Dragoș Sterpu, românul care se află în primii 10 specialiști din lume la Microsoft, ne explică proiectul Cybervote, pe care îl conduce cu mare profesionalism!

Dragoș Sterpu, românul care lucrează pentru Microsoft în Spania, ne spune, la cererea mai multor cititori,  ce este Cybervote și importanța acestuia, din punctul său de vedere, ca mare specialist,

Cybervote,  pentru mine, înseamnă primul proiect profesionist, aici am cunoscut cu adevărat ce înseamnă profesioniștii. Pentru încrederea cu care am fost lăsat să conduc tehnic acest proiect, trebuie să îi mulțumesc lui Stéphan Brunessaux, poate, unul dintre cei mai buni în domeniu!

 

 

Ana Magdin: Dragoș, ce îmi poți spune despre Legea votului electronic, având în vedere că tu ești unul dintre cei mai buni profesioniști în domeniu?

Dragoș Sterpu: Așa cum s-a întâmplat și în urmă cu mai bine de 4 ani, la începutul anului 2015, toată lumea țipa! La fel și acum, dar, de mâine, vor tăcea toți, ca și atunci!

Toți știu că astăzi, „arma” are o singură țintă, PSD, mâine…, oricine va ajunge la putere va fi penalizat de electoratul care nu iarta nimic.

Îmi aduc aminte de acel moment…, unul dintre eurodeputații noștri de astăzi, pe acea vreme, jurnalist tv, spunea că nu o să aibă somn până când nu o să facă ceva și că zilnic o să vorbească numai de asta!

A durat 5 zile, deja astăzi, au trecut 10 zile…, votul online este uitat, și-au atins scopul iar ei știu bine că acest lucru îi va afecta pe toți cei care vor guverna din momentul în care cybervote va fi o realitate.

 

 

Ana Magdin: Ce este cu acest Cybervote?

Dragoș Sterpu: Românii vor să voteze online, nu electronic, de aici și lipsa de profesionalism a tuturor celor care fac „coadă” la proiecte în parlament, înțeleg omul de rând, pentru că el nu știe despre ce este vorba, aude din gura unora care habar nu au ce este asta (schimbăm analfabeții cu alți analfabeți), dar în momentul în care prezinți un proiect în parlament și afirmi că ai consultat „specialiști”, am dubiile mele că aceștia chiar știu despre ce este vorba.

Votul electronic nu este altceva decât ÎNLOCUIREA HÂRTIEI CU O MAȘINĂ DE NUMĂRAT ÎN SECȚIE, românii vor să poată vota de oriunde și de pe orice dispozitiv cu rețea de date.

Cybervote,  pentru mine, înseamnă primul proiect profesionist, aici am cunoscut cu adevărat ce înseamnă profesioniștii. Încrederea cu care am fost lăsat să conduc tehnic acest proiect.

Și pe această cale, îi mulțumesc lui Ștef (n.r. Stéphan Brunessaux), poate unul dintre cei mai buni în domeniu, sunt mulți profesioniști cu care am lucrat în acest proiect care merită toată stima și respectul, am avut șansa să cunosc pe unul dintre cei mai buni profesioniști de pe planetă, în lumea criptologiei, Dany (n.r. Danny de Cock)…și mulți alți.

Cybervote a fost și este proiectul european de prim rang, astăzi, după 19 ani este considerat cel mai important proiect informatic european al acestui secol….! (https://cordis.europa.eu/project/rcn/52634/factsheet/en)

 

Ana Magdin: Dragoș, tu ai fost invitat în Parlament,  în anul 2015, la o comisie parlamentară, pe aceeași temă, îmi poți spune ce s-a întâmplat?

 Dragoș Sterpu: Nimic, poate că singurii care cu adevărat doreau acest lucru, au fost cei de la PMP, în rest, nimic, atitudinea celorlalte partide este aceeași cu cea de acum 4 ani, identică, o să vezi că peste 2 luni, nimeni nu mai spune nimic, mă repet, cybervote (votul online) nu convine nici unui politician actual, absolut nimeni nu dorește.

Ana Magdin: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), propune instituirea votului electronic și cel prin corespondență până la alegerile prezidențiale! Ce spui de acest lucru?

 Dragoș Sterpu: Asta cred că este cea mai bună glumă pe care am auzit-o în ultimul timp din partea lor, aici vorbim de lucruri serioase, pentru a fi sigur că acest sistem funcționează PERFECT, ai nevoie de luni de probe și în mod normal, prima folosință se face pe un segment mic de alegători sau pe câteva localități, aleatoriu. Nu te poți juca cu așa ceva. Nu te va ierta nimeni dacă acest sistem are fisuri.

 

Ana Magdin: Dragoș…, cam greu de înțeles…, dă-ne, te rog, un exemplu…!

 Dragoș Sterpu: Ca un exemplu, ai nevoie de o evidență a populației, la zi (cel mai recent recensământ în România, datează din 2012, la Cluj…cred), înregistrarea deceselor, siguranța că fiecare secție de votare

are acces la INTRANET…etc

 

Ana Magdin: Te rog, detaliază…!

 Dragoș Sterpu: Diferența între INTERNET și INTRANET? Simplu, diferența dintre INTERNET și INTRANET corespunde localizării informațiilor și cine le poate accesa.

În cazul Internetului, este public, intranet-ul (sau Ethernet) este limitat la persoane sau sisteme conectate la o rețea închisă (inatacabilă din exterior).

Ana Magdin: Oamenilor le este frică, nimeni nu dorește ca alegerile să fie decise de cei care au controlul acestui sistem, ție nu îți este frică?

 Dragoș Sterpu: Dacă se respectă toți pășii acestui sistem, nimeni nu va putea modifica nimic în opțiunea de vot, în majoritatea țărilor europene, platforma CYBERVOTE, este utilizată, numai dacă ne gândim la declarațiile fiscale electronice, la evidența populației, la semnăturile electronice, la securizarea bazei de date, la centrele naționale de criptologie, etc…, toate aparțin acestui sistem.  Tot vorbim de siguranță, poate explică cineva de ce anumite partide sau persoane sunt protejate și avantajate de sistemul actual?

Ăsta este adevărul, numărul de voturi din procesele verbale de la secții nu corespunde cu cel care apare oficial la AEP, câțiva sunt avantajați”…avem încredere în ceva ce nimeni nu poate controla?

 

Ana Magdin: Nu înțeleg, de ce partidul din care faci parte nu susține acest lucru?

Dragoș Sterpu: Sincer, nici eu nu înțeleg, dar, probabil, că cei care iau decizii știu mai bine.

Eu am propus chiar din prima zi o campanie puternică.

 

Ana Magdin: Astăzi cred că suntem printre singurii care nu susținem așa ceva, toți ceilalți au proiectele lor!

 Dragoș Sterpu: Adevărat și trist. Trist…, este normal când ai în rândurile tale pe cel care a gândit și creat CYBERVOTE iar tu nu știi să profiți de așa ceva, este trist. Dar poate că toate au drumul lor.

 

 

Ana Magdin: La ce „drum” te referi, Dragoș?

 Dragoș Sterpu: Ana, mai acum ceva timp, cineva din PER, spunea că dorește să implementeze modul meu de muncă în partid, chiar asta îmi doresc, trebuie să existe profesionalism, altfel, vom rămâne ce am fost.

 

Ana Magdin: Crezi că este important să lupți pentru el?

 Dragoș Sterpu: Dacă interzici 5 milioane de cetățeni la vot, cum poate fi? Nimeni nu le-a interzis acest drept, numai politicienii, indiferent de culoarea politică, așa cum am spus, cei din opoziție, astăzi țipă, nici ei nu vor acest sistem, de ce? Ei vor fi „amendați” de cetăteni, nimeni nu-și va mai bate joc de cetățean cu acest sistem, ABSOLUT NIMENI. Acest sistem reduce la maxim numărul de profitori din politică.

 

Ana Magdin: Pot să public cele trei imagini unde explici cum funcționează?

 Dragoș Sterpu: Sigur, Ana…!

 

Ana Magdin: În regulă…! Poți să explici în câteva cuvinte acele imagini?

 Dragoș Sterpu: Da…! Am încercat în câteva reprezentări grafice să arăt și să înțeleagă toată lumea acest sistem! Sistemul este mult mai complex și foarte greu de înțeles, dar dacă cineva dorește mai mult, pot pune la dispoziție toată documentația acestui sistem.

Ana Magdin:  Vrei să mai spui ceva în încheiere…?

 Dragoș Sterpu: Da, că îți mulțumesc! Sper că împreună și cu sprijinul tuturor, să putem să trăim CORECT. Indiferent cine vine să ne guverneze, dar să fie o alegere corectă a tuturor celor care doresc să voteze.

O veche frază comunistă, „când ai o problemă ori o interzici , ori o duci în derizoriu, ori o negi. Așa nu ai nevoie de soluții.”

 

Ana Magdin: În regulă, Dragoș, sper ca din acest interviu, toți cei care au solicitat lămuriri din partea ta, să înțeleagă cam cum stau lucrurile! Îți mulțumesc.

 Dragoș Sterpu: Și eu, îți mulțumesc, Ana, așa cum ești, întodeauna, foarte amabilă!

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie