Am facut asta pentru ca m-am simtit dator fata de oameni. Mi-as dori ca toti romanii sa inteleaga ca in afara familiei noastre, exista comunitatea in care traim, exista ROMANIA. Clamam iubirea de tara dar nu avem grija de ea. Ne uram intre noi pe teme politice pe care nu le intelegem, dar pe care le promovam ca fiind adevarul absolut. Politica este o arta si nu un mijloc de dezbinare. Niciodata romanii nu au fost mai dezbinati ca acum , niciodata epitetele si grotescul nu au fost mai prezente in comunitate ca acum”!
Ana Magdin: Ce ai mai facut, draga Gigel, de la ultimul nostru interviu?
Gigel Lazar: Multa munca , programe complexe de prevenire a consumului de droguri, informarea parintilor asupra simptomatologiei tanarului consumator dar si o oferta generoasa de alternative la consumul de droguri adresata grupurilor vulnerabile.
Ana Magdin: Asa cum te intreb de fiecare data, te mai intreb si acum, cine te sprijina in tot acest demers al programelor de constientizare din campaniile antidrog?
Gigel Lazar: O surpriza placuta pentru noi este Primaria Municipiului Bucuresti si Primarul General Gabriela Firea, care s-au implicat in sustinerea programului National Cultural “ No Drugs Revolution” Cand ma refer la sustinere nu inseamna finantare asa cum multi s-ar gandi ci implicarea institutiilor de cultura subordonate Consiliului General al municipiului Bucuresti, precum Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis. In rest, constatam aceeasi opacitate a Agentiei Nationale Antidrog si din pacate o lipsa totala de interes din partea Guvernului fata de fenomenul cresterii consumului de droguri. Ministerul Educatiei prin Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti, ramane acelasi partener valoros si implicat in aceasta lupta antidrog. O alta supriza a fost in anul 2017, cand Primaria Municipiului Galati – primar Ionut Pucheanu si city manager Humelnicu Marius, s-au implicat in cea mai complexa campanie antidrog, care a durat 7 zile si la care au participat peste 60.000 galateni.
Ana Magdin: Cine crezi ca ar trebui sa te sprijine si nu o face? Poate ca stii si de ce?
Gigel Lazar: Aici este o teorie interesanta. In realitate noi ajutam autoritatile romane in prevenirea consumului de droguri . Dar ce putem face noi cand Planul de Actiune Antidrog 2017-2020 ( motorul Strategiei Nationale Antidrog) nu este aprobat de Guvern desi suntem in luna mai, 2018? Trist este ca autoritatile administratiei publice locale intr-o proportie de 95% nu au programe permanentizate in materie de prevenire a consumului de droguri, desi acest lucru este obligatoriu prin esenta legislatiei in vigoare.
Ana Magdin: De ceva vreme, se tot discuta despre legalizarea marijuanei in Romania, multe persoane spun ca au fost vindecate de cancer si de alte boli! Tu ce parere ai?
Gigel Lazar: Pana la dezincriminarea consumului de droguri in Romania, trebuie sa discutam despre educatie si informarea corecta in materie de droguri, altfel, ne vom trezi ca in perioada 2010, cand explodase consumul de etnobotanice.Trebuie sa schimbam mentalitati atat la tineri cat si la institutiile de forta in materie de combatere a traficului. Consumatorul dependent de droguri nu este un infractor, este un om bolnav si trebuie tratat ca atare. Nu rezolvam problema prin puscarie, ci, prin tratament si consiliere. Referitor la vindecarea unor boli prin marijuana, este un tratament care nu vindeca, dar poate sa imbunatateasca si sa ajute o stare foarte grava a unor pacienti aflati in faze terminale ale bolilor. Marijuana medicinala nu este neaparat un tratament, tine de calitatea vietii intr-o anumita perioada.Apreciez aceasta initiativa ca fiind binevenita si ca ar fi inuman sa nu ajuti bolnavii care se afla in faze terminale ale unor boli, cu dureri insuportabile. Conditia cea mai importanta este, insa, reglementarea foarte clara pentru prescrierea tratamentului. Ca o concluzie pe aceasta tema, eu sunt expert in prevenire si alternative la consum Nu stiu nimic, mai departe de informatiile laice despre problema marijuanei medicinale. Eu nu emit pareri, vorbesc numai acolo unde sunt lucruri fundamentate si dovedite stiintific. In acest moment sunt multe controverse fata de aceasta tema, dar trebuie sa vedem care este formula benefica bolnavului.
Ana Magdin: Cat de receptivi sunt tinerii cand ai campanii antidrog?
Gigel Lazar: Tinerii sunt receptivi la tot ce aduce nou si adrenalina in viata lor. Programele CIADO sunt renumite pentru abordarea “bulevardist-academica” si interesul lor este maxim. De cand nu am mai vorbit, au participat peste 50.000 tineri in Conferintele noastre “ Tinerii si propriile lor valori” ( 21 judete) si 100.000 participanti in programul No Drugs Revolution&Arta Contra Drog. Intotdeauna avem programe multidisciplinare – informare, alternative , educatie civica, educatie culturala si responsabilitate comunitara. Ne-am dori sa facem mai mult dar totul facem cu propriile resurse si atunci devine destul de complicat.
Ana Magdin: Ai vizitat centrele de dezintoxicare? Unde sunt si ce tratament li se aplica celor internati acolo?
Gigel Lazar: Intrebarea atinge un punct sensibil al societatii romanesti. Din nefericire, Centrele de tratament sunt insuficiente fata de dimensiunea fenomenului. Agentia Nationala Antidrog poarta o mare vina in acest sens, neavand nici o viziune in acest sens de peste 7 ani .
Ana Magdin: Da-mi te rog cateva exemple de persoane dependente de droguri, nu ma intereseaza nume, ci… din ce motiv crezi ca au inceput sa se drogheze?
Gigel Lazar: In marea lor majoritate sunt tineri pana in 30 ani . Motivele sunt diverse, probleme finaciare, familiale, teribilism, placere. Este foarte greu sa stabilim ponderea motivelor pe o scara matematica. Societatea trebuie sa-i inteleaga si sa le acorde tot suportul, sunt oameni.
Ana Magdin: In ultima vreme s-a tot discutat de acele prajituri facute din marijuana. Care este starea fetitei care a mancat tort cu crema de canabis?
Gigel Lazar: Din fericire starea este buna in acest moment. Timpul va arata daca substanta a lasat sechele. Raman la convingerea ca parintii nu au stiut despre prezenta marijuanei in prajitura in cauza si ca a fost doar o neglijenta grava.
Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Gigel Lazar: Activitatea mea de zece ani cred ca a demonstrat ca sunt un roman care si-a daruit pana la epuizare timpul, in beneficiul public, fara sa astepte nimic de la nimeni. Am facut asta pentru ca m-am simtit dator fata de oameni. Mi-as dori ca toti romanii sa inteleaga ca in afara familiei noastre, exista comunitatea in care traim, exista ROMANIA. Clamam iubirea de tara dar nu avem grija de ea. Ne uram intre noi pe teme politice pe care nu le intelegem, dar pe care le promovam ca fiind adevarul absolut. Politica este o arta si nu un mijloc de dezbinare. Niciodata romanii nu au fost mai dezbinati ca acum , niciodata epitetele si grotescul nu au fost mai prezente in comunitate ca acum. Am uitat ca dialogul inseamna solutia problemelor. Cel mai simplu este sa critici, sa fii rau, barfitor, razbunator dar nu ajuta la nimic, din contra, ne va face sufletul de piatra, inclusiv fata de cei apropiati noua. Mesajul meu este simplu, ARMONIA sa ne umple viata.
Ana Morosanu Magdin