La o cafea… cu europarlamentarul Maria Grapini,
„Actele de binefacere le fac din inima, cu drag si pentru ca asa înțeleg eu o societate. Mecenatul, altruismul, solidaritatea – sunt caracteristici ce nu trebuie sa lipsească intr-o societate democratica. Ce simt? Bucurie, energie pozitivă, justificarea vieții mele. Viata este ce lași in urma, este si titlul unei carti pe care am scris-o!”
Ana Magdin: De curand, ati lansat oficial, intr-o Conferinta de Presa, Raportul dvs de europarlamentar, intr-o sinteza de 631 de pagini! Stiu ca toate actiunile dvs din Parlamentul European sunt foarte importante, dar care dintre aceste actiuni vi se par cu cele mai bune rezultate?
Maria Grapini: Raportul de activitate a unui om ales sau numit, pentru a face politici publice, dupa mine, este obligatoriu. Din 2012, de cand am decis sa parasesc mediul privat si sa-mi asum responsabilitatea de a face politici publice-ministru sau parlamentar, europarlamentar, am realizat un raport de activitate cu principalele activitati.
Raportul conține actiuni in domeniul legislativ, amendamentele pe care le-am facut la legislația europeana (2142-situată pe primul loc intre cei 32 de eurodeputați romani si in primii zece dintre cei 751 de eurodeputati), acțiunile de promovare a Romaniei in Parlamentul European si in tara, Activitatea mea in calitate de Copreședinta a Intergrupului pentru IMM-URI a PE, Interpelările Comisiei europene dar si a ministrilor, prim ministrilor Romaniei in probleme majore pentru cetățeni. Raportul il distribui prin cabinetele mele de europarlamentar si cetatenilor, pentru a cunoaște ce-am facut!
Ana Magdin: Aveti foarte des intalniri cu romanii, ce nemultumiri au si care ar fi ele intr-o ordine a prioritatilor, de la 1 la 5?
Maria Grapini: Da, am întâlniri frecvente cu romanii din tara dar si cu cei care trăiesc pe alte meleaguri.
Sunt nemultumiri obiective, sunt si nemultumiri bazate pe informații incomplete sau greșite. Daca as spune care ar fi cele mai frecvente, îndrăznesc sa spun intr-o ordine de la 1-5:
- ca nu pot trai acasă, in Romania.
- ca nu este o alegere a celor care le decid soarta, pe criteriul valorii si din aceasta cauza apar decizii greșite
- justitia nu funcționeaza in folosul cetățeanului, fără discriminare.
- ca nu exista o înțelegere corecta a democrației, drepturi si responsabilități.
- Lipsa forței de munca calificate Versus șomaj; paradoxal tinerii nu-si găsesc loc de munca iar companiile nu găsesc forța de munca pe calificările de care au nevoie (asta inseamna politici ale educației neadecvate la cerința mediului de afaceri).
Ana Magdin: Faceti multe acte de binefacere, multe donatii, actiuni caritabile. Ce simtiti cand vedeti ca ati adus bucurie in sufletele celor lipsiti de ajutor si speranta?
Maria Grapini: Actele de binefacere le fac din inima, cu drag si pentru ca asa înțeleg eu o societate. Mecenatul, altruismul, solidaritatea – sunt caracteristici ce nu trebuie sa lipsească intr-o societate democratica. Ce simt? Bucurie, energie pozitivă, justificarea vieții mele. Viata este ce lași in urma, este si titlul unei carti pe care am scris-o!
Ana Magdin: Ati inceput anul 2018 in forta, ce ziceti, facem o recapitulare a tuturor evenimentelor la care ati participat luna aceasta?
Maria Grapini: Anul 2018 este un an important pentru România, pentru romani. Este anul Centenarului, anul european al Culturii si anul premergător preluării Președinției Europei de catre România. Am vrut sa încep anul cu o acțiune mare in Partidul European si pe data de 10 ianuarie, in prima săptămana de lucru din acest an, am organizat intr-un cvartet de patru eurodeputați din patru tari, eu reprezentând România, alături de Grecia, Bulgaria, Cipru- o acțiune cu mesaj politic dar si de punere in evidentă a istoriei si culturii noastre. Am amenajat o expoziție de fotografie cu imagini din țările din Balcani, o Conferinta cu sala arhiplină, pe tema ”Amintiri comune ale țarilor din Balcani -Viitor comun”, un moment de excepție cu Maestrul Nicolae Voiculet si Ansamblul Zamfira, moment care a ridicat sala cu sute de oameni in picioare si la final, o prezentare a bucătăriei romanesti, bulgaresti si grecești,unde am putut sa ofer sutelor de participanti produse culinare, vin si cunoscutul cozonac din tara noastră. Imediat dupa evenimentul de la Bruxelles , m-am întors in tara si am participat la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional Eminescian”- organizat de Fundația ” Lumina”. Am participat cu drag la Baile Herculane si Orsova la Conferinta dedicată Marelui om de Cultura Mihai Eminescu, alături de scriitori, poeți din România, Serbia si Republica Moldova. Au participat academicieni si cel mai mare Eminescolog – Academicianul Mihai Cimpoi de la Chisinau.
S-a recitat, s-au prezentat Considerații asupra Marelui Eminescu, poet, scriitor, jurnalist, om politic. Am lansat primul număr din revista culturala “Vorba noastră”, revista pe care o finanțez si pe care o distribuim romanilor din Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ungaria, România, Ucraina. Am fost onorata sa primesc doua premii pentru susținerea culturii: din partea Academiei Republicii Moldova si din partea Episcopiei Argesului. La rândul meu am acordat premiul pentru Cultura, pe care il acord de multi ani unui om cu activitate culturala, domnului Academician Mihai Cimpoi. Am continuat pe data de 14 ianuarie cu actiuni in Timișoara, organizate de Umaniștii mei, cu depunere de flori la bustul marelui poet si cu o noua întâlnire a Cafenelei culturale umaniste pe care am înființat-o cu ceva ani in urma. La cafenea a fost o întâlnire emoționantă intre generații: tinerii umaniști cu asociația seniorilor. A urmat o săptămana intensa la Strasbourg unde am luat cuvântul de 11 ori si am ridicat si sustinut probleme importante pentru România. Evident ca am ridicat problema gravă care s-a întâmplat pe 13 ianuarie la Ambasada Romaniei de la Budapesta. Vandalizarea unei ambasade, a simbolurilor si însemnele statului, sunt încălcări grave ale Constitutiei si aduce atingere independentei si unității statului roman.
Ana Magdin: Am vazut ca foarte multa lume va intreaba pe site-urile de socializare, daca veti mai candida pentru functia de europarlamentar! Sunteti foarte activa in Parlamentul European, cu multe rezultate, sper ca veti candida pentru un nou mandat…!
Maria Grapini: Da, sigur, in spațiul public primesc adeseori aceasta întrebare. Vreau sa le multumesc romanilor care au încredere si ma bucura faptul ca, la sfârșitul anului , la inițiativa ziarului Bursa, am fost votată on-line ca Europarlamentarul care ii reprezintă cel mai bine. Am raspuns sincer – nu am luat o decizie, dar vreau sa reamintesc ca eu am intrat in politica din revolta si din dorinta de a încerca sa fac mai bine ce nu-mi plăcea si criticam vehement. Ii îndemn pe romanii care stiu ca pot face mai bine decat actualii politicieni sa intre in politica, sa se alăture celor buni (imi asum ca avem si in politica, la fel ca in fiecare categorie profesionala, oameni buni) si sa faca schimbarea pe care si-o doresc.
Ana Magdin: In randul membrilor din Uniunea Europeana, sunt foarte multe discriminari, de ce?
Maria Grapini: Da, sunt multe lucruri inechitabile. Un exemplu este tineretul Romaniei in afara Spațiului Schengen, deși avem toate condițiile tehnice demult îndeplinite. Avem rezoluția Parlamentului European favorabilă, avem susținerea Comisiei Europene si totul este blocat la Consiliul European. Aici trebuie schimbat ceva. Ar trebui trecut la decizii cu vot majoritar. Nu se poate sa fie o tara sau trei mai puternice decat votul a 27 sau 25. Si din punct de vedere al numărului de angajați romani in instituțiile europene suntem dezavantajați asa cum suntem dezavantajați si din punct de vedere al agentiilor europene aflate in state membre (România nu are niciuna)! Din păcate, la aceste lucruri care ne dezavantajează, contribuie si unii romani din plin. Blamarea continua a Romaniei de cetățeni sau de aleși, creste neîncrederea in tara noastră si in cetățenii noștri. Apoi, slaba putere de negociere a celor care ne reprezintă in Consiliul European (Președinții care au fost-Basescu si Iohanis dar si a șefilor de Guvern)! Eu cred in proiectul european pentru ca ma uit mereu la alternative: in fata marilor puteri din lume am fi mai vulnerabili singuri, decat o Europa unita.
Ana Magdin: Care credeti ca este motivul pentru care au iesit in strada zilele acestea, mii de romani?
Maria Grapini: A te manifesta liber este unul dintre drepturile conferite de democrație si Constitutie. Si eu am fost in strada de-a lungul celor 28 de ani. Problema este sa înțelegem bine drepturile si responsabilitățile noastre ca cetățeni. Evident, insuficienta comunicare sau proasta comunicare duc la conflict. Daca revin acum la recentele demonstrații cred ca in mare măsura este o insuficienta si corecta informare a celor chemați in strada.Toti vrem sa avem o justiție mai buna si de aceea se modifica legile justiției-sa avem o responsabilitate a magistraților. Modificarea este deja făcută pe cale constituțională, adică, prin Parlament si nu prin ordonante ( pe care eu le-am combătut mereu)! Separarea puterilor in stat a fost respectata, executivul nu a legiferat asa cum încercase prin ordonanța 13. Apoi, motivul clamat de demonstranti – sa plece PSD si de ce Presedintele a nominalizat premier de la PSD, nu cu susținere constituțională. PSD a fost ales si trebuie respectat votul cetatenilor. Singurul mod de a schimba un partid cu altul este votul. Cetatenii care manifesta pot fi nevotanții si atunci este bine sa iasa la vot sau votanți ai partidelor din opozitie si atunci trebuie sa ințeleagă ca intr-o democrație majoritatea decide, minoritatea trebuie sa convingă cetățenii sa o voteze la următorul ciclu electoral. Menționez ca nu sunt si nu am fost membru PSD! Demonstrațiile pașnice cu scopul avertizării coaliției de la guvernare sa nu încalce Constituția si sa faca anumite corecții legislative, sunt benefice. Manifestarea recenta însă, din păcate, aduce din nou neîncredere externa si nu au reușit sa spună explicit ce se dorește? Modificarea legilor justiției era necesară pentru ca de aproape doi ani au rămas articole neconstitutionale( in 2016 ar fi trebuit corectate) iar procedura este constituțională. Desigur ca multi oameni s-au alăturat demonstrantilor pentru probleme personale, pentru proasta funcționare a administrației locale si publice, criza din sănătate etc, dar aceste lucruri nu s-au auzit la demonstrați, deși acestea erau pertinente si nu cele clamate de organizatorii mitingului.
Ana Magdin: Cum va doriti sa fie noul guvern?
Maria Grapini: Noul guvern trebuie sa aibă o atitudine constructiva, sa lucreze in echipa pe priorități pentru romani, sa comunice bine si sa imbunătățească colaborarea cu institutiile europene. Sper sa fie o mai mare transparentă, comunicare, înțelegere in guvern si o reducere a birocrației care plimba romanii zile in șir de la un ghiseu la altul.
Ana Magdin: Ce parere aveti despre faptul ca pentru prima oara in istoria postdecembrista, avem un premier femeie? Considerati ca Viorica Dancila poate sa faca fata cerintelor a milioane de romani?
Maria Grapini: Numirea unei femei ca prim ministru, a avut un impact pozitiv in plan extern. Romania a facut un salt de imagine si ar trebui sa fructificam asta. Pacat ca imediat (parca ar fi ceva regizat!) au apărut demonstratiile care au anulat aprecierea din săptămana in care a fost nominalizat premierul. Nu pot sa spun ca o cunosc la fel de bine ca si cei care au nominalizat-o, nu sunt membru PSD si pe doamna Dancila am cunoscut-o in 2014. Ce pot spune este ca are calități necesare unui management bun: comunicatoare buna, neconflictuala, poate forma echipe, are susținerea majoritara a partidului de guvernământ. Pentru a putea fi un bun prim ministru, mai are nevoie de multe alte calități pe care imi doresc sa le descoperim. In primul rând, trebuie sa stie sa prioritizeze in funcție de cerintele economice si sociale fara a se lasa influentati de intervenții subiective, trebuie sa se asigure de respectarea legalității in toate actele admise in guvern, rezistența la stres, abilitatea de a se impune in fata echipei, selecția colaboratorilor pe criteriul valorii. Eu ii acord credit si astept sa vad o guvernare fără sincope.
Ana Magdin: Ce programe si proiecte aveti pentru perioada imediat urmatoare?
Maria Grapini: Anul acesta am in program multe actiuni pentru ca, asa cum am spus, este un an important pentru Romania. Prima acțiune va fi in săptămana 6-9 Martie, o acțiune dedicată Zilei Femeii. Voi avea o delegație de 40 de femei de afaceri, membre ale CAFA-Coaliția Asociatiei Femeilor de Afaceri, coalitie creata in 2004. Apoi am demarat un proiect cu artiști plastici din Romania si impreuna cu Reprezentanta permanenta a Romaniei. Am selectat lucrări de la 18 artiști plastici pe care le voi transporta la Bruxelles si vor fi expuse in cladirile Comisiei si a Consiliului pana la jumătatea anului 2019. Este bine sa vadă șefii de stat si guverne din UE dar si invitații din statele NON europene, ca avem oameni de cultura valoroși. Doresc sa fac in partea a doua a anului o acțiune de amploare cu artiști romani la Bruxelles si cu cele doua Academii din România si Republica Moldova – dedicată Centenarului. Si in România am in vedere câteva actiuni legate de integrarea tinerilor in societatea românească prin locuri de munca compatibile cu pregătirea lor profesionala. In acest an, Asociația Femeilor de Afaceri a care-i Presedinta fondatoare sunt, împlinește 20 de ani si vom organiza a XX-a ediție, “ Balul Sperantei”- o acțiune caritabila majora prin care am rezolvat multe proiecte sociale. Evident ca vor ramane acțiunile mele curente: implicare in legiferarea europeana, vreau sa-mi închei mandatul ca euruoarlamentarul cu cele mai multe amendamente, sa-mi păstrez poziția unu pe care o dețin si sa merg in fiecare săptămana la intalniri cu romanii din tara sau din diaspora.
Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Maria Grapini: Cred in unitate, in solidaritate, cred in gândire pozitivă si cred in ce spunea Moș Ion Roata: Unde-i unul nu-i putere, la nevoi și la durere, unde-s mulți, puterea crește, si dușmanul nu sporește!
Urez tuturor romanilor sănătate, putere sa iubească viața, sa gândească ca “se poate”. Sa iubească si sa fie iubiți, sa aibă familii frumoase si UNITATE.
La multi ani, cu ocazia Unirii, infaptuita de Alexandru Ioan Cuza! La multi ani, pentru Centenar!
Ana Morosanu Magdin