„Dorim sa venim cu informatii coerente, echilibrate si nepartinitoare, in mod constant, punand pasiune si incercand sa adaugam permanent valoare”!

La o cafea cu Florin Nitu, romanul care vrea o mai buna promovare a rock-ului in tara noastra,

Marturisesc ca acest demers al nostru, care, probabil, este fara precedent in Romania si care antreneaza o serie intreaga de nume de referinta din domeniul muzical, ne motiveaza foarte mult si recunoastem ca si noi abia asteptam sa vedem rezultatul. Site-ul nostru contine si un blog, in care incercam sa venim cu informatii proaspete despre concerte, festivaluri, aniversari, aparitii de albume discografice s.a, evident, tot din zona rock-ului autohton!”

 

 

Ana Magdin: Florin, povesteste-ne, te rog, despre site-ul tau prin care vrei sa promovezi tot ceea ce tine de rock…!

Florin Nitu: Povestea site-ului www.romaniarock.ro, pot spune ca porneste cu ceva timp in urma, in perioada studentiei, cand, aproape seara de seara ma asezam la povesti si analize muzicale cu colegul meu de camera si unul dintre cei mai buni prieteni, Dragos Carnateanu. Practic, doar atunci cand ieseam lao  bere cu colegii sau mergeam la vreo petrecere, nu ascultam muzica noastra si nu comentam cu patima despre rock. Tin minte ca ascultam discografii intregi. Eu veneam cu Led Zeppelin, Deep Purple, Queen iar Dragos cu Beatles, Clapton sau Doors, de exemplu. Ne bucuram de muzica dar le si comentam ore intregi pe acest subiect. Timpul a trecut, am devenit familisti, dar noi am pastrat legatura si ne-am intalnit destul de des, mai ales ca, la un moment dat, ne-am si intors amandoi in Bucurest…, si, evident, ca atunci cand ne vedeam, vorbeam si despre muzica. Asa ca, la un moment dat, a aparut ideea unui site in care sa ne spunem parerile despre trupe, artisti, albume etc, pareri pe care sa le si impartim cu oameni care sunt interesati de rock. De aceea, noi spunem despre acest proiect ca este unul “de suflet”, pentru ca are darul de a continua si a intregi lungile si placutele seri de auditii si analize muzicale, dintr-o camera de camin din Regie, petrecute candva, pe la inceputul mileniului.

Ana Magdin: Va veti concentra doar pe Romania sau vreti sa postati si noutati despre de rock-ul din intreaga lume?

Florin Nitu: Este o intrebare foarte buna pentru ca aceasta problema ne-am ridicat-o foarte serios si noi atunci cand ne-am hotarat sa facem acest site. Tin minte ca ne intorceam de la concerte (de cele mai multe ori cu formatii rock romanesti), analizand si criticand la modul foarte serios in drumul spre casa sau mai zabovind macar jumatate de ora dupa eveniment. In acelasi timp, ne procuram si DVD-uri si urmaream multe concerte cu trupele importante din rock-ul mondial, de la Beatles pana la Dream Theater, trecand prin Led Zeppelin, Deep Purple, Doors, Pink Floyd, Black Sabath, Rush, ca sa enumar doar cateva…! Asadar, ne-am intrebat ce ne reprezinta mai mult si ce obiective dorim sa ne propunem pentru acest proiect. Dupa un brainstorming am stabilit ca trebuie sa ajungem la oameni cu lucruri relevante, interesante, pline de substanta, dar in acelasi timp am constientizat ca este foarte important sa punem si umarul, sa ajutam si noi, cu cat vom reusi, aceasta mare familie a artistilor rock. Asa am ajuns la cuvantul cheie “a promova”. Astfel, am hotarat sa ne concentram doar pe rock-ul romanesc. Iar numele site-ului s-a nascut firesc in acest context.

Ana Magdin: Practic, care este planul vostru in ceea ce priveste miscarea rock din Romania, la capitolul informare, promovare … , desigur …!

Florin Nitu: Avand in vedere faptul ca am pornit acest proiect ca un hobby, lucrand la el in timpul liber, vom merge pe principiul pasilor marunti. Dorim sa venim cu informatii coerente, echilibrate si nepartinitoare, in mod constant, punand pasiune si incercand sa adaugam permanent valoare. Din fericire exista inca in Romania o presa axata pe muzica, in care si rock-ul are locul lui. Inca mai exista scriitori, publicisti, reporteri, oameni de media in general care ilustreaza si promoveaza rock-ul romanesc, din trecut si din prezent, in carti, cronici, emisiuni radio si TV etc. Fata de acesti oameni ne exprimam respect si recunostinta, pentru ca si datorita lor am descoperit si noi rock-ul candva. In acest context ne-am alaturat acestei nise, sa ii spunem, incercand sa devenim o noua voce care isi propune sa aduca in atentia iubitorilor de rock o serie de informatii cat mai relevante si clar structurate. Astfel, sectiunile principale in www.romaniarock.ro sunt: trupe, interviuri, recenzii albume, top 100 si ne gandim sa adaugam si o sectiune separata, dedicata chiar acelei categorii de jurnalisti (despre care am vorbit mai devreme), care promoveaza rock-ul autohton. In aceasta dorim sa includem recenzii de carti si reviste din domeniu rock, promovarea demersurilor jurnalistice referitoare la trupe rock romanesti, prezentare de emisiuni de radio si TV din zona rock-ului etc.

 

Revenind la categoriile principale, in prima dintre acestea (Trupe), vom evidentia acea categorie de formatii rock romanesti din anii ’60 pana azi, care au contribuit la imbogatirea curentului rock autohton. In categoria “Interviuri”, Romania Rock isi propune sa patrunda in tainele unora dintre cele mai titrate formatii autohtone. Probabil sunt inca multe lucruri nespuse despre infiintarea si parcursul unei trupe, despre o compozitie anume, despre albume, concerte, etc. De aceea, ne dorim ca aceasta sectiune sa surprinda cat mai des cititorii cu noi interviuri oferite de muzicieni, compozitori, oameni de media si nu numai, care au de impartasit experienta lor pe scena rock romaneasca. Ajungand la capitolul “Recenzii albume”, ne-am gandit ca de fapt discurile reprezinta adevarata carte de vizita a unei formatii, de care pot beneficia inclusiv generatiile necontemporane cu perioada muzicala respectiva. In aceasta sectiune, de recenzii albume rock romanesti, ne propunem asadar, pe de o parte, sa creem o punte intre generatii, exprimandu-ne opinia despre materialele respective si, pe de alta parte, sa lansam o invitatie la auditia sau reauditia albumelor analizate. Am ajuns la una dintre cele mai interesante sectiuni, chiar daca noi suntem atasati de toate sectiunile site-ului. Este vorba de Top 100 albume rock romanesti. In cadrul acestei sectiuni, cel putin pentru anul 2019, ne-am propus o ierarhie a primelor 100 de discuri rock editate vreodata in Romania. Acest top se va naste ca rezultat al opiniilor exprimate de critici muzicali, scriitori, oameni de radio si televiziune, redactori dar si specialisti din sfera muzicii in general, care au ca numitor comun rock-ul romanesc. Numele acestora le vom deconspira la momentul publicarii topului, care va fi data de 1 mai 2019. Marturisesc ca acest demers al nostru, care probabil este fara precedent in Romania si care antreneaza o serie intreaga de nume de referinta din domeniul muzical, ne motiveaza foarte mult si recunoastem ca si noi abia asteptam sa vedem rezultatul. In final as aminti si de faptul ca site-ul nostru contine si un blog, in care incercam sa venim cu informatii proaspete despre concerte, festivaluri, aniversari, aparitii de albume discografice s.a, evident, tot din zona rock-ului autohton.

 

Ana Magdin:  Cum crezi ca este vazut rock-ul, acum …, in lume …, dar si la noi in tara?

Florin Nitu: Nascut din blues, jazz si rock’n’roll dar cu influente si din zona country, soul si rhythm and blues, consider si eu ca rock-ul si-a trait perioada de glorie in anii ’60 si ’70. Isteria creata de Elvis in SUA, de Beatles in UK sau momentul Woodstock (1969) au reprezentat probabil perioada de varf a acestui fenomen.  Rock-ul continua sa se exprime si azi, pastrandu-si locul lui clar definit pe scena muzicala mondiala. Si daca analizam faptul ca inca sunt artisti rock care merg in turnee mondiale cu concertele sold-out, este evident faptul ca acest gen merge mai departe. Particularitatile sunt intr-adevar diferite, daca il analizam in antiteza cu blues-ul sau jazz-ul, de exemplu, care au ramas destul de aproape de radacini. Daca in aceste stiluri muzicale majore putem sesiza doar fuziuni cu alte genuri, chiar cu rock-ul, rezultand blues-rock, jazz-rock sau jazz-fusion, in schimb, rock-ul in sine, s-a ramificat extrem de mult pana azi, diferentele stilistice ajungand in zone de neinchipuit la sfarsitul anilor ’70, sa zicem. Si in continuare este greu de anticipat cum va evolua. Dar tot ce se intampla in muzica este in stransa corelare cu factorii sociali, politici si in general vom depinde de directia spre care se indreapta lumea.

Venind acum pe plaiuri romanesti, cu toata globalizarea care ne inconjoara, situatia parca sta un pic altfel. Nu putine sunt vocile care sustin ca Romania nu reprezinta un punct pe care sa il poti marca atunci cand vine vorba despre rock… si, cu siguranta ca au argumentele lor. De mentionat este totusi faptul ca spiritul rock’n’roll a patruns si a supravietuit si la noi, chiar daca in conditii foarte vitrege uneori. Facand o paranteza, sa ne gandim la grupul de formatii rock din Romania din anii ’60 sau ’70, care au fost nevoite sa faca fata lipsei de informatii din Occident sau cenzurii comuniste. Aceasta supravietuire a spiritului rock in acest spatiu carpato-dunarean, greu incercat in timp, se datoreaza in primul rand trupelor autohtone care au fost si sunt nevoite sa faca sacrificii foarte mari pentru a continua sa existe. O serie intreaga de artisti rock din Romania, mai ales cei care sunt de multi ani in underground, se confrunta cu multe probleme, care tin de cele mai multe ori de sistemul nostru, de modul de promovare dar si de lipsa de seriozitate. In semn de respect pentru acestea, proiectul Romania Rock se alatura celor care promoveaza muzica rock din aceasta tara.

Ana Magdin: Mergi la concerte, esti bine ancorat in aceasta lume muzicala…?

Florin Nitu: Da, de cate ori am ocazia, merg la concerte. Nu imi mai permite timpul, ca in vremea studentiei, sa merg sa vad trupe noi, sa descopar noutati etc. Insa imi fac un plan de evenimente in fiecare luna, stabilesc prioritatile, aloc bugetul aferent si merg la concertele la care imi propun. Marturisesc ca nu merg numai la evenimente rock. Cand am ocazia mai merg si la o piesa de teatru, muzica clasica sau opera, insa mult mai rar decat la concertele rock. Ancorat in lumea muzicala raman si prin ce ascult acasa, concertele pe care le vad sau din presa scrisa.

Ana Magdin: Care este adresa site-ului vostru … , unde iti pot vedea oamenii postarile?

Florin Nitu: Adresa site-ului nostru este www.romaniarock.ro. Ne puteti gasi si pe facebook la adresa https://www.facebook.com/romaniarock.ro/, pe instagram (https://www.instagram.com/romaniarock/) sau pe twitter (https://twitter.com/RomaniaRock).

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Florin Nitu: Le doresc sanatate si numai impliniri, oriunde s-ar afla! Si, multumesc pentru invitatie, Ana!

Ana Morosanu Magdin

 

 

Distribuie