NU UITATI, INDIFERENT CATE PASAPOARTE VETI AVEA IN BUZUNAR, TOT ROMANI VETI RAMANE!!!

De vorba cu Dragos Sterpu, romanul de geniu de la Microsoft,

„Eu sunt cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania, pot locui unde doresc in Europa, pot merge cu BI unde doresc, pot locui unde doresc si pot munci unde ma angajeaza! Eu platesc legal anual impozite in 4 state din lume, detin proprietati in 3 dintre aceste state!Unde stau? In Romania, in Bucuresti, asa scrie pe BI. Daca voi reusi in noul proiect, nu stiu, dar stiu ca voi incerca, imi doresc ca toti copiii frumosi ai Romaniei sa se intoarca la mama lor draga, Romania, cu o politica corecta fata de DIASPORA, acestia poate ca se vor intoarce acasa la ei si vor aduce aportul lor la dezvoltarea Romaniei!”

 

 

Ana Magdin: Dragos, ce ai mai facut de cand nu am mai vorbit…?

Dragos Sterpu: Dupa dezamagirea PMP, am infiintat ALTERNATIVA. Un proiect frumos, cu oameni frumosi, idealisti.

Din pacate, dupa cateva luni acest proiect a murit. Nimeni nu a dorit o „concurenta” serioasa. Televiziunile nu au inteles ca acest proiect era un voluntariat si nimeni nu avea de unde sa plateasca sume importante de bani pentru promovare. RTV, Realitatea, B1TV…si celelalte posturi tv au cerut sume foarte mari pentru a putea fi prezentat ceva despre ALTERNATIVA.

Dupa renuntarea la proiectul ALTERNATIVA, am dedicat timp, familiei si vietii profesionale, insa, intotdeauna am asteptat ca cineva isi va dori sa preia acest frumos proiect.

Astazi …, Partidul Ecologist Roman si-a asumat proiectul si sper ca impreuna vom putea face ceva pentru Romania si pentru romani.

 

Ana Magdin: Dragos, ce te nemultumeste la alegerile din Romania?

Dragos Sterpu: O intrebare tare grea, mai simplu ar fi de intrebat …, „ce te multumeste”? Nimic, din pacate, indiferent de guvern sau de culoarea lui politica, cat de multa bunavointa ar avea, ii este imposibil sa respecte constitutia, cea care garanteaza dreptul de vot al tuturor cetatenilor cu drept de vot din Romania. Este imposibil!

Probabil cu inca 40% din optiuni, altfel ar arata arcul politic in Romania. Acum cativa ani, dupa o discutie cu un sef de partid, acesta ma intreba cat de sigur este sistemul de vot online, eu am raspuns ca sa inteleaga ca este la fel de sigur ca si cum ai plati cu cardul bancar ceva pe internet! Dupa 3 zile, acesta a aparut la tv spunand ca vom vota cu cardul bancar. Din pacate fiecare neavenit isi da cu parerea si totul cade in derizoriu…unii, mai nou, au „descoperit” ca putem vota si cu cardul de sanatate, deja intram in ridicol. Doresc sa fac o precizare foarte importanta, a nu se confunda votul electronic (inlocuieste hartia cu o optiune electronica in sectia de votare) cu votul online care reprezinta accesul la un sistem electronic de votare cu dispozitive care se pot conecta online la un sistem.

S-a vorbit mult de votul prin corespondenta…, adevarat, este folosit in majoritatea statelor occidentale, dar din pacate nu se poate aplica la noi, una este sa ai 10 mii de cetateni in vacanta si alta sa ai 6 milioane.

 

Ana Magdin: Stiu ca vrei sa implementezi un proiect cu anumite schimbari, despre ce este vorba?

Dragos Sterpu: Nu este vorba numai de un singur proiect, sunt multe, dar astazi si acum este cel mai important. Este vorba de un pachet de legi, practic, baza fiecarui stat modern al secolului 21.

Din pacate, Romania este singura tara din cele 28 membre ale UE care nu au asa ceva.

Este vorba de un pachet de legi care ar crea tot ceea ce inseamna administratia electronica a unui stat.

Din acest pachet de legi și regulamente amintesc:

– Legea Sistemelor Electronice Naționale (alinierea sistemelor la nivelul administrației publice)

– Legea Semnăturii Electronice

– Legea Sediilor Electronice

– Regulamentul de funcționare al Platformei de Securitate Națională

– Regulamentul de înființare al Sistemului Național de Criptologie

– Regulamentul de înființare al sistemelor de autentificare electronică

– Regulamentul de funcționare al eliberării de certificate și semnături electronice al Băncii Naționale a României

– Modificări ale Codul Penal și al Codului de Procedura Penală referitoare la legile și regulamentele amintite mai sus.

 

Ana Magdin: Poti sa imi spui, te rog, de ce este nevoie de fiecare lege si regulament in parte?

Dragos Sterpu: Desigur,este foarte simplu.

Legea Sistemelor Electronice Naționale legifereaza si creaza spatiul juridic al functionarii sistemelor electronice pentru admnistratia publica. Asta inseamna ca fiecare institutie publica trebuie sa fie integrata si protejata de un sistem national securizat.

Legea Semnăturii Electronice si eliberarii de certificate digitale. Auzim zilnic de semnatura electronica, cine reglementeaza aceasta semnatura, cine ofera garantia ca aceasta este autentica si corecta? Nimeni, fara o lege care sa reglementeze spatiul si utilizarea juridica a semnaturii electronice, nimeni nu poate spune ca astazi in Romania exista asa ceva.

Legea Sediilor Electronice, o lege foarte importanta, care creaza spatiul juridic unde fiecare institutie a administratiei locale poate fi conectata la un sistem securizat de autentificare si validare a datelor.

Plati, consultari ale documentelor oficiale personale, modificari sau eliminari din sistemul electronic al fiecarei institutii ale administratiei publice.

Regulamentul de funcționare al Platformei de Securitate Națională. Baza a tot ceea ce inseamna acest pachet de legi. Romania astazi utilizeaza numai in mod „client” platforma europeana SARA si asta numai pentru a transmite formularele INTERPOLL si EUROPOL, astazi, Romania nu este integrata la baza de date europeana BDSE (Baza de date de semnalare europeana) ca membru, noi doar accesam aceste date cu ajutorul unor servicii web.

Regulamentul de înființare al Sistemului Național de Criptologie, serviciu care asigura citirea „cheilor” eliberate si verificarea acestora. Este un sistem independent integrat in PSN (Platformei de Securitate Națională).

Regulamentul de funcționare al eliberării de certificate și semnături electronice al Băncii Naționale a României, singura institutie abilitata sa poata crea semnaturi si certificate electronice.

Modificări ale Codului Penal și ale Codului de Procedura Penală, tot ceea ce reprezinta modificari referitoare la noile legi amintite mai sus.

 

Ana Magdin: Daca aceste legi ar fi dezbatute maine in Parlament, nu-ti este teama ca vor fi „modificate” in asa fel incat sa nu aiba efectul dorit?

Dragos Sterpu: Chiar nu, din fericire, sunt legi foarte tehnice, chiar nu au ce sa modifice.

Ana Magdin: Din ce am inteles eu, semnatura digitala  pentru votul online este valabila 24 de ore. Ce se intampla in cazul unui atac cibernetic care blocheaza sistemul mai mult de 24 de ore?

Dragos Sterpu: Sistemul nu poate fi accesat din exterior (este un sistem INTRANET, nu INTERNET) fara sa treaca prin Sediul Electronic al AEP(Agentia Electorala Permanente), Sistemul de Criptografie si Sistemul de autentificare.

Incercari vor fi si toate sortite esecului, inca nu a reusit cineva sa poata intra in SARA , ca un exemplu, SARA este sistemul european de comunicare informatica unde Romania este doar un „client”, folosind acest sistem numai

de Ministerul de Interne pentru semnalarile europene si internationale (BDSN) prin formularele Europol si Interpol.

 

Ana Magdin: Presupunand ca sistemul de votare are masuri contra atacurilor cibernetice al caror scop este schimbarea voturilor, ce se intampla cu acele voturi care au fost schimbate?

Dragos Sterpu: Asa cum am spus, este imposibil de accesat acest sistem inainte de ziua alegerilor. In timpul alegerilor sistemul functioneaza numai in modul „INSERT”, adica numai inregistrarea datelor, nu exista posibilitatea de modificare sau eliminare a datelor. Din ce pot spune, sistemul de vot online, are propriul sistem de alerta si verificare al datelor.

 

Ana Magdin: Sa inteleg mai bine, cum putem fi siguri ca cineva nu va folosi semnatura altei persoane?

Dragos Sterpu: Voi incerca sa detaliez, sistemul este foarte complex, dar pentru cetateanul de rand s-ar rezuma la urmatorii pasi:

-Solicitarea in pagina Sediului Electronic al AEP pentru votul online (incepe cu 3 luni inainte de data programata a alegerilor).

-AEP remite solicitantului un cod de autentificare. Activarea se va putea face NUMAI de pe dispozitivul solicitant. Cu alte cuvinte, se solicita de pe telefonul mobil activarea semnaturii electronice si votul online se va face NUMAI dupa acel dispozitiv.

-Cu codul de autentificare primit de la AEP, cetateanul se prezinta la sediul unui organ fiscal (in Romania) sau al unui organ consular (in afara Romaniei) pentru autentificare.

-Odata verificata identitatea solicitantului, organul fiscal sau consular vor accesa sistemul Bancii Nationale a Romaniei (singurul organism competent pentru eliberarea certificatelor electronice sau ale semnaturi electronice)

si vor completa datele pentru semnatura electronica. Sistemul BNR va inregistra si va trimite cheile electronice ale semnaturii digitale la adresa de mail a solicitantului

– Semnatura electronica TREBUIE ACTIVATA numai in ziua votului si NUMAI pe dispozitivul pe care a fost solicitata semnatura. Deschiderea sau incercarea de inregistrare a semnaturii electronice duce la distrugerea acesteia.

Odata votat, semnatura electronica se va autodistruge. In cazul nedorit al pierderii sau stricarii dispozitivului, aceasta trebuie anulata pe pagina AEP si pentru a putea vota online, se procedeaza ca la o prima solicitare cu termen limita, o saptamana inaintea datei alegerilor.

Ana Magdin: Si chiar crezi ca nu vor fi persoane care vor incerca sa acceseze sistemul inaintea alegerilor?

 

Dragos Sterpu: „Curajosi” vor exista, aici vorbim de documente eliberate de BNR, cati nu incearca sa falsifice bancnote, dar TOTI ajung sa fie prinsi.

Riscurile sunt enorme, nu cred ca cineva risca 10 ani de inchisoare ca sa incerce sa falsifice NUMAI un singur vot.

 

Ana Magdin: Daca vor vedea ca nu se poate falsifica si accesa sistemul, de ce crezi ca nu vor incerca ceea ce au facut pana acum, autocare cu persoane care vor vota in alte localitati, etc?

 

Dragos Sterpu: Acest sistem va aduce ceva nou in sistemul de vot in Romania. VOR DISPAREA LISTELE ADITIONALE de la vot. Cum? Simplu, acest sistem va ELIMINA AUTOMAT acele persoane inscrise in votul online, acest sistem ii va obliga pe toti cei care au o alta resedinta, alta decat cea inscrisa pe Buletinul de Identitate sa se inscrie pe Sediul Electronic al AEP cu alt domiciliu decat cel de pe BI.

NU VOR MAI EXISTA LISTE ADITIONALE!

 

Ana Magdin: Sa inteleg ca eu daca as fi  nascuta in Braila, si locuiesc in Bucuresti dar nu am viza de flotant nu o sa pot vota in Bucuresti, acolo unde locuiesc?

 

Dragos Sterpu: Poti vota in Bucuresti, numai daca te inregistrezi la AEP ca ai un alt domiciliu si asa vei disparea de pe lista domiciliului din BI.

 

Ana Magdin:  Dispune sistemul de vot online de protectie impotriva unui atac cibernetic realizat din interiorul sistemului?

