Comuna Pojorâta- Ediție specială de 1 Decembrie la RomâniaVipPress, 100 de ani de la Marea Unire!

În acest moment istoric pentru România, când împlinim 100 de ani de la Marea Unire, am simțit să stau de vorbă cu unul dintre cei mai valoroși români ai acestui neam, ing. Ioan Bogdan Codreanu, primarul stațiunii Pojorâta din județul Suceava, de la care avem foarte multe de învățat!

„Vă mărturisesc cu toată răspunderea – îmi iubesc satul, neamul și țara – sunt patriot mai ales că asistăm la nenumărate provocări pe această temă. Toate popoarele își iubesc țara și neamul – românii nu trebuie să renunțe la acest sentiment măreț pe care înaintașii noștri l-au susținut cu jertfe mari!”

„Sunt născut la 19.01.1975 în comuna Pojorîta, județul Suceava. Tatăl meu a fost tehnician veterinar iar mama profesoară, acum sunt pensionari. Mai am o soră mai mare decât mine, acum, stabilită în București.

De mic am fost educat în cultul muncii, al cinstei, corectitudinii și responsabilității. Aceste trăsături au fost întărite și dezvoltate prin pasiunea și dragostea dascălilor pe care i-am avut, cărora le port respect și recunoștință veșnică pentru că ne-au învățat din dragoste subliniindu-ne mereu ce responsabilități vom avea când vom fi maturi.

După terminarea școlii gimnaziale, am reușit în urma unui concurs exigent la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, apoi am urmat Postliceala de Silvicultură din această instituție școlară. După terminarea stagiului militar pe care l-am făcut în Brigada 30 Gardă ”Mihai Viteazul” – o unitate încărcată de istorie, am susținut examenul de admitere la Facultatea de Silvicultură. Sunt de profesie inginer silvic.

Am lucrat în calitate de comisar la Garda Națională de Mediu în cadrul Comisariatului General București.

Am urmat mai multe cursuri de masterat pe linie de mediu și silvicultură dar și cursurile Colegiului Național de Apărare.

În anul 2008 m-am hotărât să candidez la funcția de primar împreună cu o echipă tânără pentru a demonstra gospodarilor satului că suntem în stare să dăm o față nouă acestei vechi așezări din ținutul de legendă al Bucovinei de munte.

Proiectele pe care mi le-am propus: reabilitarea școlilor și a grădinițelor, reabilitarea sediului Primăriei, alimentare cu apă în satul Valea Putnei și Pojorâta, reabilitare și asfaltare drumuri comunale, reabilitare și amenajare cimitir ortodox, sprijinirea unităților de cult din comuna Pojorâta, promovarea tradițiilor și obiceiurilor din comună prin sprijinirea ansamblurilor profesioniste de dansuri populare și promovarea activităților sportive, toate acestea le-am realizat în primul mandat, fapt pentru care cetățenii comunei au avut încredere pentru a-mi încredința mie și echipei mele un nou mandat.

Pojorîta a continuat să se dezvolte în fiecare an. O prioritate a constituit-o școala. Cele două localuri ale școlii au fost dotate cu table interactive și cu mobilier. Astfel  unitățile școlare din comună (școli și grădinițe) sunt în conformitate cu standardele europene.

Am construit un dispensar uman modern, în care medicul de familie să-și desfășoare activitatea în mod corespunzător. În cadrul dispensarului funcționează și o farmacie.

Ținând seama că localitatea noastră a primit statutul de Stațiune turistică de interes local , era necesar să se construiască, mai întâi Centrul de informare turistică, care prin personalul său, să informeze turiștii asupra obiectivelor ce pot fi vizitate în această zonă mirifică.

Tot în acest timp s-a construit Centrul Cultural ,,Pietrele Doamnei”  care are  bibliotecă, o frumoasă și spațioasă sală de spectacole, o sală pentru conferințe.

În dotare avem 100 de costume populare din patru regiuni ale țării, ele fiind folosite de ansamblurile folclorice din comună.

Tot în cadrul acestui centru se află și sediul Grupului de Acțiune Locală ,,Bucovina de Munte’’.

Ne-am implicat în reabilitarea bazei sportive ,,Bucovina – Pojorîta”, pentru ca activitățile sportive să se desfășoare în bune condiții pornind de la amenajarea terenului de fotbal, tribună pentru spectatori, clădire administrativă cu toate utilitățile.

S-a continuat cu amenajarea tuturor spațiilor verzi din comună, cu asfaltarea drumurilor comunale, cu aducțiunea apei în satul Valea Putnei.

O atenție deosebită am acordat dotării Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență cu două autospeciale marca Mercedes dar și echipament necesar echipelor de intervenție.

S-a acordat sprijin material și financiar celor două biserici de mir precum și mănăstirilor din comună.

Cazurile sociale din comună au primit o susținere necondiționată.

Vă mărturisesc cu toată răspunderea – îmi iubesc satul, neamul și țara – sunt patriot mai ales că asistăm la nenumărate provocări pe această temă. Toate popoarele își iubesc țara și neamul – românii nu trebuie să renunțe la acest sentiment măreț pe care înaintașii noștri l-au susținut cu jertfe mari.

Muncesc alături de echipa noastră, drumul este greu, anevoios, dar am reușit să trecem peste greutățile ivite, voite sau nevoite iar proiectele propuse prind viață.

Îmi place ordinea, disciplina în muncă, punctualitatea, respectarea cuvântului dat – fără aceste elemente nu putem vorbi de eficiență, de dezvoltare!”

Ana Magdin: Domnule primar, Ioan Bogdan Codreanu, în acești 100 de ani de la Marea Unire, pe care îi sărbătorim anul acesta, Dvs v-ați adus o contribuție foarte importantă la dezvoltarea acestei țări, mai precis, în localitatea Pojorâta din Bucovina, pe care, ați adus-o în inimile oamenilor ca fiind cea mai frumoasă comună din România, un adevărat colț de rai! Vă rog să îmi spuneți care au fost cele mai grele proiecte pentru care v-ați luptat în toți acești ani de când sunteți primar și cu care ați reușit să aduceți Pojorâta la standarde europene?

 

Ioan Bogdan Codreanu: Mă aflu la cel de al treilea mandat și nu aș putea face o clasificare a proiectelor, pe care le-am realizat și a celor care vor fi derulate, mai grele sau mai ușoare, ci mai degrabă a timpurilor pe care le trăim. Lansarea proiectelor în sine, n-a fost o greutate, deoarece atât eu, cât și echipa mea am pornit la un drum anevoios cu dorința și credința de a dezvolta comuna. Toți am trudit din greu pentru ca proiectele să devină viabile, de finalitatea lor sa beneficieze locuitorii comunei Pojorîta în toate domenile. Greutați și piedici s-au ivit și se ivesc, (e mai ușor să critici, să nu te implici în munca concretă și cinstită), din partea unor cârcotași a unor oameni pentru care promisiunea rămâne goală, este de domeniul lozincilor. Cu credință în Dumnezeu, cu o muncă tenace, dar și istovitoare am reușit ca proiectele inițiate să devină realitate. Am luptat permanent cu membrii echipei, le mulțumesc pentru spiritul de echipă și unitate, consecvență, noi n-am abdicat în fața greutăților!

Ana Magdin: Într-un articol anterior, spuneam că sunteți primarul care unește…, în general dar și în contextul în care ați avut proiectul „100 de motive să fii mândru că ești român”! Ce ați promovat prin acest slogan, ce ați dorit să transmiteți locuitorilor Dvs?

Ioan Bogdan Codreanu: Am dorit să transmit cetățenilor comunei noastre mândria că aparțin unui neam ce a răzbit prin veacuri cu demnitate și credință, și multă, multă jertfă. Avem datoria, chiar obligația de a prețui și cinsti lupta înaintașilor noștri, a celor care recunoșteau cu ușurință dușmanii, minciuna ce le măcina țara. Fără jertfa și unitatea acestora pentru a făuri România Mare, la 1918 noi nu am fi avut astăzi această măreață sărbătoare: Centenarul României Mari. Pentru noi, faptele trebuie să vorbească în dezvoltarea comunității locale, a județului, a țării. Să promovăm unitatea, dreptatea, nu ura, răzbunarea și mai ales dezbinarea. Să fim mândri că aparținem unui neam care a nu a purtat războaie de cucerire, nu a dorit pământul și avuțiile altor neamuri dar și-au apărat cu credință, cu sacrificii mari, glia străbună.

Ana Magdin: Care sunt primele trei motive pentru care sunteți mândru că v-ați născut român?

Ioan Bogdan Codreanu: Mă simt mândru că fac parte dintr-un neam care a militat și-a făurit o țară mare și liberă. Sunt mândru pentru că neamul românesc are o istorie veche, plină de fapte glorioase și eroice care a stârnit mirarea multor țări europene. Neamul din care fac parte este înțelept, răbdător, foarte muncitor, înzestrat cu simțul artistic, al creației. Sunt mândru că sunt contemporan cu țara mea la Centenarul Unirii. Toate acestea îmi dau putere să continui munca în echipă pentru ridicarea satului natal. Generația noastră are datoria de a construi, deoarece temelia trainică, solidă, ne-au lăsat-o strămoșii noștri.

Ana Magdin: Ce înseamnă România pentru sufletul Dvs, dar Bucovina?

Ioan Bogdan Codreanu: Cred că sunt în asentimentul multor români, că România înseamnă țara mea.  Folosesc pentru a defini însemnătatea patriei pentru mine, un citat din Barbu Ștefănescu Delavrancea: ,,Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, Ci este pamântul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor noștri’’. Sunt mândru că sunt bucovinean. Bucovina reprezintă legătura dintre mine și patrie. Este locul drag mie, deoarece în acest ținut binecuvântat de Dumnezeu, am văzut lumina zilei (Comuna Pojorîta), am crescut,  am învățat, m-am format ca om (mulțumind astfel tuturor dascălilor care au contribuit la dezvoltarea și formarea mea). În decursul istoriei zbuciumate ale acestui ținut legendar, bucovinenii și-au apărat cu strășnicie glia, drepturile, dovedindu-și mereu apartenența la neamul românesc.

Ana Magdin: Ce mesaj aveți pentru locuitorii din Pojorâta, pentru români și pentru România, acum, când istoria ne-a adus viețile în acest punct al Marii Uniri, după 100 de ani, iar Dvs, faceți parte din această istorie!

Ioan Bogdan Codreanu: Mesajul meu pentru locuitorii comunei Pojorîta este cel de a învăța din viața plină de demnitate a înaintașilor noștri, din marea lor putere de muncă, de luptă, de răbdare, de credință în Dumnezeu. Toate acestea s-au finalizat în realizarea unității naționale de la 1918. Ne-au dat și ne-au lăsat o țară frumoasă și binecuvântată de Dumnezeu, pe care avem datoria de a o dezvolta, de a o apăra la nevoie cu prețul vieții!

Simion Mehedinți spune: ,,Iubiți acest pământ pe care au luptat și murit părinții noștri. Ridicați-i în sufletele voastre un altar de veșnică dragoste’’.

Ana Magdin: Cu ce gânduri întâmpinați anul acesta 1 Decembrie, cât de puternice sunt emoțiile dvs, eu, știindu-vă ca fiind unul dintre cei mai buni români!

Ioan Bogdan Codreanu: Emoțiile sunt deosebite, deoarece sunt contemporan alături de toți românii la Marea Sărbătoare a Neamului – Centenarul Unirii. Mă îndrept cu pioasă recunoștință spre toți cei care s-au jertfit, înfăptuind marele ideal – Unirea! Ziua de 1 Decembrie 2018, dar și în viitor, să simțim bucuria că trăim liberi, sănătatea, liniștea, curățenia și pacea sufletească să cuprindă sufletul pojorîtenilor.

Ana Magdin: Toată luna decembrie va fi cu un nivel spiritual mult mai mare decât celelalte luni ale anului. Cum vă pregătiți pentru sărbătorile de iarnă, cum vor fi tradițiile, cum sunt oamenii în Bucovina în acea perioadă?

Ioan Bogdan Codreanu: Dintotdeauna luna Decembrie va fi un timp al bucuriei sufletești, gândindu-ne la marile sărbători ale creștinătății ortodoxe: Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Sosirea Anului Nou, Botezul Domnului (Boboteaza). Gospodarii comunei, buni păstrători ai tradițiilor legate de sărbătorile enumerate, se pregătesc prin respectarea și pregătirea acestora, pornind de la curațenia din gospodării, dar mai ales cea sufletească. În perioada postului Crăciunului, gospodarii se spovedesc și se împărtășesc. Așteaptă cu bucurie și mulțumire grupurile de colindători care vestesc Nașterea lui Iisus Hristos, apoi așteaptă ,,partiile’’ care vestesc trecerea întru-un alt an. Toate acestea sunt străbătute de bucurie, umor, urări de bine, scoțând în evidență puterea creatoare a neamului nostru. Ciclul acestor sărbători se încheie la Bobotează, unde apare o anumită sobrietate. Sunt anumite tradiții legate de ajunare (24 Decembrie și Ianuarie-Boboteaza). Tradițiile legate de această perioadă mențin conștiința neamului, a identității  neamului românesc. Tradiția este timpul sărbătorii, a unei inimi calde, unde găsim sprijinul speranțelor noastre și chemării neamului, bunătate, toleranță, răbdare, credință, înmănunchiate în dragostea de muncă, adevăr și prosperitate.

Ana Magdin: După atât de multă muncă din acest an, ce veți face de sărbători pentru sufletul dvs? Ce vă bucură, ce vă aduce liniște când doriți să vă mai și odihniți, să vă relaxați?

 

Ioan Bogdan Codreanu: Sfintele sărbători de iarnă aduc bucurie și pace în sufletul tuturor românilor. Îmi doresc ca alături de familia și comunitatea mea să trăim cu adevărat aceste sărbători binecuvântate de Dumnezeu, cu speranța că în anul care vine o să fim mai buni și încrezători în viitorul nostru și al copiilor noștri. Bucuria și liniștea îmi sunt date de cei care îmi sunt alături: familia și comunitatea mea pentru că doar împreună reușim ceea ce ne-am propus. Bunăstarea și fericirea comunității mele îmi dau încredere, putere de a merge mai departe. Bucuria și liniștea îmi sunt aduse de realizările făcute comunității din Pojorîta.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

 

Ioan Bogdan Codreanu: Doresc tuturor românilor din țară sau de pe meleaguri străine, să-i binecuvînteze Dumnezeu cu multă sănătate, cu înțelepciune, să aibă mereu încredere în ei, să lupte pentru a putea trece peste toate greutățile ce apar, să-și iubească și prețuiască România.

Andrei Bârseanu spunea: ,,Prin mii de suferințe, Un nume v-am lăsat, Blăstăm, Blăstăm pe-acela, Ce neamul și-a uitat’’!

La mulți și binecuvântați ani și să trăim în pace!

Trăiască România!

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie