Grig Iliescu, invitat la RomâniaVipPress,

SINGURA soluție a acestei nații este EDUCAȚIA și NIMIC ALTCEVA. Nici autostrăzile nu ne vor rezolva, pe termen lung, problemele, nici investițiile în agricultură, nici în energie, nici în sănătate și în niciun alt domeniu, cum o poate face EDUCAȚIA. Educația formează mentalități sănătoase, corpuri sănătoase, minți strălucite, genii, frumusețe, TOT!”

Din categoria români de succes la ei acasă și în lume, azi, îl am invitat pe Grig Iliescu, un tânăr din Târgu Mureș, căruia îi pasă, un tânăr nemulțumit de tot ceea ce se întâmplă în România, nemulțumit de lipsa educației, de nepăsare, de neimplicarea românilor în problemele sociale grave din țara noastră!

Ana Magdin: Grig, faci parte din categoria tinerilor care se implică în problemele sociale, de data aceasta, dorești să vii în sprijinul unor copii, te rog, poveșteste-ne despre campania ”Dăm culoare cunoașterii – 2019”!

Grig Iliescu: Bună, Ana! Eu sunt Grig și reprezint Grupul de Voluntari Independenți ”Împreună Reușim! Mureș”, din Tg-Mureș, grup care susține campanii sociale pentru copiii nevoiași, dar care își propune și chiar desfășoară proiecte de mediu și are în vedere activități de sprijinire a educației, artei, sportului și culturii. Campania ”Dăm culoare cunoașterii”, ediția 2019, este un proiect care vine în sprijinul copiilor Centrului Mia’s Children, din Chiajna, realmente un cămin, plin de căldură, de iubire, înțelegere și bunăvoie, unde sunt spălați, hrăniți, educați, îngrijiți și mai ales iubiți, 45 de copii cu tot atâtea povești. Campania își propune colectarea de rechizite pentru acești copii minunați, pentru că, știm bine, educația e cea care formează viitorul adult, care stă la baza unei societăți SĂNĂTOASE. Este o Campanie care se adresează vouă, tuturor prietenilor noștri, tuturor celor care simt compasiune și știu ce înseamnă umanitatea. Cum? Solicităm Centrului o listă cu cele necesare copiilor pentru școală, o analizăm ulterior și o facem publică, într-o campanie. Sunt tot felul de chestii, de la caiete, stilouri, creioane, radiere, seturi de geometrie, pixuri, blocuri de desen și până la patroane (rezerve cu cerneală) pentru stilouri, markere și tot felul de materiale. Noi preferăm să lucrăm direct cu produse. Am înființat 3 Centre de colectare, unul în orașul nostru natal, Tg-Mureș, unul la Timișoara, unde prietena noastră Lia Lucia Epure ne sprijină cu foarte mare drag, la fiecare proiect și unul la București. La respectivele centre, binevoitorii, prietenii noștri și chiar prietenii prietenilor noștri sunt invitați să doneze rechizite, pe baza listei publicate. Lista este editabilă online, astfel încât poate să fie văzut necesarul acoperit și cel rămas. Lucrurile sunt extrem de simple, iar omul are sprijinul nostru, al meu și al partenerei mele de Campanii, Laura Praja.

Ana Magdin: Știu că ai foarte multe nemulțumiri legate de ceea ce se întâmplă în România! Ce anume te supără? Știu că aproape tot, dar…, spune exact ce dorești să se schimbe în țara noastră, ce soluții și sugestii ai în acest sens!

Grig Iliescu: Cred că aș cheltui prea multe resurse să stau să mă gândesc ce mă supără, mai bine îmi folosesc energia în alt scop. Cred că totuși emiterea pretențiilor de genul ”Vreau o țară ca afară”, fără ca tu să miști un deget. Noi nu eram așa învățați. Ceream, nu spun nu, dar ne și străduiam să obținem, prin eforturi proprii, ceea ce voiam. Investiții MASIVE în EDUCAȚIE. SINGURA soluție a acestei nații este EDUCAȚIA și NIMIC ALTCEVA. Nici autostrăzile nu ne vor rezolva, pe termen lung, problemele, nici investițiile în agricultură, nici în energie, nici în sănătate și în niciun alt domeniu, cum o poate face EDUCAȚIA. Educația formează mentalități sănătoase, corpuri sănătoase, minți strălucite, genii, frumusețe, TOT.

Ana Magdin: Cum vrei să fie România la noi acasă și cum îți dorești să fie văzută în lume!

Grig Iliescu: Vreau să fie într-adevăr ospitalieră și nu la nivel declarativ, ci să vezi căldura omului care te servește, BUCURIA lui, plăcerea de a te vedea și a te întreba ”Ce faci?”. Vreau o Românie unde cetățeanul să fie respectat, nu umilit. Vreau să existe răspundere. Îmi doresc o țară CURATĂ. Îmi doresc CIVILIZAȚIE. Îmi doresc legiuitori care să nu amendeze omul, ci să-i arate, în primele faze, ghena de gunoi, cu drag, chiar din suflet, să-l facă pe cetățean să conștientizeze că nu e bine cum a procedat până acum și să-l facă să se gândească, să cugete înainte să arunce gunoiul. Îmi doresc gări curate, transport civilizat, servicii de calitate, oameni responsabili la locurile de muncă. Îmi doresc sport în detrimentul medicamentelor, îmi doresc ca românul să zâmbească mai mult. Îmi doresc ca românul să nu mai declare că îi pare rău de vreun eveniment nefericit, cum s-a întâmplat la Colectiv, ci să pună mâna pe creion și pe hârtie și să scrie un proiect, pentru cei din zona lui, sau chiar aplicabil la nivel național, iar a doua zi să ia un pompier de braț și să meargă în toate cârciumile din oraș să le explice ce înseamnă stingător, cum se manevrează, cum reacționezi în caz de incendiu etc.! De acțiune avem noi nevoie, nu de lamentări, demisii și scandal mediatic, ci de ACȚIUNE. Străinul e pragmatic, el zâmbește frumos, aparent ca tăntălăul, dar reține ce are de reținut: mizerie, dezorganizare, umilință, lipsă de interes, lăcomie și MULTE altele. Nu îmi doresc ca România să fie văzută altfel, ci să o schimbăm în așa fel încât să simțim că străinii VOR să revina pentru TOT.

Ana Magdin: De ce îți este rușine că ești român?

Grig Iliescu: Știu că sunt pus la zid când îi critic pe cei care ”se dau MARI ROMÂNI”, asta doar de 1 Decembrie, când câștigă ALTCINEVA vreun premiu, trofeu etc., dar realitatea nu pot să o neg. Sunt o persoană pozitivă, dar și realistă. Cum să fii mândru că ești roman, când ești umilit la ghișeele din țară, când vezi atâta mizerie în gările din România, când vezi reacția autorităților, de la cel mai mic nivel până la cei care ne conduc? Cum te poți simți când ești mințit cu nonșalanță? Cum te simți când ești înjosit de proprii ”șefi”, tot ”oameni” și ei ca și tine, dar cu memorie scurtă, sau selectivă mai bine zis? Cum să te mândrești cu cetățenii tăi care stau în cârciumi atâta timp cât autoritățile muncesc să-i evacueze din casele amenințate de viituri sau zăpezi? Cum te simți când plătești ”o căruță de bani” pentru sănătate, iar tu ești ”tratat” în mizeriile care se numesc ”spitale”? Cum să nu îți fie rușine de cetățenii care îți reprezintă țara peste hotare, care ucid, tâlhăresc, violează sau înșeală? Avem grave și mari carențe în ceea ce privește moralitatea, educația, bunul simț, responsabilitatea, conștiinciozitatea și chiar compasiunea, umanitatea. ”Pe vremuri” eram mult mai uniți, determinați, impulsionați, fericiți (sau așa ni se părea, cel puțin). MULTE s-au schimbat….în rău, din păcate.

Ana Magdin: Cum trebuie să fie Președintele României, cum trebuie să fie Premierul acestei țări și cum cum trebuie să fie senatorii, deputații, primarii…?

Grig Iliescu: Să aibă integritate, simțul răspunderii, conștiinciozitate, spirit civic, bun simț, ONESTITATE, dăruire și multe altele. De la cea mai dragă persoană mie am învățat să nu mai folosesc cuvântul ”trebuie”, ci să încerc să îl înlocuiesc cu ”e de preferat”, sau ”e necesar”, sau chiar ”ar fi bine”. Mereu învăț câte ceva, sper eu, bun. Așa că încerc să aplic și aici ce am învățat. Nu sunt eu în măsură să spun cum ar ”trebui” să fie Președintele, Premierul, senatorii și alți demnitari, ei știu ce au în fișa postului, ce au de făcut, care le sunt atribuțiile și sunt specialiști, cu pregătire în acest sens, însă AR FI DE PREFERAT să muncească în folosul societății, al cetățeanului, ori se întâmplă exact invers. Peste tot și de-a lungul istoriei multor state, chiar și în cazul nostru, s-au întâlnit generații de sacrificiu, care au luptat, unii cu barda, alții au luptat cu stiloul, însă problema e că acum nu mai știm să scriem…

Ana Magdin: Daca ai fi în audiență la Dna Viorica Dăncilă, ce i-ai spune și, ce i-ai spune Dlui Președinte Klaus Johannis…?

Grig Iliescu: E absolut o utopie, dar încerc.

D-nei Dăncilă:

– Triplați bugetul Ministerului Educației;

– Schimbați TOT Ministerul Educației, de la Ministru până la inspectorii școlari;

– Gândiți un sistem de învățâmânt bazat pe nevoile de conștientizare ale copilului;

– Faceți un sistem de evaluare a cadrelor didactice Și al rezultatelor acestora;

– Faceți proceduri și instrucțiuni de lucru (norme de aplicare) CLARE în învățământ, din toate punctele de vedere;

D-lui Johannis sincer nu știu ce i-aș spune. Chiar nu cunosc atribuțiile Președintelui. În vremurile comuniste, în drumul spre casă alături de mama mea, îi spuneam, săraca, toate funcțiile și atribuțiile lui Ceaușescu. Pe lângă că era sătulă de politica celor 2 ore de TV, îi mai turuiam și eu funcțiile tovarășului. Am văzut însă că nu a însemnat nimic pentru România. A fost EXACT 0.

Ana Magdin: Te rog să lași un mesaj pentru toți cei care lasă gunoaie pe unde trec, de la pungi de pufuleți, la sticle din plastic și mucuri de țigară…!

Grig Iliescu: Uuuffffff, aici e cam greu. Mi-ar trebui 5 interviuri să o fac. Încerc însă să văd cum pot să o fac, în câteva rânduri.

Oameni buni, Planeta asta ne-a lăsat cele mai mari minuni posibile și, aparent, imposibile, de la lacuri, râuri splendide, mare, munți minunați, o deltă absolut superbă, câmpii, dealuri și văi amețitor de frumoase. Suntem cea mai privilegiată nație europeană care are o astfel de floră și faună, UNICE în Europa, dar și care are atâtea forme de relief variate. Natura a fost generoasă cu noi toți. Nu vă cere nimeni, deocamdată, să plantați, deși situația o impune, de urgență, dar fiți măcar rezonabili cu natura și selectați deșeurile pe care le generează alegerile voastre. Zilnic cumpărăm mii de produse, îmbuteliate în sticle de plastic (PET), de la băuturi până la detergenți și multe alte produse, folosim, haotic, tone de hârtie, de cele mai multe ori degeaba, sau pe jumătate, alimentăm jucăriile copiilor și multe alte gadget-uri cu baterii, sau, mult mai rău, aruncăm în chiuvetă uleiul, după ce îl folosim. STOP! Contactați reciclatorii din zonele în care locuiți, nu mai priviți totul material (”Apăi ce câștig dacă duc la ăia materialele pentru reciclare?”) și predați-le lor. Priviți ceea ce faceți voi și nu vă luați după cei care vă spun că ”nu merită”. BA DA, MERITĂ! Fiecare coală de hârtie, fiecare PET, fiecare doza de aluminiu, fiecare gram de ulei, fiecare baterie și orice deșeu, MERITĂ reciclat. Dincolo de asta, refolosiți materialele pe care le cumparați. Sunt comunități în care autoritățile oferă cetățenilor recipiente refolosibile, tocmai pentru ca aceștia să nu folosească recipient de unică folosință. Oameni buni, ne înghite plasticul, tăiem păduri pentru hârtie, folosim copii pentru a-i folosi la exploatările de minereuri de metale din care facem baterii și multe altele, omorâm peștii din râuri, mări și oceane deversând uleiuri și alte mizerii. OPRIȚI-VĂ! RECICLAȚI!

Ana Magdin:  Ce faci tu, dragă Grig, cu ce te ocupi de dimineața și până seara?

Grig Iliescu: Muncesc, în cea mai mare parte a timpului. Apoi fac proiecte pentru copii și mediu, călătoresc destul de mult și mă întâlnesc cu prietenii. Cam astea sunt, în linii foarte mari, activitățile mele.

Ana Magdin: Ce îți place să faci în timpul liber? În ce locuri din lumea aceasta te simți fericit, relaxat, mândru… că ești o ființă în acest Univers?

Grig Iliescu: Am descoperit, alături de iubita mea, călătoriile. Mă relaxează. Îmi place să văd și să revăd locuri și oameni, noi și vechi. Îmi plac provocările, îmi place să creez (de la lucru manual, până la te miri ce chestii), să gândesc proiecte, să le discut și să găsesc în toate o oportunitate de a ajuta. Vama Veche. Înainte adoram muntele. Mergeam ”cu gașca” la munte de câteva ori pe an, vara, iarna, nu conta. Acum mă urnesc un pic mai greu, dar vara e timpul Vămii. Ador locul în care mă simt liber.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Grig Iliescu: Fiți mai buni, în fiecare zi! Fiți uniți, că și-așa sunt mulți care vor să vă dezbine! Fiți liberi! Fiți fericiți! Protejați planeta asta! Gândiți!

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie