„Nu ne respectăm noi între noi și avem pretenția să ne respecte restul națiunilor!”

La o cafea cu avocatul Marius Vili Sârbu, stabilit la Madrid,

„Dacă începeam cu o lopată și cu o roabă, din 1990 și până în vremurile noastre, tot aveam mai mulți kilometri de autostradă decât avem acum. Dacă săpam tunele cu mâna și transportam cu roaba pământul rezultat, am fi avut mai multe autostrăzi. Este un obiectiv strategic de care ține toată dezvoltarea economică a României și am reduce la un nivel impresionant de mic numărul accidentelor mortale în traficul din România”.

 

22365696_737173926489088_4199823560345729738_n

Ana Magdin: Ce mai este nou în viața ta profesională, dragă Marius Vili Sârbu?

Marius Vili Sârbu: În primul rând, vreau să mulțumesc publicației pentru onoarea acestui interviu și să îi salut pe toți cititorii RomaniaVipPress.

Avocatura dă impresia unei activități rutinare și statică, dar zilnic ne întâlnim cu noi provocări, cu noi situații de rezolvat și o paletă extinsă de probleme. Referitor la activitatea mea profesională ar fi multe de spus, dar încerc să fac un rezumat care să cuprindă lucrurile importante. Încă de anul trecut am făcut o schimbare majoră în activitatea biroului de avocatură pe care îl conduc la Madrid și am adoptat o nouă denumire: cea de CREDIS ABOGADOS, și, desigur, am lansat o nouă pagină web la al cărui conținut lucrăm pentru a fi mai interactiv și care să ofere posibilitatea unei comunicări eficiente. Desigur, pe această cale toți potențialii clienți pot vedea în direct activitatea noastră – www.credisabogados.es. Noi am activat aproape 7 ani sub sigla Cabinetului Individual de Avocatură Sârbu, iar acum era necesară o schimbare datorită expansiunii pe care am avut-o în ultimii ani. Din fericire am crescut de la an la an, dar asta nu înseamnă că nu am avut dificultăți și bariere de trecut. În toți acești 8 ani și ceva de activitate în Madrid, nu am coborât însă nivelul de exigență și asta s-a văzut în numărul crescut al clienților spanioli și români, un număr bazat în rezultate, onestitate și încredere. Acum lucrăm la un proiect de servicii juridice mai extins care să cuprindă piața românească și cea spaniolă, dar e prematur să fac pronosticuri.

Lucrăm constant la îmbunătățirea relației noastre cu clienții biroului, considerând comunicarea un fapt deosebit de important.

 

Ana Magdin: La ce proiecte lucrezi anul acesta?

Marius Vili Sârbu: Anul acesta avem în plan să reluăm pe teritoriul Spaniei sesiunile informative privind drepturile și obligațiile cetățenilor români rezidenți în Spania. Aceste sesiuni, pe care noi le-am mai facut și în anii precedenți, își doresc să informeze direct românii despre șansele și oportunitățile de aici din Spania, dar și cum să evite eventuale gestiuni care nu sunt necesare în relația cu sistemul de justiție spaniol. Mai bine să prevenim decât să vindecăm. Nu în ultimul rând, ne pregătim să sărbătorim centenarul Marii Uniri, pe care îl consider un eveniment deosebit de important.

18698054_680721455467669_9096833862381315499_n

Ana Magdin: Cum este viața la Madrid?

Marius Vili Sârbu: Lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă față de perioada în care Spania a fost lovită de o criză brutală. Totul este în continuă schimbare și lucrurile se îmbunătățesc de la an la an. Sistemul de justiție se informatizează, semnătura electronică deja este obligatorie în sistemul de justiție, iar aceste lucruri facilitează mult lucrul direct cu judecătoriile. Încă se lucrează la eficiența și timpul cu care anumite proceduri se rezolvă. Desigur, lucrurile sunt departe de a fi perfecte, însă se lucrează permanent la îmbunătățirea sistemului.

În rest Madridul e cum îl știm: plin de viață, șarm, zile însorite și dietă mediteraneană.

 

Ana Magdin: Cât de des vii în România și de ce?

Marius Vili Sârbu: În România ajung destul de des pentru că avem contracte de asistență juridică cu două mari companii spaniole care operează în țara noastră și este necesară prezența biroului la București. Avem deja peste 5 ani oferind asistență juridică în materie comercială lucrând cu aceste companii, iar rezultatele sunt satisfacătoare pentru noi. Așteptăm însă o schimbare în sistemul procedural românesc pe care îl considerăm desuet și pe alocuri lipsit de garanții, dar am speranța că într-o zi vom intra pe un făgaș normal. Justiția este pilonul cel mai important într-o democrație; dar dacă cimentul nu este de calitate, apar fisuri.

29512611_803390059867474_9200417484723273913_n

Ana Magdin: Care sunt cele 3 priorități în viața ta?

Marius Vili Sârbu: Familia, profesia și țara mea. Iubesc foarte mult ceea ce fac și petrec cât pot de mult timp cu familia. Ne sprijinim în ceea ce dorim sa facem și eu cred că este unul dintre cele mai frumoase lucruri care ți se pot întâmpla într-o viață.

Sunt preocupat de situația din România, dar din poziția mea nu pot participa decât la nivel teoretic. Până la ora la care vorbim nu s-a considerat că pot să contribui de o manieră activă la rezolvarea problemelor, dintr-o poziție politică relevantă.

 

 Ana Magdin: Cât de des te solicită românii din Spania și care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă ei în Spania?

Marius Vili Sârbu: Când am deschis biroul, procentajul clienților români era de peste 90%. Acum, după opt ani de activitate deținem un procent mai mare de clienți spanioli, iar numărul este în creștere.

Ca principale probleme în comunitatea românească, elementul care are o constanță pe parcursul acestor 8 ani, este cel din mediul conflictelor de familie: divorțuri, modificări de măsuri privind copiii minori, regim de vizite și pensii alimentare. A fost și este în continuă creștere numărul de plângeri în materia dreptului ipotecar, referitor la clauzele abuzive impuse de către bănci clienților de naționalitate română care și-au cumpărat case printr-un împrumut ipotecar.

Latura penală este de asemenea, destul de solicitată.

25348338_762025564003924_1754804233297125154_n

Ana Magdin: De curând te-ai căsătorit, cum este viața de familie pentru sufletul tău?

Marius Vili Sârbu: Este un subiect acum de care mi-e drag să vorbesc pentru că am avut noroc să o întâlnesc pe actuala mea soție. Spun noroc, pentru că trăim într-o lume diversă, în care termenul de familie este des confundat cu termenul de ”simplă hârtie” și este difícil să ”dai pasul” și să întemeiezi o familie. Eu mă consider unul din cazurile fericite, în care a existat posibilitatea să întâlnesc persoana care gândește și simte la fel. Am considerat și consider că familia este unicul lucru care menține o societate civilizată pe linia de plutire. Ce ne-am face fără părinții noștri care ne iubesc necondiționat? Fără bunici? Fără vorbele bune ale soției/soțului în momente grele? Cum am răzbate fără reușitele copiilor? Familia este motorul (sau ar trebui să fie) tuturor realizărilor personale. Nu cred că trebuie să luăm în derizoriu instituția căsătoriei, care este unicul compromis serios între două persoane, care își contruiesc un proiect de viață și un drum comun. Restul sunt invenții.

 

Ana Magdin: Cum ți se pare că este starea din România în aceste vremuri?

Marius Vili Sârbu: Trist. Este un spectacol urât pe care nu mi l-am închipuit nici în cele mai dramatice previziuni. Calitatea omului politic a coborât la un nivel nepermis, iar Parlamentul României lucrează la un ritm de melc, în condițiile în care nu este timp de odihnă la câte lucruri lipsesc României. Nu există un proiect de țară, nu există un model de urmat și nici principii care să ghideze o activitate serioasă.

Discursul politic merge mână în mână cu actul politic – adică lipsește. Există o teamă generalizată de a aborda problemele serioase și de asta suntem la nivelul în care suntem. Nu ne respectăm noi între noi și avem pretenția să ne respecte restul națiunilor.

Sunt peste 6 ani de când vorbesc despre o reforma urgentă privind justiția și nu am pretenția ca cineva să facă ce spun eu; dar este atât de necesar să reformăm anumite instituții, încât mi-e greu să cred că nimeni nu vede și nici nu aude.

Dacă ai justiție într-un stat, ai sănătate, ai învățământ, ai tot ce trebuie. Pentru că funcționarea oricărui sistem se face după reguli clare și corecte. Nu după ureche și nici în funcție de interese.

22528447_739530622920085_7176197715819485845_n

AnaMagdin: Ce ai face pentru români și pentru România dacă ai avea o putere foarte mare de decizie?

Marius Vili Sârbu: În primul rând aș declara rețeaua de inrastructură rutieră a României ca obiectiv de importanță majoră a țării noastre și aș începe cu caracter urgent construcția de autostrăzi. Dacă începeam cu o lopată și cu o roabă, din 1990 până în vremurile noastre, tot aveam mai mulți kilometri de autostradă decât avem acum. Dacă săpam tunele cu mâna și transportam cu roaba pământul rezultat, am fi avut mai multe autostrăzi. Este un obiectiv strategic de care ține toată dezvoltarea economică a României și am reduce la un nivel impresionant de mic numărul accidentelor mortale în traficul din România.

În învățământ aș elimina sistemul aiuritor de manuale alternative, iar învățământul ar deveni, de asemenea, prioritate națională. Am avut unele din cele mai bune școli din Europa și am adus acest sistem în limitele cele mai joase în materie de educație. Este nevoie de o dezvoltare unitară a educației, pe întreg teritoriul țării, într-o singură limbă: limba română.

Justiția, care este alt pilon fundamental, s-ar reforma complet, amestecând elementul de modernitate cu cel al cutumei românești, bazată într-o separație reală a puterilor în stat. Este necesară organizarea pe specialități ale judecătoriilor, informatizarea sistemului și un acces mai ușor la justiție a cetățeanului.

Pare simplu ceea ce spun, pentru că este simplu. Dar lipsește voința sau viziunea. Asta am gândit-o acum multă vreme și o gândesc și astăzi. Dar cu gandul nu schimbăm lucruri. De aceea, uneori, erau și sunt incomode ideile mele în anumite cercuri.

16472927_777284022478078_7428147116435748819_n

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Marius Vili Sârbu: Le doresc tuturor o primăvară frumoasă, plină de realizări și de spor! Și că lucrurile frumoase și orice schimbare încep cu exemplul personal!

Ana Moroșanu Magdin

 

 

 

Distribuie