La o cafea cu Dorina Manga din Los Angeles,
„Iubesc ceea ce fac, iubesc traditiile, lucrurile simple si mi-as dori sa pot “muta”, daca pot sa ma exprim asa, un pic din Romania, aici, la Los Angeles. Mi-e dor de tot ceea ce am lasat acolo, si, cateodata ma apuca cate un dor, un dor care doare si nu se poate explica in cuvinte”!
Ana Magdin: Dorina, ma incanta evenimentele tale, bucura sufletele romanilor din America! Te rog sa ne povestesti despre evenimentul “Be Romanian For a Day”!
Dorina Manga: Festivalul anual “Be Romanian For a Day” este un proiect multicultural si o provocare la dialog cultural, asa cum se si poate defini prin titlul acestuia. Prin prisma acestui festival se doreste alinierea culturala a comunitatii romanesti la alt nivel in viata culturala din California cat si promovarea identitatii noastre culturale pe pamant american. Festivalul este un proiect grandios, care, a cunoscut succesul inca de la prima lui editie in 2016. Anul acesta ne aflam la a treia editie si se poate observa ca interesul pentru acesta creste de la o editie la alta. Traim o viata foarte dinamica aici la Los Angeles iar acest festival este cel mai mare proiect anual in randul comunitatii romanesti care locuiesc in California. Deasemenea, imbratisarea multiculturalismului este o datorie morala fata de celelalte comunitati etnice care locuiesc in aceasta zona a Californiei si care au facut din acest loc, casa lor. Invitandu-i sa participe la acest eveniment, noi, romanii, le aratam cultura, traditiile noastre si la randul lor ei fac acelasi lucru.
Consider ca atata timp cat ai posibilitatea sa cunosti si o alta cultura esti mai bogat. Conceptul Festivalului “ Be Romanian For A Day” a fost ideea mea, in efortul de a arata lumii cine suntem, si tot ceea ce acest proiect poate sa daruiasca comunitatilor romanesti, cat si celor descendenti din origini romanesti si, bineinteles, sa atraga interesul tinerei generatii pentru a se putea continua aceste traditii si in generatiile urmatoare.
Ana Magdin: Ce alte surprize mai ai anul acesta, cu ce vei mai bucura sufletele romanilor din Los Angeles?
Dorina Manga: Organizatia noastra isi propune lucruri marete pentru perioada urmatoare. Printre acestea, noi vom sarbatori ”Ziua IEI” pe data de 23 Iunie 2018, „Balul Strugurilor” care este programat pentru luna Octombrie, „Ziua Romaniei” pe data de 1 Decembrie 2018 , „Festivalul De Literatura – Prima Editie” care a fost programat pe data de 19 ianuarie, 2018. Intre aceste evenimente majore noi vom avea si o expozitie de costume traditionale (30 de costume din diferite zone geografice) pe o
perioada de 3 luni, si vom incerca sa facem si alte activitati de creatie, cusut si limba romana.
Deasemenea noi avem doua proiecte foarte marete la care lucram dar va vom dezvalui acestea la momentul potrivit.
Imi doresc foarte mult ca si comunitatea romaneasca sa raspunda in numar cat mai mare la aceste evenimente dar si la alte evenimente pe care Organizatia noastra le initiaza in acest context. Anul trecut am avut un mare succes in ceea ce priveste participarea cat si performanta artistica a celor invitati. As dori sa multumesc pe aceasta cale moderatorului Mircea Pelea de la televiziunea IneditTV , solistului de muzica populara Ciprian Cocalia care a venit tocmai din Romania, naistei Mariana Preda care a venit de la Amsterdam cat si artistilor
locali care s-au implicat: Viorica Onut, Ana Claudia, Marian Milita, Petrut Gabriel Pop, Mihail Chiriuc si Aliss de la Craiova. Am avut onoarea sa-l avem alaturi pe primarul orasului Roling Hills Estates, Frank V. Zerunyan, cat si alti membri din consiliul de conducere al primariei, general consul al Romaniei la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu si Mirela Dumitrescu. In cadrul acestui festival am avut si o prezentare de carte a Ioanei Slaniceanu, scrisa si redactata in limba romana, expozitie de costume populare, macaruri traditionale si multe altele. Au fost doua zile pline de culoare, de traditie si de spirit romanesc.
Ana Magdin: Cum percep americanii evenimentele romanesti?
Dorina Manga: Comunitatea americana in general este consumatoare de traditii balcanice. Ei iubesc mancarea noastra, muzica si traditiile in general. Anul trecut au petrecut alaturi de noi, au dansat si chiar am avut surpriza la sfarsitul Festivalului, ca participantii sa imi spuna ca nu doresc sa plece acasa deoarece a fost extraordinar. Am fost surprinsa si de faptul ca primarul invitat, Frank V. Zerunyan, a vizitat Romania si a fost foarte placut impresionat si chiar ne-a sugerat sa ii vizitam si evenimentele organizate in comunitatea lor. Surprinsa am fost chiar cand a participat la hora cu noi. A fost un moment grandios, de care imi voi aminti mereu.
Ana Magdin: Cum este pentru voi viata in America?
Dorina Manga:Viata in America nu este usoara. Lumea munceste, multi merg la scoala pentru a-si face o alta cariera sau pentru a promova intr-un domeniu sau altul. Am avut ocazia sa vorbesc cu foarte multa lume de-a lungul anilor, eu locuind in state de 18 ani. Lumea in general duce dorul celor de acasa, dorul de locurile natale si foarte multi isi doresc ca aceste traditii sa fie promovate la alt mod. Eu personal, impreuna cu organizatia pe care o conduc as putea sa fac mult mai multe daca as avea un spatiu cultural, si imi doresc ca autoritatile romanesti sa sustina acest proiect si sa ne ajute in achizitionarea unui Centru Cultural aici la Los Angeles. Asta ar insemna: cursuri de limba romana, cursuri de dansuri, teatru, muzica, traditii, sezatori etc …. Multe, foarte multe lucruri am putea sa facem, dar pana acolo avem nevoie de implicarea celor care pot sa ne ajute la acest maret proiect. Acesta va avea un impact major in comunitatea romaneasca.
Ana Magdin: Ce ne spui despre tine, Dori Williams?
Dorina Manga: Despre mine nu am prea multe sa va spun. Sunt o fata simpla, am crescut la tara si provin dintr-o familie de oameni simpli. Parintii mei nu mai sunt in viata si acest lucru mi-a dezvoltat o mai mare dorinta de a ma implica in aceste lucruri. Dorul de ei, de satul unde am copilarit , dorul de spectacolele de traditii care aveau loc de sarbatori in satul meu natal si asa mai departe. Numele meu este Dorina Manga si sunt originara de la Bistrita, sunt casatorita de 25 de ani si am doi baieti. Lucrez in domeniul imobiliar si sunt licentiata din anul 2004. Ca mai toata lumea muncesc si incerc sa fac viata mai frumoasa atat pentru familia mea cat si pentru cei din jur. Iubesc ceea ce fac, iubesc traditiile lucrurile simple si mi-as dori sa pot “muta”, daca pot sa ma exprim asa, un pic din Romania aici la Los Angeles. Mi-e dor de tot ceea ce am lasat acolo, si, cateodata ma apuca cate un dor, un dor care doare si nu se poate explica in cuvinte. Este ca o „reuma in oase”, dureroasa si tacuta.
Rece şi nemuritor.
Supărată stau pe gânduri
Va scriu câteva rânduri.
De dor de țară și de neam
Eu putere nu mai am.
Apusă de gânduri slabe
Pun şi eu nişte silabe
Oare inimioara mea
Când se v-a lecui ea?
Și cât prin lume v-a rabda?
Singură, biata de ea.
Fug românii ca răzbeții
Izgoniţi de sensul vieţii,
Căutând şi ei un loc
Arătând lumii că pot ( versuri Dorina M.)
Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Dorina Manga: Cu siguranta compilarea unui loc inseamna: rabdare, munca si resurse. Dar oricata satisfactie materiala sau morala ne va oferi viata oriunde am trai noi romanii in lume, cred ca cea mai mare satisfactie este aceea de a respecta originile noastre. Tara este locul unde m-am nascut si unde mi s-a dat un nume. Tara este primul loc unde am inceput sa visez si sa ma formez ca om. Cum as putea sa incetez sa o iubesc? IUBESC ROMANIA , exact cum as iubi un barbat cu toate defectele lui. Cu mult respect pentru toti, Dorina Manga!
Ana Morosanu Magdin