„Am un proiect nou, un proiect care ar readuce demnitatea României și a românilor. Este vorba despre Legea Memoriei Istorice!”

 

De vorbă cu Dragoș Sterpu, informaticianul român care conduce din Spania o divizie a Microsoft pentru Europa de Vest și este între primii 10 IT-iști din lume, 

„Doresc binele României, nimic mai mult și dacă îmi pot aduce contribuția, o voi face bucuros!”

 

 

 Ana Magdin: Dragoș, de la ultimul nostru interviu, vii cu un alt proiect, îmi poți spune despre ce este vorba?

  Dragoș Sterpu: Bună Ana, un proiect nou, un proiect care ar readuce demnitatea României și a românilor. Este vorba despre Legea Memoriei Istorice.

 

Ana Magdin: Ce aduce nou acest proiect în societatea românească? 

  Dragoș Sterpu: În primul rând, o recunoaștere istorică a trecutului nostru, o lege care ar ajuta la recunoașterea participării cetățenilor României la marile realizări ale noastre.

O lege care ar reda demnitatea acestui popor. O să-ți spun o mică poveste, petrecută cu câțiva ani în urmă, un mare exemplu, am trăit încă odată modul în care germanii înțeleg memoria istorică, în lagărul de concentrare de la Dachau din Munchen,  am fost surprins să văd că intră în același timp cu noi un grup de aproximativ 50 de copii, cu vârste cam de 13-14 ani, împreună cu profesorii lor, am intrat în discuție cu un profesor și el mi-a explicat că toți copiii germani sunt duși în lagărele de concentrare nazistă ca să  vadă ororile lui Hitler și că așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Așa mi-am adus aminte că în România, copiilor nu li se explică ororile dictaturii comuniste, chiar li se ascund acestora dreptul de a-și cunoaște propria istorie.

 

Ana Magdin: Da, este important pentru români și pentru România…, trebuie să ne cunoaștem istoria!

  Dragoș Sterpu: Cu siguranță! Am văzut în ultimii ani, declarații ale clasei politice românești și nu numai, care doresc o unire a României cu Moldova, vorbe, după modelul german, nimic nu se poate face fără o asemenea lege care ar reglementa și dirija pașii unificării. Un alt punct important al legii, adevărații eroi ai României și aici mă refer la veteranii de război să poată beneficia de reglementările acestei legi, sunt eroii noștri și trebuie să-i respectăm. Îmi doresc să nu mai merg sau să locuiesc pe străzi care poartă numele unor criminali comuniști, îmi doresc ca România să recunoască oficial și legislativ trecutul NEGRU(ROȘU) care ne-a distrus.

O lege care recunoaște, extinde drepturile și stabilește măsuri în favoarea celor care au suferit persecuții sau violențe în timpul dictaturii comuniste.

Trebuie să trăiesti cu trecutul, oricare ar fi el, frumos sau întunecat. Ca și în alte tări, va trebui să ne asumăm, să învățam din greșelile trecutului și dacă este posibil să-l uităm.

 

Ana Magdin: Cum crezi că vor fi primite aceste legi și programele voastre de guvernare?

  Dragoș Sterpu: PER este un partid politic și noi avem pregătit un program de guvernare complet. A fi ecologist nu înseamnă că vorbești numai de tăierea copacilor. Ecologismul înseamnă un mod de a gândi și de a trăi, dar, asta nu înseamnă că toți suntem specialiști în probleme de mediu, între noi vei găsi și doctori, ingineri, învățători, muncitori, constructori și agricultori. Chiar suntem pregătiți și putem oferi soluții.

 

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru tine, PER (Partidul Ecologist Român)?

  Dragoș Sterpu: Așa cum am spus (părere personală), ecologismul înseamnă un mod de a trăi și gândi, nu cred că are culoare politică, nu cred că suntem nici de dreapta, nici de stânga (mie nu-mi plac expresiile dreapta-centru sau stânga-centru…, seamănă a neobolsevismul lui Iliescu), mă voi repeta mereu, a fi ecologist înseamnă a gândi CURAT. Poți face un sondaj între reprezentanții de la nivel înalt ai partidelor reprezentate în Parlament și te vei convinge că nu știu ce înseamnă dreapta sau stânga.

 

Ana Magdin: Crezi că vă vor alege românii?

  Dragoș Sterpu: Este alegerea lor, noi vom respecta acest lucru și îmi doresc să gândească cu adevărat la ceea ce oferă PER, acum.

 

Ana Magdin: Ce oferă PER, acum?

  Dragoș Sterpu: Așa cum tot se spune, oameni noi…, alții strâng semnături de ochii lumii, noi, deja am trecut la practică, în rândul nostru sunt foarte mulți oameni noi, oameni cu cv-uri impresionante și care doresc binele României.

 

Ana Magdin: Crezi că vei primi sprijinul clasei politice din România, sau, și mai clar…, îți dorești acest lucru? 

 Dragoș Sterpu: Care clasă politică? Ăștia sunt o CASTĂ POLITCĂ (te rog să scrii cu litere majuscule), eu aștept sprijinul românilor, singurii care pot alege și decide cu adevărat.

 

Ana Magdin: Știu că ai dus multe lupte și ai avut întâlniri cu personalități politice importante din Spania! Spune-mi, te rog, despre ce este vorba? 

Dragoș Sterpu:  Încerc și voi continua să-mi ajut conaționalii, astăzi, legile spaniole nu acceptă dubla cetățenie pentru noi, așa că, profitând de situația lor internă (ei își fac probleme că 200 de mii de persoane au plecat din țară, încerc să forțez o schimbare a constituției spaniole pentru a obține dubla cetățenie pentru românii din Spania. Este foarte greu, muncă de sisif, în acest moment, negociez întâlnirea între conducerea PER cu președinții PP, Ciudadanos și PSOE. De la PODEMOS încă nu am primit un răspuns).

 

Ana Magdin: De ce nu au făcut toți politicienii ceea ce faci tu? 

 Dragoș Sterpu: Pentru ca i-a interesat numai poziția socială, niciodată nu s-au gândit la cei pe care îi reprezintă. Așa cum spun românii care stau temporar în afara țării (eu nu folosesc cuvântul diaspora), vin, stau în hoteluri de lux, mănâncă în aceleași restaurante dar niciodata nu merg acolo unde se află problema, acolo unde românul își duce viața zi de zi.

 

Ana Magdin: Colegii tăi din PER, se cam ciondănesc cu cei din PMP…! 

 Dragoș Sterpu: Colegii mei din PER apără curățenia în România, acolo de unde vin ei, au făcut performanță, doresc numai binele României, chiar nu au un război personal cu un mort. Colegii mei au intrat, ca și mine, în PMP, deoarece am crezut și așa a fost la început, într-un partid nou.  Alături de Mișcarea populară, veniseră oameni inteligenți care doreau binele românilor și al României.

 

Ana Magdin: Povestește-mi despre legătura ta cu PER…!

Dragoș Sterpu:  Eu așa gândesc și ar trebui ca toți să gândim la fel. Rolul ecologiștilor într-o societate este foarte important, astăzi, nu avem așa ceva, dar mâine, vom fi prezenți în viața politică a României.

Am fost convins greu să mă implic, iar pe această cale doresc să le mulțumesc prietenilor mei, Cela Botoroagă, Radu Cristescu și Marilena Vată, care au insistat și m-au convins. Familia mea nu a primit bine noua mea decizie, mai ales după dezamăgirea avută cu PMP. În PER, am cunoscut oameni minunați și curați.

 

Ana Magdin: Ce planuri ai de acolo pentru România, ce îți dorești cel mai mult să realizezi pentru a aduce anumite îmbunătățiri, așa cum le simți tu pentru țara noastră? 

 Dragos Sterpu: Doresc binele României, nimic mai mult și dacă îmi pot aduce contribuția, o voi face bucuros. Oamenii vor găsi în PER, așa cum îmi place, să alătur cele două nume, Partidul Ecologist din România, o Alternativă pentru România!

 

Ana Magdin: Cum cataloghezi situația actuală din România, prin ochii tăi de român plecat în străinătate?

 Dragoș Sterpu: Soția mea a suferit acum puțin timp o pierdere importantă, moartea mamei ei. Probabil, ca zeci de mii de cetățeni români, a murit cu zile, într-un sistem sanitar jalnic. Vecinii mi-au spus că ambulanța a venit foarte, foarte repede, de fapt, trecuseră 45 de minute de la un aviz de atac cerebral, a venit o ambulanță cu o asistentă și ca primă măsură, a folosit oțetul, poate așa se face medicina de urgență în România anului 2018!

Metoda de reanimare? După aproape 2 ore de la primul aviz, simplu, masaj cardiac cu mâinile, asta trebuie să schimbăm. O țară o cunoști după sistemele de învățământ, sănătate, cultură și justiție, din păcate, România, aici, nu are performanțe.

 

Ana Magdin: Ce îmi poți spune despre Diaspora? Uneori, pare un adevărat război între cei de aici și cei plecați prin lume!

 Dragoș Sterpu: Eu sunt cetățean român cu domiciliul stabil în România și plecat temporar din țară. Așa cum o poți face și tu, mâine, cu buletinul în mână, poți pleca unde dorești. Da, așa este, în ultimul timp s-a pornit un război între „noi și ei”. Nu înțeleg de ce, de ce atâta ură? Până acolo a ajuns dezbinarea între români!Toți suntem cetățenii acestei țări, toți dorim binele României!

 

Ana Magdin: Vom avea doi ani la rând cu alegeri, cum vezi poziția PER, sunteți pregătiți? 

 Dragoș Sterpu: PER o să reprezinte o surpriză plăcută, în acești doi ani. Vom vorbi și peste doi ani și îmi vei da dreptate. Suntem mai mult decât pregătiți, așa cum am spus, vom fi surpriza majoră ale acestor alegeri și aici mă refer la acești doi ani.

 

Ana Magdin: Unde vezi PER, peste doi ani?

Dragoș Sterpu: Acolo unde îi este locul, undeva la 12-15% din votul românilor.

 

Ana Magdin: Dacă nu vei obține ceea ce îți dorești, ce vei face?

 Dragoș Sterpu: Doresc binele românilor și al României, altceva, nu are importanță.

 

Ana Magdin: Cum vei convinge lumea că tu ești altfel? 

 Dragoș Sterpu: Greu de spus, astăzi este greu, este foarte greu de construit, dar voi încerca și dacă voi reuși o să fie un pariu câștigat cu mine, cu familia mea și în primul rând cu România.

 

Ana Magdin: Îți dorești asta? 

 Dragoș Sterpu: Mai mult decât oricine își imaginează, odată cu reimplicarea mea în politică am făcut rău familiei mele, când voi reuși, vor înțelege.

 

Ana Magdin: Vorbește-mi despre Dănut Pop și despre Radu Cristescu…!

  Dragoș Sterpu: Pe Dănuț Pop nu-l cunosc foarte bine, mi-a lăsat o impresie extraordinară și, sigur, împreună ne vom găsi locul în politica românească. Pe Radu îl cunosc foarte bine și este un om care va face mult pentru România. Vei vedea și îmi vei da dreptate!

 

Ana Magdin: Cum consideri că este aplicată politică în România, la  29 de ani de la Revolutie…? Vreau să discutăm despre politica sănătoasă, nu despre  politica parșivă a celor cu multe interese murdare, vreau doar să cunosc părerea unui tânăr român care este între cei 10 It-iști din lume, la Microsoft!

  Dragoș Sterpu: Așa cum spuneam și mai înainte, politica înseamnă altceva, tot ceea ce cunoaștem astăzi sunt decât interese personale obținute în spatele unor funcții publice. Au trecut 23 de ani de la decesul unui mare politician român, printre ultimii care au făcut cu adevărat politică.

Din păcate, au reușit să distrugă societatea și este greu să repari tot în timp scurt. Astăzi, din păcate, cu un guvern de analfabeți, un parlament plin de pușcăriași, majoritatea, cu un președinte statuie cu mai multe dosare decât ani de viață, cetățeanul de rând care articulează două fraze corect, pe bună dreptate, visează să fie politician, ministru sau cine știe ce. Nu mai alegem oamenii după competență și pregătire.

Cât despre tânăr, au trecut și peste mine anii, eu îi aștept pe Alexandru, Cristi, Iulia, Luca și pe mulți alții ca ei, să între în politică și să  termine ceea ce noi am început în urmă cu 29 de ani, eliminarea bolșevicilor din viața noastră.

 

Ana Magdin: Îți este teamă de o poziție instituțională în societatea românească? 

Dragoș Sterpu: Eu nu fac politică pentru o poziție socială sau instituțională, asta o fac zdrențele societății, aia care în viața lor au trăit din, îmi cer scuze, pupat de funduri. Poate de aici avem și această CASTĂ POILICĂ, politica înseamnă altceva pentru mine, a construi ceva,  ați ajuta conaționalii și țara pe care o iubesc. Eu mă simt bine în poziția socială actuală, poziție câștigată prin foarte multă muncă.

 

Ana Magdin: Ce vei face dacă vei găsi în PER același lucru pe care l-ai găsit în PMP? 

 Dragoș Sterpu: Simplu, ceea ce am făcut și atunci, voi renunța!

 

 Ana Magdin: Să înțeleg că este și ultima ta „încercare”? 

 Dragoș Sterpu: De data aceasta, da!

 

Ana Magdin: Ce îți dorești pentru următorii 100 de ani? 

 Dragoș Sterpu: Îți mulțumesc pentru întrebare, o să spun și de ce. În ultimul timp, văd numai prezentarea României cu cei 100 de ani de istorie modernă.

Așa mai învață unii ceva istorie (în școală nu se mai face nimic), dar tot vorbim despre România că la un parastas, România nu moare, despre România trebuie să  vorbim altfel, ce vom face în următorii 10, 25, 50 și 100 de ani. România are viitor și-mi doresc să-și recâștige demnitatea, îmi doresc o societate bazată pe respect și cu principii corecte, îmi doresc o Românie curată și morală. Am putea vorbi foarte mult, aș vrea să-ți povestesc despre Nae Ionescu, părintele elitei românești, despre Eliade, Cioran, aș vrea să vorbesc despre jertfa celor peste 1 milion de români pentru a face Marea Unire, dar vreau să mă gândesc la ceea ce vom face NOI în următorii 100 de ani. Timp negru se aude….sper să fie numai o alarmă sau o dezinformare comunistă, eu unul nu cred că cineva va încerca să-și bată joc de sărbătoarea României moderne.

Aud că sunt acuzați „băieții” cu „haștaguri” de nu știu ce. Eu cred că ziua de 1 Decembrie, este ziua noastră a TUTUROR, a celor buni și a celor răi, a celor frumoși sau a celor urâți,  este ziua bogaților și săracilor în același timp, este ziua în care toți trebuie să fim MÂNDRII că suntem ROMÂNI. Nimeni nu are dreptul să confiște această sărbătoare, să fim mândri cu toții că suntem contemporani cu un așa eveniment.  Hai să căutăm un proiect de țară, un model, toți împreună îl vom găsi, și peste 100 de ani, nepoții și strănepoții noștri vor fi MÂNDRII că noi am existat!

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni! 

 Dragoș Sterpu: Să creadă că se pot schimba multe în bine, să iasă la vot și să aleagă CURAT, cu sufletul și cu inima.

 

Ana Magdin: Mulțumesc pentru interviu!

 Dragoș Sterpu: Cu mare plăcere, așa cum este mereu când vorbesc cu tine!

 

Ana Moroșanu Magdin

 

O echipă pentru România!

Distribuie