Ediție specială de 1 Decembrie, invitat pentru Dvs, la RomâniaVipPress, Primarul Comunei Pojorâta, Județul Suceava, Ing. Ioan Bogdan Codreanu!

Ing. Ioan Bogdan Codreanu, Primarul Stațiunii Pojorâta din Județul Suceava, invitat la RomâniaVipPress,

 

Domnia sa, le vorbește românilor de pretutindeni, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, dar, și pentru că se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989,

 

„Jertfa acestora trebuie răsplătită prin unirea noastră și nu prin dezbinare, prin iubire, și nu prin ură și desconsiderarea neamului și țării, prin muncă cinstită pentru propășirea românilor, așa cum au făcut-o înaintașii noștri care s-au format și au studiat în universitățile occidentale, dar s-au întors pentru a-și ridica neamul și țara!

Românii să nu-și uite rădăcinile, țara și neamul. Mai mult, să nu ne dezbinăm și să nu ne urâm țara. Ce bine ar fi dacă toți am fi uniți, lăsând la o parte orgoliile și ne-am pune puterea și inteligența în ridicarea neamului românesc, pe meleagurile atât de frumoase, dar parcă pustiite acum, ale României.

Îmi doresc să fie pace în lume și iubire adevărată între oameni.”

 

 

 

 

 

Ana Magdin: Domnule Primar, Ing. Ioan Bogdan Codreanu, iată că, și anul acesta, sunteți invitat la RomâniaVipPress ca să le vorbiți românilor de pretutindeni, cu ocazia unei zile istorice, de o însemnătate aparte pentru acest popor! Ce înseamnă data de 1 Decembrie pentru sufletul dvs, și, ce trebuie să fie în inimile tuturor românilor, oriunde ar fi ei prin această lume?

         

Ioan Bogdan Codreanu: 1 Decembrie este și va rămâne cea mai mare  sărbătoare a neamului românesc. Ea s-a realizat prin jertfa de veacuri a strămoșilor noștri, care prin credință, unitate, dragoste de neam și țară a făcut posibilă existența României Mari.

Pentru mine este un moment înălțător, așa ar trebui să fie pentru tot românul,  să fie mândru și să apere prin fapte ceea ce s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918.  Strămoșii noștri  au înfruntat cu demnitate toate nenorocirile și nedreptățile care au năvălit peste ei. Nu s-au dat niciodată înfrânți, credința în Dumnezeu, iubirea și apărarea gliei străbune, a limbii, le-a dat puterea necesară pentru a dăinui cu vrednicie într-o țară binecuvântată.

Noi cei de astăzi dar și generațiile ce vor veni au datoria de a-și cunoaște trecutul, istoria adevărată a neamului nostru, pentru a-și onora cu demnitate viitorul.

Dacă nu-ți cunoști istoria, nu o prețuiești, nu respecți valorile neamului tău, nu-i respecți tradiția vei ajunge să-ți pierzi identitatea.

 

Ana Magdin: Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989…, ce sentimente vă încearcă în această perioadă, când știm câți români au murit, dorind să scape de comunism, și, în mod special, de familia Ceaușescu?

 

Ioan Bogdan Codreanu: Sentimentele mele față de cei ce au murit în sângerosul decembrie 1989, sunt de respect și prețuire.

Jertfa acestora trebuie răsplătită prin unirea noastră și nu prin dezbinare, prin iubire și nu prin ură și desconsiderarea neamului și țării, prin muncă cinstită pentru propășirea românilor, așa cum au făcut-o înaintașii noștri care s-au format și au studiat în universitățile occidentale, dar s-au întors pentru a-și ridica neamul și țara.

Astăzi fenomenul este invers, se formează în țară sau își definitivează formarea intelectuală în alte țări, uitând să revină acasă.

Dacă noi nu ne vom pune în slujba neamului nostru, nimeni din exterior nu ne va clădi o societate pe care toți o dorim. Trebuie să depășim perioada vorbelor goale, faptele să fie cele care vorbesc.

 

Ana Magdin: Uitându-vă în urmă, chiar dacă la Revoluție erați un copil, cum ați perceput revolta și durerea din sufletele oamenilor de la acea vreme?

