De vorbă cu Florin Tătaru, candidat la Senatul României!

De vorbă cu Florin Tătaru, candidat la Senatul României,

E vremea faptelor și acțiunilor concrete, aceasta este schimbarea cea mai importantă, la care ar trebui să participăm cu toții”!

William-Shakespeare18

 

Ana Magdin: Florin Tătaru, ce te-a determinat să părăsești Partidul Social Democrat, având în vedere că erai un lider important?

Florin Tătaru: Este întrebarea pe care mi-au pus-o mulți colegi sau prieteni și mă bucur că am ocazia să ofer un răspuns clar. Timp de 10 ani am fost membru PSD activ, am înființat prima filială PSD din Italia, am pus umărul la organizarea și constituirea filialelor următoare, am contribuit personal la creșterea partidului în comunitatea românească. Ca orice persoană matură, am ales partidul pentru ideologie, pentru doctrina sa, nu pentru că se numea PSD. Eu am crezut, și cred în continuare în doctrina moderată de stânga, pro-socială și democrată.

În tot acest timp, ca în orice relație de lucru, colaborare, au existat și decizii din partea conducerii PSD de la București, care aveau un anumit grad de incompatibilitate cu realitatea din teritoriu. Realitate pe care eu am expus-o mereu, așa cum era: românii doreau altfel de politică, mai deschisă, mai atentă la nevoile lor si mai prezentă. Doreau lobby politic și susținere administrativă, totul în favoarea comunității, a Diasporei.

14344343_1324059080940094_4939600161176359100_n

Importanța Diasporei s-a arătat, cel mai bine, la alegerile din 2014 când PSD-ul a persistat în eroare și a ignorat situația concretă, din comunitățile de peste graniță. Dar, personal, am avut răbdare, am crezut în liderii de la București și i-am susținut cu speranța că vor învăța din cele întâmplate. Din păcate, cu multă amărăciune, nici în acest an șefii PSD nu s-au dovedit înțelepți, lucru care m-a forțat să iau o decizie radicală. Am așteptat până în ultimul moment, pentru că așa cum vă puteți imagina nu mi-a fost ușor să abandonez tot ceea ce am construit în 10 ani. Dar, pentru situațiile extreme e nevoie de soluții extreme, astfel încât am hotărât să mă alătur unui partid, tot moderat și de stânga, în ideologia căruia mă regăsesc: Partidul România Unită. Convingerile mele politice și sociale rezonează perfect cu doctrina PRU, pro-socială, în favoarea națiunii noastre și democrată.

Din fericire, mulți dintre colegii din Italia, care au fost alături de mine în ultimii 10 ani, mi-au înțeles decizia și mi s-au alăturat.

Ana Magdin De curând, ai intrat în PRU, pe un loc eligibil pentru Senatul României! Ce șanse crezi că ai?

14590311_1345288452150490_7900930787346731808_n

Florin Tătaru: Da, PRU a decis că în baza experienței mele politice și a rezultatelor din teritoriu, din Diaspora, sunt persoana cea mai potrivită pentru funcția de senator. Astfel, în realitate, sunt singurul român din Italia care are șanse reale pe listele unui partid, toți ceilalți se află pe poziții ne-eligibile, deci sunt doar un soi de magneți pentru voturi. Șansele mele sunt bune spre foarte bune, ținând cont de faptul că am contracandidat un politician cu state vechi de plată, Viorel Badea, și români din Spania care declară public că se bucură de susținerea a zeci de asociații culturale. Din fericire, atât rezultatele anterioare ale domnului Badea, cât și realitatea asociațiilor românești din Spania, îmi dau speranța că anul viitor voi putea pune în practică planurile pentru diasporeni de pe poziția de senator.

Ana Magdin: Cu ce programe vrei să-i convingi pe alegători? Ce vrei să schimbi și cu ce noutăți vii pentru românii din diaspora?

Florin Tătaru: Foarte pe scurt și concret, obiectivele mele, în calitate de senator, sunt:

  1. Scăderea taxelor serviciilor consulare și a documentelor necesare emigranților români
  2. Organizarea de grădinițe sau creșe în interiorul comunității, pentru sprijinirea tinerelor familii
  3. Crearea unui sistem de informare și asigurare a românilor care lucrează în străinătate, pentru a preveni dificultățile familiilor în caz de accident sau deces
  4. Îmbogățirea experienței profesionale a administrațiilor locale din România, prin intermediul emigranților care s-au format ca specialiști în străinătate, in diverse domenii
  5. Simplificarea procedurii de recunoaștere și echivalare a studiilor din România
  6. Introducerea votului online, astfel încât să poată vota toți românii, oriunde s-ar afla

Aceste obiective privesc toți românii oriunde s-ar afla aceștia. Vă invit să citiți mai multe despre obiectivele mele și să urmăriți activitatea în teritoriu pe situl meu, www.FlorinTataru.it

Ana Magdin: În toți acești ani de când trăiești în Italia, ce te-a nemulțumit la cei care s-au ocupat de problemele românilor de acolo?

14433228_1332373590108643_5527350192812865826_n

Florin Tătaru: Sunt în Italia de 20 de ani, am venit foarte tânăr și am început, ca majoritatea românilor, de la zero. Am crescut profesional iar acum am propria mea afacere și colaborez cu diverse alte realități profesionale.

În toți acești ani, de problemele românilor s-au ocupat, dacă putem spune așa, cine a avut prilejul și interesul. Nu a existat o coordonare, o centralizare a acțiunilor de intervenție în favoarea comunității românești. Au fost 3-4 tentative însă sortite eșecului, din cauza egoismului și ambițiilor unora. Iar la fiecare eșec, românii au devenit tot mai neîncrezători. Cum se spune „anii trec, dar faptele rămân”.

Astfel, ceea ce mă întristează este efortul insuficient spre coagulare, a celor care au avut intervenții pozitive în comunitate. Sunt foarte mulți oameni care fac lucrurile cu bună credință, care dedică resurse profesionale, de timp sau economice în favoarea românilor din Italia. Însă sunt binefăcători solitari, iar puterea lor se limitează la intervenția în sine. Dacă toți aceștia și-ar uni eforturile și forțele, rezultatele ar fi mult diferite, vizibilitatea și puterea comunității ar fi complet alta atât față de autoritățile locale cât și în relația cu țara mamă.

Ana Magdin: Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă românii din străinătate?

Florin Tătaru: Principalele probleme sunt ca oriunde în lume: serviciul, copiii, bani, sănătatea. Acestora li se adaugă problemele specifice emigrației: episoadele de discriminare, accidentele fără acoperire medicală, costul exagerat al documentelor, privarea de anumite drepturi cetățenești, constituționale.

995242_10201976941599812_1409769129_n

Ana Magdin: Ce schimbări vrei să aduci pentru diaspora?

Florin Tătaru: Așa cum reiese din obiectivele mele, schimbările prevăd două direcții de intervenție, una în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de viață în țara de adopție și o alta în relația cu România, care ar trebui să își modifice atitudinea concretă față de noi, emigranții. Discursuri populiste, demogogice, au tot fost în ultimii ani. E vremea faptelor și acțiunilor concrete, aceasta este schimbarea cea mai importantă, la care ar trebui să participăm cu toții.

Ana Magdin: Ce trebuie să știe alegătorii cu privire la locurile pe care se află candidații?

Florin Tătaru: Dacă vorbim de locurile de pe listele partidelor are și-au propus candidații pentru Diasporă, întăresc ceea ce spuneam anterior: doar primul loc de pe fiecare listă are șanse de a participa la competiția reală, nici măcar de a câștiga. Pentru că în cursă sunt opt partide, deci 16 candidați, pe 6 locuri, două la Senat și patru la Camera Deputaților. Astfel, toți cei care sunt pe pozițiile secunde ale listelor n-au practic nicio șansă reală. Restul, de pe pozițiile 3, 4 și așa mai departe, cum desigur ați înțeles deja, au rolul exclusiv de a atrage voturi la partid, ei personal nu au nicio șansă. Este o competiție a partidelor, nu a oamenilor ceea ce avantajează partidele mari, gen PNL sau PSD, dar dezavantajează oamenii cu adevărat valoroși aflați în poziții eligibile pe celelalte liste. Deci, sugestia mea este ca alegătorii să se concentreze pe oameni, nu pe liste. Până la toată urma, schimbarea vine de la fiecare dintre noi, nu de la numele unui partid.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

13680844_1276447649034571_5277313572199910650_n

Florin Tătaru: Românii de pretutindeni au fost forțați de împrejurări să-și rezolve singuri problemele, de aceea privesc cu neîncredere orice promisiune politică și orice lucru care pare gratuit. Eu, ca emigrant, am trecut prin situații foarte dificile, în care m-au ajutat doar cei de lângă mine. Dar mi-ar fi prins foarte bine un sprijin, cât de mic, din partea celorlalți români sau măcar o ocrotire din partea statului. Suntem mulți români în afara țării, foarte mulți, iar dacă ne unim voința putem face viitorul copiilor noștri mai ușor. Ei nu trebuie să treacă prin ce am trecut noi. Gândul meu ar fi un îndemn către mai multă încredere și deschidere omenească. Nici măcar nu e nevoie să ne unim cu toții, sunt suficienți doar cei care chiar cred în puterea mai multor brațe la un loc, a mai multor minți și inimi. Când doi sau trei români ajută un altul, deja problema se rezolvă mult mai ușor. Deci, schimbarea pornește de la fiecare, de la unul, plus unul, plus unul. Și sunt convins că cei mai mulți dintre noi înțeleg asta. E vremea să creștem, să ne maturizăm, să acționăm într-un scop comun: în favoarea Diasporei.

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

 

Distribuie