Cătălin Șerbu, candidat la Camera Deputaților pentru Diaspora,
„Nu ne dăm seama ce forță am avea dacă am fi uniți…!”
Ana Magdin: Cătălin, candidezi pentru a doua oară la Camera Deputaților, pentru Diaspora. Ce șanse crezi că ai, de pe locul 5?
Cătălin Șerbu: Bună Ana și încep prin a-ți mulțumi pentru oportunitatea acestui interviu dar și pentru frumoasa noastră prietenie. Locul 5 este un loc cu șanse minime. Rolul meu însă este acela de a-i sprijini pe colegii mei și nu în ultimul rând, să fiu vocea celor care cred în mine. Sunt un om de echipă și mă pun total la dispoziția celor alături de care am pornit.
Ana Magdin: Știu că ești implicat în viața românilor, nu ai fost niciodată indiferent la problemele românilor din Spania. Care a fost cel mai greu caz în care te-ai implicat?
Cătălin Șerbu: De 10 ani, de când sunt în Diaspora, m-am implicat în multe lucruri, activități din diverse domenii. Cel mai greu? Greu de spus… cred că cel mai complex, nu neapărat greu a fost faptul că am implementat un proiect Start up Diaspora. Am văzut evoluția comunităților, din fericire, sunt un om care vede problemele de la bază, mă confrunt cu diverse situații zilnic și nu văd lucrurile prin ochii funcționarilor cocoțați pe scaune călduțe, în diverse birouri.
Ana Magdin: Ai un plan, te gândesti ce trebuie să faci pentru românii din străinătate?
Cătălin Șerbu: Răspunsul la această întrebare va fi unul ceva mai lung. Anul acesta, candidez iarăși pentru Camera Deputaților, după alegerile din 2016. Chiar dacă atunci nu am reușit să fiu ales, multe din obiectivele promise s-au realizat:
- Înființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni.
Până în 2016, românii din străinătate erau reprezentați de un Departament. Odată cu venirea la putere a PSD, acest Departament s-a transformat în Minister cu puteri depline, ca o recunoaștere a importantei relații dintre țară și românii de peste granițe.
MINISTERUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI A FOST DESFIINȚAT DE GUVERNUL PNL.
- Desființarea taxelor consulare.
Aceasta a fost una dintre promisiunile principale din 2016 care s-a realizat. PRIMA ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ A GUVERNULUI PSD DIN IANUARIE 2017 a fost aceea de ELIMINARE a TAXELOR CONSULARE. De această măsură au beneficiat toți ROMÂNII DIN DIASPORA, care, atunci când accesează serviciile consulare, PLĂTESC MAI MULT, MAI PUȚIN SAU DELOC!
- Platforma online econsulat.ro.
Platforma de programări online a facilitat mult accesul și serviciile consulare.
Aceasta era o cerință a românilor din Diaspora care s-a materializat.
- Programul Start Up Diaspora.
S-au oferit granturi românilor de peste hotare pentru a-și înființa o afacere în România.
Tot prin acest program, CÂTEVA MII DE ROMÂNI AU FĂCUT CURSURI DE CALIFICARE.
- Dezvoltarea continuă a programului Limbă, Cultură și Civilizație Românească prin care copiii români au ore de limbă română în curicula școlilor din țările rezidente.
- Facilitarea accesului la vot.
MĂRIREA NUMĂRULUI DE SECȚII DE VOT ȘI VOTAREA ÎN MAI MULTE ZILE PENTRU ELECTORATUL DIN DIASPORA.
Și exemplele pot continua.
Astfel, chiar dacă până acum PSD nu a avut parlamentari în Diaspora, AM AVUT MEREU GRIJĂ DE ROMÂNII DIN DIASPORA PRIN MĂSURI CONCRETE, care să ajute ROMÂNII DE PRETUTINDENI SĂ SE SIMTĂ MAI APROAPE DE ROMÂNIA.
Planul meu pentru aceasta campanie este format din 5 propuneri pentru următorii 4 ani și vă garantez că voi munci neobosit ca acestea sa fie puse în practică, atât de mine cât și de echipa PSD.
- Omologarea automată a studiilor până la BAC, obținute pe teritoriul UE.
- Reînființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni.
- Înființarea Centrelor Comunitare Românești acolo unde avem comunități de peste 2000 de români sau în comunitățile mari.
- Acorduri bilaterale cu țările UE pentru dobândirea dublei cetățenii.
- Anual reluarea programului Diaspora Start Up.
Aparte de aceste puncte, sprijin pentru cultele religioase, oricare ar fi ele, pentru că religia și credința este un vector de unificare a comunităților de români din afara țării.
S-au oferit granturi românilor de peste hotare pentru a-și înființa o afacere în România.
Tot prin acest program, CÂTEVA MII DE ROMÂNI AU FĂCUT CURSURI DE CALIFICARE.
Ana Magdin: Ai un copil binecuvântat, o soție frumoasă, te gândesti cum pot fi ajutate tinerele familii din Diaspora?
Cătălin Șerbu: Într-adevăr, anul acesta am fost binecuvântat cu un copil, un băiat minunat. Pentru noi, ca și echipă, tinerii și educația sunt o prioritate. Ca măsuri, câteva ar fi:
Recunoașterea automată a studiilor românilor care au studiat în străinătate până la bacalaureat, fără nicio procedură prealabilă!
Acordarea de burse sociale sau de studiu în Universitățile din România pentru tinerii români din Diaspora!
Programe de reintegrare socială pentru copiii românilor care se întorc în țară! Programe de recalificare profesională.
Ana Magdin: Cătălin, care sunt cele mai mari probleme ale comunităților de români din Spania, spre exemplu?
Cătălin Șerbu: Probleme sunt multe, dar printre cele mai întâlnite sunt problemele legate de exploatarea lucrătorilor sezonieri, situația femeilor care lucrează în serviciul domestic, dubla cetățenie, este, de asemenea, un deziderat, repatrierile șamd. Fiecare categorie socială întâmpină diverse probleme. Asta în cazul Spaniei, însă, la nivelul întregii Diaspore, lucrurile sunt atât de complexe. Diaspora este cel mai mare județ al României, ca să fac o mică glumă.
Ana Magdin: Cum este viața ta, în acest moment, ce faci în Zaragoza?
Cătălin Șerbu: În ultima perioadă, și viața mea, ca și a întregii planete, este afectată de criza COVID-19. Încercăm să ne adaptăm noii normalități. Show must go on, viața merge înainte, pandemia se va termina la un moment dat. Trebuie să fim tari, psihic. În rest, familia și munca mă țin antrenat, cu toate problemele ce derivă din ele.
Ana Magdin: Cum trebuie să fie românii, vă ajutați, sau fiecare își vede de treburile lui?
Cătălin Șerbu: Acesta este un subiect destul de delicat. Nu se poate vorbi că suntem dezbinați, dar, nu suntem deloc activi civic. Nu ne dăm seama ce forță am avea dacă am fi uniți…!
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Cătălin Șerbu: Pe 5 și 6 decembrie, să ieșiți la vot! Chiar dacă nu am fost de acord cu organizarea lor în aceste date, faptic, le vom avea și trebuie să nu lăsăm pandemia să ne înfrângă democrația!
Ana Moroșanu Magdin
One thought on “Cătălin Șerbu, stabilit în Zaragoza-Spania, invitat la RomâniaVipPress, el este cel care se implică în problemele comunităților de români, va candida la Camera Deputaților, pentru a face cât mai multe lucruri bune pentru românii din diaspora!”
Comments are closed.