Începem anul cu o Premieră…, Florin Cotarcea, sculptorul statuii lui Decebal, invitat la RomâniaVipPress!

La o cafea, cu Florin Cotarcea, sculptorul statuii lui Decebal, care, ne arată și alte lucrări de artist de geniu!

 

„Mi-a fost cam teamă la început pentru că urmărisem un documentar cu muntele Rushmore, lucrarea celor 4 președinți americani, unde, efectivul muncitorilor era de vreo 300 de oameni. Băieții mei erau 12 și asta m-a speriat, dar, în timp, mi-am dat seama că cei cu care am lucrat erau niște oameni extraordinari!

Părerea mea este că zona Cazanelor Dunării este una dintre cele mai frumoase din România. O foarte mare amploare a luat și turismul din zonă și unul dintre obiectivele des vizitate, este monumentul lui Decebal. Unul dintre proiectele mele viitoare, este amplasarea unui bust reprezentând regele Burebista, în Orșova. În opinia mea, el este cel mai mare rege dac!”

 

 

 

 

 

 

 

Ana Magdin: Dragă Florin Cotarcea, te rog, spune-mi, care este povestea acestei fabuloase sculpturi, unică în lume și cea mai mare din Europa?

Florin Cotarcea: Ideea acestei sculpturi îi aparține omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care era o persoană pasionată de istorie, în special de istoria geto-dacilor și tracilor. Navigând pe Dunăre în zona Cazanelor, a fost impresionat de stânca în care astăzi este monumentul lui Decebal. Convenabilă a fost și poziția, aceasta fiind la granița cu Serbia. Interesant era că drumul săpat în stâncă, de împăratul Traian, este tot în zonă. Am înțeles de la I.C. Drăgan, că executarea monumentului s-a pus în practică la mult timp după ce îi venise ideea. În primul an, la începerea lucrării, s-au făcut defrișări, curățări, decolmatări, și, astfel, stânca a fost pregătită pentru începerea efectivă a lucrării.

 

Ana Magdin: Cât ai lucrat la această mare operă de artă și cine te-a mai ajutat?

Florin Cotarcea: În urma unui concurs, în acel an, am fost angajat ca sculptor și coordonator al lucrărilor. Împreună cu 11 alpiniști, un mecanic și administratorul, pe vremea aceea, Drăgan Cornel, am pornit la drum, un drum care în acel moment nu știam cum se așterne. Mi-a fost cam teamă la început pentru că urmărisem un documentar cu muntele Rushmore, lucrarea celor 4 președinți americani, unde, efectivul muncitorilor era de vreo 300 de oameni. Băieții mei erau 12 și asta m-a speriat, dar, în timp, mi-am dat seama că cei cu care am lucrat erau niște oameni extraordinari, și, de aceea, aș vrea să-i nominalizez: Predoni Gh. Kocic Rudolf, Predoni Ion, Negoițescu Petre, Torok Robert, Bâleanu Dorian, Kiss Cristinei, Boroanca Pavel, Pastiu Bebe, Nițu Petre și nu în ultimul rând, Furlan Mircea. Așa am început și așa am lucrat timp de 10 ani, rezultatul fiind cel care se vede astăzi. Este foarte greu să spun în câteva cuvinte cât de dificil a fost sau cu câte probleme ne-am confruntat, dar, se pare că, la „final”, am reușit. Marea problemă, este că, din punctul meu de vedere statuia nu este făcută decât în proporție de 60%. În ultimii ani de viață ai lui I.C. Drăgan, soția dânsului a venit și ne-a spus că monumentul este terminat și că așa cum arată, se integrează perfect cu natura.

 

 

Ana Magdin: Înțeleg că încă nu este gata, ce mai vrei să îi faci?

Florin Cotarcea: Am încercat să intervin și să conving promotorii că nu suntem gata, dar, nu am reușit. Mă bucur că lumea este impresionată de monument, dar, cred că asta se datorează și din cauza mărimii sau a încadrării în peisaj.

Ana Magdin: Eu, când am văzut-o pentru prima oară, m-am uitat la cer și am plâns…, mi-am spus, Doamne…, Decebal este aici, spiritul lui ne veghează! Nu te cunoșteam, dar m-am rugat să fii binecuvântat pentru ce ai făcut pe Dunărea noastră! Tu, ce ai simțit când ți-ai văzut pentru prima oară, lucrarea de la distanță?

 Florin Cotarcea: Părerea mea este că zona Cazanelor Dunării este una dintre cele mai frumoase din România. O foarte mare amploare a luat și turismul din zonă și unul dintre obiectivele des vizitate, este monumentul lui Decebal. Unul dintre proiectele mele viitoare, este amplasarea unui bust reprezentând regele Burebista, în Orșova. În opinia mea, el este cel mai mare rege dac.

 

Ana Magdin: Monumentul lui Decebal, este foarte bine ingrijit, se ocupă cineva de acest lucru?

 Florin Cotarcea: Monumentul lui Decebal, este foarte bine conservat, deoarece s-au aplicat în mai multe rânduri soluții speciale. Asta face să pară că este tot timpul toaletat.

 

Ana Magdin: Ce poți să ne spui despre tine? Ce faci în timpul liber?

Florin Cotarcea: Despre mine, nu aș avea prea multe de spus. După terminarea lucrării, m-am ocupat de foarte multe și am sfârșit prin a pleca din țară pentru o perioadă de 7 ani. Acolo am făcut de toate. Am fost necalificat, șofer profesionist, pictor, portretist de târg, sculptor și am sfârșit prin a face tatuaje. Aceasta din urmă, este o formă de artă care îmi place foarte mult. Îmi place încântarea oamenilor după terminarea unui tatuaj. De un an am revenit în țară, unde, mă îndeletnicesc cu aceleași lucruri pe care le-am făcut și în străinătate. Îmi place foarte mult pescuitul și îmi place să călătoresc, dar, asta o fac foarte des pentru că tatuez mult în străinătate.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Florin Cotarcea: Românilor de pretutindeni le transmit toate gândurile mele bune iar celor de acasă, aș avea multe să le transmit, dar, în câteva cuvinte, le-aș spune că trebuie să fim mai cu coloană vertebrală. Mi se pare că am fost și suntem folosiți, și, asta nu îmi place!!! Trebuie să învățăm să alegem și să avem mai mare grijă de locurile noastre. Și eu, ca 90% dintre români, cred că politicienii noștri sunt sub orice critică. De la revoluție și până acum, nu am stimat decât doi oameni, Corneliu Coposu și Ioan Rațiu.

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

Această lucrare, este realizată în Germania și adusă în România, într-un sat din munții Făgăraș…, Lisa, este din același sat cu Octavian Paler!

Personajul este Dumitru Moldovan, un om care a luptat împotriva securității. A fost făcut cavaler după revoluție. A fost 25 de ani în temnițele comuniste…!

Distribuie