Europarlamentarul Maria Grapini, vine la RomâniaVipPress, cu o poveste, așa cum nu a mai spus-o nicăieri,
„Mama, avea toate calitățile unui lider: bun organizator, găsea factori motivanți să ne facă să învățăm, dar, să și muncim, fără să ni se pară greu. Era un om ascultat în sat, veneau vecinii să îi ceară păreri în diverse situații! Avea ambiția să fie cea mai bună la toate, să aibă grădina cea mai frumoasă, câmpul cel mai bine lucrat, recolta cea mai mare, copiii cei mai buni. Ea era responsabilă cu casa, cu gospodăria, cu copiii, la munca câmpului. Tata, făcea naveta la uzină, și, stătea puțin acasă. Mama ne-a învățat să facem lucrul bine de la început, chiar dacă, lucram pentru alții, mergeam la C.A.P., la câmp, ne-a învățat să nu luăm nimic ce nu-i al nostru! Niciodată!!!„
Premiată de RomâniaVipPress, cu Diploma de Excelență, pentru cel mai bun europarlamentar român, pentru Excelență în afaceri, pentru întreaga activitate, dar, și Trofeul RomâniaVipPress, pentru Cel mai activ europarlamentar român, în anul 2019, acum, dorim să îi aflăm povestea de viață, este femeie, a iubit, iubește, este una dintre cele mai elegante femei din europa, știe să fie fericită și să îi facă fericiți pe toți cei pe care îi iubește!
Azi, vom afla cum este viața trăită de europarlamentarul Maria Grapini, cum a știut să își gestioneze pas cu pas, fiecare moment al existenței, în acest Univers, pentru a nu avea niciodată grija zilei de mâine!
Plecată la Iași, în urma unui examen foarte greu, reușește să devină studentă la Politehnică, unde, peste un an, chiar de ziua sa de naștere, își cunoaște viitorul soț, care, i-a cântat, La mulți ani…, la pian…, și, cu care, după patru ani de prietenie…, se căsătorește! A fost iubire, a fost respect, a fost înțelegere…, și, după zeci de ani, toate acestea, încă mai sunt, pentru că, au construit împreună o familie frumoasă, o afacere profitabilă, iar, cea care a ținut steagul sus, a fost Maria Grapini, este luptătoarea familiei, este cea care a intrat și în politică, a dat dovadă de multă putere, pricepere și curaj…! Acum, este europarlamentar, la al doilea mandat, pentru că, românii și-au dorit-o acolo, de ce…?, simplu!, pentru că este cel mai activ europarlamentar român, și, prin activitățile domniei sale din Parlamentul European, a adus multe beneficii României!
Își amintește cum spunea tatăl Domniei sale, „mai bine sărac, dar cinstit” și… ” să mai vorbească de tine cineva în sat, după ce nu mai ești”!
Despre mamă…, își amintește că era foarte harnică, era ambițioasă, îi plăcea să aibă cea mai frumoasă grădină, pământul de la câmp, cel mai bine lucrat, să facă mâncarea cea mai bună, să aibă copiii cei mai buni…!
Nu a avut bunici, dar, a adoptat-o sufletește pe sora bunicii din partea tatălui…!
Continuarea poveștii…, în acest interviu de mare suflet, din care, vom înțelege că a ne lupta pentru ceea ce știm noi cel mai bine, este cel mai benefic pentru noi, dar și pentru țara în care ne-am născut!
Ana Magdin: Doamna Maria Grapini, pentru că eu știu că sunteți un om bun, ați muncit mult, aveți o familie frumoasă, ați reușit în afaceri, ați reușit în politică, aș vrea ca cititorii mei să vă cunoască și altfel! Nu ne-ați povestit niciodată cum l-ați cunoscut pe soțul dvs, care este povestea de iubire, cea care vă însoțește de zeci de ani?
Maria Grapini: Povestea este simplă!
Eram studentă, anul I la Politehnică, la Iași, de doar câteva luni.
Pe data de 7 noiembrie, mi-am sărbătorit ziua de naștere cu colegi și prieteni, într-o sală a Conservatorului din Iași. Un student de la Conservator, a fost invitat de unul dintre invitații mei, să îmi cânte, „La mulți ani”, la pian…!
Apoi, m-a invitat la dans…, și, am aflat m-ai târziu, că s-a îndrăgostit de mine dar nu mi-a spus. Am rămas prieteni patru ani, îmi aducea cărți, mergeam la spectacole, m-a ajutat să înțeleg și să-mi placă muzica clasică. Eu nu m-am gândit la căsătorie, el, da…, mi-a spus mai târziu! A venit și momentul în care studentul de la Conservator a terminat și a plecat! Abia atunci, am simțit cât conta el pentru mine! Am simțit un gol! Îmi doream să fim împreună, să ne plimbăm, să mergem la spectacole, să-mi aducă iarăși cărti! Eu mai aveam doi ani până să termin facultatea, eu, am rămas la Iași, el, a plecat la post, la Filarmonica din Arad.
Până la urmă, tot el a luat decizia: a venit la Iași și m-a cerut în căsătorie în Piața Unirii! Nu-i cunoscusem părinții, nici el pe ai mei! Locuiau la cca 700 de km distanță (Timișoara-Galați)!
Am acceptat și am mers să le spunem părinților. Nu au fost probleme, fiecare dintre noi a fost primit în cealaltă familie, ca și propriul copil.
Ana Magdin: Făcându-vă un tablou al vieții, putem spune, că până acum, aveți tot ce poate avea o femeie, este ceva ce v-ați dorit și încă nu ați făcut sau încă nu aveți…?
Maria Grapini: Îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu și părinților. Am o carieră profesională de 34 de ani, în profesia mea de inginer textilist, construită cu multă trudă, risc, nopți nedormite; am o carieră politică umanistă, de 13 ani, în care, am încercat să nu fac compromisuri, să îmi păstrez principiile sănătoase primite de la părinți! În acești 13 ani, am fost deputat în Parlamentul Național, ministru, și, din 2014, cu voia cetățenilor, în Parlamentul European. În ambele perioade de timp, ca femeie de afaceri, dar, și ca femeie în politică, am avut bucuria recunoașterii muncii mele la nivel național și internațional! Le mulțumesc, pe această cale, tuturor celor care mi-au acordat încrederea lor și, care, si-au asumat public, să mă premieze pentru activitatea mea.
Am fost și sunt un om exigent și direct, și, evident, am avut parte și de critici. Dar, prefer exigența și spusul lucrurilor pe nume, în locul superficialității și a neimplicării, sau, așa-zisa diplomație, confundată cu duplicitate!
Cel mai mult mă bucură aprecierea din partea românilor și a unor organizații care mă consideră bun român, un om care luptă pentru dreptate și pentru țară.
Nu am nimic ce să spun că mi-aș fi dorit și nu am, pentru mine. Dar, mi-aș fi dorit o Românie mai unită, o scară a valorilor adevărată, corectă, și, un respect mai mare față de tradițiile, cultura și valorile românești, mai multă iubire de țară!
Ana Magdin: Din punctul dvs de vedere, având această frumoasă dar și greu încercată experiență de viață, cum trebuie să fie o femeie, în relația cu partenerul ei de viață?
Maria Grapini: Este o întrebare complexă, dar, încerc să răspund prim prisma celor 43 de ani de căsnicie.
Relația unei femei cu partenerul de viață, nu trebuie să se bazeze doar pe iubire, pentru că, intensitatea nu poate fi păstrată constant, pe parcursul vietii! Dar, dacă a existat iubire, ea va fi substituită de prietenie, respect, de acel parteneriat plăcut, sincer, de care ai nevoie. Femeia nu ar trebui să se lase total dominată, dar, nici nu trebuie să domine, trebuie să fie o complementaritate. Viața, este o negociere, chiar și cu partenerul de viață, și, dacă femeia are calități pentru a face ceva, trebuie să își asume, să lupte pentru cariera ei, convingând partenerul că nu trebuie să se opună, ci, trebuie să o susțină.
Ana Magdin: Cât de mult contează iubirea, cât de mult contează frumusețea unui bărbat, umorul…, și, cât de mult contează înțelegerea între un bărbat și o femeie?
Maria Grapini: Relația, durează într-un cuplu, după părerea mea, dacă se construiește pe mai multe ingrediente nu numai pe unul și nici într-un caz, pe bani! Se construiește pe iubire, la început este absolut obligatoriu, inteligența, simțul umorului, frumusețea-sufleteasacă, trebuie să primeze, nu cea fizică.
Ana Magdin: Din păcate, părinții dvs nu mai trăiesc, nici fratele dvs, pe care l-ați iubit enorm, la fel cum v-ați iubit și vă iubiți în continuare familia, prietenii dragi…! Ce amintiri sau ce sfaturi vă amintiți de la mama dvs, de la tata, de la frate…, sau, de ce nu, de la bunicii dvs, povețe de care țineți cont și acum…?
Maria Grapini: Din păcate, eu, nu am avut bucuria de a avea bunici! Bunicii, de la ambii părinți au murit înainte de a mă naște eu. Îmi doream bunici, și, atunci, am considerat-o bunică, pe o soră a bunicii, din partea lui tata.
De la părinți am învățat cele mai nobile principii de viață, pe care, le păstrez cu sfințenie și azi.
Le-am scris în detaliu în cele patru cărți pe care le-am scris, ” Viața între scrieri și transcrieri”, ” Viața este ce lași în urmă”, ” Mărturisiri”, ” Viața ca un joc de șah”…!
Tata ne spunea mereu: „mai bine sărac, dar cinstit”; ” să mai vorbească de tine cineva în sat, după ce nu mai ești”!
Tata, era un bonom, un om vesel, altruist…!
Mama, avea toate calitățile unui lider: bun organizator, găsea factori motivanți să ne facă să învățăm, dar, să și muncim, fără să ni se pară greu. Era un om ascultat în sat, veneau vecinii să îi ceară păreri în diverse situații! Avea ambiția să fie cea mai bună la toate, să aibă grădina cea mai frumoasă, câmpul cel mai bine lucrat, recolta cea mai mare, copiii cei mai buni. Ea era responsabilă cu casa, cu gospodăria, cu copiii, la munca câmpului. Tata, făcea naveta la uzină, și, stătea puțin acasă. Mama ne-a învățat să facem lucrul bine de la început, chiar dacă, lucram pentru alții, mergeam la C.A.P., la câmp, ne-a învățat să nu luăm nimic ce nu-i al nostru! Niciodată!!!
Ne-a îndemnat să învățăm, spunând că: „averea cea mai mare și care nu se devalorizează este ce știți să faceți”!
Fratele mai mare, m-a crescut, era modelul meu. O fire autoritară dar dreaptă! A făcut carieră militară, și, cu toate acestea, spunea: „ierarhia trebuie respectată dar nu încălcând adevărul! Adevărul trebuie spus cu orice risc”!
Ana Magdin: Aveți un fiu, care, știu că este mândria sufletului dvs, și, care, cu dragoste și respect pentru ceea ce ați construit, vă duce afacerile mai departe! La ce vârstă l-ați avut, ce a însemnat pentru viața dvs și cât a durat ca să învețe să conducă această afacere de succes?
Maria Grapini: Copilul a apărut la doi ani de la căsătorie, imediat ce am terminat facultatea și am venit la Timișoara la noul meu domiciliu. Prima sarcină a fost și primul copil și, îi mulțumesc lui Dumnezeu! A devenit prioritatea noastră numărul unu, l-am crescut împreună cu soțul meu, vacanțele petrecându-le la bunici, la țară. Soțul a făcut tot ce face și o mamă: a spălat scutece, a călcat, i-a dat de mâncare și l-a plimbat, chiar mai mult decât mine, pentru că avea mai mult timp!
Fiul nostru a făcut Facultatea de Drept și a lucrat cu mine din anul întâi de facultate. La absolvire, a decis să lucreze cu mine, a pornit de jos, și, după 10 ani, a devenit directorul uneia dintre firmele din grupul nostru! În 2012, când am fost numită ministru, a fost ușor să las totul pe mâna lui și a echipei cu care lucrasem 22 de ani.
Ana Magdin: Aveți doi nepoței minunați, Luca și Anna…, chiar dacă sunt micuți, observați că au vreo pasiune pentru afaceri, sau constatați că au înclinații către alte activități?
Maria Grapini: Nepoții mei sunt extraordinari. Dragostea de bunică este diferită de cea de mamă. Eu le fac concesii pe care nu le făceam băiatului meu! Dar le fac ca și cum, acum îmi permit să i le fac și lui!
Luca a împlinit opt ani și, fiind Scorpion, ca tatăl lui și ca mine, cred că va merge pe drumul întreprinzătorului! Anna, a împlinit trei ani, dar, pare că are înclinații artistice: îi place să cânte, să danseze, să facă balet…, poate îl moștenește pe soțul meu, vom vedea. Important este să fie sănătoși.
Ana Magdin: Știu că la sfârșit de săptămână, plecați cu dragoste și dor, la familia dvs, acasă, la Timișoara, și, mai știu că vă face mare plăcere să le pregătiți câte ceva bun de mâncare! Ce așteaptă cu mare bucurie familia dvs să le gătiți?
Maria Grapini: Da, la sfârșit de săptămână sunt în România, de șase ani, nu am rămas nici un sfârșit de săptămână la Bruxelles, chiar dacă, nu neapărat acasă la Timișoara, dar, am fost în țară. Duminica este a familiei! Nepoților le place plăcinta cu foaie subțire și brânză, făcută de mine! Le plac clătitele cu dulceață, salata de vinete și șnițele!
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Maria Grapini: Doresc să le urez românilor multă sănătate, bucurii, să nu uite că viața este dată de Dumnezeu, dar modul cum o trăim, depinde de noi. Să fie buni, iertători, implicați, uniți și iubitori de Patrie!
Ana Moroșanu Magdin