Dragoș Popa, Manager al Centrului “Artist pentru Artă”, invitat la RomâniaVipPress, vorbim despre puterea acestui tânăr care știe să aducă un mare plus în arta de a fi om al acestui neam, ghidat de motto-ul „Cei ce aduc soarele în viața altora, vor trăi și ei în lumină”!

 

La un ceai, cu Dragoș Popa,

„Liniștea și simplitatea sunt elemente cheie care mă fac fericit, iar dragostea și respectul sunt un liant pentru toate acțiunile mele. Viața în acest Univers o simt ca pe o călătorie în scop de cercetare. O călătorie pe care o parcurgem pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează, astfel încât, până la finalul vieții, să fim capabili să distingem ce e bine sau ce e rău!”

 

 

 

 

Ana Magdin: Dragoș Popa, ești Manager al  Centrului “Artist pentru Artă”, te rog, povestește-mi puțin despre activitatea ta, la acest capitol!

Dragoș Popa: Când spunem Centrul „Artist pentru Artă” discutăm despre 10 ani de activitate! Proiectul a luat naștere pe vremea când eram adolescent. Este instrumentul prin care eu, alături de echipă, pot contribui la dezvoltarea și susținerea diferitor activități socio-culturale și educaționale, în vederea atingerii unor idealuri. Desfășurăm activitatea la nivel național, în scopul de a descoperi în tânăra generație și nu numai, noi valori care au nevoie de susținere ca să evolueze și să devină noii reprezentanți ai segmentului cultural universal. Ne propunem să contribuim la crearea unei imagini de calitate a României, o imagine pe care o putem dezvolta în timp, pe un sistem corect de valori, ce inspiră încrederea că „succes” este un cuvânt care să ne definească și de care să fim mândri. Majoritatea palmaresului meu gravitează în jurul acestui proiect, în sensul că am coordonat de-a lungul anilor toată activitatea. Aici amintesc: cursuri de arte (musică, teatru, dansuri, media și jurnalism), evenimente caritabile, concerte, festivaluri naționale și internaționale, concursuri, emisiuni radio și de televiziune, reabilitare spații pentru cursuri de arte, editare de reviste, ș.a.m.d.

 

Ana Magdin: Ce faci ca Official TikTok Creator, la TikTok, și cum crezi că a devenit această lume pentru oamenii de pe întreaga planetă?

Dragoș Popa: Aceste platforme au părți pozitive, dar și negative. Fiecare este liber să decidă cum dorește să își consume timpul liber. Spre exemplu, dacă vei petrece mai mult timp pe TikTok, platforma are o inteligență artificială care depistează domeniul tău de interes și îți va livra conținut potrivit. Dacă vrei muzică, primești muzică, dacă vrei să înveți, îți livrează conținut educativ, dacă vrei prostie, primești materiale pe măsură. Eu m-am axat pe domeniul care îmi place, adică cel cultural-educativ și m-am străduit să pun cap la cap calitățile mele artistice și jurnalistice, în așa fel încât să contribui cu materiale video captivante pentru toate segmentele de vârstă. Conținutul meu pentru TikTok România a fost în genul emisiunii “Știați că …?”, gen de rubrică pe care o realizam, nu cu mult timp în urmă, și pentru Radio România. Erau constant în jur de 7 milioane de vizualizări. În prezent, programul meu este încărcat și am decis să fac o pauză. Acum nu mai produc conținut pentru aceasta paltformă.

 

Ana Magdin: Spui pe site-ul tău, că ai debutat în carieră și ai intrat în viața publică la vârsta de 16 ani, te felicit, cum ai reușit să atragi atenția presei?

Dragoș Popa: Totul are legătură cu „cel mai tânăr președinte de festival”, titlu pe care mi l-au acordat jurnaliștii pe vremea când, la 16 ani, am obținut o finanțare uriașă și am fondat un festival național de muzică care a reunit sute de tineri artiști, dar și personalități, precum Felicia Filip, Horia Moculescu, Ilie Micolov, Mirabela Dauer și mulți alții. A fost un festival care a avut și are în continuare „ecou” național. Atunci am apărut pentru prima dată în ziar, la radio și la televizor.

Ana Magdin: Dragoș, tu ești un exemplu pentru tinerii din generația ta, dar, și pentru români, în general. Porți titluri precum formator, jurnalist, compozitor, coordonator artistic, artist, iar întreaga ta existență se bazează pe creativitate și creație! Tu ne arăți că se poate … da?

Dragoș Popa: Toate le-am făcut în timp! Analizând acum, îmi dau seama că nu a fost deloc ușor. Însă, așa cum ați menționat, creativitatea și creația au fost un liant între toate aceste titluri, astfel că, spun eu, le-am îndeplinit cu onoare pe fiecare. Auzeam de multe ori acel sfat care spunea “fă ceea ce îți place ca să nu simți că muncești”. Cam așa a fost în cazul meu. Poate sunt un exemplu pentru cei care au aspirații mărețe, iar pe de altă parte, sunt doar un personaj oarecare pentru alții care preferă să își trăiască viața mai simplu. Important este ca fiecare să își găsească fericirea, iar din fericirea lor să rupă câte puțin și pentru cei din jur!

 

Ana Magdin: Ce le transmiți tinerilor care încă nu reușesc să facă ceva cu viața lor?

Dragoș Popa: Viziunea noastră în ceea ce privește cariera se conturează încă din copilărie, iar în acest sens, consider că anturajul poate fi decisiv pentru viitorul fiecărui om. Celor aflați la început de drum le recomand să atragă în viața lor oameni de calitate. Persoane capabile să le inspire curaj și să insufle că totul va fi bine, chiar și atunci când pare că a dispărut luminița de la capătul tunelului. Fiecare dintre noi percepem succesul în mod diferit și tocmai de aceea, trebuie să avem la bază o scară de valori. Fiind intangibil, important este să avem în vedere anumite repere care definesc termenul „succes” în functie de scopul personal si de propria viziune. Atunci când trebuie să facă alegeri, le sugerez să cântărească foarte bine opțiunile și să ia decizii bazate pe documentare și pe sfaturi primite de la mentori sau specialiști. Important este să studieze continuu, să fie implicați, muncitori, să aibă curaj și cât mai multă răbdare. Să nu uite nici ingredientul magic: pasiunea! Să nu lase pe nimeni să le năruie visul și să devină ce își doresc ei, nu ceea ce vor cei din jur. Să nu ezite să spună „mulțumesc!” și „iartă-mă!”, când este cazul.

 

Ana Magdin: Dragoș, te rog să îmi spui, ce înseamnă pentru sufletul tău, România?

Dragoș Popa: Iubesc România pentru că este tărâmul care mi-a dat rădăcini și totodată, locul în care am spus mamă și tată pentru prima dată. Aici am trecut prin toate stările posibile și am învățat ce înseamnă să trăiești intens. Deși frumusetea României este uneori eclipsată de anumite lipsuri, eu nu mi-aș părăsi țara niciodată. Așa cum se spune, frumusețea stă în ochii privitorului, iar eu aleg să îmi privesc țara cu mândrie, dragoste și respect.

 

Ana Magdin: Cât de conectat ești la evenimente în diaspora?

Dragoș Popa: Acum nu sunt conectat la evenimentele din diaspora, dar cândva am fost și mi-ar plăcea să mai fiu! Îmi amintesc cu bucurie faptul că aveam legătură frumoasă cu o comunitate a românilor stabiliți în Italia. Asta se întâmpla prin 2015 când am debutat în televiziune și m-au invitat în regiunea Piemont – Torino, unde am realizat câteva emisiuni despre viața și activitatea lor, dar am și cântat la anumite evenimente organizate acolo. De altfel, în timpul mandatului de președinte executiv al Federației de Muzică “Star Music” România, m-am implicat și am participat la schimburi de experiență culturală într-un proiect cu zeci de țări participante. Am observat de-a lungul anilor faptul că majoritatea românilor stabiliți prin alte țări sunt extraordinar de talentați și fac cinste țării noastre. Mulți dintre ei sunt apreciați acolo, iar la noi, nu îi cunoaște nimeni, iar dacă i-ar cunoaște, poate că tot nu i-ar aprecia. Spre exemplu, Paula Măriuț Ciobanu – este singura româncă inclusă într-un top, printre cele 50 de personalități feminine ale picturii contemporane. Dumneaei, alături de alte românce talentate organizează frecvent activități culturale în diaspora, fiind personalități care ar merita mai multă promovare, în România, căci în Italia … sunt deja cunoscute. Așadar, în prezent nu sunt conectat la evenimentele din diaspora, dar iată că m-ați ambiționat, iar la următorul interviu îmi doresc să vă pot răspunde altfel la această întrebare.

 

Ana Magdin: Cum vezi tu viața în acest Univers și ce te face pe tine fericit?

Dragoș Popa: „Cei ce aduc soarele în viața altora, vor trăi și ei în lumină” este acel motto pe care l-am adoptat și care îmi ghidează pașii prin viață. Nu există interviu sau apariție pe scenă, în care să nu promovez această idee! Liniștea și simplitatea sunt elemente cheie care mă fac fericit, iar dragostea și respectul sunt un liant pentru toate acțiunile mele. Viața în acest Univers o simt ca pe o călătorie în scop de cercetare. O călătorie pe care o parcurgem pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează, astfel încât, până la finalul vieții, să fim capabili să distingem ce e bine sau ce e rău.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Dragoș Popa: Mă adresez în special românilor din diaspora, dacă tot i-am amintit anterior. Le transmit că sunt mândru de ei, mă inspiră și îmi doresc să găsească, cândva, drumul potrivit spre “acasă” în România. Tuturor românilor de aici sau de acolo, le reamintesc de poruncile Divine și îi invit să analizeze faptul că toate se unesc într-una singură – cea a iubirii. Iubiți și Respectați! Fiți buni!

 

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

 

Distribuie