„Când mă întâlnesc pe stradă cu oameni pe care nu-i cunosc și mă strâng în brațe, compensează uitarea celor pe care i-am ajutat!”

În Săptămâna Mare a Paștelui, la un ceai cu europarlamentarul Maria Grapini,

„Am reușit în acest mandat să fac foarte multe acțiuni de promovare a României în Parlamentul European,  prezentând artiști, oameni de știință, meșteșugari, întreprinzători, femei de afaceri…!

Am dorit ca în Anul Centenarului și pe perioada Președinției, să decorez sălile Consiliului și ale Reprezentantei permanente cu lucrări de artă ale artiștilor români, și… am reușit!

Am avut cca 600 de luări de cuvânt, sute de scrisori către oficialii UE, în care am apărat drepturile României și ale românilor. Am obținut un record de vizualizări ale intervenției mele în plenul Parlamentului European de anul trecut-peste 3,4 milioane de români, cărora le mulțumesc din suflet, când am spus clar și răspicat că, Rezoluția este nedreaptă și încalcă Tratatul.

Am  conștiința împăcată și sper ca majoritatea românilor să înțeleagă munca mea. Europarlamentarul are obligația de a reprezenta țara, de a acționa atunci când se iau decizii discreționare, când se folosește dubla măsură. Nu apăr lucrurile rele care încă mai sunt în România (cum, de altfel, se află în toate statele) dar lucrurile din interior, trebuiesc rezolvate în interior, constituțional, de către instituțiile democratice naționale!”

 

 

 

 

 

Ana Magdin: Doamna Maria Grapini, ce înseamnă pentru dvs. „democrația și responsabilitatea”, pornind de la subtitlul ultimei cărți, „Viața ca un joc de șah”?

Maria Grapini: Da, tocmai am scris cartea -”Viața ca un joc de șah”, cu subtitlul, „Democrație și responsabilitate”. Eu cred că nu poate să existe o democrație autentică dacă nu există și responsabilitate. Responsabilitate pentru fiecare cetățean. Evident, democrația îți dă drepturi dar și responsabilități. Când uzezi doar de primele, apar disfuncționalități, nedreptăți, deformarea scării valorilor, încălcarea drepturilor unora și favoritisme pentru alții.

Ce aș vrea să se înțeleagă corect, este că, responsabilitatea este individuală și că nimeni nu trebuie să uite de ea, indiferent de poziția socială, profesie, funcție, fiecare cetățean trebuie să fie responsabil pentru ceea ce face, cum face, ce zice.

 

Ana Magdin: Făcând un scurt raport al activității dvs de europarlamentar, care ar fi cele mai importante realizări?

Maria Grapini: Raportul meu de europarlamentar l-am editat (450 de pagini) dar, l-am transmis și on-line.

Este greu să rezum, dar, spun doar atât: am terminat pe primul loc între cei 32 de eurodeputați români și, pe locul 4, între cei 751 eurodeputati, la amendamentele legislative (peste 4000), activitatea eurodeputatului fiind în mare măsură, cea de legiferare.

Am primit în acest an cel mai mare premiu pe care îl poate primi un europarlamentar, pentru activitatea din Comisia Piața Internă, industrie și protecția consumatorului, am primit tot în acest an, un prestigios premiu -“Femei care schimbă România”. În acest mandat am primit votul românilor, la Gala Bursa, ca fiind eurodeputatul care reprezintă cel mai bine România, am primit diploma, “Cel mai bun român”, de la Asociația Ștefan cel Mare din Suceava, și, mai multe premii  de la asociații neguvernamentale, asociații pentru persoane cu dizabilități, Academia Republicii Moldova.

Am reușit în acest mandat să fac foarte multe acțiuni de promovare a României în Parlamentul European,  prezentând artiști, oameni de știință, meșteșugari, întreprinzători, femei de afaceri…!

Am dorit ca în Anul Centenarului și pe perioada Președinției să decorez sălile Consiliului și ale Reprezentantei permanente cu lucrări de artă ale artiștilor români, și… am reușit!

 

Am avut cca 600 de luări de cuvânt, sute de scrisori către oficialii UE, în care am apărat drepturile României și ale românilor. Am obținut un record de vizualizări ale intervenției mele în plenul Parlamentului European de anul trecut-peste 3,4 milioane de români, cărora le mulțumesc din suflet, când am spus clar și răspicat că, Rezoluția este nedreaptă și încalcă Tratatul.

Am  conștiința împăcată și sper ca majoritatea românilor să înțeleagă munca mea. Europarlamentarul are obligația de a reprezenta țara, de a acționa atunci când se iau decizii discreționare, când se folosește dubla măsură. Nu apăr lucrurile rele care încă mai sunt în România (cum, de altfel, se află în toate statele) dar lucrurile din interior, trebuiesc rezolvate în interior, constituțional, de către instituțiile democratice naționale.

 

Ana Magdin: Din tot ceea ce facem în această viață, învățăm câte o lecție…, dvs, ce lecție ați învățat după acest mandat de europarlamentar?

Maria Grapini: Da, toată viața învățăm. Din acest mandat am  reînvățat că este important să comunicăm, să educăm cetățenii, astfel încât, diferența între realitate și percepție să fie cât mai mică. Și, am învățat că trebuie să fim patrioți! A iubi propria țară, nu înseamnă naționalism sau extremism. Sunt proeuropeană, dar, doresc să fim respectați la fel ca și celelalte națiuni. Dacă diferența între realitate și percepție e mare, se va deforma și mai mult scara valorilor!

 

Ana Magdin: Din partea cărui partid veți candida pentru un nou mandat de europarlamentar, și, de ce?

Maria Grapini: Voi candida pe lista PSD. Și în 2014 am candidat tot pe lista PSD, fiind în alianță cu fostul Partid Umanist și UNPR.

De fapt, de 13 ani, de când fac politică, din calitatea mea de membru al Partidului Umanist, un partid de centru-stânga, am fost în alianță mereu cu PSD.

Cred că a trecut timpul doctrinelor de stânga sau de dreapta, cred că trebuie să facem politici pentru oameni. De aceea, am fost onorată, să fiu invitată de PSD, să fiu candidat pentru un nou mandat.

 

Ana Magdin: Aveți foarte multă experiență în afaceri, în politică, în administrație…, în relația cu oamenii…, cunoașteți deja nevoile românilor…, cum vă doriți să fie noii candidați pentru Parlamentul European?

Maria Grapini: Toată cariera mea profesională am lucrat cu oamenii (40 de ani)!

Regret că trebuie să spun, dar, văzând listele partidelor îmi dau seama că sunt candidați care nu vor lucra în favoarea României. Oamenii orgolioși, care confundă țara cu persoane, care nu respectă votul popular, care folosesc neadevăruri pentru a câștiga voturi, care nu iubesc România, nu sunt potriviți pentru a fi membri ai Parlamentului European. Parlamentul național are rolul de a legifera la nivel național, PE, pentru a co-legifera alături de Comisia Europeană și Consiliul, pentru statele membre.

 

Ana Magdin: Ce vă propuneți să faceți în noul mandat de europarlamentar?

Maria Grapini: Mai întâi aștept votul românilor. Apoi, voi continua ce am făcut în primul mandat. Eu nu voi vorbi în campanie de politica internă, nu voi promite românilor lucruri care nu intră în atribuțiile europarlamentarilor. Dar, voi fi omul responsabil și nu voi lăsa să se folosească dubla măsură pentru români și nici să fim cotați ca țară de mâna a doua. Voi continua să lucrez cu patronatele și cu sindicatele din România pentru a depune amendamente care au impact pozitiv asupra mediului economic românesc și asupra vieții românilor.

 

Ana Magdin: Știu că faceți foarte multe acte de binefacere și nu vă duceți să vă lăudați cu ele la televizor cum fac alții, dar, acum, vă rog să ne spuneți, care au fost cele mai dureroase probleme în care v-ați implicat financiar și care, v-au marcat sufletește?

Maria Grapini: Da, mă implic pentru că eu am cunoscut greutățile ca și copil, adolescent… și atunci, când mi-am format o familie.

Sunt multe cazuri, dar, două m-au marcat foarte tare. Am câteva persoane în vârstă, singure…, de care am grijă să le trimit pachete cu produse specifice sărbătorilor de iarnă, de Paște sau cu alte ocazii, flori de ziua lor, trimit șoferul să le ajute cu transportul când au nevoie, să le procure lemne, etc.

Am fost foarte afectată, când, de Crăciun, în 2017, asistentul meu s-a întors cu pachetele de la una dintre bătrânele, spunând că a murit! A fost un sentiment cumplit, foarte dureros…!

Un alt caz, a fost al unui tânăr extraordinar de inteligent, absolvent de facultate, dar, care, era imobilizat la pat din cauza unei boli irecuperabile (distrofie musculară)! Ultima dată când l-am vizitat, mi-a spus ceva care m-a cutremurat, știa că nu mai trăiește mult, ”sunt bătrân pentru boala pe care o am”- avea 27 de ani!

Când m-a sunat mama lui, nu după mult timp, să îmi spună că e la spital cu el, că nu mai poate respira, mi-am amintit de el și i-am văzut chipul luminos și ochii frumoși de-atunci când își anunța moartea…!

Cel mai greu este pentru un părinte să își îngroape copilul. Mă rog ca părinții lui Ionuț să aibă putere să meargă mai departe.

 

Ana Magdin: Ați intrat în democrație, dezvoltând un mediu de afaceri productiv, ați creat locuri de muncă, ați ajutat sute de familii, angajându-le, ați angajat femei văduve, rămase singure după revoluție, oameni care nu mai aveau un loc de muncă, ați participat astfel, la creșterea economică a Timișoarei. Din păcate, mulți români nu știu acest lucru, pentru că, dvs nu spuneți, sunteți unul dintre cei mai modești politicieni și oameni de afaceri! Uitându-vă în urmă…, ce sentimente aveți, gândindu-vă la acei ani de după 1989, cu tot ce a însemnat acea perioadă pentru sufletul dvs?

Maria Grapini: Au trecut 30 de ani și simt câteodată mâhnire, pentru că nu am ajuns la o maturitate a înțelegerii democrației. Este prea multă ură și dezbinare. Educația nu și-a adus efectele de care aveam nevoie. Și spun educație, nu învățare, pentru că eu văd o mare diferență între cele doua concepte. Nu reușim să limpezim apele, să construim societatea cu omul potrivit la locul potrivit, cu respectarea valorilor, cu implicarea fiecăruia la locul lui de muncă. Eu, din punct de vedere al traseului meu profesional, și, mai apoi, politic, nu aș schimba nimic. Dar, mi-aș dori ca mult mai mulți români să iubească cu adevărat România. Dacă o iubești, nu o poți trăda, înșela…!

 

Ana Magdin: Se știe că, exact pe cei pe care îi ajutăm, uită, dvs mai știți ceva despre acei oameni cărora le-ați dat o pâine la greu, vă caută, vă trimit măcar felicitări de sărbători…?

Maria Grapini: Unii da, alții nu! Eu nu am ajutat ca să primesc recunoștință, dar, mă bucur când o primesc. Și nu atât pentru mine cât pentru faptul că îmi dau speranță că sunt oameni cu un caracter bun. Caracterul, moralitatea, sunt la fel de importante ca și inteligența. Când mă întâlnesc pe stradă cu oameni pe care nu-i cunosc și mă strâng în brațe, compensează uitarea celor pe care i-am ajutat.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Maria Grapini: Românii de pretutindeni, sunt români, parte a României. Îi apreciez cu atât mai mult cu cât știu că le este greu departe de locurile în care s-au născut. Și avem români geniali, excepționali, care au ajuns să fie primii în domeniile lor. Sunt și români care au îndurat umilințe, durere, jigniri, iar pentru acești români avem obligația să facem tot ce se poate ca să revină acasă.

Le urez tuturor românilor, oriunde s-ar afla, Sărbători fericite, liniștite și bucurii!

Paște fericit!

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie