De vorba cu Marius Luca!

De vorba cu Marius Luca, liderul trupei „Organic Noise Experiment-O.N.E.”,

 

„Daca ar fi usor de facut ceea ce facem, oricine ar putea s-o faca. De-a lungul vietii, am incercat sa renunt, dar ma simt obligat sa fac muzica. Este un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie sa-l impart cu cei ce vor sa asculte…”!(Marius Luca)

10583801_10203774408913355_6868035259608241212_n

Ana Magdin: Care mai este viata lui Marius Luca?
Marius Luca: Ca-ntotdeauna: MUZICA, MUZICA, si cand iau o mica pauza, putina MUZICA!
Ana Magdin: Pe unde mai canti, ce noutati muzicale ai?
Marius Luca: Pai, chiar acum suntem in ultimele pregatiri pentru mult asteptatul turneu in Romania. Insa, cum niciodata nu m-am culcat pe-o ureche, concomitent am terminat mixajul, masterizarea, grafica… Intr-un cuvint cel de-al 3-lea album al trupei Organic Noise Experiment -O.N.E. (al 2-lea in limba romana), intitulat “NEMURITOR”, care va fi lansat anul acesta, dupa intoarcerea din turneul in Romania.

402225_2893191501543_763734858_n
Ana Magdin: Unde vei concerta mai exact, in ce orase din Romania?
Marius Luca: Aici va trebui sa faceti un mic efort si sa consultati pagina nostra de pe FB (puteti sa ne dati un “like”, daca va place), sau site-ul nostru web, la: organicnoiseexperiment.com. In linii mari, turneul va incepe pe 25 februarie 2016 la SATU MARE, si se va termina pe 02 aprilie 2016, la BUCURESTI. Avind “cartierul general” in CLUJ-NAPOCA, vom face, cu citeva exceptii, mai mult localitati din nordul tarii in acest turneu. Speram sa avem interes din partea publicului, si sa nu fie un UNIC turneu, lol!
Ana Magdin: Cum erau pentru tine vremurile inainte de 1989 si cum sunt acum?
Marius Luca: Inainte de 1989, publicul consumator de muzica asculta predominant viniluri si casete, un mediu excelent pentru genul de muzica pe care-l practic, si unde se puteau auzi si percepe nuante, dinamica, lucruri de finete, etc. Dupa 1989 (si chiar cu putin timp inainte), odata cu aparitia CD-ului (a carui calitate s-a ameliorat enorm de atunci, dar este foarte departe de sunetul unui ac de pick-up pe santurile -“groove”- unui disc de vinil), si mai ales a “streaming”-ului, mp3, ascultatul muzicii pe ordinatoare, I Pod-uri, etc, toata finetea s-a pierdut. Totul este super compresat, dur, abraziv, si “in your face”. Noroc ca mai sunt si ascultatori “adevarati”, pentru care am scos si noi albumele pe vinyl (editie foarte limitata, datorita costului exorbitant). Insa nimic nu se compara cu prestatia “live” a unei trupe bine pusa la punct. Nu stiu specific, in Romania, insa la nivel mondial sint multe trupe “noi”. Cred ca AIRBORNE, The ANSWER, RIVAL SONS, ca sa numesc citeva, sint ok, dar marea majoritate… Daca te uiti pe FB si YouTube, vezi o gramada de trupe care se despart dupa 2 ani. 2ani? Asta-i durata de viata a unei trupe in zilele noastre?!? Nici macar nu poti invata sa performezi ca o trupa “adevarata” in 2 ani! Vorbim de arta. De o echipa care trebuie sa creeze si sa functioneze ca o masinarie bine gresata. O trupa cere fonduri, timp si efort (pe linga talent, creativitate, si toate celelalte pe care implic faptul ca le are). Aici nu discutam circul cu material cacacios gen SIMON COWELL. Vrei sa fii o trupa buna? Pune-te pe treaba. Nu este nici un “free lunch” in lumea asta. O trupa buna face tot ceea ce o trupa mediocra nu vrea sau nu poate face. Lucreaza obsesiv. Nu renunta pentru ca nu are nu stiu cite milioane de “views” pe YouTube. La naiba! Trebuie sa pui timp si sudoare si sa inveti arta de a fi-ntr-o trupa si de a crea. Cind sunt pe scena cu Shawn si Louis, stim ca este un privilegiu, o binecuvintare sa fim impreuna si fiecare concert devine o experienta spirituala pe care sintem siguri ca si publicul o traieste cu noi.
Auch! Am raspuns la intrebare? Ca daca era de natura politica, m-ai pierdut, lol!

12096219_10153624084858416_5838964790129654019_n

Ana Magdin: Ce iti doresti cel mai mult pentru sufletul tau?
Marius Luca: Cind vine clipa, sa paraseasca trupul usor, repede, impacat, fara regrete.
Ana Magdin: Este Marius Luca un barbat fericit?
Marius Luca: Hmmm! Ce este fericirea? Cred ca o stare de spirit. Momentan, TOTUL este filtrat prin prisma O.N.E, chiar si eluziva “fericire”. Suntem o trupa care lucreaza foarte greu, si incearca sa-si acopere cheltuielile enorme. Aceasta este realitatea. Toti in trupa avem “day job”-uri pe care le riscam cu fiecare turneu. Performam oriunde suntem primiti, pentru ca avem nevoie de bani. In acelasi timp, ne asumam o prestatie de calitate, indiferent de cost. (Cine vine la un concert O.N.E, stie ca va trai o experienta unica). Daca ar fi usor de facut ceea ce facem, oricine ar putea s-o faca. De-a lungul vietii, am incercat sa renunt, dar ma simt obligat sa fac muzica. Este un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie sa-l impart cu cei ce vor sa asculte. Nu cred ca am compus o melodie, sau am scris vreun vers in viata mea. Sunt numai un “canal”, o cale prin care muzica trece. Vine de la “Sursa” si eu trebuie numai sa gasesc o cale s-o manifest. Uneori acest rol ma face fericit. Lucrurile care nu se pot “fabrica”, cred ca sunt de o reala valoare: o performanta “live” sau una captata pe vinil cind trupa “se intimpla”. Si aceste fapte-ti pot da o senzatie de “fericire”. Noi (O.N.E.) apartinem, cred (daca-i musai sa fim clasificati), in ceea ce sa cheama “old school rock” sau “classic rock”. Avem un mic grup de fani, care ne sint FOARTE fideli. Un public “rock” este un public fidel. Unii dintre ei (si ele) au asteptat rabdatori de peste 30 de ani, ca si mine, aceasta reintilnire. Sper sa avem niste surprize placute, in acest turneu, atit trupa, cit si publicul. Nu ma pot exprima a priori. Imi trebuie ceva concret. Poate o sa mai vorbim dupa turneu. As fi fericit sa pot scrie, inregistra si performa pentru restul zilelor, cate vor mai fi ramas! Daca as putea sa-mi recuperez cheltuielile, ar fi deja o reusita! Principalul este ca sintem (O.N.E.) foarte mandri de aceasta trupa si de tot ce am realizat pina acum. Si asta este numai o parte din aventura!

12801652_1753873384848622_5739141481973676870_n
Ana Magdin: Care sunt cele mai mari dorinte pentru viata ta?:)
Marius Luca: Dupa cum spuneam mai sus, sa pot continua cu trupa O.N.E. pina la sfirsit. Mai avem foarte multa muzica de oferit, si ar fi nemaipomenit sa ne putem sustine financiar din produsul trupei.
Ana Magdin: Cum este viata ta in Montreal?
Marius Luca: Ocupata, foarte ocupata! Vecinii (stau intr-un apartament intr-un bloc), cu foarte putine exceptii, nu m-au vazut niciodata. Plec de-acasa pe la 6 am, si revin dupa miezul noptii.

11150756_437562103094640_3023112618777740050_n
Ana Magdin: Care sunt cele mai importante realizari de pana acum?
Marius Luca: Am avut citeva, fara indoiala, insa, de departe, lucrul cel mai dificil de realizat, atit pentru mine, cit si pentru restul trupei este acest turneu in Romania, desi am facut la turnee in viata mea, nu pot sa ma pling!
Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Marius Luca: Avem o limba frumoasa, expresiva, si in care suna bine chiar si muzica rock. Foarte putine limbi au aceste calitati. Este pacat sa uitam acest lucru!
Ana Morosanu Magdin

Distribuie