Sorin Dinu, românul care deține Premiul American pentru cea mai bună invenție din lume, Medalia de aur din partea Comisiei din Rusia…, dar și Medalia de aur din partea Salonului de Inventică de la Geneva, invitat acum, la RomâniaVipPress!

La o cafea, cu Sorin Dinu, Inventator Tehnologie Roboterr,

Invenția mea, va schimba stadiul tehnicii în lume, vechi de peste 2000 de ani, de la Egipteni și Romani, iar în acest moment, canalizarea se poate face cu telecomanda de la suprafața solului!”

 

 

 

 

Ana Magdin: Dle Sorin Dinu, dețineți Premiul American pentru cea mai bună invenție din lume, vă rog, povestiți-ne despre ce este vorba?

 

Sorin Dinu: Asociația Americană de Inginerie Civilă (ASCE) organizează o competiție anuală pentru cea mai bună inovație din lume, unde ne-am înscris cu această invenție românească și am câștigat marele premiu. La concursul de anul acesta au fost înscrise 58 de idei din întreaga lume, iar noi am câștigat locul 1 și trofeul.

 

Ana Magdin: La Geneva, ați fost premiat cu aur, pentru ce invenție, cu ce i-ați cucerit?

 

 

Sorin Dinu: În 2019, tot cu această invenție românească am câștigat un trofeu și 3 medalii de aur:

– Marele trofeu acordat de Centrul European de Cercetare Aplicată

– Medalia de aur din partea Salonului de Inventică de la Geneva

– Medalia de aur din partea Guvernului României

– Medalia de aur din partea Comisiei din Rusia

 

Ana Magdin: Ce alte premii mai aveți?

Sorin Dinu: Medalia de aur de la Expoziția de Inventică Euroinvent 2017, Diplomă din partea Ministerului Cercetării și Inovării.

 

 

 

Ana Magdin: Sunteți de geniu, asta este clar, eu, personal, mă mândresc cu dvs pentru că sunteți un român atât de valoros, dar, mă întrebam, vă sprijină cineva din țara noastră, vă ajută să duceți mai departe ceea ce străinii au premiat?

 

Sorin Dinu: La capitolul sprijin, cel mai mare ajutor mi l-am dat singur, prin faptul că am rezistat unei munci de cercetare dezvoltare de peste 7 ani, unde, în 2013, am plecat de la o idee care în acel moment, când mai discutam cu persoane din domeniu, îmi spuneau că această idee nu va putea funcționa pentru că în șanțul de canalizare sunt operațiuni și activități complexe, care numai prin prezența omului în șanț se pot executa. Aceste păreri nu m-au descurajat și am îndrăznit să merg mai departe, iar în anul 2015, am început să construiesc efectiv robotul, proces care a durat în jur de 3 ani (pentru că trebuia să muncesc și în șantier ca să pot avea un venit, pentru a susține cheltuielile). În 2018 am trecut la muncă efectivă cu robotul în șanțul de canalizare, unde, mi-am dat seama că este un alt capitol, total diferit de ceea ce făcusem până atunci, și anume, că trebuia să determin munca cu robotul în șanțul de canalizare, care constă în noi procedee, operațiuni specifice, manevre, țînând cont că deasupra șanțului n-aveam decât o telecomandă și un cârlig.

 

Ana Magdin: Ce faceți în acest moment, unde lucrați, cum este viața dvs?

 

 

 Sorin Dinu: În 2020, prin faptul că a apărut și COVID-19, nu am mai putut să ajungem la târgurile internaționale de profil. Am executat o lucrare de canalizare completă în județul Ialomița, în lungime de 15 km, realizată în întregime cu robotul și cu omul cu telecomanda de deasupra șanțului, și, din acest moment, putem spune cu certitudine că tehnologia Roboterr este o soluție fiabilă, de înaltă tehnicitate, și aplicabilă, pe care putem să o dăruim societății și întregii lumi, cu care putem contribui la schimbarea stadiului tehnicii în lume pentru a avea:

– condiții de lucru mai sigure

– reducerea lățimii șanțului de la 1-2 metri la numai 0.5 metri

– costuri cu execuția de canalizare mult mai scăzute

– viteza de execuție cel puțin se dublează

 

– reducerea amprentei de carbon cu până la 80%

– reducerea impactului asupra amplasamentului (canalizarea poate fi construită în afara drumului, datorită transeei foarte înguste)

– consum de energie al robotului de 1 euro pe zi

– precizie de nivelare de +/- 1 cm

– eliminarea totală a panourilor de sprijin

 

 

Ana Magdin: Ați avut propuneri să plecați din țară?

