În plină pandemie, europarlamentarul Maria Grapini, invitată online, la RomâniaVipPress!

La o cafea online, cu Maria Grapini,

„Da, aveți dreptate, sunt foarte multe probleme cu plata chiriilor. Chiriașii nu pot plăti pentru că nu au voie să lucreze, deținătorii de spații, nu încasează și au pierderi. Sper ca guvernul să țină  cont de propunerile trimise de asociațiile profesionale (am trimis și eu) și să ia exemplul celorlalte state. România poate folosi miliarde de euro (total cca 50 pe diferite programe), puse la dispozitie de UE.

Sunt peste 3 miliarde de euro pe care le pot folosi pentru IMM-uri, pot să acorde ajutor de stat și în cadrul acestor ajutoare de stat, pot să preia chiriile, care, datorită forței majore nu pot fi plătite. Pot să acorde un anumit procent din salariile celor care lucrează, pe lângă șomajul tehnic, pentru cei care nu lucrează. Dau un singur exemplu, Croația, acordă 523 euro pentru fiecare angajat care este menținut la locul de muncă!”

 

 

Ana Magdin: Dna Maria Grapini, cum este România în aceste vremuri, și, cum considerați că se vede această situație la nivel planetar?

Maria Grapini: Trăim vremuri complicate la nivel planetar. România, este sub presiune triplă: criza sanitară, economică și socială. Lucrând de acasă, datorită condițiilor impuse de izolare, am avut mai mult timp și am citit mai mult. Așteptarea mea era să ieșim după această triplă criză, mai uniți! Din păcate, citind și ascultând opiniile oamenilor, cred că vom rata ocazia de a crește solidaritatea și unitatea. Sunt încă mulți oameni care instigă, distribuie știri false, manipulează, se exprimă agresiv, urăsc! Nu pot să nu mă întreb: de ce? De ce și acum când fiecare suntem în același pericol de a ne îmbolnăvi, de ce și acum să urâm, să mințim, să facem rău cuiva?

Nu vreau să-mi pierd speranța și mă rog la Dumnezeu să ne ducă pe drumul cel bun!

 

Ana Magdin: Ce le lipsește românilor cel mai mult, acum, când, deja s-au conturat multe nevoi clare? Spitale, medici, medicamente, solidaritate…?

Maria Grapini: Cred că românilor le lipsește apropierea fizică de cei dragi. Dar le lipsește și siguranța că lucrurile se vor rezolva, că vor fi soluții la criza sanitară și economică.

 

Ana Magdin: Dna Grapini, ați fost prima femeie care a dezvoltat afaceri după Revoluția din 1989, ați muncit enorm, nu ați renunțat la toată munca, ați predat ștafeta fiului Dvs! Pentru că sunteți din domeniu, vă întreb, ce se întâmplă acum cu mediul de afaceri, cine îi sprijină pe antreprenori, cine îi protejează cumva, ce se întâmplă cu oamenii rămași fără locuri de muncă?

Maria Grapini: Uitandu-mă în urmă, mă bucură faptul că am avut curajul să îmi asum să administrez propriile firme, să încurajez și să dezvolt antreprenoriatul feminin. Din 2012, conducerea a fost preluată de fiul meu și sunt mândră că este un antreprenor de succes, deși, faptul că eu sunt politician, îi aduc prejudicii, din păcate!

A fost o perioadă de 22 de ani în care am condus afaceri, și, îmi amintesc de toate obstacolele și oportunitățile din fiecare etapă. Am folosit oportunitățile, și, au fost, de exemplu, în 2004, nu se impozita profitul dacă îl reinvesteai. Asta mi-a facilitat retehnologizarea companiilor.

Din păcate, acum nu există predictibilitate, nu există siguranța funcționării firmelor, sustenabilității, și asta fragilizează mediul de afaceri și descurajează. Ca să deschizi afaceri, ca să investești, ar trebui să știi care sunt regulile de funcționare pe termen mediu și lung. Angajații sunt și ei nesiguri dacă vor mai avea locuri de muncă, ce se întâmplă cu familiile lor, cu copiii? Incertitudinea omoară inițiativa și curajul de a acționa.

 

 

Ana Magdin: Din informațiile mele, există mari probleme între chiriași și proprietari, pentru că, spre exemplu, restaurantele au fost închise, nu produce nimeni nimic, dar proprietarii își cer chiriile și nu oricum, ci, cu amenințări…! Cine protejează chiriașii, sau sunt lăsați așa în voia sorții?

Maria Grapini: Da, aveți dreptate, sunt foarte multe probleme cu plata chiriilor. Chiriașii nu pot plăti pentru că nu au voie să lucreze, deținătorii de spații, nu încasează și au pierderi. Sper ca guvernul să țină  cont de propunerile trimise de asociațiile profesionale (am trimis și eu) și să ia exemplul celorlalte state. România poate folosi miliarde de euro (total cca 50 pe diferite programe), puse la dispozitie de UE.

Sunt peste 3 miliarde de euro pe care le pot folosi pentru IMM-uri, pot să acorde ajutor de stat și în cadrul acestor ajutoare de stat, pot să preia chiriile, care, datorită forței majore nu pot fi plătite. Pot să acorde un anumit procent din salariile celor care lucrează, pe lângă șomajul tehnic, pentru cei care nu lucrează. Dau un singur exemplu, Croația, acordă 523 euro pentru fiecare angajat care este menținut la locul de muncă.

 

Ana Magdin: Ce face omul, dar și europarlamentarul Maria Grapini, în aceste vremuri?

Maria Grapini: Este o perioadă diferită pentru mine, mai ales că, din 2014, lucrez la Bruxelles. Eu sunt un om care circula mult, organizam evenimente, întâlniri în țară sau la Bruxelles. Acum stau de peste 40 de zile doar acasă, nu am ieșit nici în oraș, dar, am de lucru. Noi, lucrăm la Parlamentul European din 12 martie, de la distanță. Avem comisii, grupuri de lucru, plenară, voturi, întâlniri cu Comisari etc.

În plus, răspund la petițiile cetățenilor, la întrebările lor, scriu Comisiei Europene și Guvernului, peste 40 de scrisori către oficiali.

Am făcut grupuri online cu asociațiile din care fac parte și avem întâlniri online.

Am avut mai multe acțiuni caritabile individuale, altele în colaborare cu AFAR ( Asociația Femeilor Antreprenor) cu Mitropolia Banatului, Fundația Mereu Aproape!

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Maria Grapini: Totdeauna le-am dorit românilor, oriunde au ales să trăiască, sănătate, credință în Dumnezeu, unitate, solidaritate și puterea de a fi mai buni, în fiecare zi!

Hristos a Înviat!

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie