Un interviu de excepție cu europarlamentarul Maria Grapini,
„Cred că Dumnezeu îmi dă putere și vreau să folosesc energia în lucruri utile. Sunt un om energic, activ și nu-mi place să treacă timpul pe lângă mine…”!
Începând cu primele ore ale dimineții când este cu gândul la români și la România, transmițând de fiecare dată pe pagina sa de socializare cele mai frumoase urări , îndemnuri și încurajări, europarlamentarul Maria Grapini este dedicată trup și suflet crezului pentru care se luptă zi de zi. Este foarte activă, ambițioasă și cu unele dintre cel mai bune rezultate ca om pentru țara în care s-a născut. Putea să părăsească România dar nu a făcut-o. Dorește să ajungă acolo de unde poate să miște ceva pentru aceasta nație. Se luptă ca oamenii să nu uite că sunt oameni, se luptă ca românii să își mențină demnitatea, libertatea și să își dorească să construiască pentru țara în care s-au născut. Ajută ori de câte ori este nevoie, se implică acolo unde nimeni nu mai mișcă nimic, aduce zâmbetul pe buze celor mai necăjiți oameni pe care îi întâlnește, rezolvându-le problemele, are răbdare să le asculte necazurile, face toate demersurile în acest sens pentru ca toate plângerile care ajung la domnia sa, să își găsească o rezolvare. Nu este indiferentă cu viața nimănui, încurajează și invită la luptă pentru bine și pentru ca românii să nu își uite valorile, să își respecte istoria și crezul că nimeni nu ne poate lua dragostea de țară. Tot timpul impecabilă, își respectă viața, familia, prietenii, iubește oamenii necondiționat, respectă munca celor care aduc ceva bun pentru România, nu uită că și sufletul are nevoie de o pauză, nu uită că toamna îi poate hrăni spiritul mai mult decât orice medicament și că natura îi dă putere să meargă mai departe cu planurile și cu visurile care-i sunt hărăzite de Dumnezeu. De aici și puterea cu care aleargă dintr-o țară în alta, dintr-un oraș în altul și prin satele despre care unii nici măcar nu au auzit că există, Maria Grapini vrea să cunoască adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii, oferindu-le sprijin și solutii, pentru că ii pasă! Este om, această calitate de care avem atât de multă nevoie. Își scrie gândurile, vrea să lase ceva în urmă, dar ceva bun, constructiv, de la care generațiile viitoare să aibă ce să învețe și să înțeleagă că doar prin multă muncă, dedicație și dorința de a face lucruri bune, putem să creștem ca țară, ca neam…! Însumând toate aceste lupte, gânduri, vise, Maria Grapini răspunde și unor întrebări care vor lămuri mai mulți români cam cum decurge viața unui europarlamentar și cam de câtă muncă este nevoie ca să reușești să faci ceva pentru țara ta!
Ana Magdin: De curând, ați lansat o nouă carte, “Mărturisiri”! De ce ați ales acest titlu și care este mesajul acestei cărți pentru cei care o citesc?
Maria Grapini: De ce Mărturisiri? Titlul cărții l-am ales ținând cont de conținut. Eu, de fapt, nu dau lecții, nu dau rețete, mărturisesc ce am făcut, de ce… și cum?
Cred că se potrivește cu dorința mea de a împărtăși, de a arăta că se poate, de a transmite și crezul meu de-o viața-implicare, dăruire, muncă, altruism, solidaritate, netolerarea nedreptății.
Mesajele mele, pe lângă cel regăsit în toate cărțile scrise dar și în interviuri „Se poate”, mai am două: omul nu trebuie să-ți schimbe principiile în funcție de locul, funcția pe care o ocupă în societate și al doilea: presa este importantă într-o democrație și ajută doar atunci când nu deformează scara valorilor construind false valori prin promovarea imaginii unor persoane în funcție de locul pe care acestea îl ocupă.
Mesajele sunt argumentate de articole scrise de presă de-a lungul vremii și de interviurile pe care le-am dat (o mică parte, nu am putut să le cuprind pe toate).
Ana Magdin: Nu a trecut foarte multă vreme de când ați fost în Coreea! Ce v-a impresionat cel mai mult acolo și ce ați aplica în România din tot ce ați văzut?
Maria Grapini: Referitor la vizita în Coreea pot spune că, am fost de trei ori dar de fiecare dată am fost fascinată de atitudinea și de seriozitatea oamenilor. Mentalitatea față de muncă, plăcerea și corectitudinea cu care lucrează. Coreea s-a dezvoltat economic enorm în ultimii zece ani! M-a uluit infrastructura! Autostrăzi pe trei nivele, peste 30 de poduri imense care leagă cele două părți ale Orașului Seul. Clădiri gigant cu o arhitectură modernă, frumoasă…
Ana Magdin: De ce credeți că după 27 de ani de la Revoluție, România este în această stare de permanentă tensiune și stres iar românii parcă nu își mai găsesc liniștea, sunt numai divergențe între oameni, certuri între partide, totul parcă este pe dos…?
Maria Grapini: Legat de români și România, de faptul că există o stare de tensiune permanentă, stres, certuri, neînțelegeri…cred că, acestea sunt rezultatul educației neadecvate și îndepărtarea de credință, care au dus la neimplicare, dezinteres, “nu-i treaba mea, ce sa fac, nu se mai poate face nimic”, sunt lucruri auzite tot mai des.