 

Ioan Bogdan Codreanu:  Evenimenentele de atunci le-am simțit prin sufletul unui copil, cu multă durere. Nu știam ce să cred, nu știam ce se întâmplă, mă întrebam de ce trebuie să moară oamenii? N-am fost și nu sunt adeptul violențelor, știu că orice greutate vine peste om, o depășește dacă are credință în Dumnezeu.

 

Ana Magdin: Iată, peste ani, după ce v-ați făcut mai mare, ați simțit că trebuie să fiți primar în locul natal, iar comunitatea dvs v-a iubit atât de mult, a avut multă încredere în dvs, astfel încât, v-au dat în grijă localitatea Pojorâta, iar dvs, ați adus-o la un nivel, la care, toată lumea este de acord, că aveți cea mai frumoasă comună din țară, datorită muncii dvs neobosite, alături de echipa cu care ați pornit la un drum nu foarte ușor! Anul viitor, doriți să vă continuați acest drum…, vă veți duce mai departe proiectele, printr-o nouă candidatură?

Ioan Bogdan Codreanu: Desigur, voi candida și la alegerile din 2020, alături de membrii echipei cu care am pornit la acest drum foarte anevoios în anul 2008.

Ne-am propus realizarea altor proiecte pe care dorim să le finalizăm, răspunzând astfel încrederii pe care ne-a acordat-o comunitatea pojorâteană.

Ana Magdin: Cum a fost anul 2019 pentru dvs, cum vă doriți să fie anul 2020?

Ioan Bogdan Codreanu: Și-n anul 2019 am depus mari eforturi pentru a realiza proiectele propuse. Sprijinit fiind de membrii echipei cu care ne-am înscris în această dură competiție, am reușit să trecem peste toate proiectele ivite, să realizăm lucruri durabile ce vor dăinui în timp.

Mulțumesc, pe această cale, Consiliului Local, salariaților, tuturor cetățenilor care ne-au sprijinit în toate demersurile noastre pentru dezvoltarea comunei noastre.

Ana Magdin: Cât de importante sunt pentru dvs interviurile din RomâniaVipPress, cu ce sentimente răspundeți invitației de a fi și anul acesta, românul care le vorbește compatrioților săi, de 1 Decembrie, dar, și pentru că se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989?

Ioan Bogdan Codreanu: Mărturisesc cu sinceritate că  RomâniaVipPress este locul prin care am simțit că sunt susținut în toate acțiunile de dezvoltare și promovare a comunei Pojorâta.

Vă adresez cele mai sincere mulțumiri pentru modul în care ați știut să prezentați eforturile noastre concretizate în propășirea comunității noastre atât în țară dar și pe plan extern.

Sărbătorirea Zilei Naționale o facem prin rezultatele muncii noastre din acest an. Întotdeauna am lăsat să vorbească faptele împlinite. În cei 30 de ani de la Revoluție poate oricine constata dezvoltarea comunei Pojorâta, o renaștere a acesteia.

 

Ana Magdin: România a ajuns ca o mână cu mărgele aruncate pe jos….! Parcă nimeni nu mai găsește o soluție…, cu ce credeți că trebuie să se înceapă, ca lucrurie să înceapă să capete viața în România, să avem un turism profitabil, o agricultură serioasă…?

Ioan Bogdan Codreanu: Dacă oamenii și-au pus nădejdea în tine, dacă te-au ales, atunci trebuie să fii alături de ei și împreună să contribui la prosperarea comunității din care te-ai ridicat, să lași în urmă lucruri de care să nu-ți fie rușine, mai ales când au trudit mulți la realizarea lor.

,,Profesiunea” de român nu este una ușoară. Trebuie să întrunești toate calitățile, să ai simțul valorilor nației prin care trăiești, mărturisea Părintele Iustin Pârvu.

Consider că la temelia formării fiecărui tânăr trebuie să stea munca permanentă și cinstită, patriotismul, credința-n Dumnezeu, demnitatea și responsabilitatea  fiecăruia pentru a demonstra că țara și neamul românesc există și renasc.

Având aceste valori consolidate într-o educație durabilă vom birui, depășind toate dificultățile ce apar. Istoria neamului românesc ne oferă multe modele, important este să le vedem și să ne mobilizeze, să nu ne fie niciodată rușine că suntem români. Să ne unim pentru dezvoltarea țării și nu pentru dezbinare, ură și dorința de a face rău.

