Unul dintre cei mai buni ambasadori ai Bucovinei în lume, invitat la RomâniaVipPress, ne povestește despre Canisa de Pietrele Doamnei, dar, și despre viața de lângă poezia Rarăului!!

La o cafea, cu Laurențiu Tăutu, bucovineanul care a înființat Canisa de Pietrele Doamnei, unde găsim, Ciobănescul Românesc de Bucovina ,

 

Bucovina este cu adevărat un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, și nu am putut vreodată să mă îndepărtez cu adevărat. Din păcate, lipsa locurilor de muncă (cu care se confruntă de fapt întreaga țară) și exodul masiv al tinerilor, spre marile orașe sau spre alte colțuri ale lumii, știrbesc măreția și potențialul acestor locuri. Suntem salvați de agro-turism și, recent, de pârtia de ski care a readus turiștii în zonă. Nu este ușor, dar dragostea de Bucovina și ai săi bucovineni harnici, mândri, onești și cu credință în Dumnezeu, învinge întotdeauna!

 

 

 

Ana Magdin: Laurențiu, când ai descoperit această pasiune a ta pentru câini?

Laurențiu Tăutu: Mare parte a copilăriei mele, încă de la 6-7 ani, am petrecut-o la bunici, care aveau în gospodărie cai, vaci, oi, și, bineînțeles, câini. De aici începe povestea cu și despre câini. Am crescut cu ei și printre ei, descoperind cât sunt de loiali, de credincioși. Atunci m-am legat pentru totdeauna de câinii ciobănești.

 

 

Ana Magdin: Te rog, povestește-le cititorilor mei, despre Canisa de Pietrele Doamnei, care este istoria acestei povești frumoase?

Laurențiu Tăutu: Canisa a fost înființată în anul 2016, cam târziu, ce-i drept, dar până la înființarea canisei, ani la rând am avut câini ciobănești, cu care am participat la diferite expoziții, promovând această minunată rasă. În anul 2009, Ciobănescul Românesc de Bucovina a fost omologat provizoriu, de către Federația Chinologică Internațională (FCI), iar abia după 10 ani ( anul 2019) a venit omologarea definitivă (cea internațională). Au fost ani în care rasa a crescut mult, în valoare, și sunt mândru să mă număr printre cei care au contribuit la asta.

 

Ana Magdin: Care este preocuparea ta zilnică, ce tabieturi au frumoșii tăi câini?:)

Laurențiu Tăutu: Diminețile mele, fie că e zi obișnuită, duminică sau altă sărbătoare, încep cu ei, mai precis cu curățarea padocurilor și cu hrănirea acestora. În funcție de vârstă, de perioada de gestație, de alăptare, de creștere intensivă sau pur și simplu pentru menținerea sănătății, fiecare dintre câinii mei primește suplimente de vitamine, minerale și proteine. Pentru ca blana lor să fie menținută într-o stare foarte bună, așa cum se vede în fotografii, îi perii cel puțin odată pe săptămână. Mișcarea și libertatea sunt esențiale pentru Ciobănescul Românesc de Bucovina, de aceea, de fiecare dată când îmi permite timpul, ies cu ei pe dealuri, prin parc sau chiar prin centrul orașului. Așa au început ședințele noastre foto.

Ana Magdin: Te pot numi cu tot sufletul un bun ambasador al Bucovinei, pentru că, împreună cu ciobăneștii tăi superbi, prezinți foarte frumos locurile binecuvântate din acest colț de țară! Pe unde îi plimbi zilnic și cum îi îngrijești?

Laurențiu Tăutu: Destinațiile preferate sunt munții care înconjoară Câmpulungul Moldovenesc…Masivul Rarău, cu ale sale Pietre ale Doamnei (de aici și numele canisei), muntele Tomnatic, și locurile dragi ale copilăriei mele: Dealul Bodea, Pârâul Valea Seacă și Pârâul Corlățeni. Cărările de munte, bordeie uitate de timp, răsărituri și apusuri cum doar în Bucovina sunt, portul național unic (vestita bundiță cu dihori), însoțesc câinii mei în toate fotografiile atât de admirate.