Critica celor „de sus”, a clasei politice,nu este suficientă pentru îndreptarea lucrurilor.Trebuie să ajungem la recunoașterea valorilor, respectarea lor. Oamenii valoroși trebuie susținuți nu invidiați! De la cel mai mic sat, pana la cel mai mare oraș, se aleg consilierii si primarii. Apoi, aceștia își susțin candidații la Parlament. Așadar, dacă nu sunt buni, nu sunt morali, pe cine să dăm vina? Noi i-am ales prin prezență sau prin absență!Trebuie să creștem nivelul de civism,de cunoaștere, de informare. Democrația are costul ei dar dacă nu ne asumăm fiecare dintre noi și drepturile și obligațiile,lucrurile nu pot fi bune. Am scris în cartea recent editata, “a aștepta ca instituțiile statului să fie mai bune fără să participăm la selecția oamenilor care le populează, este ca și cum am aștepta să rodească un câmp fără să-l însămânțăm”!
Ana Magdin: Care sunt cele mai importante proiecte obținute de europarlamentari pentru România?
Maria Grapini: Europarlamentarii nu pot obține proiecte individuale pentru România. Ei pot să se bată pentru niște amendamente în legislația adoptată care să nu pună România într-o situație nefavorabilă. Eu am peste 2000 de amendamente care îmbunătățesc legislația europeană dar este important cum se aplică în țară. Și am să dau din nou exemplul unei legi, care, din păcate nu se aplică în România: conform unei directive europene, statul trebuie să plătească firmelor(și cetățenilor)orice creanță(datorie) la 30 de zile. Și nu o face! Eu am luptat și voi lupta cât voi fi în Parlament, pentru promovarea corectă a României, pentru tratament egal cu celelalte state. Anul acesta am avut multe acțiuni de promovare, acțiuni cu asociații profesionale din România, la Bruxelles și în România.
Ana Magdin: Ce acțiuni ați avut de curând în Parlamentul European?
Maria Grapini: Am organizat în calitate de copreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri, dezbateri în fiecare lună pe teme cerute de mediul de afaceri: internaționalizarea afacerilor, finanțarea IMM-urilor, drepturi de autor, Impozitarea afacerilor, reindustrializarea și creșterea locurilor de muncă.
Am adus în România reprezentanți ai Comisiei Europene și a altor instituții și am organizat dezbateri pe tema: Industria românească versus industria europeană, dublul standard al produselor în Europa și multe alte dezbateri. Un europarlamentar trebuie să transfere informații către cetățeni și mediul de afaceri iar acest lucru îl realizez și prin cabinetele locale din Timișoara, București, Arges, Sibiu și Brăila. Am organizat participarea la dezbatere publică pe tema „Situația în transporturi în UE”, a unei delegații de 30 de români.
Am organizat întâlniri cu elevii pe tema „Modele civice” , în cadrul cărora am încercat să le spun cum să-și aleagă o profesie, ce înseamnă civism. Am susținut financiar dar și cu prezența fizică un festival de teatru drag „Copii în Europa”.
Ana Magdin: Ce proicte mai aveți până la sfârșitul acestui an, atât în România cât și la Bruxelles?
Maria Grapini: În primul rând, doresc să pot susține câteva rapoarte importante pentru România: „Modificarea Directivei privind detașarea lucrătorilor”, „Cuprinderea Romaniei în noul sistem de intrări-ieșiri a cetățenilor din țările NON-europene”, „Noile reglementări în transportul rutier” și multe alte noi modificări de directive sau regulamente care au impact și asupra României.
Apoi voi avea în luna noiembrie o delegație de români în vizită la Parlamentul European, așa cum am avut și în luna octombrie.
Voi fi coorganizator la acțiunile dedicate zilei de 1 Decembrie, la Bruxelles și voi organiza și în țară.
Pe data de 11 noiembrie voi organiza la Timișoara o Conferință pe tema”Meseria -brățară de aur” pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor care nu găsesc forța de muncă pentru anumite meserii.
Ana Magdin: De unde vă luați atâta energie pentru atâtea drumuri, acțiuni, proiecte? Călătoriți atât de mult, sunteți într-o singură zi în foarte multe locuri, încât am uneori senzația că vă teleportați?:) Cum reușiți să fiți atât activă?
Maria Grapini: De unde atâta energie? Din dorința de a face ceva util. De a lăsa ceva în urma mea. Cred că Dumnezeu îmi dă putere și vreau să folosesc energia în lucruri utile. Sunt un om energic, activ și nu-mi place să treacă timpul pe lângă mine. Este modul în care mi-am clădit cariera și viața… pâna la urmă.
Ana Magdin: Ce faceți pentru sufletul dvs atunci când aveți o mică pauză, cu ce vă deconectați, cum vă reîncărcați energetic și spiritual?
Maria Grapini: Da, este bine să te mai gândești și la suflet. Nu cred că o fac suficient de des, dar o fac. Citesc o carte, merg la un spectacol, îmi petrec timpul puțin, prea putin cu nepoții mei.
Ana Magdin: Ce se întâmplă cu vizele românilor către Canada?
Maria Grapini: Vizele pentru Canada, se vor scoate pentru români din decembrie, așa cum s-a scris în acordul UE-Canada.
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Maria Grapini: Pentru români, nu pot decât să le doresc sănătate, înțelepciune, credință și puterea de a lupta pentru drepturile lor, respectând în același timp obligațiile. Doar uniți în bine vom putea scăpa de stres, certuri, dezbinare, tensiuni…
Ana Moroșanu Magdin