 

Ana Magdin: Ce realizări ați avut anul acesta în Comuna Pojorâta?

Ioan Bogdan Codreanu: Așa cum am mai menționat, prin efortul tuturor, s-au concretizat proiectele:

  1. Modernizarea drumurilor comunale,
  2. Modernizarea și reabilitarea localului Școlii Gimnaziale, acestea realizându-se din fonduri guvernamentale;
  3. În satul Valea Putnei s-a reabilitat și modernizat Căminul Cultural, din fonduri europene;
  4. Realizarea bazei sportive la Școala Gimnazială, din fonduri europene;
  5. Reabilitarea Monumentului Eroilor, din fonduri europene;
  6. Reabilitarea și modernizarea unui pod peste râul Moldova, din fonduri guvernamentale;
  7. Reabilitarea și modernizarea parcului, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, din bugetul local;
  8. Înființarea și amenajarea unui loc de joacă pentru copii la Școala gimnazială, din fonduri europene;
  9. Realizarea bustului fostului primar Ștefan Corlățean (1926-1937), din bugetul local.

În timpul primariatului lui Ștefan Corlățean, comuna Pojorâta a prosperat. Menționez câteva aspecte:

  1. s-a construit o școală primară în cătunul Izvorul Giumalăului,
  2. în anul 1934 comuna a fost declarată stațiune climaterică,
  3. strada principală era iluminată cu felinare,
  4. l-a ajutat pe tatăl său, Costan Corlățean, să construiască Schitul Corlățeni.

Ștefan Corlățean a fost un patriot adevărat. S-a înscris ca voluntar în armata română la izbucnirea Primului Război Mondial, a luptat  pentru întregirea României,  a fost rănit și luat prizonier, a fost decorat de Guvernul Român cu medalia Pentru merite deosebite în Războiul pentru Întregirea Neamului.  Din anul 1918 a făcut un jurământ pe care l-a păstrat până la sfârșitul vieții – a fost permanent îmbrăcat în costumul național specific zonei. Remunerația primită pe timpul primariatului a dat-o văduvelor de război și copiilor orfani (Viorica Cernăuțeanu, Pojorâta Bucovinei paginile 533 și 534).

 

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru Dvs venirea Sfintelor Sărbători de iarnă…, și, unde le veți petrece?

Ioan Bogdan Codreanu: Sfintele sărbători de iarnă sunt un prilej de mare bucurie. Ca orice bun român, gândul te poartă în anii copilăriei, când așteptai să mergi cu colinda, cu plugușorul sau să vestești Botezul Domnului.

Toți îl vom aștepta pe Moș Crăciun, nu înainte de a prezenta într-o aleasă sărbătoare tradițiile și obiceiurile acestui ținut legendar.

Sfintele Sărbători de iarnă le voi petrece alături de familia mea, primindu-i cu bucurie pe colindători, pe urători și pe cei ce vestesc Botezul Domnului.

Folosesc acest prilej pentru a transmite colegilor mei, echipei noastre, tuturor familiilor din comuna noastră să aibă parte de sărbători liniștite și binecuvântate.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Ioan Bogdan Codreanu: În prag de sărbători, la cumpăna dintre ani, transmit tuturor românilor să aibă parte de liniște, de multă sănătate, să fie pace în lume și iubire adevărată între oameni. Românii să nu-și uite rădăcinile, țara și neamul. Mai mult, să nu ne dezbinăm și să nu ne urâm țara. Ce bine ar fi dacă toți am fi uniți, lăsând la o parte orgoliile și ne-am pune puterea și inteligența în ridicarea neamului românesc, pe meleagurile atât de frumoase, dar parcă pustiite acum, ale României.

Versurile poetului național să ne fie o adevărată călăuză:

,,Spună lumii large steaguri tricoloare,

Spună ce-i poporul mare, românesc,

Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,

Dulce Românie, asta ţi-o doresc

(Mihai Eminescu, Ce-ți doresc eu ție, dulce  Românie)

LA MULȚI ANI,  DRAGI ROMÂNI!

 

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

Distribuie