 

 

Ana Magdin: Cum este viața ta în Bucovina, Laurențiu Tăutu?

Laurențiu Tăutu: Bucovina este cu adevărat un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, și nu am putut vreodată să mă îndepărtez cu adevărat. Din păcate, lipsa locurilor de muncă (cu care se confruntă de fapt întreaga țară) și exodul masiv al tinerilor, spre marile orașe sau spre alte colțuri ale lumii, știrbesc măreția și potențialul acestor locuri. Suntem salvați de agro-turism și, recent, de pârtia de ski care a readus turiștii în zonă. Nu este ușor, dar dragostea de Bucovina și ai săi bucovineni harnici, mândri, onești și cu credință în Dumnezeu, învinge întotdeauna.

Ana Magdin: Cum simți starea aceasta de pandemie?

Laurențiu Tăutu: Pandemia a afectat buna desfășurare a expozițiilor canine, limitând numărul de participanți și accesul spectatorilor. Multe manifestări au fost amânate sau anulate. În plan personal, am fost afectat mai mult la serviciu. Întotdeauna am preferat compania familiei, din care bineînțeles fac parte și câinii, așa încât restricțiile nu m-au afectat foarte mult. Programul nostru este același, și în pandemie.

Ana Magdin: Ce îți dorești cel mai mult pentru viața ta?

Laurențiu Tăutu: În primul rând, să fiu sănătos, alături de cei dragi, înclusiv de câinii mei. Îmi doresc să-mi văd băiatul medic veterinar și fotograf cunoscut. Îmi doresc să-mi plimb nepoții în locurile despre care v-am vorbit, și să le transmit dragostea pentru Ciobănescul Românesc de Bucovina. Îmi doresc să apuc ziua în care se vor vedea schimbări reale, spre bine, în țara noastră.

Ana Magdin: Ce propuneri ai pentru protecția animalelor, ce trebuie făcut și nu se face în țara noastră pentru aceste suflete lipsite de apărare?

Laurențiu Tăutu: Pedepsele pentru relele tratamente aplicate animalelor și pentru abandon trebuie aplicate fără excepție. Poliția animalelor trebuie să-și facă treaba, în cadrul legal aprobat recent.

 

Ana Magdin: Ce ai în plan anul acesta cu Canisa de Pietrele Doamnei?

Laurențiu Tăutu: Visul pentru acest an este participarea la World Dog Show, care se va organiza la Brno, în Cehia, în toamnă. Îmi doresc ca o parte din exemplarele Canisei de Pietrele Doamnei să fie ambasadorii Ciobănescului Românesc de Bucovina, și dincolo de hotare. Pe lângă participarea la campionatul mondial, la nivel național se vor organiza, pe toată durata anului, diferite expoziții de frumusețe, unde sper să fim prezenți.

Ana Magdin: Unde te pot găsi cei care își doresc un ciobănesc din familia ta de Pietrele Doamnei?:)

Laurențiu Tăutu: Cei care își doresc un Ciobănesc Românesc De Bucovina, provenit din Canisa De Pietrele Doamnei, mă pot găsi bineînțeles, în Bucovina. Mai precis, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava, dar și pe profilul meu personal de facebook, precum și pagina canisei.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Laurențiu Tăutu: Mesajul meu către românii de pretutindeni este să nu își uite rădăcinile, chiar dacă uneori România a uitat de ei. Să revină de câte ori pot, chiar definitiv, pe meleagurile natale, să-și aducă copiii, pentru ca aceștia să-și cunoască bunicii și străbunicii, și să învețe să iubească aceste minunate locuri. Sunt convins că doar împreună, cei din țară și cu cei din diaspora, vom reuși să păstrăm identitatea națională și spiritualitatea poporului român.

 

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie