Parada pălăriilor, în Piața Operei din Timișoara!

Europarlamentarul Maria Grapini, împreună cu Asociația Femeilor Antreprenor din România, au organizat prima ediție a Paradei pălăriilor, în Piața Operei din Timișoara!

marilyn-monroe

Azi, Timișorenii, se pot bucura de una dintre cele mai frumoase parade de pălării, unde vor putea auzi adevărata poveste și istorie a frumoaselor pălării!

O pălărie este un obiect folosit pentru acoperirea capului din mai multe motive. Aceasta poate fi purtată ca protecție împotriva anumitor elemente, pentru motive religioase sau ceremoniale, pentru siguranță sau ca un accesoriu de modă.  În trecut, pălăriile au fost un indicator al statutului social. În armată, acestea pot indica naționalitatea, filiala de servicii, rang și/sau de regiment.

Una dintre primele imagini în care apare o pălărie este un tablou dintr-un mormânt din Teba, care arată un om purtând o pălărie de paie. Alte pălării timpurii au fost pileusul, o simplă căciulă; boneta frigiană, purtată de sclavi eliberați din Grecia și Roma; și petasosul grec, prima pălărie cu margine cunoscută.

77942360_1_261x203_toca-din-fetru-de-lana-pe-stil-retro-vintage-hunedoara

Femeile purtau voaluri, batiste, glugi, bonete ș.a. Pălării structurate pentru femei similare cu cele ale curtenilor de sex masculin au început să fie purtate în secolul al XVI-lea. Termenul de „modistă” (engleză: milliner) provine de la orașul italian Milano, unde cea mai bună calitate a pălăriilor  a fost în secolul al XVIII-lea. Magazinele de modă au fost în mod tradițional ocupația unei femei, dar ca modistă nu se ocupau numai de crearea de pălării și bonete, ci, de asemenea, se ocupau și de alegerea dantelelor, garniturilor și accesoriilor pentru a completa o ținută.

1

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, femeile purtau bonete care au devenit treptat tot mai mari, decorate cu panglici, flori, pene și ornamente de tifon. Până la sfârșitul secolului, multe alte stiluri au fost introduse, printre care pălării umplute, lărgite, coroane plate, cu ghiveci de flori și tocă. Pe la mijlocul anilor 1930, atunci când femeile au început să-și taie părul scurt, ele au ales pălării ce îmbrățișau capul ca un coif. Acestea au fost cunoscute ca „pălăriile coi”. (Sursa Wikipedia)

Ana Morosanu Magdin

Distribuie