Maria Pop, lichidatorul judiciar al Diverta Magazin!

 

 

DE VORBA CU AVOCATUL SI PRACTICIANUL IN INSOLVENTA, MARIA POP

 

27496416_1838970656147072_1220684881_n

„In cadrul procedurii de insolventa, valorificarea activelor urmeaza una din doua posibile proceduri, bunurile fiind vandute fie prin licitatie publica cu strigare, fie prin negociere directa cu un cumparator identificat, ambele sub controlul judecatorului sindic si dupa ce a fost aprobat un regulament de valorificare a bunurilor”!

 

27540237_1836592939718177_2082565813917772446_n

Ana Magdin: Dna Maria Pop, in calitate de lichidator judiciar al Diverta Magazin ati scos la licitatie publica pachetul de actiuni detinut de DIVERTA MAGAZIN SRL la societatea GLOBAL IMOBILIARE CONCEPT SA?

Maria Pop: Este foarte important sa avem in vedere faptul ca, procedura insolvenţei reglementată de Legea nr. 85/2014 instituie o procedura colectiva pentru acoperirea creantelor debitorului, cu acordarea sansei de redresare,  atunci cand este posibil, sau, in caz contrar oferind resursele necesare demersurilor de lichidare a averii societatii.

In ceea ce priveste societatea DIVERTA MAGAZIN, procedura de insolventa a fost deschisa  la sfarsitul anului 2014, societatea POP SI ASOCIATII fiind desemnata lichidator judiciar. Ca si profesionisti in acest domeniu, stiam ca holdingul din care face parte DIVERTA MAGAZIN intampina anumite dificultati financiare, cu toate ca acesta reusise sa-si reorganizeze cu succes activitatea prin masurile in vederea stabilizarii pietei.

Societatea pe care o administram, Diverta Magazin S.R.L., face parte din holdingul RTC organizat in 9 divizii puternice: Diverta (librarii),  Rafar (fashion, servicii – cafenele si restaurante, dar si productie de sandwich-uri), RTC Proffice (birotica),  TCE (Curierat) , Sistec (solutii IT),  Pan Management (servicii si afaceri), Flaro (productie de birotica),  Rimobi (imobiliare si constructii), si Q Power (servicii in energie), fiind de altfel asociat alaturi de Blor Retail S.A. in cadrul societatii GLOBAL IMOBILIARE CONCEPT S.A. cu o cota de participare la pierderi si beneficii de 0.1338%, respectiv echivalentul a 208.887 actiuni.

In cazul Diverta Magazin S.R.L. nu putem vorbi despre redresarea activitatii, aceasta nu a fost o optiune inca de la deschiderea procedurii insolventei. In cadrul procedurii colective, atunci cand lichidatorul judiciar nu identifica sanse de redresare/reorganizare a activitatii societatii in insolventa, se afla in situatia de a utiliza toate parghiile legale in vederea acoperirii creantelor creditorilor inscrisi la masa credala. In cazul nostru, maximizarea averii debitorului se face  prin vanzarea pachetului de actiuni detinute de DIVERTA MAGAZIN la holdingul  GLOBAL IMOBILIARE CONCEPT S.A. (fosta Diverta Capital Holding S.A.). Asadar, scopul nostru este acela de a indestula creditorii inscrisi in tabelul de creante, si acest lucru se poate face prin valorificarea pachetului de actiuni la licitatie publica cu strigare la pretul cel mai mare oferit.

Referitor la tipurile de vânzare, Legea nr. 85/2014 prevede două tipuri de vânzare: vânzarea la licitație publică și vânzarea prin negociere directă ori o combinație a acestora.

In cadrul procedurii de insolventa, valorificarea activelor urmeaza una din doua posibile proceduri, bunurile fiind vandute fie prin licitatie publica cu strigare, fie prin negociere directa cu un cumparator identificat, ambele sub controlul judecatorului sindic si dupa ce a fost aprobat un regulament de valorificare a bunurilor.

Dacă Adunarea Creditorilor nu aprobă un regulament de vânzare sau în ipoteza în care deși a fost aprobat un regulament de vânzare, bunurile nu au fost valorificate într-un termen rezonabil, la cererea lichidatorului judiciar, aprobată de judecătorul-sindic, vânzarea bunurilor se va efectua prin licitație publică, potrivit Codului de procedură civilă.

Această prevedere (vânzarea conform Codului de procedură civilă) are la bază intenția legiuitorului de a preveni blocarea procedurilor de insolvență, în condițiile în care regulamentele de vânzare aprobate de creditori nu ar permite sau ar permite în condiții foarte dificile reducerea prețurilor de vânzare ale activelor.

Prevederea legală are ca și bază faptul că în practică multe din regulamentele de vânzare adoptate de creditori sau impuse de creditorul majoritar, au dus la prelungirea fără temei a duratelor procedurilor de insolvență și acumularea de cheltuieli procedurale excesive, prin urmare realizarea valorificării trebuie adusa la indeplinire într-un termen rezonabil.

In cazul Diverta Magazin S.R.L., desi am intampinat dificultati in ceea ce priveste aprobarea  raportului de evaluare al pachetului de actiuni, intr-un final creditorii societatii au aprobat regulamentul de valorificare propus astfel incat am putut initia procedura de valorificare a actiunilor prin metoda licitatiilor publice cu strigare organizate saptamanal la sediul lichidatorului judiciar.

Desi de cele mai multe ori cumparatorii agreeaza o vanzare directa in locul licitatiei publice, totusi va asiguram ca vanzarea bunurilor la licitatie publica sau negociere directa este simpla si usor de realizat. Aceasta metoda de valorificare se desfasoara pe baza unor reguli simple care presupune organizarea unei licitaţii, la care poate participa orice persoana interesata. Licitatia este organizata de catre lichidatorul judiciar care publica in mass media un anunt cu privire la organizarea licitatiei si conditiile inscrierii, astfel incat un numar cat mai mare de persoane sa poata lua la cunostinta despre vanzare. Pretul de la care incepe licitatia este indicat in anunt, iar pretul la care bunul este vandut reprezinta cel mai mare pret oferit de participantii la licitatie.

Pentru a putea participa la licitatie, persoanele interesate trebuie sa achizitioneze un caiet de sarcini in care sunt prevazute condițiile de participare la licitație prin instituirea unor reguli clare, transparente și a căror eficiență este dată de realizarea cu brio a vânzării activelor (garanție de participare, declarație de solvabilitate, condiții de achitare a diferenței de preț ori condiții de descalificare în cazul neachitării diferenței de preț). Este foarte important de mentionat ca in cadrul procedurii insolventei, bunurile se vand la licitatie libere de sarcini.

 

Ana Magdin: Sa intelegem ca societatea Diverta Magazin este desprinsa din holdingul Diverta?

Maria Pop: Diverta Magazin S.R.L. face parte din divizia Diverta care comercializează pe piața de retail din România produse de papetărie și birotică, carte, muzică, film, jocuri și jucării și IT, oferă servicii de închiriere video, copiere de documente, vânzări de bilete și încărcare electronică.

Diverta este un lant de 30 de librarii care a finalizat anul 2017 cu o crestere financiara de 35% fiind totodata parte a RTC Holding, unul dintre cele mai mari grupuri de retail și distribuție din România. De altfel, astfel cum am mentionat si anterior, societatea Diverta Magazin este actionar in cadrul Global Imobiliare Concept S.A., parte a holdingului RTC, detinand un pachet de 207.887 actiuni.

 

Ana Magdin: Ce ne puteti spune legat de derularea procedurilor de insolventa?

Maria Pop: Incepand cu anul 2016 am observat scaderea frecventei fenomenului insolventelor. Numarul insolventelor este insotit si de diminuarea severitatii acestui fenomen (in 2016 numarul insolventelor a scazut cu 21% fata de anul 2015, respectiv de la 10.174 proceduri noi la 8.053, si cu 54%, comparativ cu media ultimilor zece ani).

Aceasta scadere semnificativa a insolventelor este inregistrata pe fondul unui efect de baza, precum si ponderii ridicate a insolventelor in randul companiilor foarte mici, diminuarea regasindu-se in proportie de 84% in randul firmelor care nu desfasurau nicio activitate.

Conform unui studiu in domeniu doar 333 de companii care au avut venituri peste 1 milion de euro au intrat in insolventa in 2016, acesta fiind nivelul minim inregistrat in ultimii zece ani pentru acest segment de companii. Astfel, companiile care au intrat in insolventa in 2016 au avut un surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate in valoare de 8,5 miliarde lei, cu 41% mai putin decat acelasi indicator din  2015.

In acelasi timp, incidenta insolventelor se regaseste si in randul companiilor care au mai multi angajati, dinamica fiind corelata probabil cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani. Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii opt ani si a crescut mult mai rapid decat nivelul productivitatii medii, ponderea acestuia in salariul mediu brut de la nivelul economiei crescand de la 27% in 2008, pana la 43% in 2016.

Aceasta dinamica arata ca majorarile consecutive ale salariului minim pe economie s-au realizat intr-un ritm foarte accelerat, nefiind sustinut de evolutia corespunzatoare a productivitatii medii de la nivelul mediului de afaceri.

 

Ana Magdin: Care sunt avantajele deschiderii procedurii de insolventa?

Maria Pop: Din punctul meu de vedere, insolventa poate reprezenta o optiune a societatilor comerciale care se afla in dificultate, permitandu-le acestora posibilitatea aplicarii unui plan de reorganizare aprobat de catre creditori.

Unul din principiile insolvenţei este acordarea unei a doua şanse companiilor ajunse în impas, pentru o redresare eficientă şi efectivă a afacerii. Aceasta se poate face fie prin intermediul procedurilor de prevenţie, fie prin procedura de reorganizare judiciară.

Odata deschisa procedura insolventei, societatea obtine  o serie de avantaje care rezulta dintr-o astfel de strategie. In primul rand, actiunile judiciare, extrajudiciare sau executarile silite incepute de catre creditori impotriva societatii, chiar daca acestia au garantii asupra bunurilor societatii comerciale, sunt suspendate. Toate actiunile introduse de societatea in insolventa, prin administratorul judiciar sau lichidator in caz de reorganizare judiciara sau de faliment, inclusiv pentru recuperarea creantelor, sunt scutite de taxe de timbru.

Un alt avantaj il constituie inghetarea debitului la data deschiderii procedurii, respectiv dobanzile sau penalitatile accesorii creantelor existente la data deschiderii procedurii nu vor mai curge. Furnizorii de servicii (electricitate, gaze, apa, telefonie etc.) nu are dreptul, in perioada de observatie si in perioada de reorganizare, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar un astfel de serviciu catre debitor sau catre averea debitorului, in cazul in care acesta are, potrivit legii, calitatea de consumator captiv.

Cu alte cuvinte, insolventa poate reprezenta o sansa pentru o companie, ce poate incepe in cazul in care o societate comerciala prezinta o lipsa a fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor catre creditori.

 

Ana Magdin: Aveti o profesie dificila atat ca avocat cat si ca lichidator judiciar, va mai faceti timp sa va ocupati de sufletul dvs.?

Maria Pop: Obisnuim sa credem ca scopul vietii este sa cauti fericirea. Cultura noastra este obsedata de fericire, toti credem ca drumul spre fericire este succesul. Fericirea vine si pleaca, dar a avea un sens in viata – a folosi la ceva ce e dincolo de tine si a da tot ceea ce e mai bun din tine – iti ofera ceva de care sa te sprijini mereu. Este un proces continuu.

Eu cred ca puterea succesului este gasirea sensului in viata, iar viata inseamna mai mult decat a fi fericit. Scopul este mai putin despre ceea ce vrei decat despre ceea ce oferi, iar cheia scopului este sa iti folosesti puterea ca sa-i ajuti pe altii. Pentru mine, cea mai mare fericire este sa ajut oamenii si o fac intotdeauna cu daruire.

Ana Morosanu Magdin

10942501_930593656984781_8960990071370955490_n

Distribuie