Visul meu este sa traiesc intr-o lume cu mai putina saracie, cu zero foamete si cu mai putina violenta, unde fiecare copil are sansa sa se nasca si sa creasca frumos!

De vorba cu Maria Cristiana Marcus, una dintre cele mai frumoase romance, o fata cu calitati umane extraordinare, educata, rasata, stie exact ce vrea de la viata, a plecat prin lume gasindu-si menirea, dupa ce a studiat tot ce a considerat ca are nevoie pentru a performa in locuri la care altii au visat sau au vazut doar in filme!

Stabilita la New York, angajata in cadrul UNICEF, unde lucreaza cu o echipa foarte pasionata si diversa, colegii ei fiind din Kenya, Olanda, Spania, Brazilia, India…

Rolul meu se focuseaza pe asigurarea ingrijirii medicale si interventii de nutritie in situatii critice, pentru mame si copii aflati in conflicte si urgente umanitare. Drept exemplu, cele mai mari urgente in momentul de fata sunt in Yemen, Syria, Somalia, Sudanul de Sud, Bangladesh etc. Am inceput luna aceasta, dar echipa m-a primit cu atata caldura incat ma simt deja acasa„!

 

24775150_1468518179891706_2190123233488511737_n

Ana Magdin: Maria, esti o fata extraordinara, iti urmaresc activitatea de cativa ani, ai o ascensiune profesionala impresionanta! Povesteste-mi te rog, unde ai studiat si  ce ai facut imediat dupa studii…?

Maria Cristiana Marcus: Multumesc mult, pot spune ca mi-am ales profesia urmandu-mi pasiunea pentru asistenta umanitara in zonele afectate de conflicte, foamete si dezastre naturale. Am studiat in Marea Britanie, in cadrul Facultatii de Securitate si Stiinte Militare (War Studies) la Universitatea King’s College London si apoi am urmat un master la School of Oriental and African Studies (Facultatea de Studii Orientale si Africane). Pentru master mi-am ales specializarea Conflict, Asistenta Umanitara si Dreptul International al Refugiatilor si Migratiei.

In Occident, stagiile de practica si voluntariatul sunt parte integrala din dezvoltarea educationala si profesionala a tinerilor si eu am urmat cateva internshipuri la Ministerul Afacerilor Externe, sectia Orientul Mijlociu si apoi la Guvernul Britanic, Departamentul de Trezorerie, unde am lucrat pe Strategia de Asistenta Umanitara Internationala a UK. Am continuat cu un stagiu focusat pe Consiliul de Securitate la Misiunea Romaniei la Natiunile Unite(ONU) in New York si cel mai recent, am completat un traineeship axat pe probleme de Migratie si Asistenta pentru Refugiati in cadrul Parlamentului European la Bruxelles. Alte programe de voluntariat si pregatire profesionala am urmat in Iordania, India, Pakistan si Mongolia. Recomand tuturor tinerilor studenti sa isi deschida orizontul castigand noi aptitudini prin voluntariat si internshipuri, in comunitate dar si peste hotare.

 

20431314_1924277730946378_9153854084117307290_n

 

Ana Magdin: Spune-mi te rog, care este rolul tau in cadrul UNICEF?

Maria Cristiana Marcus: Acum am revenit la New York, in cadrul agentiei ONU pentru care imi doream cel mai mult sa lucrez, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF). Aici lucrez cu o echipa foarte pasionata si diversa, colegii mei fiind din Kenya, Olanda, Spania, Brazilia, India etc. Rolul meu se focuseaza pe asigurarea ingrijirii medicale si interventii de nutritie in situatii critice, pentru mame si copii aflati in conflicte si urgente umanitare. Drept exemplu, cele mai mari urgente in momentul de fata sunt in Yemen, Syria, Somalia, Sudanul de Sud, Bangladesh etc. Am inceput luna aceasta, dar echipa m-a primit cu atata caldura incat ma simt deja acasa.

 

Ana Magdin: Cu ce altceva te mai ocupi in aceasta perioada?

Maria Cristiana Marcus: Anul acesta imi termin si dizertatia pentru masterat, deci momentan ma intalnesc cu oficiali ONU, Crucea Rosie, Doctori fara Frontiere etc pentru interviuri despre siguranta muncitorilor umanitari in zone riscante si regiuni afectate de conflict armat. In ultimii ani au crescut incidentele de rapiri, violuri si ucideri ale personalului care se ocupa de distributii de alimente, ingrijiri medicale si alte urgente umanitare. Ma intereseaza sa compar tehnicile de securitate pe care diverse organizatii le ofera angajatilor care isi risca viata zilnic pentru ajutorarea civililor si populatiilor vulnerabile, precum copiii, femeile gravide si batranii, in conflicte.

29213885_2083574921683324_5958386272652230656_n

 

Ana Magdin: Stiu ca ai calatorit in foarte multe locuri, ce tara te-a impresionat cel mai mult si de ce?

Maria Cristiana Marcus: Cu siguranta aici raspund imediat India. Eliade mi-a deschis orizonul Indiei in liceu, si apoi mi-am dorit foarte mult sa o descopar cu ochii mei, ajungand pana acum deja de 5 ori inapoi in incredibila Indie. E greu sa spui in cateva cuvinte de ce India ocupa un loc asa special in inima mea. De ce as da New York-ul sau Londra intr-o clipita pentru inca un an in New Delhi e greu de explicat. Dar de fiecare data cand aterizez in aeroportul Indira Gandhi si respir aerul acela sufocant si plin de miresmele Indiei, o combinatie de parfumuri, uleiuri, condimente si multi oameni, sunt acasa si nu ma simt niciodata singura. Indienii sunt cei mai minunati oameni pe care i-am intalnit in lume. Nu spun de Europa, pentru ca Europa este acasa, in Europa nu sunt o straina. In schimb, in India, am avut o familie intodeauna, chiar si cand am ajuns acolo pentru prima data in 2014 si nu stiam pe nimeni. India este locul in care m-am cunoscut, unde am invatat sa ma rog in afara comunitatii mele, unde am strabatut muntii Himalaya dar si desertul din Rajasthan, unde am mers pe motocicleta pe cea mai inalta sosea din lume simtind libertate completa si cea mai faina adrenalina, unde am calatorit pe cei mai frumosi cai de la un Fort la altul, simtindu-ma ca o printesa Rajputana, unde te simti nemuritor pe malurile raului Ganga si vesnic tanar cand te pierzi in legendele lui Krishna, Shiva, Lakshmi sau Vishnu. India este locul in care poti dansa oricand imbracata in cele mai frumoase vesminte si visa la nesfarsit cand te uiti la filmele de dragoste dintre regii si reginele din trecut.

 

31939833_2162826633758152_6289149559612375040_n

Ana Magdin: Ce inseamna pentru tine, Romania?

Maria Cristiana Marcus: In Romania, la fel ca in India, pot fi eu insumi oricand. Este locul in care stiu cum merg lucrurile si am toate comforturile, unde am radacinile, familia si prietena mea cea mai buna. Este tara unde ma intorc mereu pentru a invata in manastiri si de la duhovnicul meu care imi indreapta coloana de fiecare data “cand o iau pe aratura”. Lumea mi-a educat mintea, iar Romania imi educa sufletul. Romania va reprezenta mereu mosii mei cei adormiti si mai ales invataturile lor. Dar Romania este si pamantul de care mi-e constant dor si locul copilariei mele. Caminul unde mi-am lasat parintii. Casa unde ma intorc mereu cu drag.

 

Ana Magdin: Tatal tau, cunoscutul om de afaceri, Sorin Marcus, care este de o calitate umana extraordinara,  te-a sfatuit vreodata sa intri in afaceri?

29543010_2105152702858879_2904169431900259564_n

 

Maria Cristiana Marcus: Multumesc pentru cuvintele alese. El si mama mea m-au sustinut sa imi urmez pasiunea. Eu in liceu iubeam istoria si stiintele militare. Cand eram in clasa a 12-a amandoi m-au sustinut sa studiez ce iubeam si chiar ma bucur ca mi-au oferit libertatea sa urmez calea mea. Le sunt foarte recunoscatoare.

Ana Magdin: Maria, ce iti place cel mai mult sa faci pe lumea aceasta, ce iti bucura tie sufletul si viata?

 

Maria Cristiana Marcus: Cel mai mult imi place sa am grija de copii si cel mai mult imi doresc sa am o familie cu cati copii pot naste si adopta alaturi de un barbat credincios. Cel mai mult ma bucura copiii si tinerii, pentru ca in ei vad renasterea si ei imi dau speranta in imbunatatirea lumii. Visul meu este sa traiesc intr-o lume cu mai putina saracie, cu zero foamete si cu mai putina violenta, unde fiecare copil are sansa sa se nasca si sa creasca frumos. Din 1990 pana in 2015, saracia globala s-a injumatatit, deci sunt sigura ca telurile mele sunt viabile.

 

23473252_1911193598921458_6082874736436105467_n

Ana Magdin: Cum iti doresti sa fie prietenii tai, cum iti doresti sa fie oamenii din viata ta?

Maria Cristiana Marcus: Doresc oameni muncitori si oameni care tin sa isi faca profesia cu seriozitate, oricare ar fi ea. Toti avem datoria sa punem caramizi, sa construim ceva, sa dam inapoi comunitatii noastre si celor din jurul nostru si chiar daca suna a cliseu, avem datoria sfanta sa lasam o comunitate mai buna pentru copiii nostri. Individualismul si consumerismul sunt benefice numai in cantitati moderate. Voluntariatul si ajutarea celor din jur, financiar, politic, prin mentinerea eticii in afaceri sau prin impartasirea de cunostinte sunt actiuni esentiale pentru ca toti sa o ducem mai bine. La prietenii mei apreciez sinceritatea si libera exprimare. La straini apreciez ospitalitatea si omenia. De asemenea am dorinta ca fiecare om sa isi foloseasca talantii si sa nu-si iroseasca talentul primit de la Dumnezeu.

Ana Magdin: Care sunt principiile dupa care iti ghidezi viata?

Maria Cristiana Marcus: In principiu incerc sa urmez principiile Ortodoxe. Daca am urma ce ne-a invatat Hristos, am trai din nou in Paradis. Imagineaza-ti o lume onesta, fara coruptie, furturi, crime, avorturi, adulter, violenta, invidie, mandrie, barfa sau razbunare. Nu reusesc si am multe abateri, dar principiile mele ideale sunt cele crestine.

25659626_1968063053234512_6227941013710838793_n

 

 

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Maria Cristiana Marcus: Sunteti ambasadori ai Romaniei. Fie in concedii, sau in lumea online sau permanent daca sunteti stabiliti, ca si mine, peste hotare. Am vazut cum, in ultimii 7 ani de cand traiesc si incerc sa reprezint cu mandrie cultura si identitatea romaneasca peste granite, perceptiile despre Romania si romani s-au imbunatatit. Ma bucura enorm acest lucru pentru ca avem un rol important in Europa si sper ca din ce in ce mai proeminent si la nivel global. Tinerilor romani le recomand sa invete, sa lupte constant impotriva coruptiei, sa isi faca familii unite, sa fie responsabili, mandri, onesti si mai ales sa fie profesionisti in tot ceea ce fac.

Ana Morosanu Magdin

27751771_2037534066287410_6827172500526604547_n

Distribuie