La Soultzmatt, a avut loc ceremonia oficială de comemorare a eroilor români înmormântaţi în Franţa!

 

 

Europarlamentarul Maria Grapini, invitată în Franţa, la comemorarea  eroilor români, înmormântați chiar pe locul în care s-a aflat lagărul german!

“Am fost onorată să dezvelesc placa comemorativă și să depun coroane alături de alte personalități române și franceze…”!

 

 

14718761_1117313331650685_5030695881198336610_n

 

Răspunde prezent ori de câte ori este menționat numele României, este acolo unde trebuie să ajute și unde oamenii au nevoie de ajutor ca de aer, suferă, plânge și gasește mereu soluții atunci când nimănui nu-i pasă…, nu rămâne niciodată indiferentă când vine vorba de sufletele celor care s-au luptat pentru istoria acestei țări, nu doarme liniștită dacă știe că putea să ajute și nu a făcut-o, în orice situații de viață știe cum să facă față și cum să treacă cu bine, astfel încât toți cei care se bazează pe ajutorul domniei sale, să se bucure de o viață binecuvântată prin binele făcut de europarlmentarul Maria Grapini.

Așadar, cum putea să spună “NU”, invitației la comemorarea eroilor români înmormântaţi în Franţa, morţi în lagărele germane? Sigur că a spus un mare “DA” și cu lacrimi în ochi, recunoștință și durere, a plecat la un drum foarte lung, pentru a depune o coroană de flori în memoria românilor morți în mari chinuri în acele lagăre blestemate!

IMG_7844

Pe data de 3 iunie, la Soultzmatt, a avut loc ceremonia oficială de comemorare a eroilor români înmormântaţi în Franţa, morţi în lagărele germane construite acolo. La invitaţia primarului localităţii franceze, europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini, a fost oaspete de onoare al acestui moment emoţionant. Maria Grapini a facut demersuri concrete la Ministerul Apărării Naţionale, pentru omagierea eroilor români şi pentru redarea importanţei unei memorii colective triste dar însemnate.

Cimitirul Militar Român din Soultzmatt este singura necropolă din Franța, consacrată exclusiv militarilor români. Aici, sunt înhumați 678 militari români din cei 2344 care se odihnesc în Alsacia și Lorena.  Pentru a-I onora, Municipalitatea Soultzmatt a donat, în 1919,  un teren pentru amenajarea cimitirului, chiar în locul în care s-a aflat lagărul german. La 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria au inaugurat cimitirul, unde regina a mers în fiecare an în pelerinaj până în anul 1939. În anul dictaturii comuniste, Cimitirul Militar Român din Soultzmatt a devenit un loc de pelerinaj al exilaților români. După Revoluția din 1989, românii din Franța și Germania au continuat să vină la cimitir. La Soultzmatt, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, se oficiază, an de an, un serviciu religios ortodox.

IMG_2207

“Am fost onorată de invitaţia primarului din Soultzmatt şi emoţionată. Eroii români merită şi trebuie cinstiţi aşa cum se cuvine, întotdeauna, oriunde  în lume, în locurile în care şi-au dat viaţa pentru ca noi, urmaşii lor, să avem o viaţă ferită de războaie! Am depus o coroană şi m-am rugat pentru sufletele lor. Îi mulţumesc domnului ambasador Sabin Pop, în prezent consul general la Strasbourg, care are meritul de a fi pregătit ceremonia oficială pentru delegaţia României. De asemenea, sunt onorată să fiu alături de reprezentantul Parlamentului României, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean şi de reprezentanţi ai Ministerului Apărării”, a declarat Maria Grapini.

Cimitirul Militar Român a fost integrat din 2010, în Polul de excelență rurală ,,Turism de Memorie”, fiind complet renovat. Periodic, aici se organizează activităţi educative pentru unitățile școlare, profesori, elevi, studenţi.

IMG_7841

Consulatul General al României la Strasbourg depune în fiecare an o coroană de flori la Monumentul-Cruce care străjuiește cimitirul, în cadrul unor ceremonii comune cu autoritățile franceze. Şi foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au vizitat cimitirul cu ocazia unor reuniuni pe linia Consiliului Europei.

“Am fost onorată să dezvelesc placa comemorativă și să depun coroane alături de alte personalități române și franceze: primarul comunei, prefectura, senatori francezi, ambasadorul României la Consiliul Europei, Consulul General din Strasbourg, domnul ambasador Sabin Pop și sufletul organizării delagației române, Princepele Radu Duda”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini pentru RomaniaVipPress!

 

IMG_7842

Distribuie