Un om cat o mie!

De vorba cu europarlamentarul Maria Grapini,

„Ca un om care a crescut intr-o familie săraca, de la sat, unde nu am putut avea lucruri pe care alți copii le aveau: televizor, ceas, haine mai bune, vreau sa spun ca as dori ca nicio mama din Romania sa nu mai sufere, sa nu mai planga, asa cum o surprindeam eu pe mama!”

14718761_1117313331650685_5030695881198336610_n

 

 

 

Numai un om caruia i-a plans sufletul in copilarie poate sa iubeasca astfel oamenii, numai un om care a crescut cu lacrimi pe obraji si care s-a culcat seara de seara cu speranta ca intr-o buna zi, va putea sa manance o prajitura buna, va putea sa imbrace haine mai frumoase si de ce nu, sa ajunga sa-si ajute semenii sa nu mai treaca prin ce a trecut ea in copilarie! Cine cunoaste durerea saraciei, cine stie ce inseamna sa te rogi la Dumnezeu ca intr-o buna zi sa-ti poti permite tot ceea ce in copilarie ti-a lipsit, numai acel om poate sa intelega oamenii cu durerile si cu nevoile lor cu tot! Acel om calit si slefuit de iernile vietii, va intelege cu adevart nevoile semenilor sai! Si ce este cel mai important din aceasta poveste de viata, este ca dintr-un suflet de copil chinuit, muncit si lipsit de lucruri la care visa, s-a dezvoltat un om cu adevarat puternic si bun cu toti cei care stiu sa fie oameni cu sufletul ei, sa iubeasca si sa ajute romanii si Romania!

 

Ana Magdin: Maria, de curand ai avut un eveniment foarte frumos, deconectant si de mare suflet, alaturi de Asociatia Femeilor Antreprenor din Romania (AFAR)! Care a fost scopul frumoasei parade de palarii?”

12745605_966861220029231_3390981336126844425_n

Maria Grapini: Prima ediție a Paradei Pălăriilor a a vut mai multe scopuri. Primul a fost acela de a aduce in fata participanților istoria si tradiția pălăriei. Ea a fost utilizată din cele mai vechi timpuri, fie ca o componenta vestimentara religioasă, de moda sau pur si simplu pentru acoperirea capului primăvara si toamna, in mod deosebit. Apoi, am dorit sa pun in evidentă creațiile noi de pălării neconvenționale, care se dezvolta tot mai mult si care pot sa contribuie la dezvoltarea de mici ateliere, locuri de munca dar si revenirea la meseria de pălărier. Si al treilea motiv, a fost cel legat de a arata ca putem sa ne petrecem timpul in mod plăcut făcând promenade, socializand, eliminând barierele intre generații, profesii sau opțiuni politice.

Ana Magdin: . Dupa frumosul eveniment, ai tinut o conferinta cu titlul: ”Femeia si problemele ei”! Care crezi ca sunt cele mai grele probleme ale femeii in Romania anului 2016?

14570272_1119496564765695_346355370549766100_n
Maria Grapini:
Conferinta pe care am ținut-o a doua zi dupa Parada -„Femeia si problemele ei”, a fost organizata in cadrul programului CAFA (Coaliția Asociațiilor Femeilor de Afaceri din Romania, care a fost creată in 2004, la inițiativa mea, cu ajutorul unui program de finanțare american). Coaliția funcționează pe principiul rotației, in fiecare an o Asociatie se ocupa de secretariatul Coaliției, deține președinția si organizează in orașul reședința al Asociației, o Conferinta pe o anumită tema. In acest an, AFAR(Asociatia Femeilor Antreprenor din Romania pe care eu am înființat-o si am fost 15 ani președinta-acum sunt Președinta fondatoare) a preluat președinția si a ales aceasta tema. Am moderat conferința si ne-am axat pe trei întrebări:
-Care sunt problemele principale ale femeilor?
-Ce a trebui facut pentru a le rezolva?
-Ce facem noi, femeile din CAFA pentru rezolvarea lor?
S-au ridicat multe probleme: mentalități legate de promovarea femeii, atat din partea barbatilor cat si a femeilor, sărăcia – mame care suferă ca nu pot oferi copiilor tot ce ar avea nevoie, educația-programa școlară, neimpunerea  uniformelor școlare duc la complexe pentru copiii ce provin din familii nevoiașe si in același timp indisciplina si imposibilitatea indentificarii elevilor in timpul deplasării de la scoala acasă si invers, legislație complicata si aplicată arbitrar, violenta in familie si lipsa adăposturilor pentru femei si copii, neînțelegerea, in anumite cazuri in cuplu, atunci cand femeia dorește sa-si dezvolte o cariera din cauza dorinței de dominare a bărbaților, insuficienta susținere a a femeilor de catre femei.

Ana Magdin: Ce iti doresti pentru femeia din Romania?

Poze-copii-tristi
Maria Grapini:
Ca un om care a crescut intr-o familie săraca, de la sat, unde nu am putut avea lucruri pe care alți copii le aveau: televizor, ceas, haine mai bune, vreau sa spun ca as dori ca nicio mama din Romania sa nu mai sufere, sa nu mai planga (asa cum o surprindeam eu pe mama) ca nu pot oferi copiilor cărțile de care au nevoie, haine, posibilitatea de a merge la scoala, la un spectacol, sau si mai grav, sa nu poată sa-si hrănească copiii.
Apoi as dori sa nu mai existe violenta cumplita -femei bătute, rănite sau chiar ucise.
Si, desigur, as dori cu adevărat egalitate de șanse. Valoarea sa conteze in societate, nu genul, vârsta, religia sau naționalitatea.

Ana Magdin: Te-ai gandit la programe care sa vina in sprijinul femeii din Romania? Ai, sau doresti sa propui in Parlamentul European astfel de programe?

14657264_1118004624914889_4446266780790928457_n
Maria Grapini:
Sigur ca ma gandesc la programe si am si inițiat astfel de programe. Pentru femeile din business, am inițiat ca ministru, in 2013, programul finanțat de la buget „Femeia manager”, pentru a încuraja femeile sa pornească o afacere. Apoi, de ani de zile, sunt Ambasadoarea femeilor antreprenor din Romania si de cinci ani, fac mentorat cu tinerele întreprinzătoare. Pe partea de educație si partea socială, am indentificat familii nevoiașe dar cu copii foarte buni la învățătura si le-am acordat copiilor burse pentru a putea sa aibă ce le trebuie la scoala. Pentru educație, prin asociația „Impreuna pentru familie” , pe care o finanțez din veniturile personale, organizez dupa scoala ateliere vocaționale pentru copiii din familiile sărace.
Legislativ, dezbatem acum in Parlamentul European o propunere de Rezoluție,  pentru ca mamele care sunt casnice si se ocupa de educație, sa beneficieze de vechime in munca.
La nivel național, am decis in Coaliție, sa facem demersuri la autoritățile locale, mai ales in zonele unde incidentele sunt mai frecvente, sa pună la dispoziție spații unde sa amenajam adăposturi pentru femeile  care sunt supuse violentei in familie. Cred ca trebuie sa crească solidaritatea romanilor si pentru asta pledez in toate dezbaterile publice ca lider a umaniștilor din Romania.

Ana Magdin: Maria, tu esti una dintre cele mai frumoase si mai elegante femei din politica europeana. Cum te ocupi de tine ca sa arati asa cum esti acum?

13263737_977339709001639_147323012351017999_n
Maria Grapini
: Recunosc, am foarte putin timp pentru mine. Dar, pentru ca toată viața mea am facut mai multe lucruri concomitent, am devenit expert in gestionarea timpului, imi organizez bine timpul, fiecare minut. Asadar, eu cred ca nu multe ore pe zi dedicate îngrijirii personale fac sa arați decent, elegant, îngrijit.Trebuie doar sa fii atent la detalii, sa te îmbraci adecvat la fiecare moment din activitățile zilei, sa-ți îngrijești tenul seara, oricât de tarziu, cu produse cat se poate de naturale. Cred ca frumusețea exterioara are legătura cu sufletul, cu bunătatea, cu dorinta de a face bine, cu împăcarea cu tine, ca faci ceva util.

Ana Magdin: Ce noutati mai ai din Parlamentul European pentru romani si pentru Romania?


Maria Grapini:
In Parlamentul European, sunt multe lucruri care se dezbat,  care-i vor influenta si pe romani. In primul rând, toate acordurile comerciale pe care UE vrea sa le semneze cu state NON-europene: SUA, Canada, China, Marea Britanie, vor influenta mediul de afaceri românesc, pe întreprinzători. Apoi, situația refugiaților, fondurile europene, Fondul Strategic de investiții sunt de asemenea dezbateri aprinse. Se va modifica codul vamal-(eu sunt Raportor )care, de asemenea va influenta activitatea mediului privat. Detarea lucrătorilor, salariu minim in UE, drepturile de autor, reglementări privind audiovizualul, sunt de asemenea rapoarte in dezbatere in PE.

Ana Magdin: Cat de accesibile vor fi fondurile europene de anul viitor? De ce nu se simplifica problema birocratiei, astfel incat si un om simplu de la tara sa poata accesa fonduri nerambursabile pentru o ferma de animale, spre exemplu…?


Maria Grapini:
Fondurile europene sunt o sansa si pentru Romania doar daca autoritățile naționale fac ce trebuie. Din păcate, Romania, nu are inca autoritățile de management pentru a putea sa se faca plăti pe proiecte depuse in exercițiul 2014-2020. Acum, din postura de europarlamentar, pot sa spun ca suprareglementare, complexitatea documentelor cerute la accesarea fondurilor nu este cerută de UE ci de autoritățile naționale. Am pledat, si am si introdus cand am fost ministru, câteva simplificări: declarația pe propria răspundere, plata contra factura proforma in locul plății efective, plata la 45 de zile a sumei eligibile din contract, din bugetul național si recuperarea ulterioară de la UE.
Pentru domeniul rural, sunt fonduri alocate si pentru fermieri, crescătorii de animale, activități NON-agricole, activități turistice.
Nu exista suficientă informare. Eu am mutat o parte a PE la Timisoara, pe 21 octombrie, cand am organizat o conferinta pe tema „Dezvoltarea economică transfrontalieră in transport si turism”. Au participat europarlamentari din Bosnia, Bulgaria, Ungaria, Germania si autorități administrative din cele patru tari membre ale UE si in plus, Serbia. L-am avut prezent pe Presedintele Comisiei de Transport-Turism din PE, reprezentanți ai Comisiei Europene si primarii. Sper ca prin informațiile pe care le-am  dat participanților, sa-i ajutam sa acceseze fondurile europene, sa dezvolte afaceri transfrontaliere. In același timp am dorit sa fie si o promovare a Romaniei, a Timișoarei – Capitala europeana culturala in 2021.

Ana Magdin: Se discuta de curand o mare problema, ridicarea vizelor catre America si Canada. Vor putea calatori de anul viitor romanii fara vize in aceste tari?
Maria Grapini:
Eu si alți colegi romani europarlamentari, am solicitat Comisiei Europene in nenumărate rânduri sa pună condiție in acordul cu SUA si Canada, acordarea vizei la romani. Cred ca se va realiza acest lucru daca si la Consiliul European seful statului si prim ministrul vor cere acest lucru.

1455967_938728006175886_5929299349821760524_n

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!
Maria Grapini:
Eu am numai gânduri bune pentru romani, oriunde s-ar afla. Dar pentru a ne fi mai bine, la noi acasă, ar trebui sa înțelegem ca trebuie sa ne implicam toti la nivelul la care ne aflam, sa fim uniți in eliminarea raului, nedreptățiții, sa luptam pentru respectarea valorilor si sa înțelegem ca, intr-o democrație nimeni nu poate sa ne aducă binele decat noi, folosind pârghiile democratice. Daca elitele, cei buni, morali si pricepuți nu se implica, vor lasa loc celor imorali, nepricepuți, rai si care vor stabili cum sa trăim!
Sunt un umanist convins, un roman care iubește Romania si de aceea mi-am asumat sa intru intr-un ring in care munca ta este indentificata mai greu si unde de multe ori primești oprobiu public chiar daca nu-l meriți! Mi-am asumat, si voi continua!
Ana Morosanu Magdin

Distribuie

One thought on “Un om cat o mie!

Comments are closed.