De vorbă cu Cosmin Constantin Ciornei, unul dintre cei mai talentați tineri din România, care, abordează cu multa dragoste si relaxare, muzica electronică, dorind ca pe viitor să introducă un sound industrial precum Cabaret Voltaire…,
„Mi-ar plăcea ca pe viitor să reușesc să fac o alchimie de orchestră de viori și muzică electronică, să introduc cât mai mult element vintage în muzică, un sound industrial precum Cabaret Voltaire”!
Ana Magdin: Constantin Ciornei, tu compui o muzică foarte interesantă! De ce ai ales acest stil muzical?
Constantin Ciornei: Vă mulțumesc, da, este o zonă experimentală a muzicii electronice, pe care nu am am ales-o, ci mai mult am fost ales. Ce vreau să spun este că totul a fost accidental. Și așa este și muzica mea, accidentală, experimentală, îmi place să improvizez, să contrazic reguli. În piesa Black Space am reale influențe de techno și minimal. Motivul acestei alegeri este din nou accidental, este mai mult vorba de inspirație, de stil de viață, de ce asculți. Ascult foarte multă muzică bună, de suflet, de la techno până la rock industrial vechi. Vreau pe viitor să introduc cât mai mult element vintage în muzică, un sound industrial precum Cabaret Voltaire.
Ana Magdin: Cânti pe undeva, ai o formație?
Constantin Ciornei: Am avut mai multe încercări copilărești, distractive, nimic serios, încă din grădiniță când aveam un fel de band, eram foarte adorați de colege. De apucat de muzică m-am apucat prin 2006. Făceam instrumentale hiphop într-un program HipHop ejay 5. Momentan nu am formație. Mi-ar plăcea pe viitor să reușesc să fac o alchimie de orchestră de viori și muzică electronică.
Ana Magdin: La ce gen de evenimente ai vrea să cânți și care este mesajul pieselor tale?
Constantin Ciornei: Mă gândesc să înregistrez un fel de eveniment în pădure între prieteni. Consider pădurea un loc superb, cu multă muzică și cicluri, pattern-uri. În rest sunt dispus să cânt la evenimente specifice muzicii electronice, păstrând caracterul distractiv al proiectului. Vreau să fie un proiect pentru prieteni să ne distrăm, nu îmi propun să o fac pentru bani. Muzica pe care o fac e mai mult un prilej de distracție pentru prietenii din jurul meu, nu cred că vreau să intru în industria profesionistă de muzică. Muzica pe care o fac nu este profesionistă, este o distracție, o celebrare a imposibilului, a sufletelor.
Ana Magdin: Ce înseamnă muzica pentru tine, pentru sufletul tău?
Constantin Ciornei: Pentru mine muzica este un fel de joc video. De acolo am pornit cu muzica. Am văzut primul program de producție folosit ca pe un fel de joc video. O distracție. O celebrare. Pentru sufletul meu muzica este un fel de catharsis. Simt nevoia să explodez, să contrazic, să plâng, să strig, și muzica este un mijloc de exprimare a nevoii mele de eliberare de agitația existențială. Este și un mijloc de a-mi exprima inocența.
Ana Magdin: Care sunt idolii tăi, cine sau ce te inspiră când creezi muzică?
Constantin Ciornei: Am mulți idoli, îmi place să îmi creez idoli pe care să îi studiez, să îi observ, artistic și uman. În muzică sunt insipirat de nume ca Marilyn Manson, Porter Robinson, Pentatonix. Mă inspiră foarte mult fahsion-ul, mai ales latura vintage. Și în general treburi vintage, de la muzică până la jocuri retro. Mă inspira natura și universul, viața. Și animalele. Și prietenii.
Ana Magdin: Cum este pentru tine viața în România?
Constantin Ciornei: În România industria muzicală pentru oameni ca mine care fac așa ceva doar pentru fun este cam sinistră. Ca viață este un loc ok față de alte locuri. Nu prea sunt săli de jocuri arcade, dar asta ține de mine.
Ana Magdin: Intenționezi să colaborezi cu anumite trupe, cu anumiți artiști?
Constantin Ciornei: Sigur, sunt dispus să colaborez, și chiar vreau să mă implic în multe proiecte de orice fel. Cel mai mult mi-ar plăcea cu prieteni. Sunt mulți oameni care ca second life cântă la ceva (violoncel, acordeon, beatbox, chitară, pian, voce).
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Constantin Ciornei: Un gând bun! Să iubească și să asculte muzică interesantă!
Ana Moroșanu Magdin