Sorin Dinu:  Imediat după premierea de la Geneva am fost rugați să rămânem în Elveția, propunându-ne mai multe facilități, inclusiv financiare, dar noi am venit în țară, pentru că așa am considerat mai firesc.

 

Ana Magdin: Din tot ceea ce ați inventat, vrea cineva să se folosească de munca dvs?

Sorin Dinu: E clar că această tehnologie românească extraordinară, care, în acest moment este o soluție tehnică probată și demonstrată, va schimba stadiul tehnicii în lume, vechi de peste 2000 de ani, de la Egipteni și Romani, iar în acest moment, canalizarea se poate face cu telecomanda de la suprafața solului.

 

Până în acest moment, m-am concentrat pe perfecționarea tehnologiei, în primul rând, pentru că am fost foarte exigent cu mine, și a durat mai mult timp, iar de acum încolo, pentru că lucrurile sunt clare, ne vom ocupa de a o aduce la cunoștința publicului de specialitate.

 

Ana Magdin: Ce invenții mai aveți în lucru?

Sorin Dinu: O invenție înseamnă o soluție tehnică total nouă, niciodată nu am căutat să creez o invenție, lumea este plină de informație și tehnologii. În toată atitudinea mea, am căutat doar soluții tehnice pentru a-mi îmbunătăți munca și s-au întâmplat să fie noutăți absolute. În acest moment mă dedic perfecționării tehnologiei Roboterr, pentru că e clar că este loc de mai bine tot timpul, și vreau ca această tehnologie profesională Roboterr, total românească, să fie o performanță și o referință  în domeniul construcției de canalizare. Invenția este o creație mai mult dăruită de Dumnezeu, și, după părerea mea, mai sunt foarte multe lucruri în jurul nostru care sunt nedescoperite (dăruite).

 

 

Ana Magdin: Ce considerați că nu funcționează cum trebuie în România?

 

  Sorin Dinu:  Încrederea în forțe proprii și între oameni ar trebui să fie una mai mare. Din punct de vedere al tehnologiei Roboterr, care acum este demonstrată, nu există legislație ca ea să fie integrată în marile proiecte de infrastructură, și, aici, precizez legea standardelor, legea normativelor și legea achizițiilor, care în domeniul canalizării, acestea sunt scrise pentru tehnologia clasică. Această deficiență legislativă cade în sarcina autorităților și a legiuitorului (român și european), să le armonizeze cu tehnologia.

 

Ana Magdin:  Vă rog, transmiteți un mesaj Președintelui României și Premierului României!

 

 

Sorin Dinu: Tehnologia a adus dintotdeauna progres omenirii. Finanțarea cercetării și dezvoltării este o necesitate fundamentală pentru civilizație. Dintotdeauna am căutat oportunități de fonduri de cercetare-dezvoltare, dar nu le-am găsit, nici măcar credite pentru cercetare, așa ceva nici nu există la noi. Am folosit fonduri proprii și credite cu buletinul. Dacă aș fi avut un minim de ajutor, această tehnologie era gata cu câțiva ani mai devreme

Sunt bucuros să le aduc la cunoștință pe această cale, că, această tehnologie profeisonală, Roboterr, total românească, dacă i se creează un cadru legislativ, ar reduce cheltuielile cu construcția efectivă de canalizare cu peste 50%, ar crește calitatea lucrărilor, și ar reduce impactul asupra amplasamentului, datorită faptului că se poate executa canalizarea în afara drumului, printr-o tranșee de numai 50 de cm, fără a mai fi nevoie de desfacerea/refacerea asfaltului.

Un avantaj de importanță majoră pentru umanitate, este acela că, reduce amprenta de carbon specifică activității de canalizare, cu până la 80%.

De asemenea, le aduc la cunoștință că România, în următorii ani, mai are de construit canalizare, și se vor investi câteva miliarde de euro. Bani care, dacă s-ar aplica tehnologia Roboterr, ar putea fi economisiți, și reinvestiți în alte proiecte.

În calitate de inventator, care a demonstrat că se poate, le cer sprijinul, ca să dezvolt această tehnologie, și să o exploatăm în interesul societății și comunității, și, mai ales, pentru o viață mai bună și pentru un mediu mai curat.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Sorin Dinu: A fi român, este o onoare, și România este acasă.

Creația este o revelație dăruită de Dumnezeu.

 

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

Distribuie