De vorba cu Mihai Gospodin, General Manager la Hotel Perla Slanic Moldova, General Manager la Hoteluri de top / BHR Tour&Travel!
„Toti prestatorii din turism, fie ei agentii de turism sau unitati de cazare, ar trebui sa fie ajutati de stat pentru ca prin acesti furnizori de servicii ne creste popularitatea in afara, ne promovam prin calitatea serviciilor!”
Ana Magdin: Dle Mihai Gospodin, cum mai merg afacerile in domeniul turistic, hotelier…?
Mihai Gospodin: Depinde din ce punct privim, ca simplu prestator (agent de turism, receptioner, ospatar) relatia de afaceri merge bine. In cazul unui investitor sau manager, se poate spune ca afacerile merg bine, sunt in crestere daca ne raportam la anul 2016 .
Ana Magdin: Foarte multi oameni de afaceri din acest domeniu se plang de multe nereguli dar si de rivali care le impiedica intr-un fel sau altul buna functionare a lucrurilor! Dvs intampinati astfel de probleme?
Mihai Gospodin: Nereguli, se poate spune ca este corect termenul, ideea este ca piata turistica s-a dezvoltat in ultimii 20 de ani, iar aici, in principal “lipsa” este un cadru legislativ lejer din toate punctele de vedere, aici intra si contabilitatea cu legislatia ei care este foarte stufoasa, taxele si impozitele impuse de autoritati, care sunt din ce in ce mai mari. Despre rivali, nu cred ca se poate numi asa ceva, nu am considerat pe nimeni rival, ci partener de afaceri, am exclus din gandirea managementului de ceva timp fraza ”sa moara si capra vecinului” in statiunea unde lucrez, cred ca am reusit sa implementez aceasta gandire la nivelul importantelor unitati de turism si am scos in evidenta faptul ca numai impreuna putem dezvolta zona, iar implicit, fiecare unitate se dezvolta in directia pe care a pornit pentru ca fiecare unitate are cateva servicii dedicate pe care celelalte unitati, probabil ca nu le au. Turistii au dreptul cat si obligatia sa aleaga unde se simt ei mai bine, au dreptul si obligatia (daca nu exista comoditate) sa petreaca cateva sejururi in fiecare unitate din zona noastra. Ei aleg, ei hotaresc iar prin ei, prin mesajele denumite feed-back, noi ne perfectionam serviciie, personalul… etc!
Ana Magdin: Cum v-au mers afacerile vara aceasta?
Mihai Gospodin: Fata de anul precedent, am avut o crestere reala de aproximativ 10% a veniturilor din cazare cu mic dejun plus alte evenimente gen “corporate”!
Ana Magdin: Ce prefera cel mai mult turistii atunci cand aleg locatia dvs?
Mihai Gospodin: Prefera linistea, prefera relaxarea in cadrul piscinelor si saunelor (umeda si uscata) prefera mancarea servita intr-un cadru cu divertisment….
Ana Magdin: Cu ce ii atrageti in mod special pe turisti?
Mihai Gospodin: Prima atractie ca sa spunem asa, este transmiterea de oferte cu tarife stabilite in functie de sezon, in primul rand catre agentiile de turism colaboratoare si apoi catre clientii directi ai hotelului.
Ana Magdin: Ce va nemultumeste cel mai mult la noi in tara, in mod special in domeniul dvs de activitate?
Mihai Gospodin: In primul rand, pot spune ca toti prestatorii din turism, fie ei agentii de turism sau unitati de cazare, ar trebui sa fie ajutati de stat pentru ca prin acesti furnizori de servicii ne creste popularitatea in afara, ne promovam prin calitatea serviciilor. Un prim ajutor ar trebui sa fie excluderea TVA-ului care ar trebui sa fie “0” la toate serviciile pe care le presteaza o unitate de turism si/sau agentie de turism. Impozitele pe cladiri, aferente acestor investitii nu ar trebui sa depaseasca procentul de 0.1%/an din valoarea declarata a investitiei, aici apare discutia si intrebarea, cu ce te-a ajutat statul ca tu ai investit 8-10 milioane de euro? El te impoziteaza de parca ar fi asociat cu tine, dar nu a investit nimic, in fond, apoi, lipsa unei infrastructuri de calitate, spre exemplu, unii colaboratori au transmis clar mesajul, cand aveti strazi bune pana la statiune, cand dati drumul la izvoare (apele minerale care sunt oprite dintr-o eroare birocratica) va aducem un flux de turisti de aproximativ 60000/an care pentru o statiune inseamna foarte mult
Ana Magdin: Ce trebuie sa se schimbe astfel incat dvs sa va mearga bine afacerile?
Mihai Gospodin: Legislatia, Legea Turismului, sa fie introduse facilitati reale pentru investitorii din turism, nu taxe exorbitante. Refacerea infrastructurii si…multe altele.
Sa fim ajutati in mod real sa pregatim personalul cu fonduri nerambursabile, sau cu facilitati pentru societatea care doreste sa-si pregateasca propriul personal, si aici, se poate dezvolta subiectul pentru ca sunt foarte multe de facut in turism, in tara…!
Ana Magdin: Doriti sa transmiteti cuiva un mesaj, o cerere…?
Mihai Gospodin: Guvernului Romaniei, Autoritatilor locale, SPRIJINITI INVESTITORII, SPRIJINITI INVESTITIILE, SPRIJINITI DEZVOLTAREA LOCATIILOR DE EXCEPTIE SI NU NUMAI, sau, mai bine spus….AJUTOOOOOOR! Unde nimeni nu te aude, nimeni nu te vede, doar iti impune sa dai….(taxe etc)!
Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Mihai Gospodin: Un gand bun tuturor! Cei care au plecat ca sa-si realizeze visurile, un inimos BRAVO! Cand considerati ca totul este bine si in tara, puteti sa va intoarceti, avem nevoie de experienta voastra din toate domeniile, dar….pana atunci….., sanatosi sa fiti!
In tara , exista un program REPATRIOT – care este condus si promovat de Dragos Anastasiu, un bun program, dar aici revin la cele spuse anterior, cand vom avea relaxare fiscala, cand vom avea facilitate fiscala in domeniu, in primul rand (turism), atunci cred ca se vor intoarce multi oameni acasa, dar pana atunci toate aceste cuvinte si sentimente sunt exprimate din calitatea mea de Manager General al unei unitati de elita din Romania dar si din calitatea mea de investitor in turism (agentie de turism) mic, dar in crestere.
Ana Morosanu Magdin