Dragos Sterpu: Adica cineva care lucreaza la Autoritatea Electorala Centrala sau cine administreaza sistemul asta, poate introduce un USB (stick) intr-un terminal autorizat de catre sistem si poate rula un program prin care se poate frauda votul sau se poate bloca sistemul? Asa cum am mai spus, sistemul este inchis, chiar si pentru cei care lucreaza in acest sistem.

Ana Magdin: Mereu am considerat SUA ca fiind o putere informatica, inclusiv ei au avut probleme cu infiltrarea informatica, sa nu uitam asa zisa implicare in ultimele alegeri prezidentiale. Cum vom fi siguri ca nu se vor „implica” si in alegerile noastre?

Dragos Sterpu: Vorbim de doua lucruri diferite. Asa cum se stie, si in SUA este dovedit, rusii au accesat adresa de mail a doamnei Clinton. Rusii nu au accesat un sistem informatic al SUA. Rusii nu au modificat date din sistemele informatice ale SUA. Rusii sau altii pot accesa prin asa zisele „bombe”, conturile de mail ale fiecarei persoane. Si aici pot publica lucruri mai putin ortodoxe.

Dar acest lucru nu are nimic de a face cu securitatea unui sistem informatic.

 

Ana Magdin: Din moment ce sistemul inregistreaza atat datele personale cat si votul, mai poate fi acest tip de vot numit „vot secret”?

Dragos Sterpu: Da, fiecare sistem are „treaba” lui. Sistemul de criptologie, verifica numai cheile semnaturii, sistemul nu cunoaste alte date, Sistemul de autentificare verifica identitatea persoanei, asta numai dupa verificarea cheilor, optiunea de vot este una criptata, ca un exemplu, numele persoanei votate nu „circula” prin sistem „Popescu”, o sa fie un identificator criptat pe care nu-l cunoaste nimeni, nici cei care supravegheaza sistemul.

Prin autentificarea persoanei sa va sti numarul exact al celor care voteaza, sistemul de securitate va sti daca semnatura electronica „respecta” regula impusa.

 

Ana Magdin: Odata cu finalizarea procesului electoral ce se intampla cu datele adunate de catre sistem?

 

Dragos Sterpu: Fiecare participant la sistemul electoral va primi propria „cheie” pentru a debloca sistemul de date. Impreuna, toti participantii interesati de alegeri vor introduce propria „cheie” in sistem si vor putea debloca sistemul.

Datele vor ramane in totalitate in registrul electronic al AEP, pentru ulterioare verificari. Impreuna cu un ordin judecatoresc pot „reface traseul” fiecarei reclamatii depuse.

 

Ana Magdin: Cine se ocupa de securizarea si administrarea sistemului pe perioada inter-electorala? La cat se ridica tot costul securizarii si administrarii, asa, cu aproximatie?

Dragos Sterpu: Prin crearea acestui sistem complex informatic se va infiinta un organism, in majoritatea tarilor europene are acelasi nume, in traducere CETESENA (Centrul Tecnologic de Securitate Nationala).

Costul, greu de spus, dar stiu sigur ca in tarile europene nu costa mai mult de 2-3 milioane de euro anual. Aici intrand toate costurile, nu numai pentru votul online care este o particica din acest sistem.

 

Ana Magdin: Exista vreo modalitate prin care reprezentantii partidelor politice si reprezentantii internationali pot monitoriza procesul de votare, fara a pune in pericol integritatea sistemului sau a desfasurarii votului?

Dragos Sterpu: Din primul moment reprezentantii persoanelor sau partidelor implicate in alegeri au acces la partea lor de securitate. Vor putea monitoriza tot sistemul pe toata durata procesului de vot.

Vor putea vedea in fiecare moment numarul votantilor online (autentificari corecte ale sistemului de autentificare electronica) si de unde provin accesarile sistemului (tara, dispozitiv, IP, nume dispozitiv si localizare gps).

Se va cunoaste, ca un exemplu, din 10 mii de persoane inregistrate pentru votul online, cate au votat in fiecare moment.

 

Ana Magdin: Au partidele acces la lista celor care s-au inregistrat pentru votul online inainte de inceperea votului?  Aceasta lista va include numele si/sau datele persoanelor inregistrate sau doar numarul total, plus tara, judetul, localitatea din care sunt aceste persoane?

 

Dragos Sterpu: Vor putea avea acces numai la acele date care nu incalca noile legi de protectie a datelor personale. In cazul unor reclamatii, organele competente pot avea acces la datele solicitate pentru verificari.

 

Ana Magdin: Complicat, Dragos…, discutia pare ca nu se mai termina…!

Dragos Sterpu: Vorbim aici de un intreg sistem, care a fost ignorat de guvernantii din ultimii 29 de ani. Toata Europa moderna il are, este foarte greu sa explici un sistem informatic foarte complex in cateva randuri.

Ce vroiam sa spun, SUNTEM OBLIGATI sa MODERNIZAM ROMANIA, cu sau fara actuala CASTA POLITICA. Sistemul de vot online este numai o particica din acest intreg sistem.

Fiecare cetatean va avea posibilitatea sa se implice DIRECT in tot ceea ce inseamna propria viata sociala.

 

Ana Magdin: Cu cine ai mai discutat, cine te va sustine in acest demers?

Dragos Sterpu: Speram sa gasim sprijin la toti cei care doresc cu adevarat acea Romanie CURATA SI ADEVARATA. In Romania, avem un electorat adormit, care s-a mobilizat doar pe mesaje negative.

Singurele momente cu adevarat importante pentru societatea romaneasca de dupa revolutia furata de iliescu (scris cu litera minuscula asa cum este el) au fost putine, 1996.

Victoria lui Emil Constantinescu si Victor Ciorbea. „Cheia e la tine!”, in tandem cu „Jos Iliescu”, alta, la fel de importanta, 2004. Victoria lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. „Sa traiti bine!”, in tandem cu „Jos Adrian Nastase (mogulii si coruptii)”si ultima pana acum! 2014, Victoria lui Klaus… cu „Puie Monta”.

Stiu ca celor care guverneaza de o forma sau de alta Romania le este greu sa nu fie dispretuitori cu diasporenii, pe care ii urasc din tot sufletul.

Este un electorat pe care nu il pot cumpara, niciodata cei din CASTA POLITICA nu vor intelege diaspora. Diaspora, reprezinta pe toti aceia care au invatat sa traiasca LIBER.

In plus, ei reprezinta tot ceea ce ei nu sunt. Un „capsunar” care lucreaza cinstit in Spania este mai implinit sufleteste decat un smecher care fura din fondurile publice ale tarii.

Din ce in ce mai sarace, cu oameni din ce in ce mai analfabeti, needucati si mai bogati la conducere. Sunt personaje care nu s-ar descurca nicaieri in lumea larga. Au valoare doar in propria mocirla.

De aici, complexul lor moral. Oricate vile si masini ar avea, oricate concedii de lux isi permit. Stiu ca nu sunt obtinute prin valoare personala, ci printr-o forma sau alta de inselatorie.

De asta se agata de putere, pentru a nu ramane fara ele. Ce ar face, daca nu ar avea asta?

Poate singurul mod de a aduna Romania astazi si mai ales Diaspora, nimeni nu mai crede in grupuri de facebook, organizatii si adunari minuscule cladite numai pe interese personale, DIASPORA va CREDE NUMAI IN PROIECTE in care ei cred.

Legea votului online, asta doreste, indiferent de organizatie, de partid, sa dea dreptul tuturor sa decida.

Ana Magdin: Stii ca tot mai des se discuta despre faptul ca romanii din strainatate sunt revoltati de legile din Romania, de alegeri, de Guvern, de Presedintele tarii dar nu vin sa locuiasca aici, hotarasc soarta romanilor din tarile in care au ales sa traiasca! Ce parere ai despre acest subiect?

Dragos Sterpu: Din ce cunosc eu, majoritatea romanilor din DIASPORA sunt cetateni romani cu drepturi depline.

Sa ma explic, din totalul de peste 6 milioane de romani care din diferite motive nu domiciliaza in Romania, dar asta nu inseamna ca cineva le-a luat dreptul de a fi cetateni romani.

Din totalul celor 6 milioane, in jur de 500 de mii au domiciliul stabil in strainatate (cei care au in pasaport domiciliul in tara de rezidenta, ceilalti, au domiciliul stabil in Romania si stau si muncesc in alta parte decat in localitatea de domiciliu (BI) , in virtutea dreptului de cetatea european.

Oare cine isi permite sa interzica acestor conationali dreptul de a fi romani? Revoltati??? Putin spus, trebuie sa intelegem ca acesti oameni traiesc in societati corecte, ca un exemplu, in Spania, cumnatul regelui si-a „luat” 10 ani de inchisoare pentru frauda fiscala, sigur ati auzit de Messi sau Ronaldo, condamnari, amenzi uriase si plata datoriilor fiscale!

Cum intrebai, Ana, de proiecte, pregatim si in curand vei auzi o de o alta provocare sociala, LEGEA TRANSPARENTEI FISCALE, dar asta o sa vorbim alta data.

Ana Magdin: Dragos, ce inseamna pentru tine, “Hai sa ne luam tara inapoi”? Am observant ca pomenesti foarte des acest lucru!

Dragos Sterpu: Incepand de acum 8 ani, spun mereu, la fiecare comentariu, „CIUMA ROSIE”, astazi vad ca toata lumea il foloseste, ma bucur, asta inseamna ca nu am fost singurul care am gandit asa.

Am spus mai sus ca sunt 3 momente importante in viata noastra dupa revolutia furata de neocomunisti, chiar mi-as dori sa devina al 4-lea moment al Romaniei, nu al meu! Eu, personal, nu am nevoie de nimic, toti avem nevoie de Romania si asta nu o spun numai eu. Scriu inaintea acestei manifestari, 10 August 2018, nu cunosc ce sa va intampla, dar un lucru stiu sigur, nimeni nu poate FURA DIASPORA!

Romanii care traiesc si muncesc in afara Romaniei nu vor putea fi cumparati niciodata!

Acum 4 ani, iti spuneam intr-un alt interviu ca cea mai mare problema a Romaniei este emigratia. Atunci aveam aproape 4 milioane, astazi sunt peste 6 milioane, 500 de mii de romani pe an plecati. Cunosti un mai mare dezastru?

 

Ana Magdin: Spuneai ca peste 12-14 ani, “decreteii” vor iesi la pensie si te intrebi, “de unde bani pentru pensii”? De ce spui asta, te rog sa ne explici mai pe larg!

Dragos Sterpu: Astazi, neocomunistii fac „cadouri otravite”, maine, in schimb, vom fi nevoiti sa platim. Cand faci politica, sau asa inteleg eu ca trebuie sa faci politica, trebuie sa te gandesti pe termen mediu si lung.

Dupa 1968, in urma faimosul decret, in primul an, practic, generatia 1969 s-a dublat. De la o generatie de 180 de mii de copii nascuti pe an s-a ajuns in acel an la aproape 400 de mii si asa a continuat cativa ani. Peste 12 ani primii „decretei” vor ajunge la varsta pensionarii. Efortul financiar la un singur calcul, peste dublu, din actualele estimari, cu fluxul de emigratie existent la acea data, Romania va mai avea in tara in jur de 12-13 milioane de cetateni. Cum va reusi acel guvern sa plateasca drepturile persoanelor?

Suntem in anul centenarului, toata lumea vorbeste de 100 de ani, din pacate, nimeni nu vorbeste de URMATORII 100 DE ANI. Hai sa ne gandim impreuna ce vom face si ce vom lasa mostenire in urmatorii 100 de ani?

Oare cineva s-a gandit la asta? Cand se iau decizii, cineva se gandeste ce se va intampla peste 10 ani? Dar peste 20? Iti spun eu, dintre politicienii actuali, nimeni, toti vor sa „taie panglica”, atat! Interesul personal si atat!

 

Ana Magdin: Te citez, “drama Romaniei, peste 6 milioane de romani plecati din tara”! Dar eu te intreb, Dragos, daca acesti romani ramaneau in tara, oare soarta Romaniei nu ar fi fost alta?

 

Dragos Sterpu: Sigur, alta ar fi fost Romania! Ca acei 6 milioane de romani sa ramana in tara ar fi trebuit sa aiba in toti acesti ani o alta conducere politica.

De asta eu incerc sa promovez o REGENERARE POLITICA, ELIMINAREA ACTUALEI CASTE POLITICE, asa, sigur macar vom reusi sa stopam valul de emigratie. Asta spuneam acum 4 ani, macar ca cineva sa poata opri acest lucru, din pacate, acest lucru a fost accentuat. In momentul cand ai premier, o  persoana analfabeta (o intrebare pentru psd, urmatorul premier psd va sti sa scrie sau sa citeasca?), reprezentantii nostri in Parlament, agramati si analfabeti? Nu este de mirare ca toti cei care pleaca din Romania au o dezamagire uriasa!

Acum 4 ani, intr-un interviu realizat tot de tine, spuneam ca exista un fenomen tare periculos, mai bine ma inselam, dar am avut dreptate, atunci spuneam, la inceput, emigratia a insemnat plecarea, in general, a persoanelor mediu calificate.

Atunci atrageam atentia ca se schimba ceva, incepusera sa plece persoane foarte bine pregatite profesional. Astazi, Romania ramane fara elite, nu mai vor sa ramana intr-o tara condusa de penali, cocalari si analfabeti.

 

Ana Magdin: Dragos, tu esti stabilit in Spania, esti unul dintre creierele Microsoft si trebuie sa ne mandrim cu asta! De acolo, esti cu gandul la Romania, vrei sa te lupti sa schimbi multe lucruri, cu ce ai incepe daca ai avea o putere sa faci asta?

 

Dragos Sterpu: Vreau sa spun inca odata, eu sunt cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania, pot locui unde doresc in Europa, pot merge cu BI unde doresc, pot locui unde doresc si pot munci unde ma angajeaza.

Eu platesc legal anual impozite in 4 state din lume, detin proprietati in 3 din aceste state!Unde stau? In Romania, in Bucuresti, asa scrie pe BI. Daca voi reusi in noul proiect, nu stiu, dar stiu ca voi incerca, imi doresc ca toti copiii frumosi ai Romaniei sa se intoarca la mama lor draga, Romania, cu o politica corecta fata de DIASPORA, acestia poate se vor intoarce acasa la ei si vor aduce aportul lor la dezvoltarea Romaniei!

Ana Magdin: Cum visezi sa fie bunicii de la satele din Romania, cum vrei sa fie copiii si mamele acestora?

Dragos Sterpu: Fericiti! Nu asa cum sunt parintii mei, asteptand mereu sa vin sa-i vad. Si eu mereu plecand din casa parinteasca fara sa am puterea sa ma uit la fereastra unde mama mea sta pe geam si plange!!!

Copii din Romania? Sa aiba sansa sa traiasca cu adevarat, fara sa-si vada parintii plecand „sa faca bani”. Mamele? Asa cum am spus, sa nu planga la geam de cate ori copiii pleaca de la ei!

 

 

Ana Magdin: Vorbeste-mi, te rog, despre “fenomenul finlandez de invatamant” in care tu crezi foarte mult!

Dragos Sterpu: Un proiect frumos. La acest proiect au muncit cei mai buni specialisti in domeniu, toti , dar absolut toti m-au avertizat ca in cazul aplicarii lui, rezultatele vor fi adunate abia dupa vreo 12 ani, adica un ciclu complet de studiu. Proiectul a fost construit cu cel care a studiat fenomenul finlandez pentru Guvernul SUA, cetatean american, a fost mai greu sa-i explic situatia actuala din Romania decat sa construim proiectul!

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Dragos Sterpu: Voi spune mereu, asa cum am spus si acum 4 ani! NU UITATI, INDIFERENT CATE PASAPOARTE VETI AVEA IN BUZUNAR, TOT ROMANI VETI RAMANE!!!

Ana Morosanu Magdin

Distribuie